Škola rezidbe voća

Škola rezidbe voća

07/03/2020

Autor: 

Zorica Đoković

Izvor: Info Press

Foto: Info Press

Treću godinu zaredom, Poljoprivredno savetodavna i stručna služba Užice uspešno organizuje i sprovodi petodnevnu obuku, edukaciju o rezidbi voća, za poljoprivredne proizvođače, ali i sve ostale zainteresovane.

Škola se sastojala iz dva dela, teorijskih predavanja i praktične rezidbe.

Potreba za edukacijom o rezidbi voća javila se iz prostog razloga što na teritoriji Užičkog kraja postoji veliki broj zasada kao i pojedinačnih stabala različitih voćnih vrsta, a kvalifikovanih rezača je veoma mali broj kaže Andrija Radulović, savetinik za voćarstvo Poljoprivredno savetodavna i stručna služba Užice i dodaje:

-Imamo desetak polaznika koji su prošli teoretski deo i sada prolaze praktični deo obuke. Održali smo ta dva dana teoretskog dela kod nas u Sali i ljudi su imali priliku da čuju ono što je trebalo da saznaju u vezi fiziologije rezidbe i svega onoga što prati praktičan rad rezidbe.

Polaznici škole orezivanja voća imaju osnovna znanja o rezidbi, a za sve proizvođače je važno da shvate značaj rezidbe. Neophodna su teorijska znanja, ali i da se sami lično upoznaju sa tehnikom rezidbe uz pomoć stručnog lica.

Mirko Rakić iz Užica ima zasad od 1000 stabala kruške viljamovke u Zaglavku kod Kadinjače. Ali on zna da je lični rad i sopstveno iskustvo najbolja škola, i zato se, da bi osvežio i proširio svoje znanje, i prijavio se za ovu edukaciju:

-Poštao sam na ovaj kurs da malo naučim pravo rezanje, do sada sam to radio u svojoj režiji , pratio sam malo literature, malo video zapisa, kako se reže ali mislim da to nije dovoljno.

Mirko je prvi put u školi orezivanja i kaže da je dosta toga naučio, od istorijata rezidbe, vrstama rodnih grana i grančica, pravilnosti rezidbe, rezackom alatu, specifičnostima rezidbe i drugo.

Svojim kolegama voćarima savetuje da se isključivo pridržavaju struke. Samo tako će naučiti kako da dobiju bolje i kvalitetnije plodove i da ih održavaju u uspravom položaju.

Značajno je napomenuti kako rekoše stručnjaci iz Poljoprivredno savetodave I stručne služba Užice, da je rezidba pomotehnička mera koja je vremenski ograničena i ne obavlja se cele godine. I za nju je važno poštovanje optimalnih rokova kao i za sve poljoprivredne radove.

Nakon uspešno završene edukacije svi polaznici dobijaju potvrdu koja im se izdaje kao dokaz uspešnog pohađanja obuke.

, ,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Škola rezidbe voća". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

JKP „Vodovod“ Čačak – OBAVEŠTENJE

JKP „VODOVOD“ Čačak

Počelo prijavljivanje  za rehabilitaciju  u banjama

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje  raspisao je oglas za upućivanje penzionera  na rehabilitaciju za 2024. godinu, a pravo da konkurišu za desetodnevni besplatni  boravak  u banjama i  lečilištima  u  Srbiji  imaju korisnici čija penzija iznosi do 39.850 dinara i imaju prebivalište u Srbiji.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

U Lučanima obeleženo 75 godina postojanja  preduzeća ,, Milan Blagojević-Namenska”

U Lučanima obeleženo 75 godina postojanja  preduzeća ,, Milan Blagojević-Namenska”

Hladnjačama od ponoći  ponovo omogućen prioritetan prelazak preko granice

Hladnjače koje prevoze lako kvarljivu robu od ponoći opet imaju prednost prilikom prelaska granice, nakon odluke Uprave carina Srbije da ponovo omogući prioritetni prelazak granice za teretna motorna vozila koja prevoze sveže i rashlađeno voće, povrće, meso, pečurke i cveće.

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije NATAS će organizovati “Work Shop” u Čačku

Work Shop će biti održan u subotu 18.maja 2024., u konferencijskij sali hotela “Beograd” u Čačku, sa početkom u 11.00 časova.

PUTEVI SRBIJE: 1.503.667 VOZILA NA SRPSKIM AUTOPUTEVIMA

JP „Putevi Srbije“ obaveštava javnost da je u periodu od 30.04. do 06.05.2024.g. zabeležen povećan intenzitet saobraćaja na svim putnim pravcima u Republici Srbiji.

Izložba mehanizacije na Sajmu  ,,Zlatibor 2024″

U  okviru  prvog   Međunarodnog  sajma  poljoprivrede I  ruralnog turizma “Zlatibor 2024” otvorena je  I  izložba najsavremenije  poljoprivredne  mehanizacije. 

Kliknite ovde za sve vesti iz privrede

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
1.325

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2024 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Škola rezidbe voća

07/03/2020
Autor:
Zorica Đoković
Izvor: Info Press
Foto: Info Press

Treću godinu zaredom, Poljoprivredno savetodavna i stručna služba Užice uspešno organizuje i sprovodi petodnevnu obuku, edukaciju o rezidbi voća, za poljoprivredne proizvođače, ali i sve ostale zainteresovane.

Škola se sastojala iz dva dela, teorijskih predavanja i praktične rezidbe.

Potreba za edukacijom o rezidbi voća javila se iz prostog razloga što na teritoriji Užičkog kraja postoji veliki broj zasada kao i pojedinačnih stabala različitih voćnih vrsta, a kvalifikovanih rezača je veoma mali broj kaže Andrija Radulović, savetinik za voćarstvo Poljoprivredno savetodavna i stručna služba Užice i dodaje:

-Imamo desetak polaznika koji su prošli teoretski deo i sada prolaze praktični deo obuke. Održali smo ta dva dana teoretskog dela kod nas u Sali i ljudi su imali priliku da čuju ono što je trebalo da saznaju u vezi fiziologije rezidbe i svega onoga što prati praktičan rad rezidbe.

Polaznici škole orezivanja voća imaju osnovna znanja o rezidbi, a za sve proizvođače je važno da shvate značaj rezidbe. Neophodna su teorijska znanja, ali i da se sami lično upoznaju sa tehnikom rezidbe uz pomoć stručnog lica.

Mirko Rakić iz Užica ima zasad od 1000 stabala kruške viljamovke u Zaglavku kod Kadinjače. Ali on zna da je lični rad i sopstveno iskustvo najbolja škola, i zato se, da bi osvežio i proširio svoje znanje, i prijavio se za ovu edukaciju:

-Poštao sam na ovaj kurs da malo naučim pravo rezanje, do sada sam to radio u svojoj režiji , pratio sam malo literature, malo video zapisa, kako se reže ali mislim da to nije dovoljno.

Mirko je prvi put u školi orezivanja i kaže da je dosta toga naučio, od istorijata rezidbe, vrstama rodnih grana i grančica, pravilnosti rezidbe, rezackom alatu, specifičnostima rezidbe i drugo.

Svojim kolegama voćarima savetuje da se isključivo pridržavaju struke. Samo tako će naučiti kako da dobiju bolje i kvalitetnije plodove i da ih održavaju u uspravom položaju.

Značajno je napomenuti kako rekoše stručnjaci iz Poljoprivredno savetodave I stručne služba Užice, da je rezidba pomotehnička mera koja je vremenski ograničena i ne obavlja se cele godine. I za nju je važno poštovanje optimalnih rokova kao i za sve poljoprivredne radove.

Nakon uspešno završene edukacije svi polaznici dobijaju potvrdu koja im se izdaje kao dokaz uspešnog pohađanja obuke.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Škola rezidbe voća". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

U Lučanima obeleženo 75 godina postojanja  preduzeća ,, Milan Blagojević-Namenska”

U Lučanima obeleženo 75 godina postojanja  preduzeća ,, Milan Blagojević-Namenska”

Hladnjačama od ponoći  ponovo omogućen prioritetan prelazak preko granice

Hladnjače koje prevoze lako kvarljivu robu od ponoći opet imaju prednost prilikom prelaska granice, nakon odluke Uprave carina Srbije da ponovo omogući prioritetni prelazak granice za teretna motorna vozila koja prevoze sveže i rashlađeno voće, povrće, meso, pečurke i cveće.

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije NATAS će organizovati “Work Shop” u Čačku

Work Shop će biti održan u subotu 18.maja 2024., u konferencijskij sali hotela “Beograd” u Čačku, sa početkom u 11.00 časova.

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up