oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
12/10/2019
Autor:
Info Press
Izvor: zena.blic.rs/R.N.
Foto: Pixabay
Da li se kad spremate povrće za zimu zapitate koje su prednosti ukiseljenog kupusa, paprike, paradajza i drugih namirnica u odnosu na sveže? Ili koliko ajvara smete da pojedete u jednom obroku, a da ne preterate, jer svi znamo koliko je teško odoleti ovom kralju zimnice? Koliko ajvar ima kalorija i da li je zimnica zdrava odgovara nutricionista Branka Mirković. Koliko ajvar zapravo ima kalorija Ljut ili blag, samo od pečenih paprika ili s dodatkom patlidžana, često se dogodi da ajvar nestane brže nego što ga napravimo, jer je odličan prilog skoro svakom jelu. Jeste li se ikada zapitali koliko ajvara smemo da pojedemo u jednom obroku, odnosno možemo li da preteramo? – Ajvar gotovo da i nema kalorija, tako da s njim ne možete da preterate. On, doduše, nema ni neke nutritivne vrednosti, jer se pravi od pečene ili barene paprike, koja se zatim prži, pa u tim procesima paprika izgubi svu svoju vrednost. Ipak, ajvar je odličan izvor vlakana i prava je poslastica uz meso i razna druga jela – kaže nutricionista, i dodaje da ako sami ne pravite ajvar, uvek je bolje da kupite industrijski jer je on ipak kontrolisan, za razliku od onoga koji se prodaje na pijaci, a u kojem nikako ne možete da znate koliko je stavljeno konzervansa. Nutricionista objašnjava da se povrće koje ide u zimnicu termički obrađuje, što dovodi do gubitka nekih vitamina, kao što su C, B i A, ali i dalje ostaju minerali, vlakna i fitonutrijenti koji su od velike važnosti za organizam. – Jedino se kupusu prilikom kiseljenja poboljšava nutritivna vrednost i povećava količina vitamina C. Probiotičke kulture koje se prirodno stvaraju u kupusu prilikom fermentacije su odlična odbrana organizma u zimskim danima. Kiselo povrće je itekako potrebno organizmu tokom zime, jer svi u tom periodu jedemo težu i masniju hranu, a kiselo povrće razlaže masti i ubrzava varenje. Ukoliko patimo od hipertenzije treba da pazimo na količinu soli koju dodajemo u zimnicu i da je obavezno isperemo u vodi kako bi izvukli so – kaže nutricionistkinja. Unos voća i povrća je od velike važnosti za očuvanje zdravlja jer je bogato vlaknima, vitaminima, mineralima i fitonutrijentima. Iako danas imamo mogućnost da jedemo sve vrste voća i povrća tokom cele godine, to ipak nije preporučljivo. – Namirnice koje nisu sezonske, osim što su nutritivno siromašnije, često su i tretirane više nego u sezoni. Povrće i voće je dobro kupovati kada im je sezona, kada je nutritivno nabogatije i zamrzavati ili praviti zimnicu – ističe nutricionista. Ona nam otkriva i kako da se ubrza kiseljenje povrća na potpuno prirodan način. – Ako vam je potrebno da pred slavu na brzinu ukiselite kupus ili salatu od povrća, treba da u duplu čistu gazu stavite opranu pšenicu ili kukuruz, dobro zavežete i taj zamotuljak spustite u kupus koji kiselite ili stavite u teglu sa rendanom salatom od povrća. U kupus možete staviti i krišku hleba. Ovaj postupak dovodi do prirodne fermentacije, a vaše povrće će biti spremno za jelo u roku od 15 dana – objašnjava nutricionista.
Napišite komentar za ovaj članak
spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak
Najnoviji oglasi
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
pročitaj još sličnih vesti
Posledice neodgovornog ponašanja prema sebi mogu biti sunčanica, toplotni udar i neizostavno pregorevanje.
Melanom je jedan od najmalignijih tumora koji postoji, često izgleda bezopasno i zbog toga je važno ukazati na značaj ranog otkrivanja. Prevencija je ključna u borbi protiv raka kože i to je još… […]
Imunizacija je doprinela iskorenjivanju velikih boginja, dečije paralize, a statistički podaci ukazuju i da je značajano opao broj obolelih od malih boginja, tuberkoloze, velikog kašlja.
Proleće je vreme kada se budi priroda, ali i sezona kada mnogi primećuju promene na koži.
Besplatni preventivni pregledi organizuju se sutra od 8 do 12 časova u Domu zdravlja Užice
pretraži sajt
Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.
najnovije vesti
Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs
Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Da li se kad spremate povrće za zimu zapitate koje su prednosti ukiseljenog kupusa, paprike, paradajza i drugih namirnica u odnosu na sveže? Ili koliko ajvara smete da pojedete u jednom obroku, a da ne preterate, jer svi znamo koliko je teško odoleti ovom kralju zimnice? Koliko ajvar ima kalorija i da li je zimnica zdrava odgovara nutricionista Branka Mirković. Koliko ajvar zapravo ima kalorija Ljut ili blag, samo od pečenih paprika ili s dodatkom patlidžana, često se dogodi da ajvar nestane brže nego što ga napravimo, jer je odličan prilog skoro svakom jelu. Jeste li se ikada zapitali koliko ajvara smemo da pojedemo u jednom obroku, odnosno možemo li da preteramo? – Ajvar gotovo da i nema kalorija, tako da s njim ne možete da preterate. On, doduše, nema ni neke nutritivne vrednosti, jer se pravi od pečene ili barene paprike, koja se zatim prži, pa u tim procesima paprika izgubi svu svoju vrednost. Ipak, ajvar je odličan izvor vlakana i prava je poslastica uz meso i razna druga jela – kaže nutricionista, i dodaje da ako sami ne pravite ajvar, uvek je bolje da kupite industrijski jer je on ipak kontrolisan, za razliku od onoga koji se prodaje na pijaci, a u kojem nikako ne možete da znate koliko je stavljeno konzervansa. Nutricionista objašnjava da se povrće koje ide u zimnicu termički obrađuje, što dovodi do gubitka nekih vitamina, kao što su C, B i A, ali i dalje ostaju minerali, vlakna i fitonutrijenti koji su od velike važnosti za organizam. – Jedino se kupusu prilikom kiseljenja poboljšava nutritivna vrednost i povećava količina vitamina C. Probiotičke kulture koje se prirodno stvaraju u kupusu prilikom fermentacije su odlična odbrana organizma u zimskim danima. Kiselo povrće je itekako potrebno organizmu tokom zime, jer svi u tom periodu jedemo težu i masniju hranu, a kiselo povrće razlaže masti i ubrzava varenje. Ukoliko patimo od hipertenzije treba da pazimo na količinu soli koju dodajemo u zimnicu i da je obavezno isperemo u vodi kako bi izvukli so – kaže nutricionistkinja. Unos voća i povrća je od velike važnosti za očuvanje zdravlja jer je bogato vlaknima, vitaminima, mineralima i fitonutrijentima. Iako danas imamo mogućnost da jedemo sve vrste voća i povrća tokom cele godine, to ipak nije preporučljivo. – Namirnice koje nisu sezonske, osim što su nutritivno siromašnije, često su i tretirane više nego u sezoni. Povrće i voće je dobro kupovati kada im je sezona, kada je nutritivno nabogatije i zamrzavati ili praviti zimnicu – ističe nutricionista. Ona nam otkriva i kako da se ubrza kiseljenje povrća na potpuno prirodan način. – Ako vam je potrebno da pred slavu na brzinu ukiselite kupus ili salatu od povrća, treba da u duplu čistu gazu stavite opranu pšenicu ili kukuruz, dobro zavežete i taj zamotuljak spustite u kupus koji kiselite ili stavite u teglu sa rendanom salatom od povrća. U kupus možete staviti i krišku hleba. Ovaj postupak dovodi do prirodne fermentacije, a vaše povrće će biti spremno za jelo u roku od 15 dana – objašnjava nutricionista.
Napiši komentar
komentari
Najnoviji oglasi
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Pročitaj slične vesti
Posledice neodgovornog ponašanja prema sebi mogu biti sunčanica, toplotni udar i neizostavno pregorevanje.
Melanom je jedan od najmalignijih tumora koji postoji, često izgleda bezopasno i zbog toga je važno ukazati na značaj ranog otkrivanja. Prevencija je ključna u borbi protiv raka kože i to je još… […]
Imunizacija je doprinela iskorenjivanju velikih boginja, dečije paralize, a statistički podaci ukazuju i da je značajano opao broj obolelih od malih boginja, tuberkoloze, velikog kašlja.
pretraži sajt
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs