Telekom, NBS i obveznice: Ko snosi rizik ako firma propadne

Telekom, NBS i obveznice: Ko snosi rizik ako firma propadne

30/08/2020

Autor: 

Info Press

Izvor: Nova S

Foto: Javno.rs

Najava “Telekoma Srbija” da će od akcionara zatražiti podršku da emituje korporativne obveznice vredne 200 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti uticala je na to da se u javnosti otvori diskusija o tome koliko je to rizičan posao za Narodnu banku Srbije (NBS).

Da li NBS može da otkupi korporativne obveznice “Telekoma”?

Može, zato što joj je izričito zabranjeno samo da “neposredno kupuje hartije od vrednosti koje izdaju subjekti koji su u državnom vlasništvu, odnosno u kojima država ima kontrolno učešće”.

Kako se NBS pojavljuje kao kupac na sekundarnom tržištu, ona zapravo ne bi ni kupovala korporativne obveznice direktno od “Telekoma”, već eventualno od poslovne banke koja je kupila te obveznice kao primarni kupac.

Da li je izvesno da će NBS kupovati “Telekomove” obveznice?

Nije, kao što još nije izvesno ni da će “Telekom Srbija” dobiti podršku akcionara da emituje te hartije od vrednosti, kojima bi se dodatno zadužio za  23,5 milijardi dinara (oko 200 miliona evra), odnosno 2,35 miliona korporativnih obveznica pojedinačne nominalne vrednosti deset hiljada dinara.

Sa druge strane, najveći akcionar “Telekoma” je država, koja je, kako proizilazi iz izjava predsednika Aleksandra Vučića i ministra finansija Siniše Malog, itekako ohrabrila velika državna ali i privatna preduzeća da emituju ove hartije.

“Imaćemo još akcije sa sa korporativnim obaveznicima da bismo osnažili i deo naših preduzeća poput Puteva Srbije ili EPS-a, ali i druge privatne kompanije koje žele da podstiču izvoz i ulažu u regionu”, rekao je Vučić sredinom juna.

Koliko je to dobar posao za Narodnu banku?

“Nijedan posao kupovine dužničkih hartija nije u potpunosti siguran, makar bile i državne hartije, ali svakako korporativne obveznice nose povećani rizik”, kaže za Nova.rs berzanski analitičar i glavni broker “Momentum Sekjuritiza” Nenad Gujaničić.

Naročito, upozorava, kada su u pitanju kompanije koje ne egzistiraju dugi niz godina na berzi.

“U suprotnom bi morale sprovoditi principe koporativnog upravljanja, i što je još važnije, kroz interes pre svega profesionalnih investitora svaki dan bi dobijale povratnu reakciju o kvalitetu donetih poslovnih odluka. Time bi za potencijalnog kupca ovih obveznica investicioni profil kompanije bio mnogo jasniji”, objašnjava Gujaničić.

NBS je, inače, objavila “polemičko saopštenje”, u kome je pobrojala, kako su naveli, istine i zablude o korporativnim obveznicama u našoj javnosti.

Kada je reč o primedbi stručnjaka da je rizik i to što tržište takvih obveznica zapravo ne postoji niti je, do sada, ikada postojalo u Srbiji, NBS odgovara da je upravo sada pravi trenutak da se podstakne stvaranje tog tržišta.

“Aktuelni ambijent istorijski niskih kamatnih stopa na dinarskom tržištu novca, pruža mogućnost domaćim kompanijama da diversifikuju svoje izvore finansiranja, kao i da, po nikad povoljnijim uslovima, finansiraju svoje projekte i potencijalno nova ulaganja, kao i da iskoriste priliku da u dinarima, dakle bez deviznog rizika, refinansiraju postojeće obaveze”, saopštili su iz NBS.

Sa druge strane, ukoliko Narodna banka kupi obveznice neke firme na sekundarnom tržištu, a ta firma ne uspe da vrati novac koji je dobila kroz emisiju obveznica, Narodna banka gubi novac koji je uložila u obveznice, pošto se sav rizik sa primarnih kupaca prebacuje na sekundarnog, u ovom slučaju NBS.

Koliko NBS sme da potroši na korporativne obveznice?

NBS je u saopštenju “Korporativne obveznice: Istine i zablude” navela da je, kako bi stabilnost monetarnog sistema bila garantovana, postavljen čitav niz ograničenja za operacije sa tim hartijama od vrednosti, pa tako ukupan iznos novca koji može da potroši na sekundarnom tržištu obveznica ograničava na 55 milijardi dinara.

“Najviši ukupni nominalni iznos pojedinačne emisije ili tranše korporativnih obveznica koje mogu biti prihvaćene u monetarnim operacijama je 70% ukupne nominalne vrednosti emisije jednog izdavaoca, a najviši ukupni nominalni iznos korporativnih obveznica jednog izdavaoca koje mogu biti prihvaćene u monetarnim operacijama  je 11 milijardi dinara”, saopštila je NBS.

To znači da NBS za, recimo, “Telekom”, maksimalno sme da izdvoji 11 milijardi dinara, dok oni planiraju emisiju vrednu ukupno 23,5 milijarde dinara.

“Telekom se već poprilično zadužio. Da li je pametno pozajmiti mu još novca?”

Ekonomista i potpredsednik Socijaldemokratske stranke Goran Radosavljević izračunao je da “Telekom” planira da se zaduži za onoliko koliko je preplatio prilikom kupovine dva kablovska operatera: “Kopernikus” i “Radijus Vektor”, dok je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić održala nekoliko konferencija za medije na kojima je isključivo govorila o sumnjama da se novac iz “Telekoma” preliva ka kompanijama i pojedincima bliskim vlasti.

Nenad Gujaničić, međutim, skreće pažnju na to da za kupce akcija, obveznica i drugih hartija od vrednosti nije toliko bitan trenutni finansijski položaj kompanije, već više očekivanja gde će se kompanija nalaziti za nekoliko godina kada te obveznice treba da se otplate.

“S tim u vezi, čak i ako neko sada profitabilno posluje ne znači da će izvesno takvo poslovanje biti i u budućnosti.

Tu dolazi do izražaja značaj berze – kompanije koje su tamo kotirane već su objavile rezultate za prvu polovinu godine i investitori već imaju očekivanja gde će poslovanje biti do kraja 2021. dok su kompanije koje su van berze, poput Telekoma, tek nedavno objavile finansijski izveštaj za prošlu godinu. U nedostatku ažurnih finansijskih informacija svakako se povećava rizik prilikom investiranja u obveznice”, ocenjuje Gujaničić.

, ,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Telekom, NBS i obveznice: Ko snosi rizik ako firma propadne". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Tehnički pregledi Bavaria Team, Bavaria Centar i CVS misle i na svoje najvernije i najstarije klijente

Za sve naše drage penzione poklanjamo popust na tehnički pregled u iznosu od 30%. Pored toga, ukoliko niste u mogućnosti da dođete, stojimo na raspolaganju i mi dolazimo po Vaše vozilo i vraćamo… […]

Oglas Bavaria team

Da nam ne zameri muški deo populacije, nismo ih zaboravili, spremili smo akciju i za njih U susret lepom vremenu, rešili smo da obradujemo sve ljubitelje motora sa popustom od 10% na tehnički… […]

Oglas Bavaria team

Povodom Dana žena rešili smo da obradujemo sve dame koje dođu da registruju svoje vozilo u periodu od 7. do 31. marta sa popustom od 20 % na tehnički pregled uz kompletnu registraciju… […]

Popust u AMSS auto školi do kraja meseca

Povodom Dana žena rešili smo da obradujemo sve dame akcijom do kraja meseca. Za sve dame koje se do 31.marta jave i upišu obuku za vozače B kategorije u našoj školi dajemo popust… […]

Prodajni savetnik

BM polovna vozila Opis posla:– Prodaja vozila svih brendova iz uvoza i programa staro za novo– Briga o stanju i spremnosti vozila na placu– Procena vrednosti polovnih vozila pri otkupu vozila po principu… […]

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Zamena fasadane stolarije u Čačku u punom  jeku 

U  Čačku   se  uveliko sprovodi  mera  zamene  fasadne  stolarije kod  fizičkih  lica    kao deo  velikog  projekta  Energetske  efikasnosti  koji  subvencioniše  grad  Čačak  i  Ministarstvo  rudarstva  i  energetike.  Do  sada  je  stolarija  zamenjena kod … […]

U čast velikana naše arhitekture Bogdana Bogdanovića

U Galeriji Narodnog muzeja u Čačku juče je održan stručno naučno skup na temu Spomen parka  borbe I pobede u Čačku, istorija i novija istraživanja. Ovom prilikom  upriličena je dodela  nagrada deci koja… […]

Sonja Savić devojka iz grada

Prilikom posete Čačku Rade Šerbedžija je istakao da Sonja Savić zaslužuje da joj  rodni grad iskaže prizanje time što će neka ulica, trg ili u budućnosti neki centar za kulturu poneti njeno ime .… […]

Danas promenljivo oblačno i toplije, uveče kiša

Promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i toplo. Najviša dnevna temperatura od 20 do 23, u Beogradu oko 21 stepen. Uveče kiša.Ujutru je tek ponegde u Banatu i na istoku moguća poneka kap kiše.… […]

Najava radova ED Čačak

Planirani radovi za PETAK 31.03.2023. god. Zbog radova u trafo-stanicama bez električne energije biće: Od 08:00 do 10:00 časova korisnici u delovima ulica Banjalučka,Beljinska i Dragana Vranića. Od 08:15 do 10:15 časova korisnici… […]

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
121

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2023 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Telekom, NBS i obveznice: Ko snosi rizik ako firma propadne

30/08/2020
Autor:
Info Press
Izvor: Nova S
Foto: Javno.rs

Najava “Telekoma Srbija” da će od akcionara zatražiti podršku da emituje korporativne obveznice vredne 200 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti uticala je na to da se u javnosti otvori diskusija o tome koliko je to rizičan posao za Narodnu banku Srbije (NBS).

Da li NBS može da otkupi korporativne obveznice “Telekoma”?

Može, zato što joj je izričito zabranjeno samo da “neposredno kupuje hartije od vrednosti koje izdaju subjekti koji su u državnom vlasništvu, odnosno u kojima država ima kontrolno učešće”.

Kako se NBS pojavljuje kao kupac na sekundarnom tržištu, ona zapravo ne bi ni kupovala korporativne obveznice direktno od “Telekoma”, već eventualno od poslovne banke koja je kupila te obveznice kao primarni kupac.

Da li je izvesno da će NBS kupovati “Telekomove” obveznice?

Nije, kao što još nije izvesno ni da će “Telekom Srbija” dobiti podršku akcionara da emituje te hartije od vrednosti, kojima bi se dodatno zadužio za  23,5 milijardi dinara (oko 200 miliona evra), odnosno 2,35 miliona korporativnih obveznica pojedinačne nominalne vrednosti deset hiljada dinara.

Sa druge strane, najveći akcionar “Telekoma” je država, koja je, kako proizilazi iz izjava predsednika Aleksandra Vučića i ministra finansija Siniše Malog, itekako ohrabrila velika državna ali i privatna preduzeća da emituju ove hartije.

“Imaćemo još akcije sa sa korporativnim obaveznicima da bismo osnažili i deo naših preduzeća poput Puteva Srbije ili EPS-a, ali i druge privatne kompanije koje žele da podstiču izvoz i ulažu u regionu”, rekao je Vučić sredinom juna.

Koliko je to dobar posao za Narodnu banku?

“Nijedan posao kupovine dužničkih hartija nije u potpunosti siguran, makar bile i državne hartije, ali svakako korporativne obveznice nose povećani rizik”, kaže za Nova.rs berzanski analitičar i glavni broker “Momentum Sekjuritiza” Nenad Gujaničić.

Naročito, upozorava, kada su u pitanju kompanije koje ne egzistiraju dugi niz godina na berzi.

“U suprotnom bi morale sprovoditi principe koporativnog upravljanja, i što je još važnije, kroz interes pre svega profesionalnih investitora svaki dan bi dobijale povratnu reakciju o kvalitetu donetih poslovnih odluka. Time bi za potencijalnog kupca ovih obveznica investicioni profil kompanije bio mnogo jasniji”, objašnjava Gujaničić.

NBS je, inače, objavila “polemičko saopštenje”, u kome je pobrojala, kako su naveli, istine i zablude o korporativnim obveznicama u našoj javnosti.

Kada je reč o primedbi stručnjaka da je rizik i to što tržište takvih obveznica zapravo ne postoji niti je, do sada, ikada postojalo u Srbiji, NBS odgovara da je upravo sada pravi trenutak da se podstakne stvaranje tog tržišta.

“Aktuelni ambijent istorijski niskih kamatnih stopa na dinarskom tržištu novca, pruža mogućnost domaćim kompanijama da diversifikuju svoje izvore finansiranja, kao i da, po nikad povoljnijim uslovima, finansiraju svoje projekte i potencijalno nova ulaganja, kao i da iskoriste priliku da u dinarima, dakle bez deviznog rizika, refinansiraju postojeće obaveze”, saopštili su iz NBS.

Sa druge strane, ukoliko Narodna banka kupi obveznice neke firme na sekundarnom tržištu, a ta firma ne uspe da vrati novac koji je dobila kroz emisiju obveznica, Narodna banka gubi novac koji je uložila u obveznice, pošto se sav rizik sa primarnih kupaca prebacuje na sekundarnog, u ovom slučaju NBS.

Koliko NBS sme da potroši na korporativne obveznice?

NBS je u saopštenju “Korporativne obveznice: Istine i zablude” navela da je, kako bi stabilnost monetarnog sistema bila garantovana, postavljen čitav niz ograničenja za operacije sa tim hartijama od vrednosti, pa tako ukupan iznos novca koji može da potroši na sekundarnom tržištu obveznica ograničava na 55 milijardi dinara.

“Najviši ukupni nominalni iznos pojedinačne emisije ili tranše korporativnih obveznica koje mogu biti prihvaćene u monetarnim operacijama je 70% ukupne nominalne vrednosti emisije jednog izdavaoca, a najviši ukupni nominalni iznos korporativnih obveznica jednog izdavaoca koje mogu biti prihvaćene u monetarnim operacijama  je 11 milijardi dinara”, saopštila je NBS.

To znači da NBS za, recimo, “Telekom”, maksimalno sme da izdvoji 11 milijardi dinara, dok oni planiraju emisiju vrednu ukupno 23,5 milijarde dinara.

“Telekom se već poprilično zadužio. Da li je pametno pozajmiti mu još novca?”

Ekonomista i potpredsednik Socijaldemokratske stranke Goran Radosavljević izračunao je da “Telekom” planira da se zaduži za onoliko koliko je preplatio prilikom kupovine dva kablovska operatera: “Kopernikus” i “Radijus Vektor”, dok je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić održala nekoliko konferencija za medije na kojima je isključivo govorila o sumnjama da se novac iz “Telekoma” preliva ka kompanijama i pojedincima bliskim vlasti.

Nenad Gujaničić, međutim, skreće pažnju na to da za kupce akcija, obveznica i drugih hartija od vrednosti nije toliko bitan trenutni finansijski položaj kompanije, već više očekivanja gde će se kompanija nalaziti za nekoliko godina kada te obveznice treba da se otplate.

“S tim u vezi, čak i ako neko sada profitabilno posluje ne znači da će izvesno takvo poslovanje biti i u budućnosti.

Tu dolazi do izražaja značaj berze – kompanije koje su tamo kotirane već su objavile rezultate za prvu polovinu godine i investitori već imaju očekivanja gde će poslovanje biti do kraja 2021. dok su kompanije koje su van berze, poput Telekoma, tek nedavno objavile finansijski izveštaj za prošlu godinu. U nedostatku ažurnih finansijskih informacija svakako se povećava rizik prilikom investiranja u obveznice”, ocenjuje Gujaničić.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Telekom, NBS i obveznice: Ko snosi rizik ako firma propadne". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Tehnički pregledi Bavaria Team, Bavaria Centar i CVS misle i na svoje najvernije i najstarije klijente

Za sve naše drage penzione poklanjamo popust na tehnički pregled u iznosu od 30%. Pored toga, ukoliko niste u mogućnosti da dođete, stojimo na raspolaganju i mi dolazimo po Vaše vozilo i vraćamo… […]

Oglas Bavaria team

Da nam ne zameri muški deo populacije, nismo ih zaboravili, spremili smo akciju i za njih U susret lepom vremenu, rešili smo da obradujemo sve ljubitelje motora sa popustom od 10% na tehnički… […]

Oglas Bavaria team

Povodom Dana žena rešili smo da obradujemo sve dame koje dođu da registruju svoje vozilo u periodu od 7. do 31. marta sa popustom od 20 % na tehnički pregled uz kompletnu registraciju… […]

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Zamena fasadane stolarije u Čačku u punom  jeku 

U  Čačku   se  uveliko sprovodi  mera  zamene  fasadne  stolarije kod  fizičkih  lica    kao deo  velikog  projekta  Energetske  efikasnosti  koji  subvencioniše  grad  Čačak  i  Ministarstvo  rudarstva  i  energetike.  Do  sada  je  stolarija  zamenjena kod … […]

U čast velikana naše arhitekture Bogdana Bogdanovića

U Galeriji Narodnog muzeja u Čačku juče je održan stručno naučno skup na temu Spomen parka  borbe I pobede u Čačku, istorija i novija istraživanja. Ovom prilikom  upriličena je dodela  nagrada deci koja… […]

Sonja Savić devojka iz grada

Prilikom posete Čačku Rade Šerbedžija je istakao da Sonja Savić zaslužuje da joj  rodni grad iskaže prizanje time što će neka ulica, trg ili u budućnosti neki centar za kulturu poneti njeno ime .… […]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up