Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
22/01/2025
Autor:
Info Press
Izvor: Gordana Rajičić
Foto: TV Lav
Proizvodnja hrane bez ostataka pesticida je novi vid proizvodnje, još uvek na početku, ali sve prisutniji u ovoj oblasti. Podrazumeva prisustvo pesticida ispod 0, 01 miligram po kilogramu do zametanja plodova , dok je u drugoj fazi vegetacije dozvoljena upotreba biopesticida . Ovaj princip omogućava određeni tržišni prostor , ali ga ne treba mešati sa organskom proizvodnjom , kažu stručnjaci. Cilj je da stanovništvo što više kupuje hranu bez prisustva pesticida što je i tendencija u zemljama Evropske unije. Proizvodnja hrane bez ostataka pesticida još uvek je nedovoljno zastupljena na području Čačka i okoline, kaže profesor dr Slobodan Milenković uz napomenu da je u Vojvodini dosta razvijenija ta proizvodnja. Po tom principu proizvedena hrana je bezbednija i trebalo bi da bude budućnost poljoprivrede i proizvodnnje hrane. ,, Ja ću vam navesti primer Delta agrara koji ima sertifikovanu proizvodnju bez ostataka pesticida. U pitanju je proizvodnja jabuke, radi se dosta proizvodnja muskatne tikve , lubenice , paradaiza. Još nekoliko firmi iz Beograda radi taj sistem proizvodnje .Već imaju dve , tri agencije koje rade sertifikaciju tog tipa proizvodnje. Na početku smo. To je vrsta proizvodnje koja omogućava neki mali tržišni prostor da se proizvod proda, a u suštini u skladu sa tendencijama koje nam dolaze iz zemalja Evropske unije u smislu smanjnja konvencionalnih pesticida zbog toga što se razne aktivne materije stavljaju van prometa usled svojih toksikoloških osobina, a sa druge strane stanovništvo nastoji da kupuje tu vrstu hrane”, kaže profesor dr Slobodan Milenković sa Fakulteta ekološke poljoprivrede u Sremskoj Kamenici . Ovaj novi sistem proizvodnje hrane ne treba mešati sa organskom proizvodnjom , kaže dr Milenković. Bilo bi poželjno , naglašava on , da se povećavaju površine pod organskom proizvodnjom. Finalni proizvodi su u nekim svojim osobinama su identični u smislu ostataka pesticida , ali razlika postoji. ,, U organskoj proizvodnji to je jedan čitav postupak od organskih đubriva , od primene biopesticida u zaštiti biodiverziteta , gajenju otpornih sorti. Niz, niz mera da biste došli do finanlnog proizvoda koji je sertifikovan i organski može da se pojavi na tržištu kod nas i van . Što se tiče proizvodnje bez ostataka pesticida to je vid proizvodnje u kome vi praktično do momenta zametanja plodova možete koristiti konvencionalne pesticide i mineralna đubriva . Nakon toga da biste doveli proizvod da nema u sebi ostatataka pesticida to znači da nivo ostataka bude 0, 01 procenat po kilogramu , onda u drugom delu vegetacije koristite biopesticide , đubriva posebne namene koja utiču na otpornost biljaka i imaju sporedno delovanje na insekte i prouzrokovače bolesti. Na kraju dobijate finalni proizvod koji ima te osobine. Međutim, to nikako nije organska proizvodnja, to je drugi sistem proizvodnje”, kazao je dr Milenković. O Proizvodnji hrane bez ostataka pesticida profesor Milenković je govorio na ovogodišnjoj 11. školi za poljoprivrednike održanoj u Poljoprivrednoj školi u Požegi. Tema je sve popularnija među proizvođačima , a i čitavom populacijom imajući u vidu kakve posledice na zdravlje ostavlja hrana sa ostacima pesticida. 





Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

pročitaj još sličnih vesti
Grad Užice je svojim ratnim vojnim invalidima i članovima porodica u ratovima devedesetih dodelio jednokratnu novčanu pomoć
Najveći broj gostiju i dalje čine domaći turisti:
Privredni subjekti svoje projekte na konkurs za dodelu subvencija za očuvanje i razvoj tradicionalnih zanata u Republici Srbiji u 2025.
Zbog intenziviranja radova doći će do izmene režima soabraćaja i preusmeravanje motornih vozila na alternativne putne pravce.
Iako je od 1. novembra obavezna upotreba zimskih guma, lepo vreme prethodnih dana odložilo je njihovu zamenu kod mnogih vozača.

pretraži sajt

Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Proizvodnja hrane bez ostataka pesticida je novi vid proizvodnje, još uvek na početku, ali sve prisutniji u ovoj oblasti. Podrazumeva prisustvo pesticida ispod 0, 01 miligram po kilogramu do zametanja plodova , dok je u drugoj fazi vegetacije dozvoljena upotreba biopesticida . Ovaj princip omogućava određeni tržišni prostor , ali ga ne treba mešati sa organskom proizvodnjom , kažu stručnjaci. Cilj je da stanovništvo što više kupuje hranu bez prisustva pesticida što je i tendencija u zemljama Evropske unije. Proizvodnja hrane bez ostataka pesticida još uvek je nedovoljno zastupljena na području Čačka i okoline, kaže profesor dr Slobodan Milenković uz napomenu da je u Vojvodini dosta razvijenija ta proizvodnja. Po tom principu proizvedena hrana je bezbednija i trebalo bi da bude budućnost poljoprivrede i proizvodnnje hrane. ,, Ja ću vam navesti primer Delta agrara koji ima sertifikovanu proizvodnju bez ostataka pesticida. U pitanju je proizvodnja jabuke, radi se dosta proizvodnja muskatne tikve , lubenice , paradaiza. Još nekoliko firmi iz Beograda radi taj sistem proizvodnje .Već imaju dve , tri agencije koje rade sertifikaciju tog tipa proizvodnje. Na početku smo. To je vrsta proizvodnje koja omogućava neki mali tržišni prostor da se proizvod proda, a u suštini u skladu sa tendencijama koje nam dolaze iz zemalja Evropske unije u smislu smanjnja konvencionalnih pesticida zbog toga što se razne aktivne materije stavljaju van prometa usled svojih toksikoloških osobina, a sa druge strane stanovništvo nastoji da kupuje tu vrstu hrane”, kaže profesor dr Slobodan Milenković sa Fakulteta ekološke poljoprivrede u Sremskoj Kamenici . Ovaj novi sistem proizvodnje hrane ne treba mešati sa organskom proizvodnjom , kaže dr Milenković. Bilo bi poželjno , naglašava on , da se povećavaju površine pod organskom proizvodnjom. Finalni proizvodi su u nekim svojim osobinama su identični u smislu ostataka pesticida , ali razlika postoji. ,, U organskoj proizvodnji to je jedan čitav postupak od organskih đubriva , od primene biopesticida u zaštiti biodiverziteta , gajenju otpornih sorti. Niz, niz mera da biste došli do finanlnog proizvoda koji je sertifikovan i organski može da se pojavi na tržištu kod nas i van . Što se tiče proizvodnje bez ostataka pesticida to je vid proizvodnje u kome vi praktično do momenta zametanja plodova možete koristiti konvencionalne pesticide i mineralna đubriva . Nakon toga da biste doveli proizvod da nema u sebi ostatataka pesticida to znači da nivo ostataka bude 0, 01 procenat po kilogramu , onda u drugom delu vegetacije koristite biopesticide , đubriva posebne namene koja utiču na otpornost biljaka i imaju sporedno delovanje na insekte i prouzrokovače bolesti. Na kraju dobijate finalni proizvod koji ima te osobine. Međutim, to nikako nije organska proizvodnja, to je drugi sistem proizvodnje”, kazao je dr Milenković. O Proizvodnji hrane bez ostataka pesticida profesor Milenković je govorio na ovogodišnjoj 11. školi za poljoprivrednike održanoj u Poljoprivrednoj školi u Požegi. Tema je sve popularnija među proizvođačima , a i čitavom populacijom imajući u vidu kakve posledice na zdravlje ostavlja hrana sa ostacima pesticida. 





Napiši komentar

komentari

Najnoviji oglasi
Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pročitaj slične vesti
POMOĆ ZA RATNE VOJNE INVALIDE I PORODICE POGINULIH BORACA
Grad Užice je svojim ratnim vojnim invalidima i članovima porodica u ratovima devedesetih dodelio jednokratnu novčanu pomoć
KONKURS ZA STARE ZANATE
Privredni subjekti svoje projekte na konkurs za dodelu subvencija za očuvanje i razvoj tradicionalnih zanata u Republici Srbiji u 2025.

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs