Najnovije vesti:


Mesna industrija trpi – "celo prase i jagnje više niko ne kupuje"

Mesna industrija trpi – "celo prase i jagnje više niko ne kupuje"

27/10/2020

Autor: 

Info Press

Izvor: RTS

Foto: RTS

Koronavirus uticao je i na manju potrošnju mesa, prvenstveno zbog otkazivanja proslava. Znatno je smanjen promet u mesarama, a stočari beleže gubitke u proizvodnji.

Nestabilnu proizvodnju svinja, korona je dodatno poljuljala. Mala je potražnja prasadi, a cena tovljenika u Mačvi je ponovo u blagom padu.

"Koliko mogu da ne izađem iz proizvodnje, borim se, ali je proizvodnja ispod rentablnosti, ili na nuli, nema neke zarade. Bar 170-180 dinara al' da bude celu godinu, sad je cena od 140 do 150 dinara", ističe Aleksandar Lukić, stočar iz Tabanovića.

Nema proslava, pa ni kupovine većih količina mesa. Promet u šabačkim kasapnicima je znatno manji nego u istom periodu prošle godine.

"Ljudi su u nekom grču, strahu. Manje se kupuje. Poskupljenja mesa u ovoj godini nije bilo, upravo zbog cene žive stoke na tržištu", kaže Suzana Kojić, vlasnica mesare "Jelena" iz Šapca. 

Osim malih prerađivača, zbog korone, gubitke beleži i velika mesna industrija. Neki ne pamte teže okolnosti poslovanja.

"Poslovanje zbog korone, pogotovo u početku je trpelo je drastično, zato što su prestale sa radom ustanove, studentski centri, hoteli, restorani. Pad proizvodnje se kreće oko 15 odsto, i mislim da ćemo sa tim procentom završiti godinu", navodi Novica Dinić iz mesne industrije "Dakom" iz Niša. 

Manje posla imaju i u pečenjarama. Celo jagnje i prase, niko više ne kupuje.

"Pre korone, ljudi su slavili slave, prvili rođendane, sad je sve stalo, ove godine nažalost, nema ništa od toga. Generalno, dosta smo smanjili prodaju i sve ostalo. Ljudi su nekad kupovali, celo prase, celo jagnje, a ove godine se svelo na par kilograma, čisto da obeleže", ističe Miloš Đurić iz pečenjanje "Đurić" u Šapcu. 

Iako se bliže slave, zbog zabrane okupljanja, ne očekuje se znatnije povećanje prodaje mesa.

,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Spisak dosadašnjih komentara za članak "Mesna industrija trpi – "celo prase i jagnje više niko ne kupuje"". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

pročitaj još sličnih vesti

Kreće privatizacija šest velikih državnih firmi

Uskoro bi na spisku za postupak privatizacije, pored Petrohemije, mogle da se nađu još pet kompanija, a to su Simpo, Jumko, Lasta, Trajal i MSK iz Kikinde, što praktično znači da bi narednih… [...]

Pandemija ubrzala rad "Forverka", konkurs za nove radnike stalno otvoren

Dok su mikropreduzeća pretrpela najviše posledica u poslovanju za vreme koronavirusa, mnogi privrednici su tražili šansu u drugim delatnostima, ipak ima primera novih zapošljavanja i proširenja proizvodnje. U "Forverku" u Čačku realizaciju investicionog… [...]

Subvencije i Fijatu i Er Srbiji u budžetu za 2021. godinu

Za subvencije privatnim preduzećima u predloženom budžetu za 2021. godinu namenjeno je ukupno 14,9 milijardi dinara, među kojima su Fijat i Er Srbija. Ta sredstva predviđena su u razdelu Ministarstva privrede kao ulaganja… [...]

Koji gradovi i opštine u Srbiji su šampioni preduzetništva

Pandemija virusa korona neminovno je obeshrabrila mnoge potencijalne preduzetnike da se odvaže i pokrenu posao, pa je u prvoj polovini godine otvoreno 18.124 privrednih društava i preduzetničkih radnji - 22,4% manje nego u… [...]

Gejts o životu posle korone: Zaboravite na poslovna putovanja

Ljudi će raditi od kuće a sastanci „oči u oči“ će biti izuzetak, prognozira Bil Gejts, jedan on najbogatijih biznismena na svetu. Nakon završetka pandemije korona virusa, biće čak 50 odsto manje službenih… [...]

Kliknite ovde za sve vesti iz privrede

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
22

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2019 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Mesna industrija trpi – "celo prase i jagnje više niko ne kupuje"

27/10/2020
Autor:
Info Press
Izvor: RTS
Foto: RTS

Koronavirus uticao je i na manju potrošnju mesa, prvenstveno zbog otkazivanja proslava. Znatno je smanjen promet u mesarama, a stočari beleže gubitke u proizvodnji.

Nestabilnu proizvodnju svinja, korona je dodatno poljuljala. Mala je potražnja prasadi, a cena tovljenika u Mačvi je ponovo u blagom padu.

"Koliko mogu da ne izađem iz proizvodnje, borim se, ali je proizvodnja ispod rentablnosti, ili na nuli, nema neke zarade. Bar 170-180 dinara al' da bude celu godinu, sad je cena od 140 do 150 dinara", ističe Aleksandar Lukić, stočar iz Tabanovića.

Nema proslava, pa ni kupovine većih količina mesa. Promet u šabačkim kasapnicima je znatno manji nego u istom periodu prošle godine.

"Ljudi su u nekom grču, strahu. Manje se kupuje. Poskupljenja mesa u ovoj godini nije bilo, upravo zbog cene žive stoke na tržištu", kaže Suzana Kojić, vlasnica mesare "Jelena" iz Šapca. 

Osim malih prerađivača, zbog korone, gubitke beleži i velika mesna industrija. Neki ne pamte teže okolnosti poslovanja.

"Poslovanje zbog korone, pogotovo u početku je trpelo je drastično, zato što su prestale sa radom ustanove, studentski centri, hoteli, restorani. Pad proizvodnje se kreće oko 15 odsto, i mislim da ćemo sa tim procentom završiti godinu", navodi Novica Dinić iz mesne industrije "Dakom" iz Niša. 

Manje posla imaju i u pečenjarama. Celo jagnje i prase, niko više ne kupuje.

"Pre korone, ljudi su slavili slave, prvili rođendane, sad je sve stalo, ove godine nažalost, nema ništa od toga. Generalno, dosta smo smanjili prodaju i sve ostalo. Ljudi su nekad kupovali, celo prase, celo jagnje, a ove godine se svelo na par kilograma, čisto da obeleže", ističe Miloš Đurić iz pečenjanje "Đurić" u Šapcu. 

Iako se bliže slave, zbog zabrane okupljanja, ne očekuje se znatnije povećanje prodaje mesa.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Spisak dosadašnjih komentara za članak "Mesna industrija trpi – "celo prase i jagnje više niko ne kupuje"". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Pročitaj slične vesti

Kreće privatizacija šest velikih državnih firmi

Uskoro bi na spisku za postupak privatizacije, pored Petrohemije, mogle da se nađu još pet kompanija, a to su Simpo, Jumko, Lasta, Trajal i MSK iz Kikinde, što praktično znači da bi narednih… [...]

Pandemija ubrzala rad "Forverka", konkurs za nove radnike stalno otvoren

Dok su mikropreduzeća pretrpela najviše posledica u poslovanju za vreme koronavirusa, mnogi privrednici su tražili šansu u drugim delatnostima, ipak ima primera novih zapošljavanja i proširenja proizvodnje. U "Forverku" u Čačku realizaciju investicionog… [...]

Subvencije i Fijatu i Er Srbiji u budžetu za 2021. godinu

Za subvencije privatnim preduzećima u predloženom budžetu za 2021. godinu namenjeno je ukupno 14,9 milijardi dinara, među kojima su Fijat i Er Srbija. Ta sredstva predviđena su u razdelu Ministarstva privrede kao ulaganja… [...]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up