Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
21/12/2024
Autor:
Info Press
Izvor: Infopress
Foto: Infopress
Ukoliko bi miokovačka kajsija postala brend, za šta je nedavno pokrenuta inicijativa, to bi ovom voću dalo dodatnu vrednost, kaže dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku. Veću vrednost imali bi i svi proizvodi koji se dobijaju preradom ovog voća, odnosno bili bi skuplji, a proizvođači bi imali veću dobit nego što je to bilo ranije, objašnjava dalje dr Jevremović. Ukus, miris i kvalitet generalno samo su neke reference koje kandiduju miokovačku kajsiju za zaštitu geografskog porekla, ocenjuju stručnajci. Nakon nedavnog pokretanja inicijative za zaštitu geografskog porekla miokovačke kajsije, pred nadležnim ustanovama , institucijama , stručnjacima je veliki posao. Sledi izrada elaborata sa objašnjem zašto se kajsija iz Miokovaca i okoline razlikuje od ovog voća sa drugih područja, njegovo podnošenje Ministarstvu poljoprivrede , kao i Zavodu za patente. Benefite od brendiranja kajsije imaće prvenstveno proizvođači. ,, Očekujemo da u narednom periodu radimo jako puno na ovom poslu I da konačno dođemo do zaštite geografskog porekla miokovačke kajsije”, kaže dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku. Kaže da brendiranje kajsije donosi dodatu vrednost svim proizvodima. ,, Brojni su dobri primeri u Srbiji I u svetu koje je donela zaštita geografskog porekla. Navešću primer leskovačkog ajvara kada je ranije tegla koštala mnogo manje upravo zbog zaštite geografskog porekla . U nekom periodu kada se sve to završi , svi oni proizvodi koji se proizvedu od kajsije moći će da nose tu zaštitu geografskog porekla , a oproizvođači će imati jako dobru dobit od miokovačke kajsije”, ističe dr Jevremović. Agroekološki uslovi karakteristični za Miokovce i okolna sela značajno doprinose posebnom kvalitetu miokovačke kajsije po kome se ova vrsta voća izdvaja od istih voćki sa drugih podneblja. ,, To doprinosi posebnom ukusu, mirisu I kvalitetu I proizvoda bilo da se radi o sokovima , džemovima I drugom . Miokovačka kajsija je poznata ne samo u Srbiji , već I u regionu.I Čaeška I Slovačaka imaju kupce za miokovačku kajsiju upravo zbog te arome koja je specifična I kojoj odgovaraju agroekološki uslovi zbog čega su plodovi specifični I aromatični”, kazao je naš sagovornik. Inicijativu za zaštitu geografskog porekla miokovačke kajsije pokrenuli su na prvom mestu predstavnici udruženja Miokovačka kajsija , a u timu za brendiranje su i predstavnici iz RPK ZA Moravički okrug , Centra za negovanje tradicije , Instituta za Voćartvo u Čačku i Agronomskog fakulteta. Ocenjujući ovogodišnju sezonu za kajsiju , dr Jevremović kaže da je godinabila veoma nepovoljna , uostalom kao i za drugo voće. Pozni prolećni mraz na negativno uticao na prinos i mada još 6vaničnih podataka nem a ali je najverovatnije prepolovljen rod kajsije, ističe naš sagovornik.
Napišite komentar za ovaj članak
spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
pročitaj još sličnih vesti
-Discover Serbia i Nacionalni park Tara organizuju 12.septembra najveću do sada akciju čišćenja jezera Perućac. U akciji će učestvovati 15 čamaca i 150 volontera, a vodiće je stručni tim Nacionalnog parka Tara i Discover… […]
“Spremni smo za još jednu zimsku sezonu, uz novu saunu, teretanu i kafić”, naveli su JP Veliki park obavestivši da će od 15. septembra Gradski bazen biti otvoren za posetioce i za sedam… […]
Na sednici Socijalno ekonomskog saveta nije podržan predlog Vlade o povećanju minimalne zarade pa će konačnu odluku o visini manimalca u 2026. godini doneti Vlada Srbije na sednici koja će biti održana u četvrtak.… […]
Promenljivo oblačno i toplo vreme, posle podne i uveče na severu, zapadu i jugozapadu, a tokom noći i u ostalim krajevima očekuje se mestimično kiša, pljuskovi i grmljavina. Temperatura do 33 stepena. Duvaće… […]
Paralelno sa ubiranjem ovogodišnje letine, vredni poljoprivredni proizvođači već pripremaju parcele za narednu sezonu. Među njima je I Velimir Nedić iz Trbušana koji je krajem avgusta posadio sadnice jagoda , koje će … […]
pretraži sajt
Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.
najnovije vesti
Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs
Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Ukoliko bi miokovačka kajsija postala brend, za šta je nedavno pokrenuta inicijativa, to bi ovom voću dalo dodatnu vrednost, kaže dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku. Veću vrednost imali bi i svi proizvodi koji se dobijaju preradom ovog voća, odnosno bili bi skuplji, a proizvođači bi imali veću dobit nego što je to bilo ranije, objašnjava dalje dr Jevremović. Ukus, miris i kvalitet generalno samo su neke reference koje kandiduju miokovačku kajsiju za zaštitu geografskog porekla, ocenjuju stručnajci. Nakon nedavnog pokretanja inicijative za zaštitu geografskog porekla miokovačke kajsije, pred nadležnim ustanovama , institucijama , stručnjacima je veliki posao. Sledi izrada elaborata sa objašnjem zašto se kajsija iz Miokovaca i okoline razlikuje od ovog voća sa drugih područja, njegovo podnošenje Ministarstvu poljoprivrede , kao i Zavodu za patente. Benefite od brendiranja kajsije imaće prvenstveno proizvođači. ,, Očekujemo da u narednom periodu radimo jako puno na ovom poslu I da konačno dođemo do zaštite geografskog porekla miokovačke kajsije”, kaže dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku. Kaže da brendiranje kajsije donosi dodatu vrednost svim proizvodima. ,, Brojni su dobri primeri u Srbiji I u svetu koje je donela zaštita geografskog porekla. Navešću primer leskovačkog ajvara kada je ranije tegla koštala mnogo manje upravo zbog zaštite geografskog porekla . U nekom periodu kada se sve to završi , svi oni proizvodi koji se proizvedu od kajsije moći će da nose tu zaštitu geografskog porekla , a oproizvođači će imati jako dobru dobit od miokovačke kajsije”, ističe dr Jevremović. Agroekološki uslovi karakteristični za Miokovce i okolna sela značajno doprinose posebnom kvalitetu miokovačke kajsije po kome se ova vrsta voća izdvaja od istih voćki sa drugih podneblja. ,, To doprinosi posebnom ukusu, mirisu I kvalitetu I proizvoda bilo da se radi o sokovima , džemovima I drugom . Miokovačka kajsija je poznata ne samo u Srbiji , već I u regionu.I Čaeška I Slovačaka imaju kupce za miokovačku kajsiju upravo zbog te arome koja je specifična I kojoj odgovaraju agroekološki uslovi zbog čega su plodovi specifični I aromatični”, kazao je naš sagovornik. Inicijativu za zaštitu geografskog porekla miokovačke kajsije pokrenuli su na prvom mestu predstavnici udruženja Miokovačka kajsija , a u timu za brendiranje su i predstavnici iz RPK ZA Moravički okrug , Centra za negovanje tradicije , Instituta za Voćartvo u Čačku i Agronomskog fakulteta. Ocenjujući ovogodišnju sezonu za kajsiju , dr Jevremović kaže da je godinabila veoma nepovoljna , uostalom kao i za drugo voće. Pozni prolećni mraz na negativno uticao na prinos i mada još 6vaničnih podataka nem a ali je najverovatnije prepolovljen rod kajsije, ističe naš sagovornik.
Napiši komentar
komentari
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pročitaj slične vesti
-Discover Serbia i Nacionalni park Tara organizuju 12.septembra najveću do sada akciju čišćenja jezera Perućac. U akciji će učestvovati 15 čamaca i 150 volontera, a vodiće je stručni tim Nacionalnog parka Tara i Discover… […]
“Spremni smo za još jednu zimsku sezonu, uz novu saunu, teretanu i kafić”, naveli su JP Veliki park obavestivši da će od 15. septembra Gradski bazen biti otvoren za posetioce i za sedam… […]
Na sednici Socijalno ekonomskog saveta nije podržan predlog Vlade o povećanju minimalne zarade pa će konačnu odluku o visini manimalca u 2026. godini doneti Vlada Srbije na sednici koja će biti održana u četvrtak.… […]
pretraži sajt
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs