Najnovije vesti:


Kada će malina iz Arilja postati kao vino iz Francuske

Kada će malina iz Arilja postati kao vino iz Francuske

13/11/2019

Autor: 

Info Press

Izvor: RTS/PREDRAG STOJKOVIĆ

Foto: Pixabay

Ariljska malina dobila je zaštitu geografskog porekla u aprilu ove godine u Zavodu za intelektualnu svojinu u Srbiji, a taj postupak je u završnoj fazi i u evropskim okvirima. Time će ariljska malina biti svrstana u evropske brendove, među kojima su sirevi iz Italije, vina iz Francuske, meso iz Danske.

Udruženje "Ariljska malina" nastoji da to voće dobije i zvaničnu zaštitu geografskog porekla. Na taj način neće biti ugroženi drugi proizvođači, tvrdi sekretar tog udruženja Mirjana Milutinović, ali je vreme da to malinogorje dobije adekvatan tretman.  

"Ovo je način da se našem proizvodu doda vrednost i da on bude poznat širom sveta. To je naš neki krajnji cilj. I mi sada u ovom trenutku radimo na zaštiti geografskog porekla naše ariljske maline na nivou Evropske unije", rekla je Milutinovićeva.

U tome imaju pomoć i podršku Međunarodne organizacije za hranu i poljoprivredu, pri Ujedinjenim nacijama. Lisa Pageti iz te organizacije UN kaže da za to postoji mnogo razloga, jer je ariljska malina specifična zbog ukusa, načina branja, klime i geografskog položaja.

"Najvažnije je da registracija, zaštita brenda 'Ariljska malina' na evropskom nivou obezbedi da Arilje bude poznatije u međunarodnim okvirima. Kao što je parmezan 'ređano' u Italiji, imaćemo maline iz Arilja, kao link za Srbiju. To je veliki dobitak i za zemlju", istakla je Lisa Pageti iz FAO – Međunarodne organizacije za hranu i poljoprivredu.

Na međunarodnom tržištu, srpska malina je prepoznatljiva, a zaštita brenda je način da se dodatno učvrste pozicije. Međutim, neophodno je unaprediti tehnologiju proizvodnje, smatra Milan Lukić, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku.

"Kako bi smo prevazišli apsolutno probleme koje smo imali do sada, a to je sada veoma niske prosečne prinose, od pet do šest tona po hektaru, onda unapređenje kvaliteta. Ali isto tako rekao bih i istakao posebno nešto što je veoma značajno da se radi na proizvodnji viših stepena prerade maline", naveo je dr Milan Lukić, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku.

Tradicionalna prerada u sokove, džem, slatko, ali i liofilizacijom, tehnologijom kojom se priprema hrana za kosmonaute, sve je zastupljenija u ariljskom kraju.

Dobit nije u izvozu sirovine, već u gotovim proizvodima tvrde stručnjaci, a zaštita geografskog porekla svakako može dodatno povećati vrednost ovog voća.

,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Spisak dosadašnjih komentara za članak "Kada će malina iz Arilja postati kao vino iz Francuske". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

pročitaj još sličnih vesti

Mile Tica osvojio nagradu na šumadijskom festivalu rakije

Na prvom šumadijskom festivalu rakije, Mile Tica iz Prislonice osvojio je nagradu za njegovu „Sokolovu suzu“. Festival je održan je 5. decembra u hotelu Kragujevac, a učestvovalo je oko 40 izlagača.

Povećano zagađenje vazduha, Čačak "na granici"

Beograd je ponovo među najzagađenijim gradovima sveta, dok je u Valjevu vazduh "opasan" po zdravlje, saopštila je Agencija za zaštitu životne sredine. Iako se Čačak svrstava među čistije i zdravije sredine, tokom prošle… [...]

Novi helikopteri jačaju sposobnost Vojske Srbije

Poboljšanje materijalnog statusa pripadnika vazduhoplovstva se već oseća i to je važno, ali ne i presudno za bavljenje pozivom pilota, jer je to zanimanje koje pre svega morate voleti i čemu treba biti… [...]

I dalje se selektuje malo otpada

Pri čačanskom Javno komunalnom preduzeću Komunalac nekada je postojala sortirnica komunalnog otpada, međutim ona je ugašena nakon početka rada Centra za reciklažni otpada od strane preduzeća Duboko. Istraživanja pokazuju da jedan broj građana… [...]

Srpski sport ujedinjen protiv nasilja na ženama

Kampanji protiv nasilja nad ženama koju u okviru “16 dana aktivizma” zajednički realizuju Koordinaciono telo za rodnu ravnorpavnost, na čijem je čelu potpredsednica Vlade Srbije prof. dr Zorana Mihajlović, i kompanija Mozzart pridružile… [...]

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
15

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2019 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Kada će malina iz Arilja postati kao vino iz Francuske

13/11/2019
Autor:
Info Press
Izvor: RTS/PREDRAG STOJKOVIĆ
Foto: Pixabay

Ariljska malina dobila je zaštitu geografskog porekla u aprilu ove godine u Zavodu za intelektualnu svojinu u Srbiji, a taj postupak je u završnoj fazi i u evropskim okvirima. Time će ariljska malina biti svrstana u evropske brendove, među kojima su sirevi iz Italije, vina iz Francuske, meso iz Danske.

Udruženje "Ariljska malina" nastoji da to voće dobije i zvaničnu zaštitu geografskog porekla. Na taj način neće biti ugroženi drugi proizvođači, tvrdi sekretar tog udruženja Mirjana Milutinović, ali je vreme da to malinogorje dobije adekvatan tretman.  

"Ovo je način da se našem proizvodu doda vrednost i da on bude poznat širom sveta. To je naš neki krajnji cilj. I mi sada u ovom trenutku radimo na zaštiti geografskog porekla naše ariljske maline na nivou Evropske unije", rekla je Milutinovićeva.

U tome imaju pomoć i podršku Međunarodne organizacije za hranu i poljoprivredu, pri Ujedinjenim nacijama. Lisa Pageti iz te organizacije UN kaže da za to postoji mnogo razloga, jer je ariljska malina specifična zbog ukusa, načina branja, klime i geografskog položaja.

"Najvažnije je da registracija, zaštita brenda 'Ariljska malina' na evropskom nivou obezbedi da Arilje bude poznatije u međunarodnim okvirima. Kao što je parmezan 'ređano' u Italiji, imaćemo maline iz Arilja, kao link za Srbiju. To je veliki dobitak i za zemlju", istakla je Lisa Pageti iz FAO – Međunarodne organizacije za hranu i poljoprivredu.

Na međunarodnom tržištu, srpska malina je prepoznatljiva, a zaštita brenda je način da se dodatno učvrste pozicije. Međutim, neophodno je unaprediti tehnologiju proizvodnje, smatra Milan Lukić, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku.

"Kako bi smo prevazišli apsolutno probleme koje smo imali do sada, a to je sada veoma niske prosečne prinose, od pet do šest tona po hektaru, onda unapređenje kvaliteta. Ali isto tako rekao bih i istakao posebno nešto što je veoma značajno da se radi na proizvodnji viših stepena prerade maline", naveo je dr Milan Lukić, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku.

Tradicionalna prerada u sokove, džem, slatko, ali i liofilizacijom, tehnologijom kojom se priprema hrana za kosmonaute, sve je zastupljenija u ariljskom kraju.

Dobit nije u izvozu sirovine, već u gotovim proizvodima tvrde stručnjaci, a zaštita geografskog porekla svakako može dodatno povećati vrednost ovog voća.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Spisak dosadašnjih komentara za članak "Kada će malina iz Arilja postati kao vino iz Francuske". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Pročitaj slične vesti

Mile Tica osvojio nagradu na šumadijskom festivalu rakije

Na prvom šumadijskom festivalu rakije, Mile Tica iz Prislonice osvojio je nagradu za njegovu „Sokolovu suzu“. Festival je održan je 5. decembra u hotelu Kragujevac, a učestvovalo je oko 40 izlagača.

Povećano zagađenje vazduha, Čačak "na granici"

Beograd je ponovo među najzagađenijim gradovima sveta, dok je u Valjevu vazduh "opasan" po zdravlje, saopštila je Agencija za zaštitu životne sredine. Iako se Čačak svrstava među čistije i zdravije sredine, tokom prošle… [...]

Novi helikopteri jačaju sposobnost Vojske Srbije

Poboljšanje materijalnog statusa pripadnika vazduhoplovstva se već oseća i to je važno, ali ne i presudno za bavljenje pozivom pilota, jer je to zanimanje koje pre svega morate voleti i čemu treba biti… [...]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up