Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
•
Zašto je domaći ajvar drastično skuplji nego kupovni? U marketu, na akciji, košta manje od 200 RSD
26/09/2021
Autor:
Info Press
Izvor: Telegraf.rs
Foto: Dragan Grujić
Na najvećem sajmu zimnice u regionu, održanom u Koceljevi, proizvođači iz ovog kraja i cele Srbije izložili su široku lepezu slatkih i slanih proizvoda. Harmoniji boja i ukusa upakovanih u tegle i flaše nisu mogli da odole brojni kupci koji su sajamsku manifestaciju iskoristili za kupovinu zimnice. Ali, mnogi su ostali zatečeni kada su videli da im za to, u odnosu na prošlu godinu, treba više novca, pošto su zbog sušne godine i skupog voća i povrća proizvođači podigli cene. – Cene su više nego prošle godine, ali ne toliko koliko su poskupeli, na primer, paradajz i paprika. Ima za svakoga ono što poželi, a cene su različite. Paprike punjene kupusom su 350 dinara, a zaštitni znak našeg domaćinstva je paprika somborka punjena feta sirom u devičanskom maslinovom ulju koja košta 1000 dinara – kaže Slavica Mitrović koja je do sada pripremila 3.000 tegli različitih proizvoda. Najtraženije su, kao i svake godine, tegle sa ajvarom. Domaći ajvar od pržene paprike prodavao se između 700 i 800 dinara, što je nekoliko puta skuplje nego u marketima. – Skupo je, jer sada u marketima na akcijama tegla ajvara može da se kupi za manje od 200 dinara. Ali, domaći ajvar nema premca i kvalitet mora da košta više – priča zadovoljni kupac iz Šapca. Na tezgama je bilo svega – od “klasične” zimnice kao što su turšije, razne salate, pečene paprike, kornišoni, preko pasterizovanih i organskih sokova i sirupa, domaće rakije, meda do neverovatnih đakonija. Danica Marić iz Aleksandrovca prodaje slatko od ljubičice, koje reklamira kao lek za bolesti sinusa, pluća i bronhija. – Jedna kašičica je dovoljna umesto antibiotika. Priprema je jako komplikovana i traje dugo. Ljubičica mora da održi strukturu i boju, da bude kao što je ubrana, da ne bi izgubila lekovita svojstva – objašnjava Danica. Osim jedinstvenog slatka od ljubičica, mnogima je bilo teško da poveruju da slatko može da se napravi i od čili papričica. Ovaj slatki, ukusan i zdrav delikates se priprema sa jabukovim sirćetom i medom, Brojne domaćice iz Koceljeve su nekada radile u fabrici “Voćar”, koja je zbog neuspešne privatizacije prestala da radi pre petnaestak godina, a sada na svojim njivama proizvode gotovo celokupan asortiman zimnice,
“slaže se” sa sirevima, mesom, ribom i gulašom.
kako vole da kažu – od semenke do tegle.
Napišite komentar za ovaj članak
spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
pročitaj još sličnih vesti
Vetar će biti slab i umeren, istočni i jugoistočni, dok će se najniža temperatura kretati od 0 do 7, a najviša od 15 do 20 stepeni.
Naplata parkinga biće do 16 časova i koštaće 30 dinara po satu. Subotom do 15 časova, a nakon toga parkiranje se neće naplaćivati.
Najniža temperatura od 3 do 7, a najviša od 15 do 18 stepeni.
Borisav Mališa Atanacković rođen je 1860. godine , a umro 1919. Početkom 20. veka, prvo otvara sopstvenu kafanu, a zatim postaje jedan od inicijatora modernizacije industrijskog razvoja Užica.
Ova investicija vredna je oko 35 miliona dinara, Fudabalkki savez Srbije donirao je podlogu, dok je grad izveo neophodne radove na drenaži, sistemu za zalivanje i postavljanju nove ograde oko terena.
pretraži sajt
Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.
najnovije vesti
Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs
Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Na najvećem sajmu zimnice u regionu, održanom u Koceljevi, proizvođači iz ovog kraja i cele Srbije izložili su široku lepezu slatkih i slanih proizvoda. Harmoniji boja i ukusa upakovanih u tegle i flaše nisu mogli da odole brojni kupci koji su sajamsku manifestaciju iskoristili za kupovinu zimnice. Ali, mnogi su ostali zatečeni kada su videli da im za to, u odnosu na prošlu godinu, treba više novca, pošto su zbog sušne godine i skupog voća i povrća proizvođači podigli cene. – Cene su više nego prošle godine, ali ne toliko koliko su poskupeli, na primer, paradajz i paprika. Ima za svakoga ono što poželi, a cene su različite. Paprike punjene kupusom su 350 dinara, a zaštitni znak našeg domaćinstva je paprika somborka punjena feta sirom u devičanskom maslinovom ulju koja košta 1000 dinara – kaže Slavica Mitrović koja je do sada pripremila 3.000 tegli različitih proizvoda. Najtraženije su, kao i svake godine, tegle sa ajvarom. Domaći ajvar od pržene paprike prodavao se između 700 i 800 dinara, što je nekoliko puta skuplje nego u marketima. – Skupo je, jer sada u marketima na akcijama tegla ajvara može da se kupi za manje od 200 dinara. Ali, domaći ajvar nema premca i kvalitet mora da košta više – priča zadovoljni kupac iz Šapca. Na tezgama je bilo svega – od “klasične” zimnice kao što su turšije, razne salate, pečene paprike, kornišoni, preko pasterizovanih i organskih sokova i sirupa, domaće rakije, meda do neverovatnih đakonija. Danica Marić iz Aleksandrovca prodaje slatko od ljubičice, koje reklamira kao lek za bolesti sinusa, pluća i bronhija. – Jedna kašičica je dovoljna umesto antibiotika. Priprema je jako komplikovana i traje dugo. Ljubičica mora da održi strukturu i boju, da bude kao što je ubrana, da ne bi izgubila lekovita svojstva – objašnjava Danica. Osim jedinstvenog slatka od ljubičica, mnogima je bilo teško da poveruju da slatko može da se napravi i od čili papričica. Ovaj slatki, ukusan i zdrav delikates se priprema sa jabukovim sirćetom i medom, Brojne domaćice iz Koceljeve su nekada radile u fabrici “Voćar”, koja je zbog neuspešne privatizacije prestala da radi pre petnaestak godina, a sada na svojim njivama proizvode gotovo celokupan asortiman zimnice,
“slaže se” sa sirevima, mesom, ribom i gulašom.
kako vole da kažu – od semenke do tegle.
Napiši komentar
komentari
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pročitaj slične vesti
Vetar će biti slab i umeren, istočni i jugoistočni, dok će se najniža temperatura kretati od 0 do 7, a najviša od 15 do 20 stepeni.
Naplata parkinga biće do 16 časova i koštaće 30 dinara po satu. Subotom do 15 časova, a nakon toga parkiranje se neće naplaćivati.
Najniža temperatura od 3 do 7, a najviša od 15 do 18 stepeni.
pretraži sajt
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs