Stručnjaci upozoravaju ugostitelje na posebnu pažnju o bezbednosti namirnica

Stručnjaci upozoravaju ugostitelje na posebnu pažnju o bezbednosti namirnica

06/05/2020

Autor: 

Info Press

Izvor: Novosti/B. CARANOVIĆ - Z. RADOVIĆ

Foto: Pixabay

Sa otvaranjem ugostiteljskih objekata najviše polemike i interesovanja izazvala su pravila sedenja u kafićima i ispijanje pića uz maske i rukavice, ali stručnjaci upozoravaju da u novom režimu rada treba obratiti posebnu pažnju na bezbednost hrane u restoranima. Zbog epidemije virusa korona i kafane su bile zatvorene nedeljama, a ugostitelji kažu da im nije lako da se naviknu na nova pravila poslovanja.

Posle 50 dana pauze ugostitelj Miloš Kuveljić iz Aranđelovca otvorio je svoj kafe-restoran. Kako kaže, prva dva dana otkako bašta i lokal ponovo rade, imao je za trećinu manje gostiju od uobičajenog broja. Odlučio je, međutim, da dok ne usledi ublažavanje mera bezbednosti, u piceriji “Divino” služi samo piće.

– Pre svega zbog komplikovane procedure, pravljenja neophodnog odstojanja, postavljanja barijera, ograničenog broja gostiju za stolom, pa samim tim i velikog troška pokretanja kuhinje, ne isplati mi se da pokrećem pica peći i rad kuhinje – kaže Kuveljić. – Higijenske mere i visok stepen bezbednosti čuvanja i služenja hrane i pića za nas nisu ništa novo. Jedina novina će biti rukavice i maske. Veći problem nam je što ne bismo mogli da poslužimo kečap, majonez, čačkalice, ulje, so, začine i sve ostalo što gosti inače traže, a što je sada zabranjeno. Da bih održao odstojanje od dva metra između gostiju, moram da spojim stolove i često onemogućim da za istim stolom sede gosti koji su došli zajedno. Svodi se na to da mogu da spremim obroke za mali broj ljudi, a onda je rad kuhinje i plaćanje kuvara skupo i neisplativo.

Sve su to razlozi zbog kojih će ovaj ugostitelj, ali i većina njegovih kolega, sačekati ublažavanje mera pre nego što započnu da rade očekivanim tempom.

Profesor dr Gordana Ristić, konsultant za bezbednost hrane i reformu inspekcijskog nadzora, Projekta saradnje za ekonomski razvoj koji sprovodi USAID, ističe da je u momentu ponovnog otvaranja ovih objekata neophodno ispiranje cevi i čišćenje svih površina u kuhinji.

– Treba otvoriti sve česme i pustiti da 15 minuta i topla i hladna voda teče, kako bi se sprečilo da se u njoj nađe bakterija Legionella, koja se nastani u cevima kada se voda ne koristi – napominje profesorka Ristić. – Osim što treba oprati i dezinfikovati svu opremu i oprati u mašini sve posuđe i alate koji dolaze u kontakt sa hranom, neophodno je i alkoholom od 70 odsto dezinfikovati sve prekidače, kvake, ručke frižidera, stolove, ručke stolica, poklopce na šolji i kantama za otpatke. To treba raditi svakodnevno.

JEDAN SERVIRA, DRUGI NAPLAĆUJE

Stručnjaci apeluju na vlasnike da odrede jednog zaposlenog koji će posluživati hranu i drugog koji će naplaćivati ručak.Vlasnik ugostiteljskog objekta “Div gril” iz Višnjičke banje Milorad Perić kaže da će mu biti teško da ispuni taj uslov, jer godinama kao konobar radi sam, dok su u kuhinji zaposlene još dve radnice.

– Još nismo počeli da radimo, trenutno sređujemo i krečimo, razvrstavamo stolove i merimo rastojanje, ali sa ovakvim merama nam se ne isplati da otvaramo – tvrdi Perić. – Naši troškovi su sada veći, a zbog ograničenja ćemo imati manje prihode. Teraju nas ovim postupcima da dignemo cene, a pitam se ko će nam tek onda ući u lokal.

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Stručnjaci upozoravaju ugostitelje na posebnu pažnju o bezbednosti namirnica". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

JKP „Vodovod“ Čačak – OBAVEŠTENJE

JKP „VODOVOD“ Čačak

Počelo prijavljivanje  za rehabilitaciju  u banjama

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje  raspisao je oglas za upućivanje penzionera  na rehabilitaciju za 2024. godinu, a pravo da konkurišu za desetodnevni besplatni  boravak  u banjama i  lečilištima  u  Srbiji  imaju korisnici čija penzija iznosi do 39.850 dinara i imaju prebivalište u Srbiji.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Zlatibor je spreman za najveću prazničnu posetu

Zlatibor, jedna od omiljenih destinacija za odmor tokom cele godine, tradicionalno će biti stecište za prvomajske i uskršnje praznike turista iz svih krajeva Srbije i regiona, jedan od najposećenijih u Srbiji turističkih mjesta.

AMERIČKI AMBASADOR KRISTOFER HIL U POSETI UŽICU, OBIŠAO I RADOVE NA AERODROMU PONIKVE 

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil, zajedno sa predstavnicima užičke lokalne samouprave, obišao je aerodrom Ponikve gde je u toku realizacija projekta razminiranja. Projekat se finansira iz sredstava Vlade Republike Srbije, uz podršku SAD-a i Republike Koreje, preko međunarodne Fonadacije za jačanje bezbednosti ljudi iz Slovenije. 

Počela Stradalna nedelja, poslednja nedelja Vaskršnjeg posta

Počela je sedma, poslednja nedelja Vaskršnjeg posta. Svi dani u njoj nose naziv Veliki, pa je tako danas Veliki ponedeljak.

Sve toplije vreme, u košavskom području olujni udari vetra

U Srbiji danas sunčano i toplo, najviša temperatura do 28 stepeni Celzijusa. U košavskom području olujni udari vetra.

Počinje prolećni raspust

Učenici osnovnih i srednjih škola u centralnoj Srbiji od ponedeljka 29. aprila biće na prolećnom raspustu. 

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
61

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2024 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Stručnjaci upozoravaju ugostitelje na posebnu pažnju o bezbednosti namirnica

06/05/2020
Autor:
Info Press
Izvor: Novosti/B. CARANOVIĆ - Z. RADOVIĆ
Foto: Pixabay

Sa otvaranjem ugostiteljskih objekata najviše polemike i interesovanja izazvala su pravila sedenja u kafićima i ispijanje pića uz maske i rukavice, ali stručnjaci upozoravaju da u novom režimu rada treba obratiti posebnu pažnju na bezbednost hrane u restoranima. Zbog epidemije virusa korona i kafane su bile zatvorene nedeljama, a ugostitelji kažu da im nije lako da se naviknu na nova pravila poslovanja.

Posle 50 dana pauze ugostitelj Miloš Kuveljić iz Aranđelovca otvorio je svoj kafe-restoran. Kako kaže, prva dva dana otkako bašta i lokal ponovo rade, imao je za trećinu manje gostiju od uobičajenog broja. Odlučio je, međutim, da dok ne usledi ublažavanje mera bezbednosti, u piceriji “Divino” služi samo piće.

– Pre svega zbog komplikovane procedure, pravljenja neophodnog odstojanja, postavljanja barijera, ograničenog broja gostiju za stolom, pa samim tim i velikog troška pokretanja kuhinje, ne isplati mi se da pokrećem pica peći i rad kuhinje – kaže Kuveljić. – Higijenske mere i visok stepen bezbednosti čuvanja i služenja hrane i pića za nas nisu ništa novo. Jedina novina će biti rukavice i maske. Veći problem nam je što ne bismo mogli da poslužimo kečap, majonez, čačkalice, ulje, so, začine i sve ostalo što gosti inače traže, a što je sada zabranjeno. Da bih održao odstojanje od dva metra između gostiju, moram da spojim stolove i često onemogućim da za istim stolom sede gosti koji su došli zajedno. Svodi se na to da mogu da spremim obroke za mali broj ljudi, a onda je rad kuhinje i plaćanje kuvara skupo i neisplativo.

Sve su to razlozi zbog kojih će ovaj ugostitelj, ali i većina njegovih kolega, sačekati ublažavanje mera pre nego što započnu da rade očekivanim tempom.

Profesor dr Gordana Ristić, konsultant za bezbednost hrane i reformu inspekcijskog nadzora, Projekta saradnje za ekonomski razvoj koji sprovodi USAID, ističe da je u momentu ponovnog otvaranja ovih objekata neophodno ispiranje cevi i čišćenje svih površina u kuhinji.

– Treba otvoriti sve česme i pustiti da 15 minuta i topla i hladna voda teče, kako bi se sprečilo da se u njoj nađe bakterija Legionella, koja se nastani u cevima kada se voda ne koristi – napominje profesorka Ristić. – Osim što treba oprati i dezinfikovati svu opremu i oprati u mašini sve posuđe i alate koji dolaze u kontakt sa hranom, neophodno je i alkoholom od 70 odsto dezinfikovati sve prekidače, kvake, ručke frižidera, stolove, ručke stolica, poklopce na šolji i kantama za otpatke. To treba raditi svakodnevno.

JEDAN SERVIRA, DRUGI NAPLAĆUJE

Stručnjaci apeluju na vlasnike da odrede jednog zaposlenog koji će posluživati hranu i drugog koji će naplaćivati ručak.Vlasnik ugostiteljskog objekta “Div gril” iz Višnjičke banje Milorad Perić kaže da će mu biti teško da ispuni taj uslov, jer godinama kao konobar radi sam, dok su u kuhinji zaposlene još dve radnice.

– Još nismo počeli da radimo, trenutno sređujemo i krečimo, razvrstavamo stolove i merimo rastojanje, ali sa ovakvim merama nam se ne isplati da otvaramo – tvrdi Perić. – Naši troškovi su sada veći, a zbog ograničenja ćemo imati manje prihode. Teraju nas ovim postupcima da dignemo cene, a pitam se ko će nam tek onda ući u lokal.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Stručnjaci upozoravaju ugostitelje na posebnu pažnju o bezbednosti namirnica". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Zlatibor je spreman za najveću prazničnu posetu

Zlatibor, jedna od omiljenih destinacija za odmor tokom cele godine, tradicionalno će biti stecište za prvomajske i uskršnje praznike turista iz svih krajeva Srbije i regiona, jedan od najposećenijih u Srbiji turističkih mjesta.

AMERIČKI AMBASADOR KRISTOFER HIL U POSETI UŽICU, OBIŠAO I RADOVE NA AERODROMU PONIKVE 

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil, zajedno sa predstavnicima užičke lokalne samouprave, obišao je aerodrom Ponikve gde je u toku realizacija projekta razminiranja. Projekat se finansira iz sredstava Vlade Republike Srbije, uz podršku SAD-a i Republike Koreje, preko međunarodne Fonadacije za jačanje bezbednosti ljudi iz Slovenije. 

Počela Stradalna nedelja, poslednja nedelja Vaskršnjeg posta

Počela je sedma, poslednja nedelja Vaskršnjeg posta. Svi dani u njoj nose naziv Veliki, pa je tako danas Veliki ponedeljak.

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up