Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
10/09/2020
Autor:
Info Press
Izvor: RTS
Foto: RTS/printscreen
Septembar i paprika na pijačnim tezgama uvek je znak da je vreme za spremanje jednog od omiljenih proizvoda zimnice – ajvar. Jedno domaćinstvo iz Velike Plane u sezoni napuni i do 8.000 tegli. Recepete svojih baka, porodica Radić, nesebično deli sa drugima, a osim ajvara, već deceniju se u njihovom dvorištu spremaju i voćni specijlaiteti – slatko, sokovi i džemovi. Miris pečenih paprika lako odaje lokaciju porodične kuće Radića. Iz te dobro uigrane radionice, dnevno izlazi i do 80 tegli ajvara. Zbog velike potražnje, Slavica i Tomislav zaposlili su nekoliko žena, koje kažu da se “smederevac” već dve nedelje ne gasi. “Nije baš svejedno pored šporeta, ali nije strašno, izdržim. Menjamo se, kad se zamorimo od vrućine, onda se prebacimo, čistimo, drugr peku”, kaže Marina Pavlović iz Velike Plane. Nataša Đinović iz Velike Plane kaže da svi imaju udela, svi su podjednako odgovorni i žele da to bude sve bolje i bolje. “Kad sam došla, bilo nas je dve pre osam godina a sad je nas pet”, rekla je Nataša. “Sve su komšinice povukle jedna po jednu. Meni je malo ostalo do penzije, tako da mi dobro dođje, a i da naučim, puno što-šta sam naučila”, rekla je Slavica Nikolić iz Velike Plane. Brojne mušterije su stekli preporukom od usta do usta, kaže baka Slavica. Najviše ih je iz Beograda, gde nedeljno ode i do 500 tegli. Sezonu pravljenja ajvara završavaju u decembru. Slavica Radić kaže da nema ništa tajno. “Znači paprika se peče na plotni, ljušti se, ručno sve ide, cedi se, sutradan se melje, upržava se, sve to ručno, čak nam je i mašina za mlevenje ručna, na okretanje”, ispričala je Slavica. Kvalitet sirovine je, kaže glavni majstor među ženama, ključan za dobar proizvod. Zato i voće za džemove i slatko uzimaju isključivo od lokalnih voćara. “Dve stvari su vrlo bitne u ovoj proceduri. Ljubav i kvalitetna paprika. A ovde je ljubav dosta pristuna”, kaže Tomislav Radić. Svako ko poseti to poljoprivredno gazdinstvo, dočekuje se uz vruću pogaču i domaći sir. Domaćini kažu da se svaka njihova tegla, slaže uz to.
Napišite komentar za ovaj članak
spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
pročitaj još sličnih vesti
Vlada Srbije usvojila je uredbu o ograničavanju marži u trgovinskim lancima na 20 odsto za proizvode iz 23 kategorije, potvrđeno je u Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine. Odnosiće se samo na 24 velika… […]
Zbog godišnjeg čišćenja, dezinfekcije i zamene vode na Gradskom bazenu, ana osnovu člana 16. stav 1. tačka 6. Pravilnika o uslovima za obavljanjesportskih delatnosti, Gradski bazen Užice biće privremeno zatvoren odponedeljka 1. septembra… […]
Grupa građana okupljena oko udruženja „Narodni pokret Dragačeva“ obaveštava javnost da je donela odluku o pokretanju priprema za učešće na predstojećim lokalnim izborima u opštini Lučani, koji će biti održani u martu 2026.… […]
Srpska lepinja se našle rame uz rame sa slavnim francuskim bagetom i legendarnom italijanskom fokačom i ušla među deset najboljih hlebova u Evropi. – Svi sastojci za lepinju se odlično kombinuju i daju… […]
Danas su nastavljeni pregovori Socijalno ekonomskog saveta o minimalnoj ceni rada koja će se primenjivati od 1. januara 2026. Vlada predlaže da minimalac bude povećan na 550 evra, sindikati smatraju da je realno… […]
pretraži sajt
Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.
najnovije vesti
Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs
Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Septembar i paprika na pijačnim tezgama uvek je znak da je vreme za spremanje jednog od omiljenih proizvoda zimnice – ajvar. Jedno domaćinstvo iz Velike Plane u sezoni napuni i do 8.000 tegli. Recepete svojih baka, porodica Radić, nesebično deli sa drugima, a osim ajvara, već deceniju se u njihovom dvorištu spremaju i voćni specijlaiteti – slatko, sokovi i džemovi. Miris pečenih paprika lako odaje lokaciju porodične kuće Radića. Iz te dobro uigrane radionice, dnevno izlazi i do 80 tegli ajvara. Zbog velike potražnje, Slavica i Tomislav zaposlili su nekoliko žena, koje kažu da se “smederevac” već dve nedelje ne gasi. “Nije baš svejedno pored šporeta, ali nije strašno, izdržim. Menjamo se, kad se zamorimo od vrućine, onda se prebacimo, čistimo, drugr peku”, kaže Marina Pavlović iz Velike Plane. Nataša Đinović iz Velike Plane kaže da svi imaju udela, svi su podjednako odgovorni i žele da to bude sve bolje i bolje. “Kad sam došla, bilo nas je dve pre osam godina a sad je nas pet”, rekla je Nataša. “Sve su komšinice povukle jedna po jednu. Meni je malo ostalo do penzije, tako da mi dobro dođje, a i da naučim, puno što-šta sam naučila”, rekla je Slavica Nikolić iz Velike Plane. Brojne mušterije su stekli preporukom od usta do usta, kaže baka Slavica. Najviše ih je iz Beograda, gde nedeljno ode i do 500 tegli. Sezonu pravljenja ajvara završavaju u decembru. Slavica Radić kaže da nema ništa tajno. “Znači paprika se peče na plotni, ljušti se, ručno sve ide, cedi se, sutradan se melje, upržava se, sve to ručno, čak nam je i mašina za mlevenje ručna, na okretanje”, ispričala je Slavica. Kvalitet sirovine je, kaže glavni majstor među ženama, ključan za dobar proizvod. Zato i voće za džemove i slatko uzimaju isključivo od lokalnih voćara. “Dve stvari su vrlo bitne u ovoj proceduri. Ljubav i kvalitetna paprika. A ovde je ljubav dosta pristuna”, kaže Tomislav Radić. Svako ko poseti to poljoprivredno gazdinstvo, dočekuje se uz vruću pogaču i domaći sir. Domaćini kažu da se svaka njihova tegla, slaže uz to.
Napiši komentar
komentari
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pročitaj slične vesti
Vlada Srbije usvojila je uredbu o ograničavanju marži u trgovinskim lancima na 20 odsto za proizvode iz 23 kategorije, potvrđeno je u Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine. Odnosiće se samo na 24 velika… […]
Zbog godišnjeg čišćenja, dezinfekcije i zamene vode na Gradskom bazenu, ana osnovu člana 16. stav 1. tačka 6. Pravilnika o uslovima za obavljanjesportskih delatnosti, Gradski bazen Užice biće privremeno zatvoren odponedeljka 1. septembra… […]
Grupa građana okupljena oko udruženja „Narodni pokret Dragačeva“ obaveštava javnost da je donela odluku o pokretanju priprema za učešće na predstojećim lokalnim izborima u opštini Lučani, koji će biti održani u martu 2026.… […]
pretraži sajt
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs