DA LI ĆE NAM I “SARMA” POSTATI LUKSUZ

DA LI ĆE NAM I “SARMA” POSTATI LUKSUZ

19/10/2024

Autor: 

Gordana Rajičić

Izvor: Infopress

Foto: Infopress

Najpopularnije  jelo u  Srbiji, srpska sarma , sudeći  prema tome koliko  koštaju  namirnice za smesu, postaće luksuz . Meso  nije  više  najveća  stavka  , s obzirom koliko  košta  kiseli  kupus.  Za kilogram  treba  izdvojiti  250 dinara , a vakumirana kesa  je  teška  oko  kilogram  i  šeststotina   grama . Za ručak  najmanje  treba  pazariti  dve  kese. Računica kaže  da je za  dvadesetak  sarmi  potrebno  izdvojiti  oko  3000 dinara. 

       Napravili  smo  kalkulaciju  i  iznenadili  se koliko  je  novca  potrebno  izdvojiti  za  tradicionalno  srpsko  jelo ,  sarmu.  Smesa  je  uvek  ista  sa  malim  finesama.  Osnovni  sastojci  su   meso i  kupus,  ali   neizostavni  dodaci   su   luk ,  šargarepa,  pirinač,  suva   rebra  ili  slanina .  Kilogram  goveđeg mesa  od  plećke , koje  se  kažu  u  kasapnicama  uzima  uglavnom  za  sarmu,   košta  890 dinar,  od  buta  je  1239 dinara .  Kilogram  svinjskog  mesa  je  649  dinara. Najveća  stavka  je  čini  se  kiseli  kupus.  Kilogram  u  vakumiranoj  kesi  ,  koja meri  oko  kilogram  i  šesto  ili  kilogram  i  osamsto  je  250  dinara . Tanka  rebarca  koštaju  499 dinra , slanina  oko  700  dinara .  Kalkulacija  kaže,  sve  skupa oko  tri  hiljade. I  pored toga građani  Čačka   se  ne  odriču  ovog  .  Jedna sugrađanka  kaže volim  sarmu.  Od  druge  smo saznali  da   živi  na  primorju  i  ističe da je tamo  mnogo  skuplje ,  ali  generalno  sve  je  svuda  poskupelo.  A  sarmu  sprema , nego  šta,  kazala je.   

     Koliko  i  kako  će  se  spremiti  sarma  sve  je  individualno. Ipak, namirnice  za  smesu  uglavnom  su  kod  svih  iste.  Sigurno  da  svaka domaćica  ima  neku  malu  tajnu.  Mi  smo  od  naše  Keke  iz  Čačka saznali ,  a nismo  znali  da  u  sarmu  ide  i  jaje.  

      I  pored  izazova , kada  su  cene u  pitanju,   sarma se  neće  tako  lako ,,predati“. I  dalje će  biti  omiljeno  jelo na  srpskim  trpezama.  Na  meniju  je najčešće  kada su  slavlja,  ali  i  nedeljnim   ručkom,  kod  mnogih  porodica  i  češće.  Ukus i  miris  su  neprevaziđen  i  niko  ih   se  ne  odriče  taman  i  sa skromnim  budžetom i  bez  ovog  jela  sigurno  nećemo  ostati.   

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "DA LI ĆE NAM I “SARMA” POSTATI LUKSUZ". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima

Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Unipromet spremno dočekuje primenu zakona o porezu emisije CO2

Kompanija Unipromet spremna je za  primenu regulative koja se odnosi na plaćanje poreza na emisije CO2 I obaveze koje je EU nametnula zemljama koje nisu njene članice. Primena Zakona o porezu na emisije… […]

U Užicu nastavljena dodela pomoći borcima

U Gradskom kulturnom centru u Užicu nastavljena je svečana dodela Boračkih spomenica borcima sa područja grada. Ovo priznanje ustanovljeno je Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članovima njihovih porodica.… […]

Asfaltiranje u MZ Ravni

U Mesnoj zajednici Ravni u toku su radovi na asfaltiranju putnog pravca Ojdanići, dok su putni pravci Marinkovići i Rakovići već završeni. Paralelno se sprovode pripremni radovi na deonici Seča – Vulovići, u… […]

„Srbija voz“ započeo postepenu uspostavu redovnih linija

Kompanija „Srbija voz“ saopštila je da je započela postepeno uspostavljanje redovnog saobraćaja putničkih vozova.Zbog tehničko-tehnoloških razloga saobraćaj se ne može odjednom normalizovati na svim linijama, pa putnicima preporučuju da se o polascima i… […]

JUTARNJA MAGLA I PRIZEMNI MRAZ, NAJVIŠA DNEVNA TEMPERATURA DO 16 STEPENI

Najniža temperatura će se kretati od 1 do 7 stepeni, dok će najviša dnevna biti od 12 do 16 stepeni.

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
53

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2025 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

DA LI ĆE NAM I “SARMA” POSTATI LUKSUZ

19/10/2024
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Infopress
Foto: Infopress

Najpopularnije  jelo u  Srbiji, srpska sarma , sudeći  prema tome koliko  koštaju  namirnice za smesu, postaće luksuz . Meso  nije  više  najveća  stavka  , s obzirom koliko  košta  kiseli  kupus.  Za kilogram  treba  izdvojiti  250 dinara , a vakumirana kesa  je  teška  oko  kilogram  i  šeststotina   grama . Za ručak  najmanje  treba  pazariti  dve  kese. Računica kaže  da je za  dvadesetak  sarmi  potrebno  izdvojiti  oko  3000 dinara. 

       Napravili  smo  kalkulaciju  i  iznenadili  se koliko  je  novca  potrebno  izdvojiti  za  tradicionalno  srpsko  jelo ,  sarmu.  Smesa  je  uvek  ista  sa  malim  finesama.  Osnovni  sastojci  su   meso i  kupus,  ali   neizostavni  dodaci   su   luk ,  šargarepa,  pirinač,  suva   rebra  ili  slanina .  Kilogram  goveđeg mesa  od  plećke , koje  se  kažu  u  kasapnicama  uzima  uglavnom  za  sarmu,   košta  890 dinar,  od  buta  je  1239 dinara .  Kilogram  svinjskog  mesa  je  649  dinara. Najveća  stavka  je  čini  se  kiseli  kupus.  Kilogram  u  vakumiranoj  kesi  ,  koja meri  oko  kilogram  i  šesto  ili  kilogram  i  osamsto  je  250  dinara . Tanka  rebarca  koštaju  499 dinra , slanina  oko  700  dinara .  Kalkulacija  kaže,  sve  skupa oko  tri  hiljade. I  pored toga građani  Čačka   se  ne  odriču  ovog  .  Jedna sugrađanka  kaže volim  sarmu.  Od  druge  smo saznali  da   živi  na  primorju  i  ističe da je tamo  mnogo  skuplje ,  ali  generalno  sve  je  svuda  poskupelo.  A  sarmu  sprema , nego  šta,  kazala je.   

     Koliko  i  kako  će  se  spremiti  sarma  sve  je  individualno. Ipak, namirnice  za  smesu  uglavnom  su  kod  svih  iste.  Sigurno  da  svaka domaćica  ima  neku  malu  tajnu.  Mi  smo  od  naše  Keke  iz  Čačka saznali ,  a nismo  znali  da  u  sarmu  ide  i  jaje.  

      I  pored  izazova , kada  su  cene u  pitanju,   sarma se  neće  tako  lako ,,predati“. I  dalje će  biti  omiljeno  jelo na  srpskim  trpezama.  Na  meniju  je najčešće  kada su  slavlja,  ali  i  nedeljnim   ručkom,  kod  mnogih  porodica  i  češće.  Ukus i  miris  su  neprevaziđen  i  niko  ih   se  ne  odriče  taman  i  sa skromnim  budžetom i  bez  ovog  jela  sigurno  nećemo  ostati.   

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "DA LI ĆE NAM I “SARMA” POSTATI LUKSUZ". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima

Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Unipromet spremno dočekuje primenu zakona o porezu emisije CO2

Kompanija Unipromet spremna je za  primenu regulative koja se odnosi na plaćanje poreza na emisije CO2 I obaveze koje je EU nametnula zemljama koje nisu njene članice. Primena Zakona o porezu na emisije… […]

U Užicu nastavljena dodela pomoći borcima

U Gradskom kulturnom centru u Užicu nastavljena je svečana dodela Boračkih spomenica borcima sa područja grada. Ovo priznanje ustanovljeno je Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članovima njihovih porodica.… […]

Asfaltiranje u MZ Ravni

U Mesnoj zajednici Ravni u toku su radovi na asfaltiranju putnog pravca Ojdanići, dok su putni pravci Marinkovići i Rakovići već završeni. Paralelno se sprovode pripremni radovi na deonici Seča – Vulovići, u… […]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
O privatnosti

Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.