Telekom, NBS i obveznice: Ko snosi rizik ako firma propadne

Telekom, NBS i obveznice: Ko snosi rizik ako firma propadne

30/08/2020

Autor: 

Info Press

Izvor: Nova S

Foto: Javno.rs

Najava “Telekoma Srbija” da će od akcionara zatražiti podršku da emituje korporativne obveznice vredne 200 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti uticala je na to da se u javnosti otvori diskusija o tome koliko je to rizičan posao za Narodnu banku Srbije (NBS).

Da li NBS može da otkupi korporativne obveznice “Telekoma”?

Može, zato što joj je izričito zabranjeno samo da “neposredno kupuje hartije od vrednosti koje izdaju subjekti koji su u državnom vlasništvu, odnosno u kojima država ima kontrolno učešće”.

Kako se NBS pojavljuje kao kupac na sekundarnom tržištu, ona zapravo ne bi ni kupovala korporativne obveznice direktno od “Telekoma”, već eventualno od poslovne banke koja je kupila te obveznice kao primarni kupac.

Da li je izvesno da će NBS kupovati “Telekomove” obveznice?

Nije, kao što još nije izvesno ni da će “Telekom Srbija” dobiti podršku akcionara da emituje te hartije od vrednosti, kojima bi se dodatno zadužio za  23,5 milijardi dinara (oko 200 miliona evra), odnosno 2,35 miliona korporativnih obveznica pojedinačne nominalne vrednosti deset hiljada dinara.

Sa druge strane, najveći akcionar “Telekoma” je država, koja je, kako proizilazi iz izjava predsednika Aleksandra Vučića i ministra finansija Siniše Malog, itekako ohrabrila velika državna ali i privatna preduzeća da emituju ove hartije.

“Imaćemo još akcije sa sa korporativnim obaveznicima da bismo osnažili i deo naših preduzeća poput Puteva Srbije ili EPS-a, ali i druge privatne kompanije koje žele da podstiču izvoz i ulažu u regionu”, rekao je Vučić sredinom juna.

Koliko je to dobar posao za Narodnu banku?

“Nijedan posao kupovine dužničkih hartija nije u potpunosti siguran, makar bile i državne hartije, ali svakako korporativne obveznice nose povećani rizik”, kaže za Nova.rs berzanski analitičar i glavni broker “Momentum Sekjuritiza” Nenad Gujaničić.

Naročito, upozorava, kada su u pitanju kompanije koje ne egzistiraju dugi niz godina na berzi.

“U suprotnom bi morale sprovoditi principe koporativnog upravljanja, i što je još važnije, kroz interes pre svega profesionalnih investitora svaki dan bi dobijale povratnu reakciju o kvalitetu donetih poslovnih odluka. Time bi za potencijalnog kupca ovih obveznica investicioni profil kompanije bio mnogo jasniji”, objašnjava Gujaničić.

NBS je, inače, objavila “polemičko saopštenje”, u kome je pobrojala, kako su naveli, istine i zablude o korporativnim obveznicama u našoj javnosti.

Kada je reč o primedbi stručnjaka da je rizik i to što tržište takvih obveznica zapravo ne postoji niti je, do sada, ikada postojalo u Srbiji, NBS odgovara da je upravo sada pravi trenutak da se podstakne stvaranje tog tržišta.

“Aktuelni ambijent istorijski niskih kamatnih stopa na dinarskom tržištu novca, pruža mogućnost domaćim kompanijama da diversifikuju svoje izvore finansiranja, kao i da, po nikad povoljnijim uslovima, finansiraju svoje projekte i potencijalno nova ulaganja, kao i da iskoriste priliku da u dinarima, dakle bez deviznog rizika, refinansiraju postojeće obaveze”, saopštili su iz NBS.

Sa druge strane, ukoliko Narodna banka kupi obveznice neke firme na sekundarnom tržištu, a ta firma ne uspe da vrati novac koji je dobila kroz emisiju obveznica, Narodna banka gubi novac koji je uložila u obveznice, pošto se sav rizik sa primarnih kupaca prebacuje na sekundarnog, u ovom slučaju NBS.

Koliko NBS sme da potroši na korporativne obveznice?

NBS je u saopštenju “Korporativne obveznice: Istine i zablude” navela da je, kako bi stabilnost monetarnog sistema bila garantovana, postavljen čitav niz ograničenja za operacije sa tim hartijama od vrednosti, pa tako ukupan iznos novca koji može da potroši na sekundarnom tržištu obveznica ograničava na 55 milijardi dinara.

“Najviši ukupni nominalni iznos pojedinačne emisije ili tranše korporativnih obveznica koje mogu biti prihvaćene u monetarnim operacijama je 70% ukupne nominalne vrednosti emisije jednog izdavaoca, a najviši ukupni nominalni iznos korporativnih obveznica jednog izdavaoca koje mogu biti prihvaćene u monetarnim operacijama  je 11 milijardi dinara”, saopštila je NBS.

To znači da NBS za, recimo, “Telekom”, maksimalno sme da izdvoji 11 milijardi dinara, dok oni planiraju emisiju vrednu ukupno 23,5 milijarde dinara.

“Telekom se već poprilično zadužio. Da li je pametno pozajmiti mu još novca?”

Ekonomista i potpredsednik Socijaldemokratske stranke Goran Radosavljević izračunao je da “Telekom” planira da se zaduži za onoliko koliko je preplatio prilikom kupovine dva kablovska operatera: “Kopernikus” i “Radijus Vektor”, dok je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić održala nekoliko konferencija za medije na kojima je isključivo govorila o sumnjama da se novac iz “Telekoma” preliva ka kompanijama i pojedincima bliskim vlasti.

Nenad Gujaničić, međutim, skreće pažnju na to da za kupce akcija, obveznica i drugih hartija od vrednosti nije toliko bitan trenutni finansijski položaj kompanije, već više očekivanja gde će se kompanija nalaziti za nekoliko godina kada te obveznice treba da se otplate.

“S tim u vezi, čak i ako neko sada profitabilno posluje ne znači da će izvesno takvo poslovanje biti i u budućnosti.

Tu dolazi do izražaja značaj berze – kompanije koje su tamo kotirane već su objavile rezultate za prvu polovinu godine i investitori već imaju očekivanja gde će poslovanje biti do kraja 2021. dok su kompanije koje su van berze, poput Telekoma, tek nedavno objavile finansijski izveštaj za prošlu godinu. U nedostatku ažurnih finansijskih informacija svakako se povećava rizik prilikom investiranja u obveznice”, ocenjuje Gujaničić.

, ,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Telekom, NBS i obveznice: Ko snosi rizik ako firma propadne". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

JKP „Vodovod“ Čačak – OBAVEŠTENJE

JKP „VODOVOD“ Čačak

Počelo prijavljivanje  za rehabilitaciju  u banjama

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje  raspisao je oglas za upućivanje penzionera  na rehabilitaciju za 2024. godinu, a pravo da konkurišu za desetodnevni besplatni  boravak  u banjama i  lečilištima  u  Srbiji  imaju korisnici čija penzija iznosi do 39.850 dinara i imaju prebivalište u Srbiji.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Edukacija o sportu održana u Gradskoj kući u Užicu

U okviru projekta “Nacionalni centar za edukaciju u sportu 2024”, koji uz podršku Ministarstva sporta Republike Srbije realizuje Fakultet za sport, usmerenog na promociju zdravlja i sportskih vrednosti, prva u seriji edukacija održana… […]

 Povećana cena hleba zbog rasta cena sirovina 

 Vlada je usvojila izmenjenu Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500 kojom se cena te namirnice menja u skladu sa porastom cene sirovina. Izmenjena cena nije navedena. Iz Vlade je… […]

Obeležavanje dana Policije se u petak na Trgu u Užicu

Povodom obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova, Slave Ministarstva i Dana policije, u petak će na Gradskom trgu u Užicu od 9 do 12 časova biti organizovan taktičko-tehnički zbor, na kome će biti prikazan… […]

Isplata redovne i privremene novčane naknade za maj

Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava javnost da će preko Banke Poštanska štedionica isplatiti redovnu i privremenu novčanu naknadu za mesec maj 2024. godine.Redovna novčana naknada za nezaposlena lica biće isplaćena u petak 21.… […]

Smanjiti rizik po zdravlje zaposlenih na visokim temperaturama,apeluju iz ministarstva

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja apeluje na poslodavce da za vreme trajanja period visokih temperatura vazduha, tj. temperatura iznad 36 stepeni, pogotovo u periodu od 11 do 16 časova, organizuju… […]

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
140

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2024 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Telekom, NBS i obveznice: Ko snosi rizik ako firma propadne

30/08/2020
Autor:
Info Press
Izvor: Nova S
Foto: Javno.rs

Najava “Telekoma Srbija” da će od akcionara zatražiti podršku da emituje korporativne obveznice vredne 200 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti uticala je na to da se u javnosti otvori diskusija o tome koliko je to rizičan posao za Narodnu banku Srbije (NBS).

Da li NBS može da otkupi korporativne obveznice “Telekoma”?

Može, zato što joj je izričito zabranjeno samo da “neposredno kupuje hartije od vrednosti koje izdaju subjekti koji su u državnom vlasništvu, odnosno u kojima država ima kontrolno učešće”.

Kako se NBS pojavljuje kao kupac na sekundarnom tržištu, ona zapravo ne bi ni kupovala korporativne obveznice direktno od “Telekoma”, već eventualno od poslovne banke koja je kupila te obveznice kao primarni kupac.

Da li je izvesno da će NBS kupovati “Telekomove” obveznice?

Nije, kao što još nije izvesno ni da će “Telekom Srbija” dobiti podršku akcionara da emituje te hartije od vrednosti, kojima bi se dodatno zadužio za  23,5 milijardi dinara (oko 200 miliona evra), odnosno 2,35 miliona korporativnih obveznica pojedinačne nominalne vrednosti deset hiljada dinara.

Sa druge strane, najveći akcionar “Telekoma” je država, koja je, kako proizilazi iz izjava predsednika Aleksandra Vučića i ministra finansija Siniše Malog, itekako ohrabrila velika državna ali i privatna preduzeća da emituju ove hartije.

“Imaćemo još akcije sa sa korporativnim obaveznicima da bismo osnažili i deo naših preduzeća poput Puteva Srbije ili EPS-a, ali i druge privatne kompanije koje žele da podstiču izvoz i ulažu u regionu”, rekao je Vučić sredinom juna.

Koliko je to dobar posao za Narodnu banku?

“Nijedan posao kupovine dužničkih hartija nije u potpunosti siguran, makar bile i državne hartije, ali svakako korporativne obveznice nose povećani rizik”, kaže za Nova.rs berzanski analitičar i glavni broker “Momentum Sekjuritiza” Nenad Gujaničić.

Naročito, upozorava, kada su u pitanju kompanije koje ne egzistiraju dugi niz godina na berzi.

“U suprotnom bi morale sprovoditi principe koporativnog upravljanja, i što je još važnije, kroz interes pre svega profesionalnih investitora svaki dan bi dobijale povratnu reakciju o kvalitetu donetih poslovnih odluka. Time bi za potencijalnog kupca ovih obveznica investicioni profil kompanije bio mnogo jasniji”, objašnjava Gujaničić.

NBS je, inače, objavila “polemičko saopštenje”, u kome je pobrojala, kako su naveli, istine i zablude o korporativnim obveznicama u našoj javnosti.

Kada je reč o primedbi stručnjaka da je rizik i to što tržište takvih obveznica zapravo ne postoji niti je, do sada, ikada postojalo u Srbiji, NBS odgovara da je upravo sada pravi trenutak da se podstakne stvaranje tog tržišta.

“Aktuelni ambijent istorijski niskih kamatnih stopa na dinarskom tržištu novca, pruža mogućnost domaćim kompanijama da diversifikuju svoje izvore finansiranja, kao i da, po nikad povoljnijim uslovima, finansiraju svoje projekte i potencijalno nova ulaganja, kao i da iskoriste priliku da u dinarima, dakle bez deviznog rizika, refinansiraju postojeće obaveze”, saopštili su iz NBS.

Sa druge strane, ukoliko Narodna banka kupi obveznice neke firme na sekundarnom tržištu, a ta firma ne uspe da vrati novac koji je dobila kroz emisiju obveznica, Narodna banka gubi novac koji je uložila u obveznice, pošto se sav rizik sa primarnih kupaca prebacuje na sekundarnog, u ovom slučaju NBS.

Koliko NBS sme da potroši na korporativne obveznice?

NBS je u saopštenju “Korporativne obveznice: Istine i zablude” navela da je, kako bi stabilnost monetarnog sistema bila garantovana, postavljen čitav niz ograničenja za operacije sa tim hartijama od vrednosti, pa tako ukupan iznos novca koji može da potroši na sekundarnom tržištu obveznica ograničava na 55 milijardi dinara.

“Najviši ukupni nominalni iznos pojedinačne emisije ili tranše korporativnih obveznica koje mogu biti prihvaćene u monetarnim operacijama je 70% ukupne nominalne vrednosti emisije jednog izdavaoca, a najviši ukupni nominalni iznos korporativnih obveznica jednog izdavaoca koje mogu biti prihvaćene u monetarnim operacijama  je 11 milijardi dinara”, saopštila je NBS.

To znači da NBS za, recimo, “Telekom”, maksimalno sme da izdvoji 11 milijardi dinara, dok oni planiraju emisiju vrednu ukupno 23,5 milijarde dinara.

“Telekom se već poprilično zadužio. Da li je pametno pozajmiti mu još novca?”

Ekonomista i potpredsednik Socijaldemokratske stranke Goran Radosavljević izračunao je da “Telekom” planira da se zaduži za onoliko koliko je preplatio prilikom kupovine dva kablovska operatera: “Kopernikus” i “Radijus Vektor”, dok je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić održala nekoliko konferencija za medije na kojima je isključivo govorila o sumnjama da se novac iz “Telekoma” preliva ka kompanijama i pojedincima bliskim vlasti.

Nenad Gujaničić, međutim, skreće pažnju na to da za kupce akcija, obveznica i drugih hartija od vrednosti nije toliko bitan trenutni finansijski položaj kompanije, već više očekivanja gde će se kompanija nalaziti za nekoliko godina kada te obveznice treba da se otplate.

“S tim u vezi, čak i ako neko sada profitabilno posluje ne znači da će izvesno takvo poslovanje biti i u budućnosti.

Tu dolazi do izražaja značaj berze – kompanije koje su tamo kotirane već su objavile rezultate za prvu polovinu godine i investitori već imaju očekivanja gde će poslovanje biti do kraja 2021. dok su kompanije koje su van berze, poput Telekoma, tek nedavno objavile finansijski izveštaj za prošlu godinu. U nedostatku ažurnih finansijskih informacija svakako se povećava rizik prilikom investiranja u obveznice”, ocenjuje Gujaničić.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Telekom, NBS i obveznice: Ko snosi rizik ako firma propadne". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Edukacija o sportu održana u Gradskoj kući u Užicu

U okviru projekta “Nacionalni centar za edukaciju u sportu 2024”, koji uz podršku Ministarstva sporta Republike Srbije realizuje Fakultet za sport, usmerenog na promociju zdravlja i sportskih vrednosti, prva u seriji edukacija održana… […]

 Povećana cena hleba zbog rasta cena sirovina 

 Vlada je usvojila izmenjenu Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500 kojom se cena te namirnice menja u skladu sa porastom cene sirovina. Izmenjena cena nije navedena. Iz Vlade je… […]

Obeležavanje dana Policije se u petak na Trgu u Užicu

Povodom obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova, Slave Ministarstva i Dana policije, u petak će na Gradskom trgu u Užicu od 9 do 12 časova biti organizovan taktičko-tehnički zbor, na kome će biti prikazan… […]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up