Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
24/05/2025
Autor:
Info Press
Izvor: Infopress
Foto: Infopress
Odgovarajuća boja svežeg mesa u kasapnicama, miris i neizostavna deklaracija faktori su na koje potrošač mora da obrati pažnju kako bi bezbedno kupio meso. Osim toga, i cena određuje kvalitet, kao i ispravnost ove hrane, kažu stručnjaci i apeluju na kupce da imaju u vidu sve ove parametre kada kupuju meso, a povodom nedavno otkrivenih određenih količina mesa koje su bile u prometu van zakonskih propisa u Trnavi, Aleksandrovcu i još nekim mestima u Srbiji. To je uznemirilo javnost i potrošače, navelo ih da ozbiljno razmišljaju gde kupuju hranu koja se lako može pokvariti. Kvalitet mesa kreće od proizvođača, kaže dr veterine Zoran Velkovski. Osim proizvođača, koji mora biti registrovan u lancu proizvodnje, postoje i klanice, veterinarske inspekcije, Uprava za veterinu i resorno ministarstvo. Ako su svi ovi faktori zadovoljeni, hrana će biti bezbedna. „To je taj lanac gde bi trebali da imamo garantovan kvalitet. Kvalitet kreće od proizvođača, a to podrazumeva da se ne upotrebljavaju antibiotici, bez hormona, ako pričamo o pilećem mesu. Kada dođe kupac po robu ispred rafa, trebala bi da stoji etiketa o poreklu mesa, datumu klanja i odakle potiče, iz koje klanice, da bi odlučio da li će da kupi ili ne. Znači, moraju da postoje etikete ili, kako se stručno zove, sa datumom klanja i poreklom, da li je to domaće ili uvozno meso. Bez deklaracije ništa. Može da bude najbolje meso, ali ako nema deklaraciju, ne vredi“, priča Zoran Velkovski, doktor veterinarske medicine. Čačani su obazrivi kada kupuju meso, kao i prerađevine od mesa, i kažu da ne sumnjaju u kvalitet mesa, kako u čačanskim mesarama, tako i na mlečnoj pijaci u Čačku. „Da nije roba prošla kontrolu, ne bi bila u radnjama ili na pijaci“, neki su od komentara. Na mlečnoj pijaci u Čačku, u okviru koje se nalaze i prodavci suhomesnatih proizvoda, ispoštovana je sva procedura kada su u pitanju proizvodi od mesa. Nadležni redovno kontrolišu ispravnost ove robe, a i prodavci su veoma odgovorni. Dikan Aleksić iz Zeoka već 10 godina prodaje pršutu, slaninu, rebra i drugo suvo meso. To su proizvodi Šopalovića sa Mačkata, i uvek su sveži, sa deklaracijom. Robu dva puta sedmično kontroliše veterinarska inspekcija i uvek je bilo sve u redu, kaže Aleksić. Iako je javnost i dalje uznemirena zbog nedavno otkrivene govedine u Aleksandrovcu bez dokumentacije ili velike količine mesa i prerađevina od mesa u neregistrovanom objektu u Trnavi kod Čačka, ovih dana zabeleženi su novi slučajevi protiv zakonitog prometa ove robe. I pored pojačanih kontrola, ponovo je otkriveno ilegalno meso, odnosno suhomesnati proizvodi poreklom iz Mađarske. „Bez obzira na pojačane kontrole sa Mađarskom zbog pojave bolesti slinavke i šapa, koju imamo i u Slovačkoj, opet je to na neki način stiglo u Srbiju, odnosno u tanjir potrošača. Opet je to lanac od proizvođača do Ministarstva poljoprivrede, a kvalitet mesa propisuje Uprava za veterinu i Ministarstvo poljoprivrede. Ne može ni veterinarski inspektor da stigne svuda i tačno na vreme. Moramo sami da probudimo svest kod sebe, da li je to fizičko lice ili pravno lice. Ko se bavi namirnicama, ima ogromnu odgovornost. Time bismo smanjili navedene problematične primere i jeli mnogo kvalitetniju hranu“, ističe Velkovski. U nadi da više neće biti u prometu hrane koja je van zakonskih propisa, nadležni apeluju na potrošače da mesu kupuju isključivo u objektima čija je namena trgovine hranom, a ne od nelegalnih prodavaca.
Napišite komentar za ovaj članak
spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
pročitaj još sličnih vesti
Javno preduzeće “Nacionalni park Tara“ ove godine obeležava tri velika jubileja: 150 godina od otkrića Pančićeve omorike, 130 godina šumarstva i 120 godina organizovanog turizma. Tim povodom u hotelu Omorika, održana je svečana… […]
U užičkoj gradskoj opštini Sevojno započeta je rekonstrukcija vodovoda u Hercegovačkoj ulici. Novac za ovu investiciju obezbeđen je udruživanjem sredstava građana I grada Užica. Nakon završetka radova bolje snabdevanje vodom imaće 21… […]
U ministarstvu za javna ulaganja danas je potpisan ugovor o izvodjenju radova na rekonstukciji I izgradnji vodovodne mreže u Užicu vredan blizu 326 miliona dinara. Realizacijom projekta obezbediće se bolje snadevanje vodom gotovo… […]
U galeriji Etnološkog muzeja u Čačku otvorena je izložba radova Udruženja Kreativna jazbina. Inspiraciju su polaznici na radionicama pronalazili u morskim bićima , cveću , vilama, lutkicama, maskama. ,, U toku leta organizovane… […]
Zaštitnik građana Zoran Pašalić, boravio je na Zlatiboru, gde je govorio o ostvarivanju prava građana na teritoriji opštine Čajetina i istakao značaj unapređenja saradnje i komunikacije između institucije zaštitnika građana i lokalne smouprave.… […]
pretraži sajt
Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.
najnovije vesti
Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs
Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Odgovarajuća boja svežeg mesa u kasapnicama, miris i neizostavna deklaracija faktori su na koje potrošač mora da obrati pažnju kako bi bezbedno kupio meso. Osim toga, i cena određuje kvalitet, kao i ispravnost ove hrane, kažu stručnjaci i apeluju na kupce da imaju u vidu sve ove parametre kada kupuju meso, a povodom nedavno otkrivenih određenih količina mesa koje su bile u prometu van zakonskih propisa u Trnavi, Aleksandrovcu i još nekim mestima u Srbiji. To je uznemirilo javnost i potrošače, navelo ih da ozbiljno razmišljaju gde kupuju hranu koja se lako može pokvariti. Kvalitet mesa kreće od proizvođača, kaže dr veterine Zoran Velkovski. Osim proizvođača, koji mora biti registrovan u lancu proizvodnje, postoje i klanice, veterinarske inspekcije, Uprava za veterinu i resorno ministarstvo. Ako su svi ovi faktori zadovoljeni, hrana će biti bezbedna. „To je taj lanac gde bi trebali da imamo garantovan kvalitet. Kvalitet kreće od proizvođača, a to podrazumeva da se ne upotrebljavaju antibiotici, bez hormona, ako pričamo o pilećem mesu. Kada dođe kupac po robu ispred rafa, trebala bi da stoji etiketa o poreklu mesa, datumu klanja i odakle potiče, iz koje klanice, da bi odlučio da li će da kupi ili ne. Znači, moraju da postoje etikete ili, kako se stručno zove, sa datumom klanja i poreklom, da li je to domaće ili uvozno meso. Bez deklaracije ništa. Može da bude najbolje meso, ali ako nema deklaraciju, ne vredi“, priča Zoran Velkovski, doktor veterinarske medicine. Čačani su obazrivi kada kupuju meso, kao i prerađevine od mesa, i kažu da ne sumnjaju u kvalitet mesa, kako u čačanskim mesarama, tako i na mlečnoj pijaci u Čačku. „Da nije roba prošla kontrolu, ne bi bila u radnjama ili na pijaci“, neki su od komentara. Na mlečnoj pijaci u Čačku, u okviru koje se nalaze i prodavci suhomesnatih proizvoda, ispoštovana je sva procedura kada su u pitanju proizvodi od mesa. Nadležni redovno kontrolišu ispravnost ove robe, a i prodavci su veoma odgovorni. Dikan Aleksić iz Zeoka već 10 godina prodaje pršutu, slaninu, rebra i drugo suvo meso. To su proizvodi Šopalovića sa Mačkata, i uvek su sveži, sa deklaracijom. Robu dva puta sedmično kontroliše veterinarska inspekcija i uvek je bilo sve u redu, kaže Aleksić. Iako je javnost i dalje uznemirena zbog nedavno otkrivene govedine u Aleksandrovcu bez dokumentacije ili velike količine mesa i prerađevina od mesa u neregistrovanom objektu u Trnavi kod Čačka, ovih dana zabeleženi su novi slučajevi protiv zakonitog prometa ove robe. I pored pojačanih kontrola, ponovo je otkriveno ilegalno meso, odnosno suhomesnati proizvodi poreklom iz Mađarske. „Bez obzira na pojačane kontrole sa Mađarskom zbog pojave bolesti slinavke i šapa, koju imamo i u Slovačkoj, opet je to na neki način stiglo u Srbiju, odnosno u tanjir potrošača. Opet je to lanac od proizvođača do Ministarstva poljoprivrede, a kvalitet mesa propisuje Uprava za veterinu i Ministarstvo poljoprivrede. Ne može ni veterinarski inspektor da stigne svuda i tačno na vreme. Moramo sami da probudimo svest kod sebe, da li je to fizičko lice ili pravno lice. Ko se bavi namirnicama, ima ogromnu odgovornost. Time bismo smanjili navedene problematične primere i jeli mnogo kvalitetniju hranu“, ističe Velkovski. U nadi da više neće biti u prometu hrane koja je van zakonskih propisa, nadležni apeluju na potrošače da mesu kupuju isključivo u objektima čija je namena trgovine hranom, a ne od nelegalnih prodavaca.
Napiši komentar
komentari
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pročitaj slične vesti
Javno preduzeće “Nacionalni park Tara“ ove godine obeležava tri velika jubileja: 150 godina od otkrića Pančićeve omorike, 130 godina šumarstva i 120 godina organizovanog turizma. Tim povodom u hotelu Omorika, održana je svečana… […]
U užičkoj gradskoj opštini Sevojno započeta je rekonstrukcija vodovoda u Hercegovačkoj ulici. Novac za ovu investiciju obezbeđen je udruživanjem sredstava građana I grada Užica. Nakon završetka radova bolje snabdevanje vodom imaće 21… […]
U ministarstvu za javna ulaganja danas je potpisan ugovor o izvodjenju radova na rekonstukciji I izgradnji vodovodne mreže u Užicu vredan blizu 326 miliona dinara. Realizacijom projekta obezbediće se bolje snadevanje vodom gotovo… […]
pretraži sajt
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs