Ovo je sve što treba da znate o izborima 2020: Koje stranke sigurno učestvuju, ko je neodlučan

Ovo je sve što treba da znate o izborima 2020: Koje stranke sigurno učestvuju, ko je neodlučan

04/03/2020

Autor: 

Info Press

Izvor: Telegraf.rs

Foto: Pixabay

Parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji, koji će biti održani 26. aprila, raspisani su danas.

Najpre je predsednica Narodne skupštine Maja Gojković zvanično potpisala odluku o lokalnim, a potom i predsednik Srbije Aleksandar Vučić o parlamentarnim izborima. Za isti dan je i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor raspisao redovne pokrajinske izbore.

Prema daljoj proceduri, sledi prijavljivanje stranaka za izbornu trku i podnošenje izbornih lista, kao i izborna kampanja. Stranke koje budu zainteresovane za nastup na izborima imaju rok da izborne liste Republičkoj izbornoj komisiji dostave najkasnije 15 dana pre dana održavanja izbora, a RIK ih proglašava odmah po prijemu ili najkasnije 24 sata od prijema liste.

U izbornu trku, koja će trajati više od 50 dana, ulaze stara, ali i neka nova lica, stranke i pokreti. Dok će jedan deo njih bojkotovati izbore, među njima postoje i neki koji još nisu doneli odluku o tome da li će učestvovati.

Koje stranke sigurno izlaze na izbore?

Predsedništvo Srpske napredne stranke na juče održanoj sednici usvojilo je izbornu listu te stranke za predstojeće izbor, koja bi trebalo da se zove “Aleksandar Vučić – Za našu decu”.

Kako sada stvari stoje, sa naprednjacima na listu će SDPS Rasima Ljajića, PUPS i Pokret socijalista Aleksandra Vulina. Kada je reč o ostalim koalicionim partnerima, poput Srpske narodne partije Nenada Popovića, stvari još nisu poznate, a isti slučaj je i sa Pokretom snaga Srbije Bogoljuba Karića.

Na sastanku održanom krajem februara naprednjaci i socijalisti su odlučili da na izbore izađu sa odvojenim listama, s tim što su ostavili otvorenu mogućnost da posle izbora razgovraraju o nastavku saradnje.

Socijalistička partija Srbije (SPS) na predstojeće parlamentarne izbore izaći će u koaliciji s Draganom Markovićem Palmom i Jedinstvenom Srbijom.

– Svako će ići samostalno. SPS će nastupati zajedno sa JS, a SNS će imati svoju koaliciju, osim u nekim sredinama gde se proceni da je potrebno da idemo zajedno na lokalne izbore – rekao je lider SPS posle sastanka.

Izlazak na izbore najavio je i SPAS Aleksandra Šapića, Pokret “Metla” koji je zapravo sastavljen od, mahom, članova DSS, zatim SMS (stranka nastala cepanjem Pokreta “Dosta je bilo”), a učešće na izborima potvrdili su i radikali i “Zavetnici”.

Na izbore izlazi i “Vojvođanski front” koji je sačinjen od Lige socijaldemokrata Vojvodine i manjih partija, organizacija “Srbija 21”, a svakako najveće iznenađenje predstavljala je odluka pokreta “1 od 5 miliona” da “bojkotuje ideju bojkota” i izađe na izbore.

Iako su od prošle godine stranke okupljene oko Saveza za Srbiju najavile bojkot, došlo je do promene odluke Saše Paunovića u Paraćinu i Nebojše Zelenovića u Šapcu.

Zelenović se zbog toga distancirao od SzS, kao i Savez od njega, a Paunović je juče najavio da napušta DS i u Paraćinu izlazi na izbore.

U trku za mesto u parlamentu ulaze i lider Srpske desnice Miša Vacić, pokret “Levijatan” kao i Goran Davidivić Firer, ultradesničar, koji se više od 10 godina krio u inostranstvu bežeći od srpskih sudova.

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da njegova stranka izlazi na predstojeće izbore, a građanima je uputio poziv za razgovor kojim bi se došlo do cilja, a to je moderna, evropska Srbije.

– Zato što volimo našu zemlju i zato što govorimo istinu o tome kakvu državu želimo, mi ćemo razgovarati sa svima. O ideji, o politici, o tome kako sačuvati mir u zemlji i regionu, razgovaraćemo sa svima. Za nas su izbori prilika da obiđemo svako srpsko selo, svakog radnika, studenta, penzionera, komšiju Albanca, Hrvata, Bošnjaka, Madjara – izjavio je Jovanović.

Ko još nije odlučio da li ulazi u izbornu trku?

Nova stranka Zorana Živkovića će svoju odluku saopštiti po raspisivanju izbora, a kako je izjavio nedavno, “trenutno raspoloženje u stranci je takvo da je 95 odsto članstva za borbu”.

Ko sigurno bojkotuje parlamentarne izbore?

Sa druge strane, zna se i ko gotovo sigurno ne izlazi na izbore – pre svega stranke okupljene oko Saveza za Srbiju (SzS), čije su stožerne stranke Demokratska stranka, Dveri, Narodna stranka Vuka Jeremića ali i Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa.

Oni su odluku o bojkotu doneli sredinom septembra 2019. godine, a na današnjoj konferenciji su saopštili d aje i zvanično proglašen bojkot na svim nivoima.

U januaru je istu odluku doneo i PSG, a bojkotu su se pridružili i pokret “Dosta je Bilo”, Saše Radulovića i inicijativa “Ne davimo Beograd”.

Bojkotu izbora se pridružio i Luka Maksimović, poznatiji i kao Ljubiša Preletačević Beli, koji je zauzeo treće mesto na predsedničkim izborima 2017. godine.

Šta još znamo o predstojećim izborima?

Osim datuma, ono što je za sada poznato jeste da je u jedinstveni birački spisak upisano 6,8 miliona brača (od toga 4,8 miliona upisanih živi u Srbiji).

Izborni prag za stranke koje ulaze u trku za poslaničko mesto spušten je sa dosadašnjih pet na tri odsto, a na lokalnim i republičkim listama će biti zastupljeno 40 odsto žena, odlučeno na sednici početkom februara, gde su poslanici izglasali izmenu Zakona o izboru narodnih poslanika i o izmeni Zakona o lokalnim izborima.

Građanima će biti dostupan novi sajt Republičke izborne komisije,preko kojeg će biti moguće praćenje prenosa svih sednica RIK i koji će omogućiti upit u Jedinstveni birački spisak.

– Posebna funkcionalnost omogućava da u vrlo kratkom roku zapisnici sa svih biračkih mesta u Republici Srbiji budu vidljivi odmah nakon glasanja – navodi se u saopštenju RIK.

Pre toga doneta je i odluka o glasačkim listićima, koji će biti roze boje, dok će kontrolni listić za proveru ispravnosti glasačke kutije biti tirkiz, odlučila je Republička izborna komisija.

Na sednici koja je održana, članovi su potvrdili i odluku iz Zaključka iz 2016. godine da za štampu izbornih listića bude zaduženo JP “Službeni glasnik” Beograd.

,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Ovo je sve što treba da znate o izborima 2020: Koje stranke sigurno učestvuju, ko je neodlučan". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

JKP „Vodovod“ Čačak – OBAVEŠTENJE

JKP „VODOVOD“ Čačak

Počelo prijavljivanje  za rehabilitaciju  u banjama

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje  raspisao je oglas za upućivanje penzionera  na rehabilitaciju za 2024. godinu, a pravo da konkurišu za desetodnevni besplatni  boravak  u banjama i  lečilištima  u  Srbiji  imaju korisnici čija penzija iznosi do 39.850 dinara i imaju prebivalište u Srbiji.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Većnici usvojili izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova

Većnici opštine Lučani su održali svoju 58. sednicu na kojoj su razmatrali i usvojili brojne izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova.

Konferencija „Preduzetništvo bez granica – Žene koje menjaju svet”

Žene preduzetnice Šumadije i Zapadne Srbije

Usvojen  prvi  ovogodišnji  rebalans  budžeta  opštine  Gornji  Milanovac  

Na  61.  sednici  Opštinskog  veća  Gornjeg  Milanovca  usvojen  je  prvi  ovogodišnji  rebalans  budžeta. Osnovni  povod  za   prihvatanje  predložene  odluke  o  izmenama  i  dopunama   budžeta  za  2024.  su  dobijena sredstva  od  resornih  ministarstava  koja … […]

U GrO  Narodne stranke u Čačku održana redovna konferencija za medije

Na konferenciji za medije GrO Narodne stranke  u Čačku tema je bila saopštenje koje je objavila Informativna služba GrO Srpske napredne stranke u Čačku.

Održana 46. sednica Skupštine opštine Čajetina

Na 46. sednici Skupštine opštine Čajetina donet je veliki broj veoma značajnih odluka među kojima je svakako jedna od najznačajnijih ona o otuđenju tj. kupovini parcele između hotela Zlatibor i hotela Mona na… […]

Kliknite ovde za sve vesti iz politike

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
41

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2024 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Ovo je sve što treba da znate o izborima 2020: Koje stranke sigurno učestvuju, ko je neodlučan

04/03/2020
Autor:
Info Press
Izvor: Telegraf.rs
Foto: Pixabay

Parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji, koji će biti održani 26. aprila, raspisani su danas.

Najpre je predsednica Narodne skupštine Maja Gojković zvanično potpisala odluku o lokalnim, a potom i predsednik Srbije Aleksandar Vučić o parlamentarnim izborima. Za isti dan je i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor raspisao redovne pokrajinske izbore.

Prema daljoj proceduri, sledi prijavljivanje stranaka za izbornu trku i podnošenje izbornih lista, kao i izborna kampanja. Stranke koje budu zainteresovane za nastup na izborima imaju rok da izborne liste Republičkoj izbornoj komisiji dostave najkasnije 15 dana pre dana održavanja izbora, a RIK ih proglašava odmah po prijemu ili najkasnije 24 sata od prijema liste.

U izbornu trku, koja će trajati više od 50 dana, ulaze stara, ali i neka nova lica, stranke i pokreti. Dok će jedan deo njih bojkotovati izbore, među njima postoje i neki koji još nisu doneli odluku o tome da li će učestvovati.

Koje stranke sigurno izlaze na izbore?

Predsedništvo Srpske napredne stranke na juče održanoj sednici usvojilo je izbornu listu te stranke za predstojeće izbor, koja bi trebalo da se zove “Aleksandar Vučić – Za našu decu”.

Kako sada stvari stoje, sa naprednjacima na listu će SDPS Rasima Ljajića, PUPS i Pokret socijalista Aleksandra Vulina. Kada je reč o ostalim koalicionim partnerima, poput Srpske narodne partije Nenada Popovića, stvari još nisu poznate, a isti slučaj je i sa Pokretom snaga Srbije Bogoljuba Karića.

Na sastanku održanom krajem februara naprednjaci i socijalisti su odlučili da na izbore izađu sa odvojenim listama, s tim što su ostavili otvorenu mogućnost da posle izbora razgovraraju o nastavku saradnje.

Socijalistička partija Srbije (SPS) na predstojeće parlamentarne izbore izaći će u koaliciji s Draganom Markovićem Palmom i Jedinstvenom Srbijom.

– Svako će ići samostalno. SPS će nastupati zajedno sa JS, a SNS će imati svoju koaliciju, osim u nekim sredinama gde se proceni da je potrebno da idemo zajedno na lokalne izbore – rekao je lider SPS posle sastanka.

Izlazak na izbore najavio je i SPAS Aleksandra Šapića, Pokret “Metla” koji je zapravo sastavljen od, mahom, članova DSS, zatim SMS (stranka nastala cepanjem Pokreta “Dosta je bilo”), a učešće na izborima potvrdili su i radikali i “Zavetnici”.

Na izbore izlazi i “Vojvođanski front” koji je sačinjen od Lige socijaldemokrata Vojvodine i manjih partija, organizacija “Srbija 21”, a svakako najveće iznenađenje predstavljala je odluka pokreta “1 od 5 miliona” da “bojkotuje ideju bojkota” i izađe na izbore.

Iako su od prošle godine stranke okupljene oko Saveza za Srbiju najavile bojkot, došlo je do promene odluke Saše Paunovića u Paraćinu i Nebojše Zelenovića u Šapcu.

Zelenović se zbog toga distancirao od SzS, kao i Savez od njega, a Paunović je juče najavio da napušta DS i u Paraćinu izlazi na izbore.

U trku za mesto u parlamentu ulaze i lider Srpske desnice Miša Vacić, pokret “Levijatan” kao i Goran Davidivić Firer, ultradesničar, koji se više od 10 godina krio u inostranstvu bežeći od srpskih sudova.

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da njegova stranka izlazi na predstojeće izbore, a građanima je uputio poziv za razgovor kojim bi se došlo do cilja, a to je moderna, evropska Srbije.

– Zato što volimo našu zemlju i zato što govorimo istinu o tome kakvu državu želimo, mi ćemo razgovarati sa svima. O ideji, o politici, o tome kako sačuvati mir u zemlji i regionu, razgovaraćemo sa svima. Za nas su izbori prilika da obiđemo svako srpsko selo, svakog radnika, studenta, penzionera, komšiju Albanca, Hrvata, Bošnjaka, Madjara – izjavio je Jovanović.

Ko još nije odlučio da li ulazi u izbornu trku?

Nova stranka Zorana Živkovića će svoju odluku saopštiti po raspisivanju izbora, a kako je izjavio nedavno, “trenutno raspoloženje u stranci je takvo da je 95 odsto članstva za borbu”.

Ko sigurno bojkotuje parlamentarne izbore?

Sa druge strane, zna se i ko gotovo sigurno ne izlazi na izbore – pre svega stranke okupljene oko Saveza za Srbiju (SzS), čije su stožerne stranke Demokratska stranka, Dveri, Narodna stranka Vuka Jeremića ali i Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa.

Oni su odluku o bojkotu doneli sredinom septembra 2019. godine, a na današnjoj konferenciji su saopštili d aje i zvanično proglašen bojkot na svim nivoima.

U januaru je istu odluku doneo i PSG, a bojkotu su se pridružili i pokret “Dosta je Bilo”, Saše Radulovića i inicijativa “Ne davimo Beograd”.

Bojkotu izbora se pridružio i Luka Maksimović, poznatiji i kao Ljubiša Preletačević Beli, koji je zauzeo treće mesto na predsedničkim izborima 2017. godine.

Šta još znamo o predstojećim izborima?

Osim datuma, ono što je za sada poznato jeste da je u jedinstveni birački spisak upisano 6,8 miliona brača (od toga 4,8 miliona upisanih živi u Srbiji).

Izborni prag za stranke koje ulaze u trku za poslaničko mesto spušten je sa dosadašnjih pet na tri odsto, a na lokalnim i republičkim listama će biti zastupljeno 40 odsto žena, odlučeno na sednici početkom februara, gde su poslanici izglasali izmenu Zakona o izboru narodnih poslanika i o izmeni Zakona o lokalnim izborima.

Građanima će biti dostupan novi sajt Republičke izborne komisije,preko kojeg će biti moguće praćenje prenosa svih sednica RIK i koji će omogućiti upit u Jedinstveni birački spisak.

– Posebna funkcionalnost omogućava da u vrlo kratkom roku zapisnici sa svih biračkih mesta u Republici Srbiji budu vidljivi odmah nakon glasanja – navodi se u saopštenju RIK.

Pre toga doneta je i odluka o glasačkim listićima, koji će biti roze boje, dok će kontrolni listić za proveru ispravnosti glasačke kutije biti tirkiz, odlučila je Republička izborna komisija.

Na sednici koja je održana, članovi su potvrdili i odluku iz Zaključka iz 2016. godine da za štampu izbornih listića bude zaduženo JP “Službeni glasnik” Beograd.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Ovo je sve što treba da znate o izborima 2020: Koje stranke sigurno učestvuju, ko je neodlučan". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Većnici usvojili izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova

Većnici opštine Lučani su održali svoju 58. sednicu na kojoj su razmatrali i usvojili brojne izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova.

Konferencija „Preduzetništvo bez granica – Žene koje menjaju svet”

Žene preduzetnice Šumadije i Zapadne Srbije

Usvojen  prvi  ovogodišnji  rebalans  budžeta  opštine  Gornji  Milanovac  

Na  61.  sednici  Opštinskog  veća  Gornjeg  Milanovca  usvojen  je  prvi  ovogodišnji  rebalans  budžeta. Osnovni  povod  za   prihvatanje  predložene  odluke  o  izmenama  i  dopunama   budžeta  za  2024.  su  dobijena sredstva  od  resornih  ministarstava  koja … […]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up