Zimskom rezidbom voća do boljeg rodnog potencijala naredne sezone
Zimskom rezidbom voća do boljeg rodnog potencijala naredne sezone
05/12/2024
Autor:
Info Press
Izvor: Gordana Rajičić
Foto: TV Lav
U voćnjacima širom čačanskog kraja u toku je zimska rezidba voća , važna mera od koje će naredne godine, kako stručnjaci kažu , u mnogome zavisiti rodni potencijal i kvalitet voćnih vrsta. Sprovodi se kada lišće sa krošnji stabala počne da opada , pa sve dok ne krene vegetacija. Način primene se razlikuje od vrste voća, kao i sorte kod iste voćne vrste. Zato je , naglašavaju stručnjaci, važno da ovu meru obavljaju iskusni rezači , jer od nje zavise sve druge operacije u voćarstvu , odnosno kako objašnjavaju, ona utiče na kružni, ciklusni tok hranljivih materija.
Dani su sve hladniji i kraći, a poljoprivrednici i dalje imaju pune ruke posla. Ne smiruju se ni ratari, ni povrtari, a naročito voćari. Uz zanavljanje zasada i postavljanje novih pravo je vreme za zimsku rezidbu voća. To je važna pomotehnička mera, a istraživanja su pokazala , kaže stručnjak za voćarstvo mr Branko Tanasković da omogućuje mnogo što šta , odnosno dobar rodni potencijal I kvalitet.
,, Ovo je pre svega period kada moramo završiti zimsku rezidbu zahvaljujući kojoj postižemo dobar rodni potencijal, ali pre svega odličan kvalitet plodova koji je pre svega prvi I osnovni preduslov za dobar tržišni plasman”, kaže Tanasković.
Milivoje Jerotijević iz Trnave , po zanimanju agronom , iskusni je rezač I jedan od najpopularnijih u čačanskom kraju u ovoj brašni. Zatekli smo ga u voćnjaku u Trnavi sa svojom ekipom. Iz dugogodišnjeg iskustva savetuje rezače da obrate pažnju na cvetni pupoljak.
,, Suština je u tome da se ostavi ravnomerno raspoređen cvetni pupoljak koji će doneti rod za narednu godinu”, reči su Jerotijevića. Kaže da on I njegova ekipa imaju dosta posla zato su na vreme krenuli da svima izađu u susret I rezidbu obave dok vremenske prilike budu to dozvoljavale .
Miroslavu Nedeljkoviću , poznatom voćaru iz Miokovaca , rezidbu voća obavljaju stučnjaci iz PSSS Čačak I on je zadovoljan. Osim posla na terenu značajni su mu I saveti kojih se uvek pridržava , a kao rezultat toga je dobar I kvalitetan rod .
Savetodavac Tanasković kaže da nestručno izvedena rezidba utiče ne samo na kvalitet , već I prinos I ne slaže se sa uvreženim mišljenjem da je bolja bilo kakva rezidba nego nikakva . Kod primene ove mere on ističe da prednost treba dati jabučastim vrstama.
,, Kod koštičavih vrsta kao što su šljiva, breskva , višnja , trešnja valjalo bi da samu rezidbu obavljamo u kasnijem zimskom periodu, ali da se ovi poslovi završe do samog početka vegetacije.U izboru koštičavih vrsta sam izbegao kajsiju jer je to vrsta karakteristična za naš teren I zahteva određene specifičnosti što se tiče rezidbe I trebalo bi je obavljati u tri navrata”, priča Tanasković.
Za dobru rezidbu važan je I alat koji se koristi. Osim klasičnih makaza dostupne su I električne na baterije sa kojima radi rezač Jerotijević.
Posao rezača nije lak , ali može da se zaradi. Dnevnica iznosi od 60 do 70 evra. Jerotijević sa svojom ekipom u voćnjak ulazi od 7 časova I na terenu su , kaže, do pola pet. Problem je što je , naglašava, sve teže naći mlade ljude koji hoće da se upuste u ovaj posao .
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Zimskom rezidbom voća do boljeg rodnog potencijala naredne sezone". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U holu Kulturnog centra opštine Lučani u Guči upriličena je izložba,, Portreti Patrijarha Pavla”, posvećena sećanju na njegovu svetost. Izložba je otvorena do 17. januara. ,, Auto ove izložbe –Hadži Marko Vujičić, patrijarha Pavla poznavao… […]
JP „Rzav” iz Arilja primenjuje od 1. januara nove cene vode, pa će komunalna preduzeća iz Požege, Gornjeg Milanovca, Lučana, Arilja i Čačka ubuduće za metar kubni vode plaćati 20,4 dinara. Ova cena… […]
Institut za javno zdravlje Srbije ‚‚Dr Milan Jovanović Batut“ objavio je da je virus gripa potvrđen do sada u 16 okruga u Srbiji, među kojima je i Zlatiborski okrug. Virus gripа, u ovoj… […]
Pod pokroviteljstvom Crkve Svetog Vaznesenja i Grada Čačka 19. jaunara 2025. godine, naBogojavljenje organizovaće se plivanje za zaleđeni Bogojavljenski krst.Pozivamo sve zainteresovane sugrađane da podrže naše hrabre plivače i uzmu učešće u ovojverskoj,… […]
Ogranak Elektrodistribucija Užice izvodiće radove na rekonstrukciji distributivneelektroenergetske mreže radi unapređenja kvaliteta napajanja električnom energijom. Zbogtoga će 16. 1. 2025. god. bez električne energije biti korisnici na sledećim lokacijama: Potrošači iz Ulica Heroja… […]
Zimskom rezidbom voća do boljeg rodnog potencijala naredne sezone
05/12/2024
Autor:
Info Press
Izvor: Gordana Rajičić
Foto: TV Lav
U voćnjacima širom čačanskog kraja u toku je zimska rezidba voća , važna mera od koje će naredne godine, kako stručnjaci kažu , u mnogome zavisiti rodni potencijal i kvalitet voćnih vrsta. Sprovodi se kada lišće sa krošnji stabala počne da opada , pa sve dok ne krene vegetacija. Način primene se razlikuje od vrste voća, kao i sorte kod iste voćne vrste. Zato je , naglašavaju stručnjaci, važno da ovu meru obavljaju iskusni rezači , jer od nje zavise sve druge operacije u voćarstvu , odnosno kako objašnjavaju, ona utiče na kružni, ciklusni tok hranljivih materija.
Dani su sve hladniji i kraći, a poljoprivrednici i dalje imaju pune ruke posla. Ne smiruju se ni ratari, ni povrtari, a naročito voćari. Uz zanavljanje zasada i postavljanje novih pravo je vreme za zimsku rezidbu voća. To je važna pomotehnička mera, a istraživanja su pokazala , kaže stručnjak za voćarstvo mr Branko Tanasković da omogućuje mnogo što šta , odnosno dobar rodni potencijal I kvalitet.
,, Ovo je pre svega period kada moramo završiti zimsku rezidbu zahvaljujući kojoj postižemo dobar rodni potencijal, ali pre svega odličan kvalitet plodova koji je pre svega prvi I osnovni preduslov za dobar tržišni plasman”, kaže Tanasković.
Milivoje Jerotijević iz Trnave , po zanimanju agronom , iskusni je rezač I jedan od najpopularnijih u čačanskom kraju u ovoj brašni. Zatekli smo ga u voćnjaku u Trnavi sa svojom ekipom. Iz dugogodišnjeg iskustva savetuje rezače da obrate pažnju na cvetni pupoljak.
,, Suština je u tome da se ostavi ravnomerno raspoređen cvetni pupoljak koji će doneti rod za narednu godinu”, reči su Jerotijevića. Kaže da on I njegova ekipa imaju dosta posla zato su na vreme krenuli da svima izađu u susret I rezidbu obave dok vremenske prilike budu to dozvoljavale .
Miroslavu Nedeljkoviću , poznatom voćaru iz Miokovaca , rezidbu voća obavljaju stučnjaci iz PSSS Čačak I on je zadovoljan. Osim posla na terenu značajni su mu I saveti kojih se uvek pridržava , a kao rezultat toga je dobar I kvalitetan rod .
Savetodavac Tanasković kaže da nestručno izvedena rezidba utiče ne samo na kvalitet , već I prinos I ne slaže se sa uvreženim mišljenjem da je bolja bilo kakva rezidba nego nikakva . Kod primene ove mere on ističe da prednost treba dati jabučastim vrstama.
,, Kod koštičavih vrsta kao što su šljiva, breskva , višnja , trešnja valjalo bi da samu rezidbu obavljamo u kasnijem zimskom periodu, ali da se ovi poslovi završe do samog početka vegetacije.U izboru koštičavih vrsta sam izbegao kajsiju jer je to vrsta karakteristična za naš teren I zahteva određene specifičnosti što se tiče rezidbe I trebalo bi je obavljati u tri navrata”, priča Tanasković.
Za dobru rezidbu važan je I alat koji se koristi. Osim klasičnih makaza dostupne su I električne na baterije sa kojima radi rezač Jerotijević.
Posao rezača nije lak , ali može da se zaradi. Dnevnica iznosi od 60 do 70 evra. Jerotijević sa svojom ekipom u voćnjak ulazi od 7 časova I na terenu su , kaže, do pola pet. Problem je što je , naglašava, sve teže naći mlade ljude koji hoće da se upuste u ovaj posao .
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Zimskom rezidbom voća do boljeg rodnog potencijala naredne sezone". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
U holu Kulturnog centra opštine Lučani u Guči upriličena je izložba,, Portreti Patrijarha Pavla”, posvećena sećanju na njegovu svetost. Izložba je otvorena do 17. januara. ,, Auto ove izložbe –Hadži Marko Vujičić, patrijarha Pavla poznavao… […]
JP „Rzav” iz Arilja primenjuje od 1. januara nove cene vode, pa će komunalna preduzeća iz Požege, Gornjeg Milanovca, Lučana, Arilja i Čačka ubuduće za metar kubni vode plaćati 20,4 dinara. Ova cena… […]
Institut za javno zdravlje Srbije ‚‚Dr Milan Jovanović Batut“ objavio je da je virus gripa potvrđen do sada u 16 okruga u Srbiji, među kojima je i Zlatiborski okrug. Virus gripа, u ovoj… […]
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.