Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
19/10/2024
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Infopress
Foto: Infopress
Najpopularnije jelo u Srbiji, srpska sarma , sudeći prema tome koliko koštaju namirnice za smesu, postaće luksuz . Meso nije više najveća stavka , s obzirom koliko košta kiseli kupus. Za kilogram treba izdvojiti 250 dinara , a vakumirana kesa je teška oko kilogram i šeststotina grama . Za ručak najmanje treba pazariti dve kese. Računica kaže da je za dvadesetak sarmi potrebno izdvojiti oko 3000 dinara. Napravili smo kalkulaciju i iznenadili se koliko je novca potrebno izdvojiti za tradicionalno srpsko jelo , sarmu. Smesa je uvek ista sa malim finesama. Osnovni sastojci su meso i kupus, ali neizostavni dodaci su luk , šargarepa, pirinač, suva rebra ili slanina . Kilogram goveđeg mesa od plećke , koje se kažu u kasapnicama uzima uglavnom za sarmu, košta 890 dinar, od buta je 1239 dinara . Kilogram svinjskog mesa je 649 dinara. Najveća stavka je čini se kiseli kupus. Kilogram u vakumiranoj kesi , koja meri oko kilogram i šesto ili kilogram i osamsto je 250 dinara . Tanka rebarca koštaju 499 dinra , slanina oko 700 dinara . Kalkulacija kaže, sve skupa oko tri hiljade. I pored toga građani Čačka se ne odriču ovog . Jedna sugrađanka kaže volim sarmu. Od druge smo saznali da živi na primorju i ističe da je tamo mnogo skuplje , ali generalno sve je svuda poskupelo. A sarmu sprema , nego šta, kazala je. Koliko i kako će se spremiti sarma sve je individualno. Ipak, namirnice za smesu uglavnom su kod svih iste. Sigurno da svaka domaćica ima neku malu tajnu. Mi smo od naše Keke iz Čačka saznali , a nismo znali da u sarmu ide i jaje. I pored izazova , kada su cene u pitanju, sarma se neće tako lako ,,predati“. I dalje će biti omiljeno jelo na srpskim trpezama. Na meniju je najčešće kada su slavlja, ali i nedeljnim ručkom, kod mnogih porodica i češće. Ukus i miris su neprevaziđen i niko ih se ne odriče taman i sa skromnim budžetom i bez ovog jela sigurno nećemo ostati.
Napišite komentar za ovaj članak
spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
pročitaj još sličnih vesti
Od ove školske godine nastava u Školi za osnovno i srednje obrazovanje ,,1.novembar”, u Čačku realizuje se u dve smene. Prva smena počinje u 8 , a druga u 12 časova. Uz formalne… […]
Ove godine Dečije selo Kraljevo obeležava dve decenije kontinuirnog rada na unapređenju uslova života dece, mladih i porodica. Povodom ovog značajnog jubileja realizuju se brojne aktivnosti u lokalnim zajednicama, među kojima je i… […]
Inovacioni biznis centar Zlatibor tokom septembra i oktobra organizuje radionice namenjenu mladima, urasta od 15 do 20 godina. Oni će imati priliku da naprave svoje prve korake u svetu programiranja, softverskog razvoja i… […]
-Discover Serbia i Nacionalni park Tara organizuju 12.septembra najveću do sada akciju čišćenja jezera Perućac. U akciji će učestvovati 15 čamaca i 150 volontera, a vodiće je stručni tim Nacionalnog parka Tara i Discover… […]
“Spremni smo za još jednu zimsku sezonu, uz novu saunu, teretanu i kafić”, naveli su JP Veliki park obavestivši da će od 15. septembra Gradski bazen biti otvoren za posetioce i za sedam… […]
pretraži sajt
Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.
najnovije vesti
Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs
Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Najpopularnije jelo u Srbiji, srpska sarma , sudeći prema tome koliko koštaju namirnice za smesu, postaće luksuz . Meso nije više najveća stavka , s obzirom koliko košta kiseli kupus. Za kilogram treba izdvojiti 250 dinara , a vakumirana kesa je teška oko kilogram i šeststotina grama . Za ručak najmanje treba pazariti dve kese. Računica kaže da je za dvadesetak sarmi potrebno izdvojiti oko 3000 dinara. Napravili smo kalkulaciju i iznenadili se koliko je novca potrebno izdvojiti za tradicionalno srpsko jelo , sarmu. Smesa je uvek ista sa malim finesama. Osnovni sastojci su meso i kupus, ali neizostavni dodaci su luk , šargarepa, pirinač, suva rebra ili slanina . Kilogram goveđeg mesa od plećke , koje se kažu u kasapnicama uzima uglavnom za sarmu, košta 890 dinar, od buta je 1239 dinara . Kilogram svinjskog mesa je 649 dinara. Najveća stavka je čini se kiseli kupus. Kilogram u vakumiranoj kesi , koja meri oko kilogram i šesto ili kilogram i osamsto je 250 dinara . Tanka rebarca koštaju 499 dinra , slanina oko 700 dinara . Kalkulacija kaže, sve skupa oko tri hiljade. I pored toga građani Čačka se ne odriču ovog . Jedna sugrađanka kaže volim sarmu. Od druge smo saznali da živi na primorju i ističe da je tamo mnogo skuplje , ali generalno sve je svuda poskupelo. A sarmu sprema , nego šta, kazala je. Koliko i kako će se spremiti sarma sve je individualno. Ipak, namirnice za smesu uglavnom su kod svih iste. Sigurno da svaka domaćica ima neku malu tajnu. Mi smo od naše Keke iz Čačka saznali , a nismo znali da u sarmu ide i jaje. I pored izazova , kada su cene u pitanju, sarma se neće tako lako ,,predati“. I dalje će biti omiljeno jelo na srpskim trpezama. Na meniju je najčešće kada su slavlja, ali i nedeljnim ručkom, kod mnogih porodica i češće. Ukus i miris su neprevaziđen i niko ih se ne odriče taman i sa skromnim budžetom i bez ovog jela sigurno nećemo ostati.
Napiši komentar
komentari
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pročitaj slične vesti
Od ove školske godine nastava u Školi za osnovno i srednje obrazovanje ,,1.novembar”, u Čačku realizuje se u dve smene. Prva smena počinje u 8 , a druga u 12 časova. Uz formalne… […]
Ove godine Dečije selo Kraljevo obeležava dve decenije kontinuirnog rada na unapređenju uslova života dece, mladih i porodica. Povodom ovog značajnog jubileja realizuju se brojne aktivnosti u lokalnim zajednicama, među kojima je i… […]
Inovacioni biznis centar Zlatibor tokom septembra i oktobra organizuje radionice namenjenu mladima, urasta od 15 do 20 godina. Oni će imati priliku da naprave svoje prve korake u svetu programiranja, softverskog razvoja i… […]
pretraži sajt
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs