Najnovije vesti:


Šta ne bi trebalo da jedete na poslu?

Šta ne bi trebalo da jedete na poslu?

11/07/2019

Autor: 

Info Press

Izvor: Ekapija/BBC News na srpskom

Foto: Pixabay

Sendviči, supe, čips ili samo jedan komad keksa na brzinu... većina nas je ručala za radnim stolom. Ili ste zaista toliko zauzeti da ne možete da odete na pauzu, ili želite da ljudi misle da ste toliko bitni da to sebi ne možete da priuštite. Ipak, mrvice po tastaturi, glasno žvakanje i jaki mirisi često mogu da izbace iz takta i najopuštenije kolege.

Retko postoje zvanična pravila o tome šta smete, a šta ne smete da jedete za radnim stolom. Da li kompanije treba da uvedu stroža pravila po pitanju klopanja za stolom? I da li bi uopšte trebalo da jedemo za radnim stolom? Skoro četvrtina nas ruča za radnim stolom, pokazuje istraživanje kompanije Glasdor, ali određena jela garantovano iritiraju ljude.

"Sendviči s jajima mirišu širom kancelarije, verovatno jedan od najgorih nedruštvenih obroka na zapadnoj hemisferi", kaže Don Bardžis koji radi za jednu pivaru.

Adžaj koji radi u knjigovodstvenoj agenciji, veruje da bi "zlatno pravilo" trebalo da glasi "bez hrane koja jako miriše". Idealno bi bilo kada bi bilo kakva topla hrana bila zabranjena na poslu, smatra Adžaj.Danijel, zaposlen u jednoj tehnološkoj kompaniji, kaže da njegova kancelarija "zaudara na ribu ili kinesku hranu" i smatra da bi hrana trebalo da se konzumira u odvojenim kuhinjskim prostorijama.

"Ovo ne samo da tera ljude da se odvoje od ekrana i naprave pauzu, već takođe znači da nećete morati da slušate osobu do vas kako mljacka, dok vi pokušavate da se koncentrišete", kaže Danijel.

Čak i žvakanje voća iritira neke ljude. 

"Ako već morate da jedete, bez glasnih, hrskavih jabuka", kaže inženjerka Lusi.

Zatim su tu slani štapići. 

"Njih bi "trebalo zabraniti u svim kancelarijama - posebno ako je nekoliko kesa istovremeno otvoreno - previše mljackanja, žvakanja, krckanja", kaže Karla koja radi u prodaji.

Svakako bi nam svima bilo lakše kada bi firme prosto zabranile obroke za radnim stolom, zar ne?

Nikako, kaže Dejvid D-Suza, jedan od direktora organizacije koja se bavi ljudskim resursima i razvojem CIPD. To bi bilo "drakonsko", kaže. Umesto toga, dodaje, firme bi trebalo da ohrabre ljude da jedu van radnog mesta.

"Ne radi se o nerviranju kolega, koliko o opštem dobru za kolektiv. Jako je važno za ljude, a samim tim i produktivnost čitave organizacije, da imaju priliku da se mentalno restartuju, kako bi se uverili da razmišljaju bistro i ne donose odluke umorni", smatra ona i dodaje da bi menadžeri trebalo da daju primer odlazeći na redovne pauze i tako ohrabre osoblje. Ali D-Suza predlaže i neformalni sistem nadzora koji bi ohrabrivao zaposlene koji redovno preskaču ručak, da naprave pauzu.

, ,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Spisak dosadašnjih komentara za članak "Šta ne bi trebalo da jedete na poslu?". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

pročitaj još sličnih vesti

Šta ne bi trebalo da jedete na poslu?

Sendviči, supe, čips ili samo jedan komad keksa na brzinu... većina nas je ručala za radnim stolom. Ili ste zaista toliko zauzeti da ne možete da odete na pauzu, ili želite da ljudi… [...]

Raspored stručnih saradnika u Specijalnoj bolnici “Čigota”

U Specijalnoj bolnici “Čigota” na Zlatiboru, od utorka do subote u terminu od 7.00 do 14.00 vrši se zakazivanje pregleda kod Prof. dr Biljane Obrenović, kardiologa u КCS, Dr Sci. Med Činare Ilijasa,… [...]

U Užičkoj bolnici povećane potrebe za nulta pozitivnom krvnom grupom

Iako su od početka letnje sezone rezerve krvi u Užičkoj opštoj bolnici na optimalnom nivou, u poslednja dva dana zbog povećanih potreba izdavanja krvi za lečenje onkoloških bolesnika, značajno su smanjene rezerve nulta… [...]

Dom zdravlja u Kosjeriću dobio novo terensko vozilo

Dom zdravlja u Kosjeriću dobio je novo terensko vozilo, koje će služiti za posete stanovništvu u ruralnim delovima opštine. Preko urađenog projekta poboljšanja rada na terenu, pa preko lokalne samouprave, došlo se do… [...]

Rezerve krvi na minimumu, potrebne sve krvne grupe

Institut za transfuziju krvi Srbije uputio je apel svim građanima da daju dragocenu tečnost, jer su poslednjih nedelja rezerve na minimunu. Nadležni poručuju da su potrebne sve krvne grupe. U Institutu za transfuziju… [...]

Kliknite ovde za sve vesti iz zdravlja i životnog stila

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
7

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2019 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Šta ne bi trebalo da jedete na poslu?

11/07/2019
Autor:
Info Press
Izvor: Ekapija/BBC News na srpskom
Foto: Pixabay

Sendviči, supe, čips ili samo jedan komad keksa na brzinu... većina nas je ručala za radnim stolom. Ili ste zaista toliko zauzeti da ne možete da odete na pauzu, ili želite da ljudi misle da ste toliko bitni da to sebi ne možete da priuštite. Ipak, mrvice po tastaturi, glasno žvakanje i jaki mirisi često mogu da izbace iz takta i najopuštenije kolege.

Retko postoje zvanična pravila o tome šta smete, a šta ne smete da jedete za radnim stolom. Da li kompanije treba da uvedu stroža pravila po pitanju klopanja za stolom? I da li bi uopšte trebalo da jedemo za radnim stolom? Skoro četvrtina nas ruča za radnim stolom, pokazuje istraživanje kompanije Glasdor, ali određena jela garantovano iritiraju ljude.

"Sendviči s jajima mirišu širom kancelarije, verovatno jedan od najgorih nedruštvenih obroka na zapadnoj hemisferi", kaže Don Bardžis koji radi za jednu pivaru.

Adžaj koji radi u knjigovodstvenoj agenciji, veruje da bi "zlatno pravilo" trebalo da glasi "bez hrane koja jako miriše". Idealno bi bilo kada bi bilo kakva topla hrana bila zabranjena na poslu, smatra Adžaj.Danijel, zaposlen u jednoj tehnološkoj kompaniji, kaže da njegova kancelarija "zaudara na ribu ili kinesku hranu" i smatra da bi hrana trebalo da se konzumira u odvojenim kuhinjskim prostorijama.

"Ovo ne samo da tera ljude da se odvoje od ekrana i naprave pauzu, već takođe znači da nećete morati da slušate osobu do vas kako mljacka, dok vi pokušavate da se koncentrišete", kaže Danijel.

Čak i žvakanje voća iritira neke ljude. 

"Ako već morate da jedete, bez glasnih, hrskavih jabuka", kaže inženjerka Lusi.

Zatim su tu slani štapići. 

"Njih bi "trebalo zabraniti u svim kancelarijama - posebno ako je nekoliko kesa istovremeno otvoreno - previše mljackanja, žvakanja, krckanja", kaže Karla koja radi u prodaji.

Svakako bi nam svima bilo lakše kada bi firme prosto zabranile obroke za radnim stolom, zar ne?

Nikako, kaže Dejvid D-Suza, jedan od direktora organizacije koja se bavi ljudskim resursima i razvojem CIPD. To bi bilo "drakonsko", kaže. Umesto toga, dodaje, firme bi trebalo da ohrabre ljude da jedu van radnog mesta.

"Ne radi se o nerviranju kolega, koliko o opštem dobru za kolektiv. Jako je važno za ljude, a samim tim i produktivnost čitave organizacije, da imaju priliku da se mentalno restartuju, kako bi se uverili da razmišljaju bistro i ne donose odluke umorni", smatra ona i dodaje da bi menadžeri trebalo da daju primer odlazeći na redovne pauze i tako ohrabre osoblje. Ali D-Suza predlaže i neformalni sistem nadzora koji bi ohrabrivao zaposlene koji redovno preskaču ručak, da naprave pauzu.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Spisak dosadašnjih komentara za članak "Šta ne bi trebalo da jedete na poslu?". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Pročitaj slične vesti

Šta ne bi trebalo da jedete na poslu?

Sendviči, supe, čips ili samo jedan komad keksa na brzinu... većina nas je ručala za radnim stolom. Ili ste zaista toliko zauzeti da ne možete da odete na pauzu, ili želite da ljudi… [...]

Raspored stručnih saradnika u Specijalnoj bolnici “Čigota”

U Specijalnoj bolnici “Čigota” na Zlatiboru, od utorka do subote u terminu od 7.00 do 14.00 vrši se zakazivanje pregleda kod Prof. dr Biljane Obrenović, kardiologa u КCS, Dr Sci. Med Činare Ilijasa,… [...]

U Užičkoj bolnici povećane potrebe za nulta pozitivnom krvnom grupom

Iako su od početka letnje sezone rezerve krvi u Užičkoj opštoj bolnici na optimalnom nivou, u poslednja dva dana zbog povećanih potreba izdavanja krvi za lečenje onkoloških bolesnika, značajno su smanjene rezerve nulta… [...]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up