Vučić: Ustavni i zakonski rokovi za održavanje izbora se moraju poštovati

Vučić: Ustavni i zakonski rokovi za održavanje izbora se moraju poštovati

02/05/2020

Autor: 

Info Press

Izvor: RTS

Foto: TV Lav plus (Arhiva)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, povodom zahteva dela opozicije da se izbori odlože, da postoje jasni ustavni i zakonski rokovi za održavanje izbora i oni se moraju poštovati. Istakao je “da se izbori ne mogu odlagati sve dok neki ne procene da mogu da pobede”. Uprkos posledicama epidemije, Srbija ekonomski dobro stoji, ponovio je Vučić.

Aleksandar Vučić je podsetio da su izbori bili planirani za kraj marta, i da su jednom već pomereni do krajnjeg datuma koji Ustav podrazumeva, i ukazao da bi sada dalje odlaganje značilo da se mandat Skupštine produžava mimo Ustava i zakona, odnosno da se zemlja uvodi u diktaturu.

Pojedine stranke opozicije tražile su, podseća, odlaganje izbora još u decembru, januaru, kada su, kako navodi, kod njega tim povodom dolazili razni evropski posrednici, iako su izbori bili planirani za početak marta.

“Rekli smo da ne razumemo šta to znači, da nismo zemlja u kojoj je moguće uvesti diktaturu, pa da ima Narodna skupština sa mandatom od četiri i po, pet godina. Mandat je četiri godine i zna se kada idu izbori. Ali izašli smo u susret. Rekao sam da možemo da ih održimo do krajnjeg datuma, i zato su bili zakazani za 26. april”, rekao je Vučić za Tanjug posle obilaska 3. raketnog diviziona 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva.

A onda se dogodila epidemija koronavirusa, kada su, kaže, govorili kako im sve odgovara, jer je narod nezadovoljan, u kućama sve vreme.

“To mogu da iskoriste i pobede bez problema. Šta da radimo, da čekamo dok ne budu mislili da sigurno mogu da pobede? To više nema nikakvog smisla”, rekao je Vučić.

Ponavlja da je važno da se poštuju ustavni i zakonski rokovi, a narod neka odluči.

“Kakva god bila odluka naroda, ona će biti poštovana, bez obzira na to što sam siguran da će oni koji će biti deo Vlade imati teži posao, iz iracionalnih razloga”, ocenio je predsednik Srbije.

Podvukao je da je važno da se poštuju Ustav i zakon, a narod neka dâ svoj sud.

Konstatovao je i da oni koji su bili protiv vlasti nikada nisu imali toliku medijsku podršku i prisustvo u javnosti od uvođena višestranačkog parlamentarizma 1990-ih.

“Kazne za sve, ali neki vide samo one koji im se ne sviđaju”

Predsednik Vučić izjavio je da je siguran da će nadležni državni organi preduzeti sve mere i da će kazniti sve one koji su prekršili policijski čas, bez obzira na to koga politički podržavaju.

“Neki, međutim, vide samo one koji im se ne sviđaju, a zaboravljaju da je pre nekoliko večeri došlo do napada i prebijanja radnika na Dorćolu, takođe u vreme policijskog časa”, rekao je Vučić na pitanje kako će država reagovati na primedbe da građani koji pale baklje krše policijski čas, što lider Dveri Boško Obradović navodi kao razlog zbog kojeg on više neće poštovati zabranu kretanja.

A onda su, kaže, neki sebi dali dovoljan razlog, “izvinjavajući razlog” za sva njihova nedela posle toga.

“Siguran sam da će nadležni državni organi preduzeti sve mere, a postoji novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara, i da će sve prekršioce, bez obzira na to koga podržavaju politički ili ne, kazniti”, rekao je Vučić.

Ponovio je da država nijednu meru u borbi protiv koronavirusa nije uvela iz hira ili zato što želi da uradi nešto protiv, već da sačuva zdravlje ljudi.

“To je od ključnog značaja, a ti ljudi samo pokazuju svoju neodgovornost. Imali smo organizovane političke skupove a da niko ne razume svrhu, osim što smo uspeli da uništimo podršku zdravstvenim radnicima, u čemu je trebalo da budemo jedinstveni, jer je neko želeo da to zloupotrebi u političke svrhe”, rekao je predsednik.

Tako je, kaže, uništen i sat vremena za šetnju penzionerima, zato što je neko smislio da bi mu to politički odgovaralo, a da će “strašni režim da krene da hapsi i da će te slike moći da prodaju svugde u svetu”.

Opoziciju koja pripada bivšem režimu poseća da su oni odgovorni za smrt Ranka Panića.

“Ubili ste Ranka Panića. Nisu ga ubili policajci, nego režim koji nije dozvolio slobodnu šetnju. Kod nas to nećete videti, videćete uvek potpunu slobodu. Radite šta hoćete, samo nemojte u vreme epidemije, nema baš mnogo smisla”, zaključio je Vučić.

“Dobro stojimo, uprkos epidemiji imaćemo rast”
Predsednik je izjavio da Srbija, uprkos posledicama epidemije koronavirusa, ekonomski dobro stoji, i ponavlja procenu da će i ovu godinu naša zemlja završiti sa pozitivnim privrednom rastom od plus jedan, umesto predviđenog minusa.

“Dobro stojimo. Naša procena je da ćemo prvi kvartal završiti sa plus 5,1, a drugi sa plus 1,1 do 1,3, dok će treći, zbog visoke baze od prošle godine, biti u minusu od 0,3 do 0,2 odsto. Za četvrti kvartal predviđamo minus od 0,9 odsto. To znači da ćemo godinu završiti sa plus jedan, a ne sa minus tri. Time ćemo biti ubedljivo najbolji u Evropi”, rekao je predsednik Vučić.

A sledeće godine, na značajno nižu bazu od ove godine, odosmo, uveren je, “u nebesa”, sa rastom od osam odsto.

On je rekao da je namera da se dodatno ojača saradnja u regionu, te da postoje neke stvari koje planiramo da radimo u regionu, gde Srbija želi da osnaži prisustvo svojih kompanija.

Vučić je podsetio da se u Evropi sve zemlje suočavaju sa teškom situacijom, navodeći kao primer Nemačku, gde su građani protestovali zbog mera ograničenja i sukobili se sa policijom.

“U našim prodavnicama nije bilo nestašica i nereda”

“U našim prodavnicima niste mogli da vidite pogođenost kovidom 19, sve je moglo da se nađe, niti je bilo gužvi, nereda, nestašica… Ali ajde onda da nađemo drugi razlog za nezadovoljstvo… Po objektivnim kriterijumima, brojevima koje priznaju i međunarodne institucije, bićemo najbolji u Evropi”, naglasio je Vučić.

Dodao je i da sve to govori na osnovu realnih pokazatelja, i zato – sa mnogo samopouzdanja, iako važi za skeptika i obazrivog u procenama.

“Ispostaviće se da će Srbija, kada se sabere rast od 2018. do 2020. godine, biti broj 1 po kumulativnom rastu u Evropi”, dodao je Vučić.

Naveo je i da ćemo zemlje iz regiona, koje su bile ispred nas po visini BDP-a, prestići, kako stvari sada stoje, za četiri godine.

“Zbog toga sam ponosan i razumem žaoke koji idu na zemlju i na mene svaki dan”, rekao je Vučić.

Više grantova, manje pozajmica

Aleksandar Vučić je izjavio da će na video-samitu EU – Zapadni Balkan, 6. maja, za nas ključno pitanje biti budućnost Srbije u Evropskoj uniji.

Kada je reč o finansijskim pitanjima, Vučić je rekao da je Srbija zahvalna na pomoći EU, da je zainteresovana, ali da će on imati i jedan predlog.

“Tražićemo od komesara Varheljija i EU nešto više grantova, a manje pozajmica”, rekao je Vučić.

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Vučić: Ustavni i zakonski rokovi za održavanje izbora se moraju poštovati". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

JKP „Vodovod“ Čačak – OBAVEŠTENJE

JKP „VODOVOD“ Čačak

Počelo prijavljivanje  za rehabilitaciju  u banjama

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje  raspisao je oglas za upućivanje penzionera  na rehabilitaciju za 2024. godinu, a pravo da konkurišu za desetodnevni besplatni  boravak  u banjama i  lečilištima  u  Srbiji  imaju korisnici čija penzija iznosi do 39.850 dinara i imaju prebivalište u Srbiji.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Održana redovna konferencija u Narodne stranke

Na redovnoj konferenciji za novinare u GrO Narodne stanke u Čačku  dominirale su dve teme – kreditno zaduživanje grada u iznosu od 816 miliona dinara I izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u blizini deponije Prelići. 

Drugi Forum poslodavaca u organizaciji NSZ Filijale Čačak

Nacionalna služba za zapošljavanje Filijala Čačak organizuje drugi ovogodišnji Forum poslodavaca u Čačku u četvrtak, 25. aprila 2024. godine, sa početkom u 11.00 časova u prostorijama Filijale Sala II sprat, Župana Stracimira 35.

Poslednji dan, Srpskog festivala svetske muzike.

Zbog najavljene kiše, koncerti KUD Šumadija i grupe Legende, biće održani u Domu kulture u Gorem Milanovcu, umesto na gradskom trgu.

Planirani radovi za UTORAK, 23.04.2024. god.

U slučaju loših vremenskih uslova, radovi će biti odloženi za drugi termin, o čemu će korisnici biti na vreme obavešteni.

REGIONALNI SUSRETI DOMOVA UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA ZAPADNE SRBIJE ODRŽANI U UŽICU

Proteklog vikenda u Užicu su održani 27. po redu Regionalni susreti domova učenika srednjih škola Zapadne Srbije u kulturno- umetničkom stvaralaštvu. Svoje kreativne sposobnosti u literarnom, muzičkom, likovnom, plesnom i scenskom stvaralaštvu predstavilo je 270 učenika iz 14 domova. 

Kliknite ovde za sve vesti iz politike

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
27

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2024 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Vučić: Ustavni i zakonski rokovi za održavanje izbora se moraju poštovati

02/05/2020
Autor:
Info Press
Izvor: RTS
Foto: TV Lav plus (Arhiva)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, povodom zahteva dela opozicije da se izbori odlože, da postoje jasni ustavni i zakonski rokovi za održavanje izbora i oni se moraju poštovati. Istakao je “da se izbori ne mogu odlagati sve dok neki ne procene da mogu da pobede”. Uprkos posledicama epidemije, Srbija ekonomski dobro stoji, ponovio je Vučić.

Aleksandar Vučić je podsetio da su izbori bili planirani za kraj marta, i da su jednom već pomereni do krajnjeg datuma koji Ustav podrazumeva, i ukazao da bi sada dalje odlaganje značilo da se mandat Skupštine produžava mimo Ustava i zakona, odnosno da se zemlja uvodi u diktaturu.

Pojedine stranke opozicije tražile su, podseća, odlaganje izbora još u decembru, januaru, kada su, kako navodi, kod njega tim povodom dolazili razni evropski posrednici, iako su izbori bili planirani za početak marta.

“Rekli smo da ne razumemo šta to znači, da nismo zemlja u kojoj je moguće uvesti diktaturu, pa da ima Narodna skupština sa mandatom od četiri i po, pet godina. Mandat je četiri godine i zna se kada idu izbori. Ali izašli smo u susret. Rekao sam da možemo da ih održimo do krajnjeg datuma, i zato su bili zakazani za 26. april”, rekao je Vučić za Tanjug posle obilaska 3. raketnog diviziona 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva.

A onda se dogodila epidemija koronavirusa, kada su, kaže, govorili kako im sve odgovara, jer je narod nezadovoljan, u kućama sve vreme.

“To mogu da iskoriste i pobede bez problema. Šta da radimo, da čekamo dok ne budu mislili da sigurno mogu da pobede? To više nema nikakvog smisla”, rekao je Vučić.

Ponavlja da je važno da se poštuju ustavni i zakonski rokovi, a narod neka odluči.

“Kakva god bila odluka naroda, ona će biti poštovana, bez obzira na to što sam siguran da će oni koji će biti deo Vlade imati teži posao, iz iracionalnih razloga”, ocenio je predsednik Srbije.

Podvukao je da je važno da se poštuju Ustav i zakon, a narod neka dâ svoj sud.

Konstatovao je i da oni koji su bili protiv vlasti nikada nisu imali toliku medijsku podršku i prisustvo u javnosti od uvođena višestranačkog parlamentarizma 1990-ih.

“Kazne za sve, ali neki vide samo one koji im se ne sviđaju”

Predsednik Vučić izjavio je da je siguran da će nadležni državni organi preduzeti sve mere i da će kazniti sve one koji su prekršili policijski čas, bez obzira na to koga politički podržavaju.

“Neki, međutim, vide samo one koji im se ne sviđaju, a zaboravljaju da je pre nekoliko večeri došlo do napada i prebijanja radnika na Dorćolu, takođe u vreme policijskog časa”, rekao je Vučić na pitanje kako će država reagovati na primedbe da građani koji pale baklje krše policijski čas, što lider Dveri Boško Obradović navodi kao razlog zbog kojeg on više neće poštovati zabranu kretanja.

A onda su, kaže, neki sebi dali dovoljan razlog, “izvinjavajući razlog” za sva njihova nedela posle toga.

“Siguran sam da će nadležni državni organi preduzeti sve mere, a postoji novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara, i da će sve prekršioce, bez obzira na to koga podržavaju politički ili ne, kazniti”, rekao je Vučić.

Ponovio je da država nijednu meru u borbi protiv koronavirusa nije uvela iz hira ili zato što želi da uradi nešto protiv, već da sačuva zdravlje ljudi.

“To je od ključnog značaja, a ti ljudi samo pokazuju svoju neodgovornost. Imali smo organizovane političke skupove a da niko ne razume svrhu, osim što smo uspeli da uništimo podršku zdravstvenim radnicima, u čemu je trebalo da budemo jedinstveni, jer je neko želeo da to zloupotrebi u političke svrhe”, rekao je predsednik.

Tako je, kaže, uništen i sat vremena za šetnju penzionerima, zato što je neko smislio da bi mu to politički odgovaralo, a da će “strašni režim da krene da hapsi i da će te slike moći da prodaju svugde u svetu”.

Opoziciju koja pripada bivšem režimu poseća da su oni odgovorni za smrt Ranka Panića.

“Ubili ste Ranka Panića. Nisu ga ubili policajci, nego režim koji nije dozvolio slobodnu šetnju. Kod nas to nećete videti, videćete uvek potpunu slobodu. Radite šta hoćete, samo nemojte u vreme epidemije, nema baš mnogo smisla”, zaključio je Vučić.

“Dobro stojimo, uprkos epidemiji imaćemo rast”
Predsednik je izjavio da Srbija, uprkos posledicama epidemije koronavirusa, ekonomski dobro stoji, i ponavlja procenu da će i ovu godinu naša zemlja završiti sa pozitivnim privrednom rastom od plus jedan, umesto predviđenog minusa.

“Dobro stojimo. Naša procena je da ćemo prvi kvartal završiti sa plus 5,1, a drugi sa plus 1,1 do 1,3, dok će treći, zbog visoke baze od prošle godine, biti u minusu od 0,3 do 0,2 odsto. Za četvrti kvartal predviđamo minus od 0,9 odsto. To znači da ćemo godinu završiti sa plus jedan, a ne sa minus tri. Time ćemo biti ubedljivo najbolji u Evropi”, rekao je predsednik Vučić.

A sledeće godine, na značajno nižu bazu od ove godine, odosmo, uveren je, “u nebesa”, sa rastom od osam odsto.

On je rekao da je namera da se dodatno ojača saradnja u regionu, te da postoje neke stvari koje planiramo da radimo u regionu, gde Srbija želi da osnaži prisustvo svojih kompanija.

Vučić je podsetio da se u Evropi sve zemlje suočavaju sa teškom situacijom, navodeći kao primer Nemačku, gde su građani protestovali zbog mera ograničenja i sukobili se sa policijom.

“U našim prodavnicama nije bilo nestašica i nereda”

“U našim prodavnicima niste mogli da vidite pogođenost kovidom 19, sve je moglo da se nađe, niti je bilo gužvi, nereda, nestašica… Ali ajde onda da nađemo drugi razlog za nezadovoljstvo… Po objektivnim kriterijumima, brojevima koje priznaju i međunarodne institucije, bićemo najbolji u Evropi”, naglasio je Vučić.

Dodao je i da sve to govori na osnovu realnih pokazatelja, i zato – sa mnogo samopouzdanja, iako važi za skeptika i obazrivog u procenama.

“Ispostaviće se da će Srbija, kada se sabere rast od 2018. do 2020. godine, biti broj 1 po kumulativnom rastu u Evropi”, dodao je Vučić.

Naveo je i da ćemo zemlje iz regiona, koje su bile ispred nas po visini BDP-a, prestići, kako stvari sada stoje, za četiri godine.

“Zbog toga sam ponosan i razumem žaoke koji idu na zemlju i na mene svaki dan”, rekao je Vučić.

Više grantova, manje pozajmica

Aleksandar Vučić je izjavio da će na video-samitu EU – Zapadni Balkan, 6. maja, za nas ključno pitanje biti budućnost Srbije u Evropskoj uniji.

Kada je reč o finansijskim pitanjima, Vučić je rekao da je Srbija zahvalna na pomoći EU, da je zainteresovana, ali da će on imati i jedan predlog.

“Tražićemo od komesara Varheljija i EU nešto više grantova, a manje pozajmica”, rekao je Vučić.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Vučić: Ustavni i zakonski rokovi za održavanje izbora se moraju poštovati". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Održana redovna konferencija u Narodne stranke

Na redovnoj konferenciji za novinare u GrO Narodne stanke u Čačku  dominirale su dve teme – kreditno zaduživanje grada u iznosu od 816 miliona dinara I izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u blizini deponije Prelići. 

Drugi Forum poslodavaca u organizaciji NSZ Filijale Čačak

Nacionalna služba za zapošljavanje Filijala Čačak organizuje drugi ovogodišnji Forum poslodavaca u Čačku u četvrtak, 25. aprila 2024. godine, sa početkom u 11.00 časova u prostorijama Filijale Sala II sprat, Župana Stracimira 35.

Poslednji dan, Srpskog festivala svetske muzike.

Zbog najavljene kiše, koncerti KUD Šumadija i grupe Legende, biće održani u Domu kulture u Gorem Milanovcu, umesto na gradskom trgu.

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up