Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
19/09/2024
Autor:
Info Press
Izvor: Zorica Đoković
Foto: TV Lav
Kažu da se svaka turistička destinacija najbolje upoznaje po specijalitetima koje nudi domaća kuhinja. Važno je šta se u tom kraju jede i da li će se to putniku namerniku dopasti. Tako se na Zlataru, koji je poznat po uzgoju heljde, kao specijalit izdvaja heljdopita koja se pravi isključivo od ovog brašna. Ali tu je i čuveni Zlatarski sir. Kad jednom probate ove specijalitete više nećete moći da im odolite. Sačuvati tradiciju domaće kuhinje važno je i za zdravlje ali za kulturu, istoriju i način života na određenom području. Jednom rečju ima važnu ulogu u tradiciji svakog naroda. Zlatar je prepoznatljiv po uzgoju heljde, i čuvenoj heljopiti. Zato i ne čudi što su Zlatarke postale prave majstorice u pravljenju heljdopite. A jedna od onih domaćica koja je osvajala brojna priznanja na takmičenjima , je Milenka Đenadić iz Akmačića. Milenka je za heljdopitu postala pravi majstor. Svi pričaju o njenoj piti magičnog ukusa, koja zaslužuje da dobije epitet „pita sa dušom“. „Ovo brašno je hranljivo i dobro za ljude sa srčanim manama, za ljude koji imaju probleme sa imunitetom, a poboljšava i krvnu sliku. Od njega se ne pravi samo heljdopita, već i hleb i pogačice“, kaže Milenka. Naša sagovornica ističe da je pita najboljar kada se stavljaju samo i isključivo domaći proizvodi. Možda je i to jedna od tajni njene magične heljdopite. A Milenka je osvajala brojne nagrade na Sirijadi u Novoj Varoši, kao i na takmičenju u Kosatici, a učestvovala je i na sajmovima. Piriprema palacinaka traje oko sat vremena. „U testo stavljam heljdino brašno, so, šećer, jaja, ulje i vodu, kao i sastojak koji je moja tajna. Pravim palačinke, koje potom premazujem začinom, tj. smešom koju čine sir, kajmak, jaja, ulje i malo kiselog mleka“, dodaje ona. U njenom domaćinstvu heljda se gaji isključivo za sopstvene potrebe, a heljdopitu pravi isključivo od ovog brašna, bez ikakvog dodavanja i kombinovanja sa belim brašnom. Jer ne treba nikada zaboraviti koliko je heljdino brašno važno za naše zdravlje. Nema ukusne heljdopite bez kvalitetnog belog mrsa. A zlatarski sir je glavni adut u gastro ponudi novovaroskog kraja. Na svakom dvadesetak kilometara od Nove Varosi, blizu Uvackog jezera nalazi se selo Bukovik, cuveno upravo po zlatarskom siru koji stize na trpeze sirom Srbije. Otuda i ne cudi sto Stanislava Obućina i njen suprug Milojko penzionerske dane provode gajeći 15 krava u svom domaćinstvu i sve količine mleka prerađuju u sir, i to onaj masni. Sve količine mleka, oko 60 litara na dnevnom nivou, naši domaćini prerađuju u sir, isključivo masni. Sir se prodaje sirom Srbije a oni koji ga jednom kupe ponovo se vracaju. To i ne čudi jer je ovaj sir osvajač brojnih nagrada i po svemu jedinstven i poseban. „Oko pola 5 ustajemo i muzemo krave. Ne valja u vruće mleko sipati maju, jer hoće da prokisne. Malo se sačeka sa tim, kada se mleko ohladi. Oko sat vremena kasnije se gruda izručuje, ne valja da mnogo stoji tako, pošto je surutka „jede“ i bude manje sira“, kaže Stanislava Obućina. „Da li podneblje ili ova belokamenica, gde je malo pitomija trava… Gde je trava ljuća sir nije mnogo dobar, bude kiseliji“, dodaje ona. Gajednje stoke i sve ono sto podrazumeva zaokrezen proces seoske proivodnje , od livade do jedinstvengo sira, kako kaze nasi sagovrnici nije ni malo lak . „Težak je posao prilično, jer treba skoro 20 krava napojiti i nahraniti, a sada imamo i malo problema sa vodom. Teško jeste, ali nema nam druge, moramo da radimo“, kaže Milojko. Još su Milojkovi otac i deda bavili se ovim poslom. To im je tradicija, u kojoj svi kućani učestvuju, i svako ima svoj deo posal. Od paše, preko muže krava i transporta robe, jer se sir prodaje širom Srbije. Smatraju da je posao težak, ali da od njega može da se živi. Tradicija pravljenja sira i heljdopite u Zlatarskom kraju prenosi se s kolena na koleno. Zlatarski sir, na primer, zaštićen je geografskim poreklom, ima poseban ukus zahvaljujući lekovitim travama sa planinskih pašnjaka. Na žalost , ne samo Srbiji, već i celom svetu preti opasnost od zaborava tradicionalnih naimirnica, tradicionalne hrane, tradicionalnih načina pripreme jela. Novovarošani su primer kako i na koji način treba da se čuva domaća kuhinja.
Napišite komentar za ovaj članak
spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
pročitaj još sličnih vesti
U OŠ ,, Ratko Mitrović”, održano je predavanje za nastavnike i roditelje na temu ,,Značaj praćenja lineralnog rasta kod dece”. Predavanje su održali endokrinolozi Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije ,,Dr… […]
Na danas održanoj sednici gradskog veća utvrdjen je predlog odluke o izmenama i dopunama odluke o budžetu grada Čačka za 2025. godinu koji će biti uvećan za 900 miliona dinara. Većnici su pored… […]
Prvi Forum gondola održaće se na Zlatiboru od 16. do 18. oktobra 2025. godine. Forum će okupiti predstavnike turističkih gondola i srodnih organizacija iz regiona, i nekoliko evropskih zemalja, kompanije koje razvijaju dodatne… […]
JKP “Bioktoš” obaveštava građane da se u Parking servisu mogu sklopiti pretplatni ugovori za parkiranje u II zoni. Ugovor mogu sklopiti građani koji imaju prebivalište na teritoriji grada Užica van zone I i… […]
U okviru obeležavanja 75 godina valjaonice Sevojno u kompaniji je priredjen prijem za poslovne partnere I predstavnike političkog, javnog I društvenog života Sevojna I Užica. 75 godina nije samo broj već simbol tradicje,… […]
pretraži sajt
Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.
najnovije vesti
Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs
Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Kažu da se svaka turistička destinacija najbolje upoznaje po specijalitetima koje nudi domaća kuhinja. Važno je šta se u tom kraju jede i da li će se to putniku namerniku dopasti. Tako se na Zlataru, koji je poznat po uzgoju heljde, kao specijalit izdvaja heljdopita koja se pravi isključivo od ovog brašna. Ali tu je i čuveni Zlatarski sir. Kad jednom probate ove specijalitete više nećete moći da im odolite. Sačuvati tradiciju domaće kuhinje važno je i za zdravlje ali za kulturu, istoriju i način života na određenom području. Jednom rečju ima važnu ulogu u tradiciji svakog naroda. Zlatar je prepoznatljiv po uzgoju heljde, i čuvenoj heljopiti. Zato i ne čudi što su Zlatarke postale prave majstorice u pravljenju heljdopite. A jedna od onih domaćica koja je osvajala brojna priznanja na takmičenjima , je Milenka Đenadić iz Akmačića. Milenka je za heljdopitu postala pravi majstor. Svi pričaju o njenoj piti magičnog ukusa, koja zaslužuje da dobije epitet „pita sa dušom“. „Ovo brašno je hranljivo i dobro za ljude sa srčanim manama, za ljude koji imaju probleme sa imunitetom, a poboljšava i krvnu sliku. Od njega se ne pravi samo heljdopita, već i hleb i pogačice“, kaže Milenka. Naša sagovornica ističe da je pita najboljar kada se stavljaju samo i isključivo domaći proizvodi. Možda je i to jedna od tajni njene magične heljdopite. A Milenka je osvajala brojne nagrade na Sirijadi u Novoj Varoši, kao i na takmičenju u Kosatici, a učestvovala je i na sajmovima. Piriprema palacinaka traje oko sat vremena. „U testo stavljam heljdino brašno, so, šećer, jaja, ulje i vodu, kao i sastojak koji je moja tajna. Pravim palačinke, koje potom premazujem začinom, tj. smešom koju čine sir, kajmak, jaja, ulje i malo kiselog mleka“, dodaje ona. U njenom domaćinstvu heljda se gaji isključivo za sopstvene potrebe, a heljdopitu pravi isključivo od ovog brašna, bez ikakvog dodavanja i kombinovanja sa belim brašnom. Jer ne treba nikada zaboraviti koliko je heljdino brašno važno za naše zdravlje. Nema ukusne heljdopite bez kvalitetnog belog mrsa. A zlatarski sir je glavni adut u gastro ponudi novovaroskog kraja. Na svakom dvadesetak kilometara od Nove Varosi, blizu Uvackog jezera nalazi se selo Bukovik, cuveno upravo po zlatarskom siru koji stize na trpeze sirom Srbije. Otuda i ne cudi sto Stanislava Obućina i njen suprug Milojko penzionerske dane provode gajeći 15 krava u svom domaćinstvu i sve količine mleka prerađuju u sir, i to onaj masni. Sve količine mleka, oko 60 litara na dnevnom nivou, naši domaćini prerađuju u sir, isključivo masni. Sir se prodaje sirom Srbije a oni koji ga jednom kupe ponovo se vracaju. To i ne čudi jer je ovaj sir osvajač brojnih nagrada i po svemu jedinstven i poseban. „Oko pola 5 ustajemo i muzemo krave. Ne valja u vruće mleko sipati maju, jer hoće da prokisne. Malo se sačeka sa tim, kada se mleko ohladi. Oko sat vremena kasnije se gruda izručuje, ne valja da mnogo stoji tako, pošto je surutka „jede“ i bude manje sira“, kaže Stanislava Obućina. „Da li podneblje ili ova belokamenica, gde je malo pitomija trava… Gde je trava ljuća sir nije mnogo dobar, bude kiseliji“, dodaje ona. Gajednje stoke i sve ono sto podrazumeva zaokrezen proces seoske proivodnje , od livade do jedinstvengo sira, kako kaze nasi sagovrnici nije ni malo lak . „Težak je posao prilično, jer treba skoro 20 krava napojiti i nahraniti, a sada imamo i malo problema sa vodom. Teško jeste, ali nema nam druge, moramo da radimo“, kaže Milojko. Još su Milojkovi otac i deda bavili se ovim poslom. To im je tradicija, u kojoj svi kućani učestvuju, i svako ima svoj deo posal. Od paše, preko muže krava i transporta robe, jer se sir prodaje širom Srbije. Smatraju da je posao težak, ali da od njega može da se živi. Tradicija pravljenja sira i heljdopite u Zlatarskom kraju prenosi se s kolena na koleno. Zlatarski sir, na primer, zaštićen je geografskim poreklom, ima poseban ukus zahvaljujući lekovitim travama sa planinskih pašnjaka. Na žalost , ne samo Srbiji, već i celom svetu preti opasnost od zaborava tradicionalnih naimirnica, tradicionalne hrane, tradicionalnih načina pripreme jela. Novovarošani su primer kako i na koji način treba da se čuva domaća kuhinja.
Napiši komentar
komentari
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pročitaj slične vesti
U OŠ ,, Ratko Mitrović”, održano je predavanje za nastavnike i roditelje na temu ,,Značaj praćenja lineralnog rasta kod dece”. Predavanje su održali endokrinolozi Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije ,,Dr… […]
Na danas održanoj sednici gradskog veća utvrdjen je predlog odluke o izmenama i dopunama odluke o budžetu grada Čačka za 2025. godinu koji će biti uvećan za 900 miliona dinara. Većnici su pored… […]
Prvi Forum gondola održaće se na Zlatiboru od 16. do 18. oktobra 2025. godine. Forum će okupiti predstavnike turističkih gondola i srodnih organizacija iz regiona, i nekoliko evropskih zemalja, kompanije koje razvijaju dodatne… […]
pretraži sajt
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs