Borba za košarkaški Kup

Borba za košarkaški Kup

12/02/2020

Autor: 

Info Press

Izvor: RTS/JOVAN TAPAVICA

Foto: Pixabay

Od četvrtka do nedelje osam srpskih ekipa boriće se u Nišu za prvi trofej u sezoni – Kup Radivoja Koraća. Osvajanje “Žućkove levice” pre svega stvar je prestiža, ali pobedniku daje vetar u leđa pred završnicu regionalne lige i rivalima šalje poruku šta ih očekuje u trci za nacionalnu titulu. Pažnju javnosti okupira i naturalizovanje Amerikanaca, odnosno dobijanje državljanstva po hitnom postupku, kako bi se “izigrali” propisi o broju stranaca u ekipi.

U veoma zgusnutom košarkaškom rasporedu, sredina februara rezervisana je za završne turnire nacionalnih kupova. Srbija nije izuzetak, pa će se osam ekipa u niškom “Čairu” ovog vikenda boriti za Kup Radivoja Koraća.

U četvrtak i petak igraće se mečevi četvrtfinala, u subotu će biti poznati finalisti, koji će u nedelju odlučiti ko će ove godine uvis podignuti “Žućkovu levicu”.

Partizan brani trofej, Zvezda renome

Trofej brani Partizan, koji je prošle godine u velikom finalu savladao večitog rivala Crvenu zvezdu i 18. put u istoriji osvojio nacionalni kup, čime se izjednačio sa crveno-belima po broju titula.

Ekipa Andree Trinkijerija, čini se, i ove godine ima ulogu blagog favorita u odnosu na Zvezdu. Uprkos nedavnom porazu u derbiju, crno-beli su pobedama nad ekipama Virtusa i Budućnosti dobili na samopouzdanju i sa velikim ambicijama stižu u Niš.

Zvezda igra u promenljivoj formi, najviše zahvaljujući teškom rasporedu u Evroligi, ali i povredama koje su omele tim Dragana Šakote da pokaže koliko zaista vredi. Ali, upravo će borba za Kup biti prilika da se crveno-beli vrate na pobednički kolosek.

Srpske ekipe ponovo se bore za “Žućkovu levicu”

Svoju priliku iz senke čekaju FMP i Mega Bemaks. Oba tima osvajala su “Žućkovu levicu” u ovom milenijumu, ali su ekipe Vladimira Jovanovića i Dejana Milojevića svakako u drugom planu u odnosu na beogradke večite rivale.

Timovi koji se takmiče u srpskoj košarkaškoj ligi imaju svoje kvalitete i pokušaće da iznenade favorite u četvrtfinalnim duelima.

Užička Sloboda odmeriće snage sa ekipom Mege, dok Radnički igra protiv Crvene zvezde u četvrtak. U petak se sastaju FMP i Dinamik, kao i Partizan i čačanski Borac.

Srpski pasoš po hitnom postupku – čemu propisi ako se zaobilaze?

Kada se govori o Kupu, posebno poglavlje je priča o broju stranaca u ekipama. Partizan i Crvena zvezda se u velikoj meri poslednjih sezona oslanjaju na “legionare”, mahom Amerikance.

Kako ekipe koje se takmiče u nacionalnom kupu mogu da prijave tim sa makimalno četiri stranca, neki od ključnih igrača po hitnom postupku dobijaju državljanstvo Srbije, što u dobroj meri obesmišljava osnovno pravilo o broju stranaca.

Panter “Srbin”, Tomas Amerikanac

Na tu temu nedavno se oglasio i nekadašnji košarkaš Partizana i Crvene zvezde Milan Dozet.

“U čemu je poenta pravila o broju stranaca ako strancima dajete naše državljanstvo? Ili ne valja prvilo ili ne valja država”, upitao se Dozet i pokrenuo lavinu komentara na društvenim mrežama.

Pred finalni turnir Kupa, državljanstvo Srbije dobio je Kevin Panter, košarkaš Zvezde, a poseban kuriozitet je da je Amerikanac član srpskog šampiona postao u poslednjim danima nedavno završene godine.

Slična je situacija i sa Vilijamom Mouzlijem, centrom Partizana, koji je na početku sezone pojačao crno-bele, a u Nišu bi trebalo da igra kao srpski državljanin.

Od ranije, kao domaći igrači nastupaju Čarls Dženkins iz Zvezde i Markus Pejdž iz Partizana, pa je Trinkijeriju i Šakoti olakšan izbor viškova pred duele u Nišu.

Očigledno je da najjači evropski klubovi ne mogu bez stranaca, a sličan recept preuzeli su i srpski timovi. Amerikanci su ove sezone najbolji igrači beogradskih klubova – Zvezda ne može da zamisli ekipu bez Brauna i Berona, dok su velike uspehe crno-belima doneli Volden, Tomas i Mozli.

To dalje dovodi do pitanja čemu pravilo koje ograničava broj stranaca, ukoliko bez njih klubovi ne mogu biti konkurentni u Evroligi i Evrokupu, pa čak i u ABA ligi. Ljudi koji vode srpsku košarku trebalo bi konačno da reaguju i donesu pravu odluku koja će biti u interesu kako klubova, tako i mladih srpskih igrača.

Borba za prestiž ili više od igre

Kup je specifično takmičenje i zbog činjenice da se igra na jednu pobedu, što znači da jedan loš dan može značiti i eliminaciju sa turnira. U takvom sistemu favorizovane su male ekipe, koje na taj način imaju šansu da pomrse konce favoritima.

Raspored odigravanja mečeva na Završnom turniru Kupa Koraća

Kup Radivoja Koraća svakako nije najvažnije takmičenje u sezoni, ali predstavlja stvar prestiža, kao i priliku da se u direktnim okršajima sa konkurentima pokaže snaga i pošalje poruka pred završnicu ABA lige, a naročito nacionalni šampionat.

Dva najveća srpska kluba ove sezone odigrala su dva međusobna duela – obe ekipe pobedile su u mečevima u kojima su bili domaćini. Očeikvani duel u finalu Kupa mogao bi da da odgovor na pitanje ko je u ovom trenutku spremnija ekipa, ali i ko će imati “pol-poziciju” pred eventualne borbe za titule na Jadranu i Srbiji.

I sami igrači imaju motiv da pokažu koliko vrede. Neretko su se pojedinci, upravo zahvaljujući blistavim partijama u Kupu, izdvajali od većine i napravili sebi stazu do košarkaških zvezda.

Dvorana “Čair” će šesti put zaredom biti domaćin Završnog turnira Kupa Srbije. Niš se u prethodnim godinama pokazao kao izvanredan organizator i domaćin, u meri koliko to navijači dva najveća srpska kluba dozvoljavaju, pa nema razloga da ne verujemo da nas i ove godine očekuje košarkaški spektakl.

Učesnicima treba poželeti zdravlje i sreću, navijačima uspeh njihovih miljenika, a košarkaškoj publici užitak kakav samo Kup Radivoja Koraća može da pričini.

Neka igre počnu!

,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Borba za košarkaški Kup". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

JKP „Vodovod“ Čačak – OBAVEŠTENJE

JKP „VODOVOD“ Čačak

Počelo prijavljivanje  za rehabilitaciju  u banjama

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje  raspisao je oglas za upućivanje penzionera  na rehabilitaciju za 2024. godinu, a pravo da konkurišu za desetodnevni besplatni  boravak  u banjama i  lečilištima  u  Srbiji  imaju korisnici čija penzija iznosi do 39.850 dinara i imaju prebivalište u Srbiji.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Milovan Vesnić spreman za sezonu 2024.
Šampionata Evrope na brdskim stazama (FIA EHCC)

Nakon osvajanja trećeg mesta u debitantskoj sezoni u okviru Šampionata Evrope na brdskim stazama (FIA EHCC), srpski automobilista Milovan Mikica Vesnić u novu takmičarsku godinu ulazi sa još većim planovima i ambicijama.

Kadetkinje u Blažu sa Rumunijom, Italijom, Slovenijom, Holandijom, Hrvatskom, Belgijom i Španijom

Ženska kadetska reprezentacija Srbije (do 18 godina, 2007. i mlađe) igraće u A grupi XVI EP 2024. u Blažu sa Rumunijom, Italijom, Slovenijom, Holandijom, Hrvatskom, Belgijom i Španijom, odlučeno je danas žrebom u prostorijama CEV u Luksemburgu.

Čačanski Borac 1926 dočekuje Fap iz Priboja

Derbi 23 . kola ovog vikenda igra se na stadionu kraj Morave u Čačku. Mada je do kraja prvenstva preostalo da se odigra još 7 utakmica Borac bi već ovog vikenda  mogao da… […]

DA SLAVIMO I BUDEMO HUMANI

FK Borac

Užičanka Lidija Trmčić šampioinka države u karateu

Prvenstvo Srbije u karateu za seniore i seniorke, održano je u nedelju 14.aprila u Čačku.Karatiskinja Karate kluba „Užice“ Lidija Trmčić u konkurenciji borbe do 50 kg osvojila jezlatnu medalju i tako postala šampion… […]

Kliknite ovde za sve vesti iz sporta

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
40

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2024 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Borba za košarkaški Kup

12/02/2020
Autor:
Info Press
Izvor: RTS/JOVAN TAPAVICA
Foto: Pixabay

Od četvrtka do nedelje osam srpskih ekipa boriće se u Nišu za prvi trofej u sezoni – Kup Radivoja Koraća. Osvajanje “Žućkove levice” pre svega stvar je prestiža, ali pobedniku daje vetar u leđa pred završnicu regionalne lige i rivalima šalje poruku šta ih očekuje u trci za nacionalnu titulu. Pažnju javnosti okupira i naturalizovanje Amerikanaca, odnosno dobijanje državljanstva po hitnom postupku, kako bi se “izigrali” propisi o broju stranaca u ekipi.

U veoma zgusnutom košarkaškom rasporedu, sredina februara rezervisana je za završne turnire nacionalnih kupova. Srbija nije izuzetak, pa će se osam ekipa u niškom “Čairu” ovog vikenda boriti za Kup Radivoja Koraća.

U četvrtak i petak igraće se mečevi četvrtfinala, u subotu će biti poznati finalisti, koji će u nedelju odlučiti ko će ove godine uvis podignuti “Žućkovu levicu”.

Partizan brani trofej, Zvezda renome

Trofej brani Partizan, koji je prošle godine u velikom finalu savladao večitog rivala Crvenu zvezdu i 18. put u istoriji osvojio nacionalni kup, čime se izjednačio sa crveno-belima po broju titula.

Ekipa Andree Trinkijerija, čini se, i ove godine ima ulogu blagog favorita u odnosu na Zvezdu. Uprkos nedavnom porazu u derbiju, crno-beli su pobedama nad ekipama Virtusa i Budućnosti dobili na samopouzdanju i sa velikim ambicijama stižu u Niš.

Zvezda igra u promenljivoj formi, najviše zahvaljujući teškom rasporedu u Evroligi, ali i povredama koje su omele tim Dragana Šakote da pokaže koliko zaista vredi. Ali, upravo će borba za Kup biti prilika da se crveno-beli vrate na pobednički kolosek.

Srpske ekipe ponovo se bore za “Žućkovu levicu”

Svoju priliku iz senke čekaju FMP i Mega Bemaks. Oba tima osvajala su “Žućkovu levicu” u ovom milenijumu, ali su ekipe Vladimira Jovanovića i Dejana Milojevića svakako u drugom planu u odnosu na beogradke večite rivale.

Timovi koji se takmiče u srpskoj košarkaškoj ligi imaju svoje kvalitete i pokušaće da iznenade favorite u četvrtfinalnim duelima.

Užička Sloboda odmeriće snage sa ekipom Mege, dok Radnički igra protiv Crvene zvezde u četvrtak. U petak se sastaju FMP i Dinamik, kao i Partizan i čačanski Borac.

Srpski pasoš po hitnom postupku – čemu propisi ako se zaobilaze?

Kada se govori o Kupu, posebno poglavlje je priča o broju stranaca u ekipama. Partizan i Crvena zvezda se u velikoj meri poslednjih sezona oslanjaju na “legionare”, mahom Amerikance.

Kako ekipe koje se takmiče u nacionalnom kupu mogu da prijave tim sa makimalno četiri stranca, neki od ključnih igrača po hitnom postupku dobijaju državljanstvo Srbije, što u dobroj meri obesmišljava osnovno pravilo o broju stranaca.

Panter “Srbin”, Tomas Amerikanac

Na tu temu nedavno se oglasio i nekadašnji košarkaš Partizana i Crvene zvezde Milan Dozet.

“U čemu je poenta pravila o broju stranaca ako strancima dajete naše državljanstvo? Ili ne valja prvilo ili ne valja država”, upitao se Dozet i pokrenuo lavinu komentara na društvenim mrežama.

Pred finalni turnir Kupa, državljanstvo Srbije dobio je Kevin Panter, košarkaš Zvezde, a poseban kuriozitet je da je Amerikanac član srpskog šampiona postao u poslednjim danima nedavno završene godine.

Slična je situacija i sa Vilijamom Mouzlijem, centrom Partizana, koji je na početku sezone pojačao crno-bele, a u Nišu bi trebalo da igra kao srpski državljanin.

Od ranije, kao domaći igrači nastupaju Čarls Dženkins iz Zvezde i Markus Pejdž iz Partizana, pa je Trinkijeriju i Šakoti olakšan izbor viškova pred duele u Nišu.

Očigledno je da najjači evropski klubovi ne mogu bez stranaca, a sličan recept preuzeli su i srpski timovi. Amerikanci su ove sezone najbolji igrači beogradskih klubova – Zvezda ne može da zamisli ekipu bez Brauna i Berona, dok su velike uspehe crno-belima doneli Volden, Tomas i Mozli.

To dalje dovodi do pitanja čemu pravilo koje ograničava broj stranaca, ukoliko bez njih klubovi ne mogu biti konkurentni u Evroligi i Evrokupu, pa čak i u ABA ligi. Ljudi koji vode srpsku košarku trebalo bi konačno da reaguju i donesu pravu odluku koja će biti u interesu kako klubova, tako i mladih srpskih igrača.

Borba za prestiž ili više od igre

Kup je specifično takmičenje i zbog činjenice da se igra na jednu pobedu, što znači da jedan loš dan može značiti i eliminaciju sa turnira. U takvom sistemu favorizovane su male ekipe, koje na taj način imaju šansu da pomrse konce favoritima.

Raspored odigravanja mečeva na Završnom turniru Kupa Koraća

Kup Radivoja Koraća svakako nije najvažnije takmičenje u sezoni, ali predstavlja stvar prestiža, kao i priliku da se u direktnim okršajima sa konkurentima pokaže snaga i pošalje poruka pred završnicu ABA lige, a naročito nacionalni šampionat.

Dva najveća srpska kluba ove sezone odigrala su dva međusobna duela – obe ekipe pobedile su u mečevima u kojima su bili domaćini. Očeikvani duel u finalu Kupa mogao bi da da odgovor na pitanje ko je u ovom trenutku spremnija ekipa, ali i ko će imati “pol-poziciju” pred eventualne borbe za titule na Jadranu i Srbiji.

I sami igrači imaju motiv da pokažu koliko vrede. Neretko su se pojedinci, upravo zahvaljujući blistavim partijama u Kupu, izdvajali od većine i napravili sebi stazu do košarkaških zvezda.

Dvorana “Čair” će šesti put zaredom biti domaćin Završnog turnira Kupa Srbije. Niš se u prethodnim godinama pokazao kao izvanredan organizator i domaćin, u meri koliko to navijači dva najveća srpska kluba dozvoljavaju, pa nema razloga da ne verujemo da nas i ove godine očekuje košarkaški spektakl.

Učesnicima treba poželeti zdravlje i sreću, navijačima uspeh njihovih miljenika, a košarkaškoj publici užitak kakav samo Kup Radivoja Koraća može da pričini.

Neka igre počnu!

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Borba za košarkaški Kup". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Milovan Vesnić spreman za sezonu 2024.
Šampionata Evrope na brdskim stazama (FIA EHCC)

Nakon osvajanja trećeg mesta u debitantskoj sezoni u okviru Šampionata Evrope na brdskim stazama (FIA EHCC), srpski automobilista Milovan Mikica Vesnić u novu takmičarsku godinu ulazi sa još većim planovima i ambicijama.

Kadetkinje u Blažu sa Rumunijom, Italijom, Slovenijom, Holandijom, Hrvatskom, Belgijom i Španijom

Ženska kadetska reprezentacija Srbije (do 18 godina, 2007. i mlađe) igraće u A grupi XVI EP 2024. u Blažu sa Rumunijom, Italijom, Slovenijom, Holandijom, Hrvatskom, Belgijom i Španijom, odlučeno je danas žrebom u prostorijama CEV u Luksemburgu.

Čačanski Borac 1926 dočekuje Fap iz Priboja

Derbi 23 . kola ovog vikenda igra se na stadionu kraj Morave u Čačku. Mada je do kraja prvenstva preostalo da se odigra još 7 utakmica Borac bi već ovog vikenda  mogao da… […]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up