Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
24/05/2025
Autor:
Info Press
Izvor: Infopress
Foto: Infopress
Odgovarajuća boja svežeg mesa u kasapnicama, miris i neizostavna deklaracija faktori su na koje potrošač mora da obrati pažnju kako bi bezbedno kupio meso. Osim toga, i cena određuje kvalitet, kao i ispravnost ove hrane, kažu stručnjaci i apeluju na kupce da imaju u vidu sve ove parametre kada kupuju meso, a povodom nedavno otkrivenih određenih količina mesa koje su bile u prometu van zakonskih propisa u Trnavi, Aleksandrovcu i još nekim mestima u Srbiji. To je uznemirilo javnost i potrošače, navelo ih da ozbiljno razmišljaju gde kupuju hranu koja se lako može pokvariti. Kvalitet mesa kreće od proizvođača, kaže dr veterine Zoran Velkovski. Osim proizvođača, koji mora biti registrovan u lancu proizvodnje, postoje i klanice, veterinarske inspekcije, Uprava za veterinu i resorno ministarstvo. Ako su svi ovi faktori zadovoljeni, hrana će biti bezbedna. „To je taj lanac gde bi trebali da imamo garantovan kvalitet. Kvalitet kreće od proizvođača, a to podrazumeva da se ne upotrebljavaju antibiotici, bez hormona, ako pričamo o pilećem mesu. Kada dođe kupac po robu ispred rafa, trebala bi da stoji etiketa o poreklu mesa, datumu klanja i odakle potiče, iz koje klanice, da bi odlučio da li će da kupi ili ne. Znači, moraju da postoje etikete ili, kako se stručno zove, sa datumom klanja i poreklom, da li je to domaće ili uvozno meso. Bez deklaracije ništa. Može da bude najbolje meso, ali ako nema deklaraciju, ne vredi“, priča Zoran Velkovski, doktor veterinarske medicine. Čačani su obazrivi kada kupuju meso, kao i prerađevine od mesa, i kažu da ne sumnjaju u kvalitet mesa, kako u čačanskim mesarama, tako i na mlečnoj pijaci u Čačku. „Da nije roba prošla kontrolu, ne bi bila u radnjama ili na pijaci“, neki su od komentara. Na mlečnoj pijaci u Čačku, u okviru koje se nalaze i prodavci suhomesnatih proizvoda, ispoštovana je sva procedura kada su u pitanju proizvodi od mesa. Nadležni redovno kontrolišu ispravnost ove robe, a i prodavci su veoma odgovorni. Dikan Aleksić iz Zeoka već 10 godina prodaje pršutu, slaninu, rebra i drugo suvo meso. To su proizvodi Šopalovića sa Mačkata, i uvek su sveži, sa deklaracijom. Robu dva puta sedmično kontroliše veterinarska inspekcija i uvek je bilo sve u redu, kaže Aleksić. Iako je javnost i dalje uznemirena zbog nedavno otkrivene govedine u Aleksandrovcu bez dokumentacije ili velike količine mesa i prerađevina od mesa u neregistrovanom objektu u Trnavi kod Čačka, ovih dana zabeleženi su novi slučajevi protiv zakonitog prometa ove robe. I pored pojačanih kontrola, ponovo je otkriveno ilegalno meso, odnosno suhomesnati proizvodi poreklom iz Mađarske. „Bez obzira na pojačane kontrole sa Mađarskom zbog pojave bolesti slinavke i šapa, koju imamo i u Slovačkoj, opet je to na neki način stiglo u Srbiju, odnosno u tanjir potrošača. Opet je to lanac od proizvođača do Ministarstva poljoprivrede, a kvalitet mesa propisuje Uprava za veterinu i Ministarstvo poljoprivrede. Ne može ni veterinarski inspektor da stigne svuda i tačno na vreme. Moramo sami da probudimo svest kod sebe, da li je to fizičko lice ili pravno lice. Ko se bavi namirnicama, ima ogromnu odgovornost. Time bismo smanjili navedene problematične primere i jeli mnogo kvalitetniju hranu“, ističe Velkovski. U nadi da više neće biti u prometu hrane koja je van zakonskih propisa, nadležni apeluju na potrošače da mesu kupuju isključivo u objektima čija je namena trgovine hranom, a ne od nelegalnih prodavaca.












Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

pročitaj još sličnih vesti
Udruženje invalida cerebralne i dečije paralize Užice organizovalo je tribinu ,, Jačamo telo, duh i zajednicu” u cilju uključivanja dece i mladih sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u sportske programe. Tribina je … […]
Grad Čačak i JP Gradac su veoma zainteresovani za sudbinu vijadukta na obilaznom putu u Čačku, na kojem se saobraćaj u poslednje vreme odvija naizmenično, jednom kolovoznom trakom. U tom javnom preduzeću i… […]
Povodom Dana primirja, predstavnici Grada Čačka , Moravičkog okruga, delegacijeVojske i brojnih udruženja potomaka boraca i ratnih veterana položili su vence na Spomenik četiri vere, na Gradskom groblju u Čačku. U Srbiji i… […]
Akreditovana laboratorija za ispitivanje zemljišta u okviru Poljoprivredno savetodavne stručne službe Užice postoji već pet godina i aktivno pomaže lokalnim poljoprivrednicima. Analizom zemljišta stručnjaci daju preporuku o vrsti, količini i vremenu primene đubriva,… […]
Noćas 11.11.2025. godine, oko 3 časa došlo je do pucanja magistralnog cevovoda visoke zone Fi 400 u Beogradskoj ulici. Dežurne ekipe vodovoda su na terenu i rade na prebacivanju vodosnabdevanja Visoke zone na… […]

pretraži sajt

Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Odgovarajuća boja svežeg mesa u kasapnicama, miris i neizostavna deklaracija faktori su na koje potrošač mora da obrati pažnju kako bi bezbedno kupio meso. Osim toga, i cena određuje kvalitet, kao i ispravnost ove hrane, kažu stručnjaci i apeluju na kupce da imaju u vidu sve ove parametre kada kupuju meso, a povodom nedavno otkrivenih određenih količina mesa koje su bile u prometu van zakonskih propisa u Trnavi, Aleksandrovcu i još nekim mestima u Srbiji. To je uznemirilo javnost i potrošače, navelo ih da ozbiljno razmišljaju gde kupuju hranu koja se lako može pokvariti. Kvalitet mesa kreće od proizvođača, kaže dr veterine Zoran Velkovski. Osim proizvođača, koji mora biti registrovan u lancu proizvodnje, postoje i klanice, veterinarske inspekcije, Uprava za veterinu i resorno ministarstvo. Ako su svi ovi faktori zadovoljeni, hrana će biti bezbedna. „To je taj lanac gde bi trebali da imamo garantovan kvalitet. Kvalitet kreće od proizvođača, a to podrazumeva da se ne upotrebljavaju antibiotici, bez hormona, ako pričamo o pilećem mesu. Kada dođe kupac po robu ispred rafa, trebala bi da stoji etiketa o poreklu mesa, datumu klanja i odakle potiče, iz koje klanice, da bi odlučio da li će da kupi ili ne. Znači, moraju da postoje etikete ili, kako se stručno zove, sa datumom klanja i poreklom, da li je to domaće ili uvozno meso. Bez deklaracije ništa. Može da bude najbolje meso, ali ako nema deklaraciju, ne vredi“, priča Zoran Velkovski, doktor veterinarske medicine. Čačani su obazrivi kada kupuju meso, kao i prerađevine od mesa, i kažu da ne sumnjaju u kvalitet mesa, kako u čačanskim mesarama, tako i na mlečnoj pijaci u Čačku. „Da nije roba prošla kontrolu, ne bi bila u radnjama ili na pijaci“, neki su od komentara. Na mlečnoj pijaci u Čačku, u okviru koje se nalaze i prodavci suhomesnatih proizvoda, ispoštovana je sva procedura kada su u pitanju proizvodi od mesa. Nadležni redovno kontrolišu ispravnost ove robe, a i prodavci su veoma odgovorni. Dikan Aleksić iz Zeoka već 10 godina prodaje pršutu, slaninu, rebra i drugo suvo meso. To su proizvodi Šopalovića sa Mačkata, i uvek su sveži, sa deklaracijom. Robu dva puta sedmično kontroliše veterinarska inspekcija i uvek je bilo sve u redu, kaže Aleksić. Iako je javnost i dalje uznemirena zbog nedavno otkrivene govedine u Aleksandrovcu bez dokumentacije ili velike količine mesa i prerađevina od mesa u neregistrovanom objektu u Trnavi kod Čačka, ovih dana zabeleženi su novi slučajevi protiv zakonitog prometa ove robe. I pored pojačanih kontrola, ponovo je otkriveno ilegalno meso, odnosno suhomesnati proizvodi poreklom iz Mađarske. „Bez obzira na pojačane kontrole sa Mađarskom zbog pojave bolesti slinavke i šapa, koju imamo i u Slovačkoj, opet je to na neki način stiglo u Srbiju, odnosno u tanjir potrošača. Opet je to lanac od proizvođača do Ministarstva poljoprivrede, a kvalitet mesa propisuje Uprava za veterinu i Ministarstvo poljoprivrede. Ne može ni veterinarski inspektor da stigne svuda i tačno na vreme. Moramo sami da probudimo svest kod sebe, da li je to fizičko lice ili pravno lice. Ko se bavi namirnicama, ima ogromnu odgovornost. Time bismo smanjili navedene problematične primere i jeli mnogo kvalitetniju hranu“, ističe Velkovski. U nadi da više neće biti u prometu hrane koja je van zakonskih propisa, nadležni apeluju na potrošače da mesu kupuju isključivo u objektima čija je namena trgovine hranom, a ne od nelegalnih prodavaca.












Napiši komentar

komentari

Najnoviji oglasi
Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pročitaj slične vesti
,, Jačamo telo, duh i zajednicu”
Udruženje invalida cerebralne i dečije paralize Užice organizovalo je tribinu ,, Jačamo telo, duh i zajednicu” u cilju uključivanja dece i mladih sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u sportske programe. Tribina je … […]
Bojović: Ukloniti postojeći vijadukt i sagraditi novi
Grad Čačak i JP Gradac su veoma zainteresovani za sudbinu vijadukta na obilaznom putu u Čačku, na kojem se saobraćaj u poslednje vreme odvija naizmenično, jednom kolovoznom trakom. U tom javnom preduzeću i… […]
U Čačku obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu
Povodom Dana primirja, predstavnici Grada Čačka , Moravičkog okruga, delegacijeVojske i brojnih udruženja potomaka boraca i ratnih veterana položili su vence na Spomenik četiri vere, na Gradskom groblju u Čačku. U Srbiji i… […]

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs