Nutricionista otkriva da li su ajvar i zimnica zdravi

Nutricionista otkriva da li su ajvar i zimnica zdravi

12/10/2019

Autor: 

Info Press

Izvor: zena.blic.rs/R.N.

Foto: Pixabay

Da li se kad spremate povrće za zimu zapitate koje su prednosti ukiseljenog kupusa, paprike, paradajza i drugih namirnica u odnosu na sveže? Ili koliko ajvara smete da pojedete u jednom obroku, a da ne preterate, jer svi znamo koliko je teško odoleti ovom kralju zimnice? Koliko ajvar ima kalorija i da li je zimnica zdrava odgovara nutricionista Branka Mirković.

Koliko ajvar zapravo ima kalorija

Ljut ili blag, samo od pečenih paprika ili s dodatkom patlidžana, često se dogodi da ajvar nestane brže nego što ga napravimo, jer je odličan prilog skoro svakom jelu. Jeste li se ikada zapitali koliko ajvara smemo da pojedemo u jednom obroku, odnosno možemo li da preteramo?

– Ajvar gotovo da i nema kalorija, tako da s njim ne možete da preterate. On, doduše, nema ni neke nutritivne vrednosti, jer se pravi od pečene ili barene paprike, koja se zatim prži, pa u tim procesima paprika izgubi svu svoju vrednost. Ipak, ajvar je odličan izvor vlakana i prava je poslastica uz meso i razna druga jela – kaže nutricionista, i dodaje da ako sami ne pravite ajvar, uvek je bolje da kupite industrijski jer je on ipak kontrolisan, za razliku od onoga koji se prodaje na pijaci, a u kojem nikako ne možete da znate koliko je stavljeno konzervansa.

Nutricionista objašnjava da se povrće koje ide u zimnicu termički obrađuje, što dovodi do gubitka nekih vitamina, kao što su C, B i A, ali i dalje ostaju minerali, vlakna i fitonutrijenti koji su od velike važnosti za organizam.

– Jedino se kupusu prilikom kiseljenja poboljšava nutritivna vrednost i povećava količina vitamina C. Probiotičke kulture koje se prirodno stvaraju u kupusu prilikom fermentacije su odlična odbrana organizma u zimskim danima. Kiselo povrće je itekako potrebno organizmu tokom zime, jer svi u tom periodu jedemo težu i masniju hranu, a kiselo povrće razlaže masti i ubrzava varenje. Ukoliko patimo od hipertenzije treba da pazimo na količinu soli koju dodajemo u zimnicu i da je obavezno isperemo u vodi kako bi izvukli so – kaže nutricionistkinja.

Unos voća i povrća je od velike važnosti za očuvanje zdravlja jer je bogato vlaknima, vitaminima, mineralima i fitonutrijentima. Iako danas imamo mogućnost da jedemo sve vrste voća i povrća tokom cele godine, to ipak nije preporučljivo.

– Namirnice koje nisu sezonske, osim što su nutritivno siromašnije, često su i tretirane više nego u sezoni. Povrće i voće je dobro kupovati kada im je sezona, kada je nutritivno nabogatije i zamrzavati ili praviti zimnicu – ističe nutricionista.

Ona nam otkriva i kako da se ubrza kiseljenje povrća na potpuno prirodan način.

– Ako vam je potrebno da pred slavu na brzinu ukiselite kupus ili salatu od povrća, treba da u duplu čistu gazu stavite opranu pšenicu ili kukuruz, dobro zavežete i taj zamotuljak spustite u kupus koji kiselite ili stavite u teglu sa rendanom salatom od povrća. U kupus možete staviti i krišku hleba. Ovaj postupak dovodi do prirodne fermentacije, a vaše povrće će biti spremno za jelo u roku od 15 dana – objašnjava nutricionista.

, ,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Nutricionista otkriva da li su ajvar i zimnica zdravi". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Visoka  temperatura  i   visok  nivo  UV zračenja

Posledice neodgovornog ponašanja prema sebi mogu biti sunčanica, toplotni udar i neizostavno pregorevanje.

Maj-mesec borbe protiv melanoma

Melanom je jedan od najmalignijih tumora koji postoji, često izgleda bezopasno  i zbog toga je važno ukazati na značaj ranog otkrivanja. Prevencija je ključna u borbi protiv raka kože i to je još… […]

IMUNIZACIJA ZA SVE JE OSTVARLJIV CILJ

Imunizacija je doprinela iskorenjivanju velikih boginja, dečije paralize, a statistički podaci ukazuju i da je značajano opao broj obolelih od malih boginja, tuberkoloze, velikog kašlja.

NEGA KOŽE U PROLEĆE –PUT DO PRIRODNE LEPOTE

Proleće je vreme kada se budi priroda, ali i sezona kada mnogi primećuju promene na koži.

U SUBOTU, 12. APRILA BESPLATNI PREVENTIVNI PREGLEDI U UŽIČKOM DOMU ZDRAVLJA

Besplatni preventivni pregledi organizuju se sutra od 8 do 12 časova u Domu zdravlja Užice

Kliknite ovde za sve vesti iz zdravlja i životnog stila

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
480

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2025 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Nutricionista otkriva da li su ajvar i zimnica zdravi

12/10/2019
Autor:
Info Press
Izvor: zena.blic.rs/R.N.
Foto: Pixabay

Da li se kad spremate povrće za zimu zapitate koje su prednosti ukiseljenog kupusa, paprike, paradajza i drugih namirnica u odnosu na sveže? Ili koliko ajvara smete da pojedete u jednom obroku, a da ne preterate, jer svi znamo koliko je teško odoleti ovom kralju zimnice? Koliko ajvar ima kalorija i da li je zimnica zdrava odgovara nutricionista Branka Mirković.

Koliko ajvar zapravo ima kalorija

Ljut ili blag, samo od pečenih paprika ili s dodatkom patlidžana, često se dogodi da ajvar nestane brže nego što ga napravimo, jer je odličan prilog skoro svakom jelu. Jeste li se ikada zapitali koliko ajvara smemo da pojedemo u jednom obroku, odnosno možemo li da preteramo?

– Ajvar gotovo da i nema kalorija, tako da s njim ne možete da preterate. On, doduše, nema ni neke nutritivne vrednosti, jer se pravi od pečene ili barene paprike, koja se zatim prži, pa u tim procesima paprika izgubi svu svoju vrednost. Ipak, ajvar je odličan izvor vlakana i prava je poslastica uz meso i razna druga jela – kaže nutricionista, i dodaje da ako sami ne pravite ajvar, uvek je bolje da kupite industrijski jer je on ipak kontrolisan, za razliku od onoga koji se prodaje na pijaci, a u kojem nikako ne možete da znate koliko je stavljeno konzervansa.

Nutricionista objašnjava da se povrće koje ide u zimnicu termički obrađuje, što dovodi do gubitka nekih vitamina, kao što su C, B i A, ali i dalje ostaju minerali, vlakna i fitonutrijenti koji su od velike važnosti za organizam.

– Jedino se kupusu prilikom kiseljenja poboljšava nutritivna vrednost i povećava količina vitamina C. Probiotičke kulture koje se prirodno stvaraju u kupusu prilikom fermentacije su odlična odbrana organizma u zimskim danima. Kiselo povrće je itekako potrebno organizmu tokom zime, jer svi u tom periodu jedemo težu i masniju hranu, a kiselo povrće razlaže masti i ubrzava varenje. Ukoliko patimo od hipertenzije treba da pazimo na količinu soli koju dodajemo u zimnicu i da je obavezno isperemo u vodi kako bi izvukli so – kaže nutricionistkinja.

Unos voća i povrća je od velike važnosti za očuvanje zdravlja jer je bogato vlaknima, vitaminima, mineralima i fitonutrijentima. Iako danas imamo mogućnost da jedemo sve vrste voća i povrća tokom cele godine, to ipak nije preporučljivo.

– Namirnice koje nisu sezonske, osim što su nutritivno siromašnije, često su i tretirane više nego u sezoni. Povrće i voće je dobro kupovati kada im je sezona, kada je nutritivno nabogatije i zamrzavati ili praviti zimnicu – ističe nutricionista.

Ona nam otkriva i kako da se ubrza kiseljenje povrća na potpuno prirodan način.

– Ako vam je potrebno da pred slavu na brzinu ukiselite kupus ili salatu od povrća, treba da u duplu čistu gazu stavite opranu pšenicu ili kukuruz, dobro zavežete i taj zamotuljak spustite u kupus koji kiselite ili stavite u teglu sa rendanom salatom od povrća. U kupus možete staviti i krišku hleba. Ovaj postupak dovodi do prirodne fermentacije, a vaše povrće će biti spremno za jelo u roku od 15 dana – objašnjava nutricionista.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Nutricionista otkriva da li su ajvar i zimnica zdravi". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Visoka  temperatura  i   visok  nivo  UV zračenja

Posledice neodgovornog ponašanja prema sebi mogu biti sunčanica, toplotni udar i neizostavno pregorevanje.

Maj-mesec borbe protiv melanoma

Melanom je jedan od najmalignijih tumora koji postoji, često izgleda bezopasno  i zbog toga je važno ukazati na značaj ranog otkrivanja. Prevencija je ključna u borbi protiv raka kože i to je još… […]

IMUNIZACIJA ZA SVE JE OSTVARLJIV CILJ

Imunizacija je doprinela iskorenjivanju velikih boginja, dečije paralize, a statistički podaci ukazuju i da je značajano opao broj obolelih od malih boginja, tuberkoloze, velikog kašlja.

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
O privatnosti

Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.