Nagle promene
temperature, miholjsko leto, manjak sna, nepravilna ishrana i kontakt sa
bolesnim osobama glavni su krivci za viruse koji haraju Srbijom i pune domove
zdravlja.
Stomačni virus praćen temperaturom aktuelan je ovih dana, pa su i radna okruženja praznjikava, a čekaonice ustanova pune. Koliko je jak virus svedoči njenica da mnogi ljudi nisu ni bili u stanju da dođu do Doma zdravlja.
Šta možemo sami da uradimo pre odlaska kod lekara?
– S prvim simptomima možete odmah da uzmete dva aktivna uglja, a nakon dva sata probiotik. Kako biste izbegli dehidrataciju, kako kod
odraslih tako i kod dece, jako je važno da organizam redovno hidrirate,
naročito kod povraćanja. – istakla je doktorka opšte prakse za
“Telegraf” i naglasila da je jako važno da i nakon oporavka organizma
pazite na ishranu nekoliko dana i hranite se dijetalno, a neke od namirnica
koje će vam povratiti energiju su sokovi, jabuke, keks…
Idealan izbor predstavljaju supice iz kesice, koje će osim tečnosti, telu nadoknaditi i
izgubljene elektrolite, ali i topli, blagi čajevi.
Kako da smanjimo mogućnost da se zarazimo?
Stomačni virusi prenose se kapljičnim putem, zaraženom hranom i
pićem, a najpre prljavim rukama. Upravo zato je u sezoni stomačnih problema pranje ruku
najbolja preventiva, naročito ako ste bili u kontaktu s obolelima. Takođe,
preporuka je da jačate svoj imunitet ishranom i izborom zdravih namirnica.
Koji su prvi simptomi?
Simptomi na koje su se oboleli požalili su mučnina, malaksalost,
blago povišena temperatura, umor, a kod težih slučajeva javili su se i
povraćanje, dijareja i groznica. Nažalost, ne postoji lek za ovakvu vrstu
virusa jer antibiotici uopšte ne pomažu, ali lekari preporučuju promenu ishrane – prepečeni hleb,
puno tečnosti, lagane supice zbog dehidracije, bareno povrće i pirinač.