Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
11/08/2024
Autor:
Nataša Lučić
Izvor: Infopress
Foto: Infopress
Lepote planine i istoimene varošice Rudnik odavno su poznate turistima, a pre tačno sto godina dobili su status vazdušne banje. Porodica Milosavljević iz mesta Rudnik 2008 godine osnovala je , seosko-turističko domaćinstvo simboličnog naziva Čuvarkuća. Topla atmosfera u kućama za odmor, vajati I potok koji protiče kroz domaćinstvo, namirnice od lokalnih proizvođača i okolina koja pruža bezbroj mogućnosti za istraživanje samo su neki od razloga za uživanje I pravi odmor na planini Rudnik. Priča o Rudniku datira još iz preantičkog doba kada se zbog rudnog bogatstva našao na osvajačkom pohodu Kelta. Danas ova svojevrsna vazdušna banja predstavlja pravo pravo mesto za odmor, a Meštani na planini Rudnik bili su među prvima koji su počeli da se bave etno turizmom. Željni mira i tišine mnogi putnici pristižu u domaćinstvo simboličnog naziva “Čuvarkuća”.Tokom letnje sezone pokazalo se da gosti najviše žele da prespavaju u prostorijama poput brvnara koje čuvaju autentičnost i duh starih vremena. Ljudi najviše vole da osete tu domaću atmosferu, stoga nam je u planu da , kada se steknu uslovi, prilagodimo najstariju kuću na Rudniku, u našem dvorištu za goste. Milosavljeviči su na imanju već deset genaracija a Kuća je iz 1822.godine i neophodno je da sačuva autentičnost, a da se prilagodi gostu koji želi da prespava u njoj. Za sada je ovo još uvek ideja, jer su neophodna veća finansijska sredstva, ali ne odustajem, spavaće se na slamarici i gosti će imati priliku da na jedinstven način proputuju po prošlosti”, kaže Biljana Milosavljević, vlasnica imanja. Pored smeštaja “Čuvarkuća “nudi i veliki izbor tradicionalne hrane i domaćih proizvoda pripremljenih od namirnica proizvedenih na obroncima planine Rudnik. “Pravim tradicionalnu hranu, pravu domaću, namirnice sa ovih prostora, gosti su jako zadovoljni. Vole da probaju sve naše pite, jagnjeću sarmicu, kupus svadbarski”, kao i mlečne proizvode, gibanicu, proju, sarme, pasulj, ali i jagnjeće i praseće pečenje.kaže Biljana Milosavljević. Seoski turizam zato je pravi izbor, za one koji su odlučili da umesto na moru uživaju na rudničkim padinama a Etno-domaćinstvo „Čuvarkuća” je spoj prirode, tradicije i „rudničkog šarma”. Gostiju je bilo sa različitih strana sveta a jedino je zajedničko, da su svi bili odusevljeni ljubaznoscu domacina, tradicijom I prirodnim lepotama rudnickog kraja ističe nasa sagovornica.Japanci su bili oduševljeni šporetom na drva koji je star sto godina, dok su francuzi uživali u razvlačenju kora I pravljenju starih srpskih pita. Biljana kaže da je uglavnom zadužena za kuhinju I pripremanje starih specijaliteta ali da svi članovi porodice aktivno učestvuju oko poslova u domaćinstvu.Za docek,smestaj I posluživanja gostiju uključeni su suprug, dva sina I snaha. Ruža vetrova, pregršt planinskih izvora sa zdravom pijaćom vodom, borova i hrastova šuma, staze zdravlja, ali i tradicionalna srpska hrana, sve je to uklopljeno u bogatu turističku ponudu onih koji su poput Čuvarkuće iskoristili potencijale koje planina Rudnik ima u izobilju.














Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

pročitaj još sličnih vesti
Kada radovi budu završeni novi asvalt prostiraće se putem ukupne dužine oko 1700 metara.
Najniža temperatura od -2 do sedam, najviša od 13 stepeni u Timočkoj Krajini, do 22 stepena u zapadnoj i centralnoj Srbiji.
Rezanjem slavskog kolača u Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg čačanski lekari obeležili su slavu posvećenu Svetim besrebrenicima i čudotvorcima Kozmi i Damjanu, praznik poznat u narodu kao Vrači. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije. … […]
Prema najnovijim istraživanjima Instituta Batut Sevojničanke najduže žive u Zlatiborskom okrugu- prosečno 78,5 godina. Muškarci iz ovog kraja takođe imaju nadprosečan životni vek 73,5 godina. Dugovečnost pripisuju zdravoj ishrani, aktivnom životu i bliskosti… […]
U završnoj fazi projekta „Unapredjenje položaja i bezbednosti žena I devojčica sa sela”, četiri udruženja seoskih žena iz različitih krajeva Srbije dobila su opremu za kancelarijsko poslovanje. Projekat je realizovan je u saradnji… […]

pretraži sajt

Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Lepote planine i istoimene varošice Rudnik odavno su poznate turistima, a pre tačno sto godina dobili su status vazdušne banje. Porodica Milosavljević iz mesta Rudnik 2008 godine osnovala je , seosko-turističko domaćinstvo simboličnog naziva Čuvarkuća. Topla atmosfera u kućama za odmor, vajati I potok koji protiče kroz domaćinstvo, namirnice od lokalnih proizvođača i okolina koja pruža bezbroj mogućnosti za istraživanje samo su neki od razloga za uživanje I pravi odmor na planini Rudnik. Priča o Rudniku datira još iz preantičkog doba kada se zbog rudnog bogatstva našao na osvajačkom pohodu Kelta. Danas ova svojevrsna vazdušna banja predstavlja pravo pravo mesto za odmor, a Meštani na planini Rudnik bili su među prvima koji su počeli da se bave etno turizmom. Željni mira i tišine mnogi putnici pristižu u domaćinstvo simboličnog naziva “Čuvarkuća”.Tokom letnje sezone pokazalo se da gosti najviše žele da prespavaju u prostorijama poput brvnara koje čuvaju autentičnost i duh starih vremena. Ljudi najviše vole da osete tu domaću atmosferu, stoga nam je u planu da , kada se steknu uslovi, prilagodimo najstariju kuću na Rudniku, u našem dvorištu za goste. Milosavljeviči su na imanju već deset genaracija a Kuća je iz 1822.godine i neophodno je da sačuva autentičnost, a da se prilagodi gostu koji želi da prespava u njoj. Za sada je ovo još uvek ideja, jer su neophodna veća finansijska sredstva, ali ne odustajem, spavaće se na slamarici i gosti će imati priliku da na jedinstven način proputuju po prošlosti”, kaže Biljana Milosavljević, vlasnica imanja. Pored smeštaja “Čuvarkuća “nudi i veliki izbor tradicionalne hrane i domaćih proizvoda pripremljenih od namirnica proizvedenih na obroncima planine Rudnik. “Pravim tradicionalnu hranu, pravu domaću, namirnice sa ovih prostora, gosti su jako zadovoljni. Vole da probaju sve naše pite, jagnjeću sarmicu, kupus svadbarski”, kao i mlečne proizvode, gibanicu, proju, sarme, pasulj, ali i jagnjeće i praseće pečenje.kaže Biljana Milosavljević. Seoski turizam zato je pravi izbor, za one koji su odlučili da umesto na moru uživaju na rudničkim padinama a Etno-domaćinstvo „Čuvarkuća” je spoj prirode, tradicije i „rudničkog šarma”. Gostiju je bilo sa različitih strana sveta a jedino je zajedničko, da su svi bili odusevljeni ljubaznoscu domacina, tradicijom I prirodnim lepotama rudnickog kraja ističe nasa sagovornica.Japanci su bili oduševljeni šporetom na drva koji je star sto godina, dok su francuzi uživali u razvlačenju kora I pravljenju starih srpskih pita. Biljana kaže da je uglavnom zadužena za kuhinju I pripremanje starih specijaliteta ali da svi članovi porodice aktivno učestvuju oko poslova u domaćinstvu.Za docek,smestaj I posluživanja gostiju uključeni su suprug, dva sina I snaha. Ruža vetrova, pregršt planinskih izvora sa zdravom pijaćom vodom, borova i hrastova šuma, staze zdravlja, ali i tradicionalna srpska hrana, sve je to uklopljeno u bogatu turističku ponudu onih koji su poput Čuvarkuće iskoristili potencijale koje planina Rudnik ima u izobilju.














Napiši komentar

komentari

Najnoviji oglasi
Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pročitaj slične vesti
U UŽIČKOM KRAJU ASVALTIRANA DEONICA PUTA VULOVIĆI-SEČA
Kada radovi budu završeni novi asvalt prostiraće se putem ukupne dužine oko 1700 metara.
PRETEŽNO SUNČANO I TOPLO, TEMPERATURA DO 22 STEPENA
Najniža temperatura od -2 do sedam, najviša od 13 stepeni u Timočkoj Krajini, do 22 stepena u zapadnoj i centralnoj Srbiji.
Čačanski lekari obeležili slavu Svetog Kozmu i Damjana
Rezanjem slavskog kolača u Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg čačanski lekari obeležili su slavu posvećenu Svetim besrebrenicima i čudotvorcima Kozmi i Damjanu, praznik poznat u narodu kao Vrači. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije. … […]

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs