Najnovije vesti:


Izazovi organske proizvodnje u živinarstvu u užičkom kraju

Izazovi organske proizvodnje u živinarstvu u užičkom kraju

05/08/2020

Autor: 

Dušica Polić

Izvor: TV Lav plus

Foto: TV Lav plus

Pre tri godine oko 20 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava  sa područja  Užica, uz podršku grada i Centra za organsku poljoprivredu, u oblasti živinarstva  krenulo je u proces konverzije iz konvencionalne u organsku proizvodnju. Trećina od tog broja ispunila je, do sada, predvidjene uslove sertifikacione komisije za dobijanje sertifikata za proizvodnju zdrave organske  hrane. 

Dragica Stevanović iz užičkog sela Volujac, uz podršku užičkog Centra za organsku poljoprivredu, u proces organizovane konverzije konvencionalne u organsku proizvodnju koka nosilja krenula je medju prvima.

“Svaki početak je težak. Sada već, posle tri godine  imam dosta iskustva i formirano mišljenje o mnogim stvarima u ovom procesu.Za one koji žele da se bave organskom poljoprivredom, a cela priča im je potpuna nepoznanica, moja preporuka je da krenu sa manjim površinama i onda će moći da formiraju neku sliku o tome, hoće li da se time bave ili ne. Sa velikim ulaganjima, a ukoliko to ne ispuni njihova očekivanja, teško se može izaći iz cele priče.”

Obrad Negovanović iz sela Ljubanje  odlučio je, medjutim, da u celu priču udje sa velikim jatom kokošaka koje broji   nekoliko stotina grla.

“Već posle nekoliko meseci, a počeli smo  u decembru prošle godine, ispostavilo se da je to mnogo teža i veća priča od onog što smo očekivali. Malo ima ljudi koji to rade, koji mogu da ti nešto pokažu i kažu”.

Uz potreban veliki prostor, koji doduše kažu da im je i  bio predočen, u delu koji se odnosi na ishranu  za živine, što je  osnova cele priče, još uvek je najviše nedoumica.

“Neznanje, opet naglašavam,   najveći je problem. Nema ko da te uvede u celu priču i da ti pokaže. Konkretno ja, još uvek ne mogu da nadjem čoveka koji će da napravi pravu recepturu za hranu, da to bude ono pravo za kokoške i  da bude zdrava hrana”, priča Obrad Negovanović.  

Sve u svemu, sledeći dosadašnje iskustvo, poljoprivrednici koji su u ovu priču krenuli, ističu da, iako proces dugo traje i uz brojne prepreke koje se moraju savladati, imperativ zdrave hrane i bez sumnje, bar trenutno, zadovoljavajući tržišni uslovi, opravdavaju celokupan ulog. Trenutno, i to dok traje proces konverzije, jaja se prodaju po ceni od 20 dinara, a ponuda i mogućnosti  ni  blizu ne zadovoljavaju potrebe tržišta. Ponuda je i do pet puta manja od potražnje. Prema saznanjima koje ima Obrad Negovanović  jaja sa sertifikatom na farmi se prodaju za 30 dinara po komadu, dok u slobodnoj prodaji njihova cena ide i do 70  dinara. Cena organskog živinskog mesa  koje ima sertifikat je oko 500 dinara po kilogramu.

Pod organskom proizvodnjom u Srbiji inače, trenutno je manje od 0,4 odsto obradivih površina, a za ulazak u EU preduslov ja da taj procenat bude bar 10 puta veći.

,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Spisak dosadašnjih komentara za članak "Izazovi organske proizvodnje u živinarstvu u užičkom kraju". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

pročitaj još sličnih vesti

22 navike srećnih ljudi (čitanje 2 min, efekat doživotni!)

Na svetu postoje dve vrste ljudi: oni koji biraju da budu srećni i oni koji su odlučili biti nesrećni. Protivno popularnom uverenju, sreća ne dolazi od slave, bogatstva ili od drugih ljudi, već… [...]

Obeležena godišnjica Albanske golgote srpske vojske

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, u svojstvu izaslanika predsednika Republike, položio je venac i odao počast kod spomen-kosturnice u Mauzoleju na ostrvu Vidu i u "Plavu grobnicu". "Danas… [...]

"Predsedniče Tramp, kosovski Srbi zahvaljuju Vam na tome što donosite mir"

Srbi sa severa Kosova i Metohije poslali su poruku podrške Donaldu Trampu u znak zahvalnosti na angažovanju u procesu dijaloga Beograda i Prištine. Na Brnjačkom mostu koji povezuje Beograd i Prištinu i na… [...]

79 godina od Užičke republike: Otkrivamo manje poznate detalje

Namirilo se 79 godina od formiranja Užičke republike, 24. septembar 1941. zapamćen je kao dan stvaranja „prve slobodne teritorije u pokorenoj Evropi“, ali dosta detalja o njenom nastanku ostalo je nepoznato. Najpre, da… [...]

U Čačku otvorena izložba "Osobe sa invaliditetom koje su menjale Srbiju"

 Na gradskoj  plaži u  Čačku  otvorena je izložba  pod nazivom  Osobe sa  invaliditetom koje su  menjale Srbiju. Cilj  organizatora je  podizanje svesti društvene  zajednice i prevazilaženje predrasuda prema osobama sa invaliditetom.  Posetioci   će … [...]

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
17

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2019 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Izazovi organske proizvodnje u živinarstvu u užičkom kraju

05/08/2020
Autor:
Dušica Polić
Izvor: TV Lav plus
Foto: TV Lav plus

Pre tri godine oko 20 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava  sa područja  Užica, uz podršku grada i Centra za organsku poljoprivredu, u oblasti živinarstva  krenulo je u proces konverzije iz konvencionalne u organsku proizvodnju. Trećina od tog broja ispunila je, do sada, predvidjene uslove sertifikacione komisije za dobijanje sertifikata za proizvodnju zdrave organske  hrane. 

Dragica Stevanović iz užičkog sela Volujac, uz podršku užičkog Centra za organsku poljoprivredu, u proces organizovane konverzije konvencionalne u organsku proizvodnju koka nosilja krenula je medju prvima.

“Svaki početak je težak. Sada već, posle tri godine  imam dosta iskustva i formirano mišljenje o mnogim stvarima u ovom procesu.Za one koji žele da se bave organskom poljoprivredom, a cela priča im je potpuna nepoznanica, moja preporuka je da krenu sa manjim površinama i onda će moći da formiraju neku sliku o tome, hoće li da se time bave ili ne. Sa velikim ulaganjima, a ukoliko to ne ispuni njihova očekivanja, teško se može izaći iz cele priče.”

Obrad Negovanović iz sela Ljubanje  odlučio je, medjutim, da u celu priču udje sa velikim jatom kokošaka koje broji   nekoliko stotina grla.

“Već posle nekoliko meseci, a počeli smo  u decembru prošle godine, ispostavilo se da je to mnogo teža i veća priča od onog što smo očekivali. Malo ima ljudi koji to rade, koji mogu da ti nešto pokažu i kažu”.

Uz potreban veliki prostor, koji doduše kažu da im je i  bio predočen, u delu koji se odnosi na ishranu  za živine, što je  osnova cele priče, još uvek je najviše nedoumica.

“Neznanje, opet naglašavam,   najveći je problem. Nema ko da te uvede u celu priču i da ti pokaže. Konkretno ja, još uvek ne mogu da nadjem čoveka koji će da napravi pravu recepturu za hranu, da to bude ono pravo za kokoške i  da bude zdrava hrana”, priča Obrad Negovanović.  

Sve u svemu, sledeći dosadašnje iskustvo, poljoprivrednici koji su u ovu priču krenuli, ističu da, iako proces dugo traje i uz brojne prepreke koje se moraju savladati, imperativ zdrave hrane i bez sumnje, bar trenutno, zadovoljavajući tržišni uslovi, opravdavaju celokupan ulog. Trenutno, i to dok traje proces konverzije, jaja se prodaju po ceni od 20 dinara, a ponuda i mogućnosti  ni  blizu ne zadovoljavaju potrebe tržišta. Ponuda je i do pet puta manja od potražnje. Prema saznanjima koje ima Obrad Negovanović  jaja sa sertifikatom na farmi se prodaju za 30 dinara po komadu, dok u slobodnoj prodaji njihova cena ide i do 70  dinara. Cena organskog živinskog mesa  koje ima sertifikat je oko 500 dinara po kilogramu.

Pod organskom proizvodnjom u Srbiji inače, trenutno je manje od 0,4 odsto obradivih površina, a za ulazak u EU preduslov ja da taj procenat bude bar 10 puta veći.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Spisak dosadašnjih komentara za članak "Izazovi organske proizvodnje u živinarstvu u užičkom kraju". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Pročitaj slične vesti

22 navike srećnih ljudi (čitanje 2 min, efekat doživotni!)

Na svetu postoje dve vrste ljudi: oni koji biraju da budu srećni i oni koji su odlučili biti nesrećni. Protivno popularnom uverenju, sreća ne dolazi od slave, bogatstva ili od drugih ljudi, već… [...]

Obeležena godišnjica Albanske golgote srpske vojske

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, u svojstvu izaslanika predsednika Republike, položio je venac i odao počast kod spomen-kosturnice u Mauzoleju na ostrvu Vidu i u "Plavu grobnicu". "Danas… [...]

"Predsedniče Tramp, kosovski Srbi zahvaljuju Vam na tome što donosite mir"

Srbi sa severa Kosova i Metohije poslali su poruku podrške Donaldu Trampu u znak zahvalnosti na angažovanju u procesu dijaloga Beograda i Prištine. Na Brnjačkom mostu koji povezuje Beograd i Prištinu i na… [...]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up