Miris pečenih paprika označava početak sezone “srpskog kavijara”: Kralj zimnice je papreno skuplji ove godine

Miris pečenih paprika označava početak sezone “srpskog kavijara”: Kralj zimnice je papreno skuplji ove godine

25/09/2021

Autor: 

Info Press

Izvor: 24 SEDAM

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Da li su skočile cene crvenih paprika, postoji li pomama za njima i da li neki sugrađani odustaju od pravljenja ajvara, reporteri 24sedam istraživali su odlaskom na Kalenić pijacu

Kako je došao kraj septembra tako je beogradskim ulicama krenuo da se širi miris pečenih paprika, a to znači samo jedno – počela je sezona “srpskog kavijara”. 

Da li su skočile cene crvenih paprika, postoji li pomama za njima i da li neki sugrađani odustaju od pravljenja ajvara, reporteri 24sedam istraživali su odlaskom na Kalenić pijacu.

Na pijačnim tezgama zatekli smo zelenu, žutu, narandžastu, ali i onu za koju se većina ljudi hvata – crvenu papriku. Izbor je raznovrstan, a sudeći po cenama ovog povrća, čini se da će kralj srpske zimnice – ajvar, ove godine biti papreno skuplji.

Prošle i pretprošle godine cena paprike kretala se između 50 i 100 dinara, u zavisnosti od veličine i boje, dok pijačne tezge ove godine krase cifre od 150, pa čak i 200 dinara po kilogramu! 

Da li će odustati od pravljenja zimnice ove godine, reporteri 24sedam pitali su jednu sugrađanku koja se sa kolicima u ruci uputila ka Kaleniću.

– Godinama unazad spremam ajvar, te znam koliko je to zahtevan posao. Ranijih godinama, kada su mi i deca bila mlađa, pomagali su mi, kao i komšinice, ali kako vreme odmiče, ljude sve više mrzi da se bakću sa pravljenjem ajvara. Njegova priprema oduzima mnogo vremena, potrebno je prvo ispeći svu tu papriku, a zatim je i oljuštiti… Baš smo toga smo odustali od pravljenja ajvara, ali i zbog cene, koja je drastično skočila – objašnjava Beograđanka za 24sedam.

Ona dodaje da je kilogram paprike prošli vikend platila između 130 i 150 dinara. 

Da cene variraju, zavisi od tezge do tezge, te u jednom delu Kalenić pijace kilogram crvene paprike košta 150 dinara, dok je u drugom delu potrebno izdvojiti malo više, tačnije 200 dinara. 

Takođe, na Kalenić pijaci uveliko se može naći i spremna tegla ajvara, čija se cena kreće od 600 do 700 dinara.

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Miris pečenih paprika označava početak sezone “srpskog kavijara”: Kralj zimnice je papreno skuplji ove godine". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima

Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

JUTRO HLADNO, TOKOM DANA SUNČANI INTERVALI – TEMPERATURA DO 18 STEPENI

Najniža temperatura od 3 do 7, a najviša od 15 do 18 stepeni.

SEĆANJE UŽIČANA NA MALIŠU ATANACKOVIĆA

    Borisav  Mališa  Atanacković  rođen  je  1860.  godine  ,  a umro  1919.  Početkom 20. veka, prvo otvara  sopstvenu  kafanu,  a zatim  postaje jedan od inicijatora  modernizacije  industrijskog  razvoja  Užica.

Privode se kraju radovi na postavljanju veštačke podloge i nove ograde na fudbalskom terenu u Krčagovu

Ova investicija vredna je oko 35 miliona dinara, Fudabalkki savez Srbije donirao je podlogu, dok je grad izveo neophodne radove na drenaži, sistemu za zalivanje i postavljanju nove ograde oko terena.

Unapređenje  kvaliteta života, vizija  razvoja Kosjerića u  budućnosti

Zahvajujući   savremenim  idejama  opštinskog  rukovodstva preduzimaju  se  brojne  mere  i  realizuju  projekti  koji  doprinose  kvalitetnijem  i  zdravijem  životu  lokalne  samouprave . 

Umereno do potpuno oblačno u većem delu zemlje – temperatura do 20 stepen

Najniža temperatura od 6 do 11, a najviša od 15 do 18, u istočnim krajevima oko 20 stepeni.

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
68

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2025 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Miris pečenih paprika označava početak sezone “srpskog kavijara”: Kralj zimnice je papreno skuplji ove godine

25/09/2021
Autor:
Info Press
Izvor: 24 SEDAM
Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Da li su skočile cene crvenih paprika, postoji li pomama za njima i da li neki sugrađani odustaju od pravljenja ajvara, reporteri 24sedam istraživali su odlaskom na Kalenić pijacu

Kako je došao kraj septembra tako je beogradskim ulicama krenuo da se širi miris pečenih paprika, a to znači samo jedno – počela je sezona “srpskog kavijara”. 

Da li su skočile cene crvenih paprika, postoji li pomama za njima i da li neki sugrađani odustaju od pravljenja ajvara, reporteri 24sedam istraživali su odlaskom na Kalenić pijacu.

Na pijačnim tezgama zatekli smo zelenu, žutu, narandžastu, ali i onu za koju se većina ljudi hvata – crvenu papriku. Izbor je raznovrstan, a sudeći po cenama ovog povrća, čini se da će kralj srpske zimnice – ajvar, ove godine biti papreno skuplji.

Prošle i pretprošle godine cena paprike kretala se između 50 i 100 dinara, u zavisnosti od veličine i boje, dok pijačne tezge ove godine krase cifre od 150, pa čak i 200 dinara po kilogramu! 

Da li će odustati od pravljenja zimnice ove godine, reporteri 24sedam pitali su jednu sugrađanku koja se sa kolicima u ruci uputila ka Kaleniću.

– Godinama unazad spremam ajvar, te znam koliko je to zahtevan posao. Ranijih godinama, kada su mi i deca bila mlađa, pomagali su mi, kao i komšinice, ali kako vreme odmiče, ljude sve više mrzi da se bakću sa pravljenjem ajvara. Njegova priprema oduzima mnogo vremena, potrebno je prvo ispeći svu tu papriku, a zatim je i oljuštiti… Baš smo toga smo odustali od pravljenja ajvara, ali i zbog cene, koja je drastično skočila – objašnjava Beograđanka za 24sedam.

Ona dodaje da je kilogram paprike prošli vikend platila između 130 i 150 dinara. 

Da cene variraju, zavisi od tezge do tezge, te u jednom delu Kalenić pijace kilogram crvene paprike košta 150 dinara, dok je u drugom delu potrebno izdvojiti malo više, tačnije 200 dinara. 

Takođe, na Kalenić pijaci uveliko se može naći i spremna tegla ajvara, čija se cena kreće od 600 do 700 dinara.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Miris pečenih paprika označava početak sezone “srpskog kavijara”: Kralj zimnice je papreno skuplji ove godine". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima

Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

JUTRO HLADNO, TOKOM DANA SUNČANI INTERVALI – TEMPERATURA DO 18 STEPENI

Najniža temperatura od 3 do 7, a najviša od 15 do 18 stepeni.

SEĆANJE UŽIČANA NA MALIŠU ATANACKOVIĆA

    Borisav  Mališa  Atanacković  rođen  je  1860.  godine  ,  a umro  1919.  Početkom 20. veka, prvo otvara  sopstvenu  kafanu,  a zatim  postaje jedan od inicijatora  modernizacije  industrijskog  razvoja  Užica.

Privode se kraju radovi na postavljanju veštačke podloge i nove ograde na fudbalskom terenu u Krčagovu

Ova investicija vredna je oko 35 miliona dinara, Fudabalkki savez Srbije donirao je podlogu, dok je grad izveo neophodne radove na drenaži, sistemu za zalivanje i postavljanju nove ograde oko terena.

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
O privatnosti

Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.