Najnovije vesti:


Kakvog je kvaliteta med koji jedemo u Srbiji

Kakvog je kvaliteta med koji jedemo u Srbiji

10/08/2019

Autor: 

Info Press

Izvor: RTS

Foto: TV Lav plus

Proizvodnja meda sve je vrednija stavka na našoj izvoznoj listi. Mnogi pčelari hobi pretvaraju u posao a povećanje proizvodnje očekuje se posle otvaranja velikog otkupnog centra u Rači. Njime će upravljati sami proizvođači, što je, kažu stručnjaci, najbolji model za prevazilaženje problema koje nose loše proizvodne godine poput ove.

Zbog loših vremenskih uslova, ove godine nećemo proizvesti više od  šest hiljada tona meda. Proteklih godina prinosi su bili i duplo veći, a četvrtinu smo izvozili.

"Godina je bila jako loša. Bagrema nije ni bilo. Pčele su bile jake i spremne za bagremovu pašu ali desila se kiša, nije moglo da medi. Odlučili smo se da idemo na lipovu pašu, što se pokazalo kao srednje dobro", kaže pčelar Milan Đorđević.

Sa 55 košnica, Mile ulazi u red prosečnog srpskog pčelara. Med prodaje uglavnom na kućnom pragu za oko 800 dinara jer izvoznici ne nude više od četiri evra po kilogramu.

Kaže da će početkom sledeće godine početi da povećava broj košnica, jer se tada očekuje otvaranje centra za otkup i pakovanje meda u Rači.

Za njegovu izgradnju, osim opštine i države, novčana sredstva je izdvojilo 9.000 pčelara. Poznavaoci kažu da je to najbolji primer udruživanja u srpskoj poljoprivredi.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije  doktor Rodoljub Živadinović kaže da će rad pogona i sve finansije biti javne.

"Sav profit koji pogon bude imao biće uložen u održavanje pogona, a sve ostalo će ići kroz cenu pčelarima za med. Javnosti u radu doprinosi i naša ideja da pogon bude pokriven kamerama koje će prenositi onlajn snimak u realnom vremenu, 24 časa dnevno. Svi potrošači će moći da vide šta radimo, kako radimo i kako pakujemo", objašnjava Živadinović.

"Med kvalitetan i ispravan"

Rad pčelara koji udruživanjem izbegavaju nakupce i proizvode pod istim brendom, prepoznalo je i Ministartvo poljoprivrede. Kažu da će to afirmisati Srbiju kao zemlju meda najvišeg kvaliteta.

"Med je vrlo dobar izvozni proizvod. Što se tiče nadzora nad kvalitetom i njegovom zdravstvenom ispravnošću, mogu da kažem da u Srbiji jedemo med odličnog kvaliteta koji nema pesticide i teške metale", naglašava Zoran Ivanović iz Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Srbija nema problema sa prekomernim uvozom kineskog meda koji je preplavio Evropu. Probleme prave samo falsifikatori koji med mešaju sa šećerom.

U resornom ministartvu kažu da se protiv toga bore sve češćim kontrolama i povećavanjem subvencija pčelarima koji posluju po zakonu.

Pčelarstvo je u Srbiji posleđe decenije u ekspanziji. 2008. godine imali smo 350.000 košnica, a danas ih imamo 1.200.000. To je podatak koji ne raduje samo izvoznike i ekonomiste, već i lekare.

Pčelinji proizvodi se u Srbiji mogu prepisati kao preventivno medicinsko sredstvo. U nekim zemljama su deo konvencionalne medicine i koriste se umesto antibiotika.

, ,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Spisak dosadašnjih komentara za članak "Kakvog je kvaliteta med koji jedemo u Srbiji". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

pročitaj još sličnih vesti

Plastenici i kopačice za višečlane porodice u Priboju

Podelom plastenika i kopačica za višečlane porodice u selu Krajčinovići, udaljenom tridesetak kilometara od grada, Udruženje žena „Sačuvajmo selo“ proširilo je svoje aktivnosti i na Mesne zajednice u planinskom delu opštine Priboj. Donacija vredna 250… [...]

Inovativno preduzetništvo

Udruženje poslovnih žena "Nadežda Petrović" iz Čačka započelo je realizaciju projekata edukacije žena preduzetnica na temu digitalizacije i digitalnog marketinga. Udruženja poslovnih žena "Nadežda Petrović"jedino je u Srbiji ove godine dobilo bespovratna sredstva od… [...]

Rusi tvrde da među čačanskim jabukama ima i poljskih

Vozač kamiona iz Kraljeva, Srećko Županjac sa tovarom jabuka od 01. jula se nalazi na granici između Rusije i Ukrajine, pošto ruska carina neće da ga pusti zbog sumnje da deo voće nije… [...]

Uručeno 117 ugovora za novo zapošljavanje i samozapošljavanje

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović uručio je danas 117 ugovora za novo zapošljavanje, kao i samozapošljavanje, za šta su sredstva obezbeđena iz lokalnog budžeta, ali i uz pomoć Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i… [...]

Zašto su slanina i čvarci u Srbiji skupi?

Slanina, čvarci i mast kod nas se i dalje smatraju sirotinjskom hranom, a ne delikatesom, ali, sudeći po cenama, to je vrhunska hrana. Slanina i čvarci su do četiri ili pet puta skuplji… [...]

Kliknite ovde za sve vesti iz privrede

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
16

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2019 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Kakvog je kvaliteta med koji jedemo u Srbiji

10/08/2019
Autor:
Info Press
Izvor: RTS
Foto: TV Lav plus

Proizvodnja meda sve je vrednija stavka na našoj izvoznoj listi. Mnogi pčelari hobi pretvaraju u posao a povećanje proizvodnje očekuje se posle otvaranja velikog otkupnog centra u Rači. Njime će upravljati sami proizvođači, što je, kažu stručnjaci, najbolji model za prevazilaženje problema koje nose loše proizvodne godine poput ove.

Zbog loših vremenskih uslova, ove godine nećemo proizvesti više od  šest hiljada tona meda. Proteklih godina prinosi su bili i duplo veći, a četvrtinu smo izvozili.

"Godina je bila jako loša. Bagrema nije ni bilo. Pčele su bile jake i spremne za bagremovu pašu ali desila se kiša, nije moglo da medi. Odlučili smo se da idemo na lipovu pašu, što se pokazalo kao srednje dobro", kaže pčelar Milan Đorđević.

Sa 55 košnica, Mile ulazi u red prosečnog srpskog pčelara. Med prodaje uglavnom na kućnom pragu za oko 800 dinara jer izvoznici ne nude više od četiri evra po kilogramu.

Kaže da će početkom sledeće godine početi da povećava broj košnica, jer se tada očekuje otvaranje centra za otkup i pakovanje meda u Rači.

Za njegovu izgradnju, osim opštine i države, novčana sredstva je izdvojilo 9.000 pčelara. Poznavaoci kažu da je to najbolji primer udruživanja u srpskoj poljoprivredi.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije  doktor Rodoljub Živadinović kaže da će rad pogona i sve finansije biti javne.

"Sav profit koji pogon bude imao biće uložen u održavanje pogona, a sve ostalo će ići kroz cenu pčelarima za med. Javnosti u radu doprinosi i naša ideja da pogon bude pokriven kamerama koje će prenositi onlajn snimak u realnom vremenu, 24 časa dnevno. Svi potrošači će moći da vide šta radimo, kako radimo i kako pakujemo", objašnjava Živadinović.

"Med kvalitetan i ispravan"

Rad pčelara koji udruživanjem izbegavaju nakupce i proizvode pod istim brendom, prepoznalo je i Ministartvo poljoprivrede. Kažu da će to afirmisati Srbiju kao zemlju meda najvišeg kvaliteta.

"Med je vrlo dobar izvozni proizvod. Što se tiče nadzora nad kvalitetom i njegovom zdravstvenom ispravnošću, mogu da kažem da u Srbiji jedemo med odličnog kvaliteta koji nema pesticide i teške metale", naglašava Zoran Ivanović iz Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Srbija nema problema sa prekomernim uvozom kineskog meda koji je preplavio Evropu. Probleme prave samo falsifikatori koji med mešaju sa šećerom.

U resornom ministartvu kažu da se protiv toga bore sve češćim kontrolama i povećavanjem subvencija pčelarima koji posluju po zakonu.

Pčelarstvo je u Srbiji posleđe decenije u ekspanziji. 2008. godine imali smo 350.000 košnica, a danas ih imamo 1.200.000. To je podatak koji ne raduje samo izvoznike i ekonomiste, već i lekare.

Pčelinji proizvodi se u Srbiji mogu prepisati kao preventivno medicinsko sredstvo. U nekim zemljama su deo konvencionalne medicine i koriste se umesto antibiotika.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Spisak dosadašnjih komentara za članak "Kakvog je kvaliteta med koji jedemo u Srbiji". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Pročitaj slične vesti

Plastenici i kopačice za višečlane porodice u Priboju

Podelom plastenika i kopačica za višečlane porodice u selu Krajčinovići, udaljenom tridesetak kilometara od grada, Udruženje žena „Sačuvajmo selo“ proširilo je svoje aktivnosti i na Mesne zajednice u planinskom delu opštine Priboj. Donacija vredna 250… [...]

Inovativno preduzetništvo

Udruženje poslovnih žena "Nadežda Petrović" iz Čačka započelo je realizaciju projekata edukacije žena preduzetnica na temu digitalizacije i digitalnog marketinga. Udruženja poslovnih žena "Nadežda Petrović"jedino je u Srbiji ove godine dobilo bespovratna sredstva od… [...]

Rusi tvrde da među čačanskim jabukama ima i poljskih

Vozač kamiona iz Kraljeva, Srećko Županjac sa tovarom jabuka od 01. jula se nalazi na granici između Rusije i Ukrajine, pošto ruska carina neće da ga pusti zbog sumnje da deo voće nije… [...]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up