Najnovije vesti:


Ne moraju svi da znaju da ste jeli beli luk

Ne moraju svi da znaju da ste jeli beli luk

20/11/2020

Autor: 

Info Press

Izvor: 24 sedam

Foto: Pixabay

Koliko je beli luk zdrav, znamo svi, a tokom ove pandemije mnogi ljudi pokušavaju da njime podignu imunitet i veliki broj njih u tome preteruje, pa neprijatan miris ovog zdravog povrća iz njih kao da isparava. Srećom, ne moraju svi da znaju za koji prirodni suplement ste opredelili u borbi protiv koronavirusa.

Ako niste znali, kada jedemo beli luk, naše telo proizvodi gasove koji sadrže sumpor, pa neprijatan miris zapravo dolazi iz creva, a ne iz usta. Treba reći da mnogi ljudi beli luk jedu isključivo iz zdravstvenih razloga, pa ukoliko niste jedan od njih, verovatno naslućujete moguć odgovor: ne jedite beli luk. Taj odgovor ipak nije jedino rešenje. Ono što je jasno jeste da treba sprečiti kontakt usta i zuba sa belim lukom jer se on tu najviše i zadržava. Kada jedete beli luk, dakle, žvaćete ga, u ustima vam pored jakog mirisa ostaje i veoma intenzivan (ljut) ukus, što najbolje možete osetiti ako odmah nakon obroka u kojem je svakako bio i beli luk  – operete zube. Naravno, smrad nećete ukloniti, ali tokom pranja osetićete toliko jak efekat kao da ste upotrebili najljuću moguću pastu za zube.

Zadah, dakle, možemo sprečiti ako ne želimo da ljudi pored nas padaju od „miomirisa”, što najbolje možete učiniti na sledeći način: na daščici sitno iseckajte 2-3 čena belog luka, a potom opet operite ruke. U šolju za belu kafu (0,25-0,3 l) sipajte probiotski jogurt i dodajte iseckani beli luk i 1-2 kašičice mlevenog lanenog semena i nekoliko kapi limunovog soka. Sve dobro promešajte kašičicom da se dobije što homogenija masa, dakle da nema grudvica. Svi navedeni sastojci pozitivno utiču protiv mirisa belog luka, ali istovremeno su odlični i protiv visokog pritiska i holesterola, savetuje Jasna Vujičić, nutricionista.

Pijte tako da ne žvaćete ovaj „obogaćeni“ jogurt, a ako još nešto jedete uz to, zalogaj ostale hrane progutajte pre nego što uzmete gutljaj jogurta.
Jasno je, dakle, da u obroku ne smete dalje koristiti nož kojim ste sekli luk, kao ni daščicu i kašičicu kojom ste mešali jogurt.

Kako nema žvakanja belog luka, niti zadržavanja u ustima, nema ni neprijatnog zadaha. Ukoliko operete zube posle jela, ni vi nećete osećati onaj odvratni ukus zaostao od žvakanja belog luka u prvom slučaju.

Ovde postoji samo jedan način da neko (pa i vi) oseti miris belog luka koji ste jeli: ako podrignete.

Aromu belog luka efikasno suzbijaju:

Slačica, odnosno senf: Uzmete kašičicu senfa i muljate ga malo u ustima, posle čega ga ispljunete. Posle toga možete i da pojedete malo senfa, tek da koliko-toliko neutrališete i onaj ukus.

Tečnosti: Mleko, kiselo mleko, jogurt, kefir, čaj – sve donekle pomažu u suzbijanju mirisa.

Mirišljava ili aromatična hrana: Žvakanje svežeg peršunovog lišća i listova nane – kao i žvakanje žvakaćih guma sa ukusom nane (mente) ili sa aromom cimeta, semenki anisa, komorača, karanfilića i mirođija – kao i sa slačicom, ali bez gutanja, donosi delimičan rezultat.

Zrna kafe. Žvakanje nekoliko zrna kafe takođe pomaže protiv zadaha.

Limunada: Limunada bez šećera smanjuje zadah.

Pranje zuba: Zubi ne moraju da se peru samo ujutro i uveče, već ih možete oprati svaki put nakon jela, posebno ako ste jeli beli luk. Pri tome ne zaboravite da dobro izribate i jezik, jer se na njemu taloži najviše neprijatnih mirisa.

Vodica za ispiranje usta: Ukoliko muku mučite sa neprijatnim zadahom, uzmite vodicu za ispiranje usta i dobro mućkajte, grgoljite je i ispljunite.

Sve navedeno ne može se porediti sa efikasnom prevencijom, pa ukoliko već niste, pokušajte da sprečite šokantni miris pre nego što se pojavi.

Beli luk se može naći u mnogim jelima, termički obrađen on nema uticaj na nastajanje zadaha. Doduše, tada beli luk nema ona lekovita svojstva koja mnogi cene, naročito osobe koje imaju visok holesterol, krvni pritisak i druge bolesti.

Probajte, uverićete se da je mnogo lakše sprečiti zadah nego ga ukloniti. Sada znate da možete uživati u belom luku bez opasnosti po vaš društveni život. Neka vam bude na zdravlje!

,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Spisak dosadašnjih komentara za članak "Ne moraju svi da znaju da ste jeli beli luk". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

pročitaj još sličnih vesti

Najgori dan za Čačak od početka epidemije: Preminulo 6 pacijenata

Na kovid odeljenjima čačanske bolnice tokom protekla 24 sata preminulo je čak šestoro pacijenata, što je najveći broj smrtnih slučajeva od početka epidemije. Preminilo je pet osoba iz Čačka: D. V. (53), O. M.… [...]

U Ciganmali u Čačku nova kovid ambulanta

Zdravstvena stanica u  Ciganmali u Čačku od jutros je pretvorena u  kovid  ambulantu, rečeno je   nakon sastanka Radnog tima za praćenje širenja  korona virusa.  Iako se na čačanskom  području  beleži  diskretan pad u broju… [...]

ZZJZ Užice: Potvrđeno još 215 novih slučajeva

Od prethodnog izveštaja do danas COVID-19 je potvrđen kod 215 osoba u Zlatiborskom okrugu. Najviše novoobolelih je u Užicu – 57, slede Priboj – 29, Arilje – 28, Požega – 28, Bajina Bašta… [...]

Čačak: Zdravstvena stanica u Ciganmali pretvorena u Kovid ambulantu

I Zdravstvena stanica u Ciganmali pretvorena u Kovid ambulantu, s obzirom na to da se dnevno izvrši više od 200 prvih pregleda. Kovid ambulante su u prethodnom periodu otvorene u Domu zdravlja i… [...]

Epidemijska situacija u Srbiji veoma ozbiljna – oštrije mere stupaju na snagu

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 126.187 osoba, a zabeleženo je 1.237 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs. Od danas stupaju na snagu nove mere, koje će biti na… [...]

Kliknite ovde za sve vesti iz zdravlja i životnog stila

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
30

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2019 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Ne moraju svi da znaju da ste jeli beli luk

20/11/2020
Autor:
Info Press
Izvor: 24 sedam
Foto: Pixabay

Koliko je beli luk zdrav, znamo svi, a tokom ove pandemije mnogi ljudi pokušavaju da njime podignu imunitet i veliki broj njih u tome preteruje, pa neprijatan miris ovog zdravog povrća iz njih kao da isparava. Srećom, ne moraju svi da znaju za koji prirodni suplement ste opredelili u borbi protiv koronavirusa.

Ako niste znali, kada jedemo beli luk, naše telo proizvodi gasove koji sadrže sumpor, pa neprijatan miris zapravo dolazi iz creva, a ne iz usta. Treba reći da mnogi ljudi beli luk jedu isključivo iz zdravstvenih razloga, pa ukoliko niste jedan od njih, verovatno naslućujete moguć odgovor: ne jedite beli luk. Taj odgovor ipak nije jedino rešenje. Ono što je jasno jeste da treba sprečiti kontakt usta i zuba sa belim lukom jer se on tu najviše i zadržava. Kada jedete beli luk, dakle, žvaćete ga, u ustima vam pored jakog mirisa ostaje i veoma intenzivan (ljut) ukus, što najbolje možete osetiti ako odmah nakon obroka u kojem je svakako bio i beli luk  – operete zube. Naravno, smrad nećete ukloniti, ali tokom pranja osetićete toliko jak efekat kao da ste upotrebili najljuću moguću pastu za zube.

Zadah, dakle, možemo sprečiti ako ne želimo da ljudi pored nas padaju od „miomirisa”, što najbolje možete učiniti na sledeći način: na daščici sitno iseckajte 2-3 čena belog luka, a potom opet operite ruke. U šolju za belu kafu (0,25-0,3 l) sipajte probiotski jogurt i dodajte iseckani beli luk i 1-2 kašičice mlevenog lanenog semena i nekoliko kapi limunovog soka. Sve dobro promešajte kašičicom da se dobije što homogenija masa, dakle da nema grudvica. Svi navedeni sastojci pozitivno utiču protiv mirisa belog luka, ali istovremeno su odlični i protiv visokog pritiska i holesterola, savetuje Jasna Vujičić, nutricionista.

Pijte tako da ne žvaćete ovaj „obogaćeni“ jogurt, a ako još nešto jedete uz to, zalogaj ostale hrane progutajte pre nego što uzmete gutljaj jogurta.
Jasno je, dakle, da u obroku ne smete dalje koristiti nož kojim ste sekli luk, kao ni daščicu i kašičicu kojom ste mešali jogurt.

Kako nema žvakanja belog luka, niti zadržavanja u ustima, nema ni neprijatnog zadaha. Ukoliko operete zube posle jela, ni vi nećete osećati onaj odvratni ukus zaostao od žvakanja belog luka u prvom slučaju.

Ovde postoji samo jedan način da neko (pa i vi) oseti miris belog luka koji ste jeli: ako podrignete.

Aromu belog luka efikasno suzbijaju:

Slačica, odnosno senf: Uzmete kašičicu senfa i muljate ga malo u ustima, posle čega ga ispljunete. Posle toga možete i da pojedete malo senfa, tek da koliko-toliko neutrališete i onaj ukus.

Tečnosti: Mleko, kiselo mleko, jogurt, kefir, čaj – sve donekle pomažu u suzbijanju mirisa.

Mirišljava ili aromatična hrana: Žvakanje svežeg peršunovog lišća i listova nane – kao i žvakanje žvakaćih guma sa ukusom nane (mente) ili sa aromom cimeta, semenki anisa, komorača, karanfilića i mirođija – kao i sa slačicom, ali bez gutanja, donosi delimičan rezultat.

Zrna kafe. Žvakanje nekoliko zrna kafe takođe pomaže protiv zadaha.

Limunada: Limunada bez šećera smanjuje zadah.

Pranje zuba: Zubi ne moraju da se peru samo ujutro i uveče, već ih možete oprati svaki put nakon jela, posebno ako ste jeli beli luk. Pri tome ne zaboravite da dobro izribate i jezik, jer se na njemu taloži najviše neprijatnih mirisa.

Vodica za ispiranje usta: Ukoliko muku mučite sa neprijatnim zadahom, uzmite vodicu za ispiranje usta i dobro mućkajte, grgoljite je i ispljunite.

Sve navedeno ne može se porediti sa efikasnom prevencijom, pa ukoliko već niste, pokušajte da sprečite šokantni miris pre nego što se pojavi.

Beli luk se može naći u mnogim jelima, termički obrađen on nema uticaj na nastajanje zadaha. Doduše, tada beli luk nema ona lekovita svojstva koja mnogi cene, naročito osobe koje imaju visok holesterol, krvni pritisak i druge bolesti.

Probajte, uverićete se da je mnogo lakše sprečiti zadah nego ga ukloniti. Sada znate da možete uživati u belom luku bez opasnosti po vaš društveni život. Neka vam bude na zdravlje!

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Spisak dosadašnjih komentara za članak "Ne moraju svi da znaju da ste jeli beli luk". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Pročitaj slične vesti

Najgori dan za Čačak od početka epidemije: Preminulo 6 pacijenata

Na kovid odeljenjima čačanske bolnice tokom protekla 24 sata preminulo je čak šestoro pacijenata, što je najveći broj smrtnih slučajeva od početka epidemije. Preminilo je pet osoba iz Čačka: D. V. (53), O. M.… [...]

U Ciganmali u Čačku nova kovid ambulanta

Zdravstvena stanica u  Ciganmali u Čačku od jutros je pretvorena u  kovid  ambulantu, rečeno je   nakon sastanka Radnog tima za praćenje širenja  korona virusa.  Iako se na čačanskom  području  beleži  diskretan pad u broju… [...]

ZZJZ Užice: Potvrđeno još 215 novih slučajeva

Od prethodnog izveštaja do danas COVID-19 je potvrđen kod 215 osoba u Zlatiborskom okrugu. Najviše novoobolelih je u Užicu – 57, slede Priboj – 29, Arilje – 28, Požega – 28, Bajina Bašta… [...]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up