Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
20/11/2020
Autor:
Info Press
Izvor: 24 sedam
Foto: Pixabay
Koliko je beli luk zdrav, znamo svi, a tokom ove pandemije mnogi ljudi pokušavaju da njime podignu imunitet i veliki broj njih u tome preteruje, pa neprijatan miris ovog zdravog povrća iz njih kao da isparava. Srećom, ne moraju svi da znaju za koji prirodni suplement ste opredelili u borbi protiv koronavirusa. Ako niste znali, kada jedemo beli luk, naše telo proizvodi gasove koji sadrže sumpor, pa neprijatan miris zapravo dolazi iz creva, a ne iz usta. Treba reći da mnogi ljudi beli luk jedu isključivo iz zdravstvenih razloga, pa ukoliko niste jedan od njih, verovatno naslućujete moguć odgovor: ne jedite beli luk. Taj odgovor ipak nije jedino rešenje. Ono što je jasno jeste da treba sprečiti kontakt usta i zuba sa belim lukom jer se on tu najviše i zadržava. Kada jedete beli luk, dakle, žvaćete ga, u ustima vam pored jakog mirisa ostaje i veoma intenzivan (ljut) ukus, što najbolje možete osetiti ako odmah nakon obroka u kojem je svakako bio i beli luk – operete zube. Naravno, smrad nećete ukloniti, ali tokom pranja osetićete toliko jak efekat kao da ste upotrebili najljuću moguću pastu za zube. Zadah, dakle, možemo sprečiti ako ne želimo da ljudi pored nas padaju od „miomirisa”, što najbolje možete učiniti na sledeći način: na daščici sitno iseckajte 2-3 čena belog luka, a potom opet operite ruke. U šolju za belu kafu (0,25-0,3 l) sipajte probiotski jogurt i dodajte iseckani beli luk i 1-2 kašičice mlevenog lanenog semena i nekoliko kapi limunovog soka. Sve dobro promešajte kašičicom da se dobije što homogenija masa, dakle da nema grudvica. Svi navedeni sastojci pozitivno utiču protiv mirisa belog luka, ali istovremeno su odlični i protiv visokog pritiska i holesterola, savetuje Jasna Vujičić, nutricionista. Pijte tako da ne žvaćete ovaj „obogaćeni“ jogurt, a ako još nešto jedete uz to, zalogaj ostale hrane progutajte pre nego što uzmete gutljaj jogurta. Kako nema žvakanja belog luka, niti zadržavanja u ustima, nema ni neprijatnog zadaha. Ukoliko operete zube posle jela, ni vi nećete osećati onaj odvratni ukus zaostao od žvakanja belog luka u prvom slučaju. Ovde postoji samo jedan način da neko (pa i vi) oseti miris belog luka koji ste jeli: ako podrignete. Aromu belog luka efikasno suzbijaju: Slačica, odnosno senf: Uzmete kašičicu senfa i muljate ga malo u ustima, posle čega ga ispljunete. Posle toga možete i da pojedete malo senfa, tek da koliko-toliko neutrališete i onaj ukus. Tečnosti: Mleko, kiselo mleko, jogurt, kefir, čaj – sve donekle pomažu u suzbijanju mirisa. Mirišljava ili aromatična hrana: Žvakanje svežeg peršunovog lišća i listova nane – kao i žvakanje žvakaćih guma sa ukusom nane (mente) ili sa aromom cimeta, semenki anisa, komorača, karanfilića i mirođija – kao i sa slačicom, ali bez gutanja, donosi delimičan rezultat. Zrna kafe. Žvakanje nekoliko zrna kafe takođe pomaže protiv zadaha. Limunada: Limunada bez šećera smanjuje zadah. Pranje zuba: Zubi ne moraju da se peru samo ujutro i uveče, već ih možete oprati svaki put nakon jela, posebno ako ste jeli beli luk. Pri tome ne zaboravite da dobro izribate i jezik, jer se na njemu taloži najviše neprijatnih mirisa. Vodica za ispiranje usta: Ukoliko muku mučite sa neprijatnim zadahom, uzmite vodicu za ispiranje usta i dobro mućkajte, grgoljite je i ispljunite. Sve navedeno ne može se porediti sa efikasnom prevencijom, pa ukoliko već niste, pokušajte da sprečite šokantni miris pre nego što se pojavi. Beli luk se može naći u mnogim jelima, termički obrađen on nema uticaj na nastajanje zadaha. Doduše, tada beli luk nema ona lekovita svojstva koja mnogi cene, naročito osobe koje imaju visok holesterol, krvni pritisak i druge bolesti. Probajte, uverićete se da je mnogo lakše sprečiti zadah nego ga ukloniti. Sada znate da možete uživati u belom luku bez opasnosti po vaš društveni život. Neka vam bude na zdravlje!
Jasno je, dakle, da u obroku ne smete dalje koristiti nož kojim ste sekli luk, kao ni daščicu i kašičicu kojom ste mešali jogurt.

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

pročitaj još sličnih vesti
Međunarodni dan borbe protiv SUDEP-a obeležava se kako bi se skrenula pažnja na to da osobe obolele od epilepsije treba razumeti, pomoći im.
Na manifestaciji Dani doktora Dragiše Mišovića, mr.sci.med Nenad Jakovljević govorio je o čestom problemu u medicini, dijabetskom stopalu.
Vakcina je besplatna i preporučuje se za lica starija od 65 godina i osobe koje imaju neke hronične bolesti.
Ovaj početak vakcinacije uslediće nakon završene distribucije vakcina na vakcinalnim punktovima u nadležnim domovima zdravlja širom zemlje.
Akne su čest kožni problem koji pogađa značajan broj ljudi bez obziran na pol, uzrast i stil života.

pretraži sajt

Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Koliko je beli luk zdrav, znamo svi, a tokom ove pandemije mnogi ljudi pokušavaju da njime podignu imunitet i veliki broj njih u tome preteruje, pa neprijatan miris ovog zdravog povrća iz njih kao da isparava. Srećom, ne moraju svi da znaju za koji prirodni suplement ste opredelili u borbi protiv koronavirusa. Ako niste znali, kada jedemo beli luk, naše telo proizvodi gasove koji sadrže sumpor, pa neprijatan miris zapravo dolazi iz creva, a ne iz usta. Treba reći da mnogi ljudi beli luk jedu isključivo iz zdravstvenih razloga, pa ukoliko niste jedan od njih, verovatno naslućujete moguć odgovor: ne jedite beli luk. Taj odgovor ipak nije jedino rešenje. Ono što je jasno jeste da treba sprečiti kontakt usta i zuba sa belim lukom jer se on tu najviše i zadržava. Kada jedete beli luk, dakle, žvaćete ga, u ustima vam pored jakog mirisa ostaje i veoma intenzivan (ljut) ukus, što najbolje možete osetiti ako odmah nakon obroka u kojem je svakako bio i beli luk – operete zube. Naravno, smrad nećete ukloniti, ali tokom pranja osetićete toliko jak efekat kao da ste upotrebili najljuću moguću pastu za zube. Zadah, dakle, možemo sprečiti ako ne želimo da ljudi pored nas padaju od „miomirisa”, što najbolje možete učiniti na sledeći način: na daščici sitno iseckajte 2-3 čena belog luka, a potom opet operite ruke. U šolju za belu kafu (0,25-0,3 l) sipajte probiotski jogurt i dodajte iseckani beli luk i 1-2 kašičice mlevenog lanenog semena i nekoliko kapi limunovog soka. Sve dobro promešajte kašičicom da se dobije što homogenija masa, dakle da nema grudvica. Svi navedeni sastojci pozitivno utiču protiv mirisa belog luka, ali istovremeno su odlični i protiv visokog pritiska i holesterola, savetuje Jasna Vujičić, nutricionista. Pijte tako da ne žvaćete ovaj „obogaćeni“ jogurt, a ako još nešto jedete uz to, zalogaj ostale hrane progutajte pre nego što uzmete gutljaj jogurta. Kako nema žvakanja belog luka, niti zadržavanja u ustima, nema ni neprijatnog zadaha. Ukoliko operete zube posle jela, ni vi nećete osećati onaj odvratni ukus zaostao od žvakanja belog luka u prvom slučaju. Ovde postoji samo jedan način da neko (pa i vi) oseti miris belog luka koji ste jeli: ako podrignete. Aromu belog luka efikasno suzbijaju: Slačica, odnosno senf: Uzmete kašičicu senfa i muljate ga malo u ustima, posle čega ga ispljunete. Posle toga možete i da pojedete malo senfa, tek da koliko-toliko neutrališete i onaj ukus. Tečnosti: Mleko, kiselo mleko, jogurt, kefir, čaj – sve donekle pomažu u suzbijanju mirisa. Mirišljava ili aromatična hrana: Žvakanje svežeg peršunovog lišća i listova nane – kao i žvakanje žvakaćih guma sa ukusom nane (mente) ili sa aromom cimeta, semenki anisa, komorača, karanfilića i mirođija – kao i sa slačicom, ali bez gutanja, donosi delimičan rezultat. Zrna kafe. Žvakanje nekoliko zrna kafe takođe pomaže protiv zadaha. Limunada: Limunada bez šećera smanjuje zadah. Pranje zuba: Zubi ne moraju da se peru samo ujutro i uveče, već ih možete oprati svaki put nakon jela, posebno ako ste jeli beli luk. Pri tome ne zaboravite da dobro izribate i jezik, jer se na njemu taloži najviše neprijatnih mirisa. Vodica za ispiranje usta: Ukoliko muku mučite sa neprijatnim zadahom, uzmite vodicu za ispiranje usta i dobro mućkajte, grgoljite je i ispljunite. Sve navedeno ne može se porediti sa efikasnom prevencijom, pa ukoliko već niste, pokušajte da sprečite šokantni miris pre nego što se pojavi. Beli luk se može naći u mnogim jelima, termički obrađen on nema uticaj na nastajanje zadaha. Doduše, tada beli luk nema ona lekovita svojstva koja mnogi cene, naročito osobe koje imaju visok holesterol, krvni pritisak i druge bolesti. Probajte, uverićete se da je mnogo lakše sprečiti zadah nego ga ukloniti. Sada znate da možete uživati u belom luku bez opasnosti po vaš društveni život. Neka vam bude na zdravlje!
Jasno je, dakle, da u obroku ne smete dalje koristiti nož kojim ste sekli luk, kao ni daščicu i kašičicu kojom ste mešali jogurt.

Napiši komentar

komentari

Najnoviji oglasi
Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pročitaj slične vesti
U ČAČKU OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV SUDEP-A
Međunarodni dan borbe protiv SUDEP-a obeležava se kako bi se skrenula pažnja na to da osobe obolele od epilepsije treba razumeti, pomoći im.
Dani doktora Dragiše Mišovića
Na manifestaciji Dani doktora Dragiše Mišovića, mr.sci.med Nenad Jakovljević govorio je o čestom problemu u medicini, dijabetskom stopalu.
POČELA VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA I U DOMOVIMA ZDRAVLJA MO
Vakcina je besplatna i preporučuje se za lica starija od 65 godina i osobe koje imaju neke hronične bolesti.

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs