Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
06/01/2021
Autor:
Info Press
Izvor: Srbija Danas
Foto: Pixabay
Običaj potiče još iz starih vremena kada nije bilo dovoljno namirnica i svako jelo je simbolisalo jedan dan u godini, zato ih je obavezno bilo sedam na trpezi. Božićni ručak treba da bude svečan, lep i da ga provedete u krugu najvoljenijih ljudi. Na ovaj praznik se okuplja familija i uživa se u ćaskanju i ukusnoj hrani. Običaj je da se na Božić na vašoj trpezi nađe bar sedam jela, jer ona simbolišu sreću i blagostanje, odnosno da ćete čitave godine imati šta da jedete. Običaj potiče još iz starih vremena kada nije bilo dovoljno namirnica i svako jelo je simbolisalo jedan dan u godini, zato ih je obavezno bilo sedam na trpezi. Suvo voće i urme Suvo voće i urme su najveći simbol Božića što se tiče hrane. nezaobilazni su na božićnoj trpezi i tokom čitavog ručka se drže kao dekoracija na stolu, a uvek ih možete gricnuti za užinu ili se njima zasladiti nakon ručka. Domaća pogača, česnica Umesto da je kupite gotovu napravite domaću, svakako je mnogo ukusnija, lepše miriše, i daleko je zabavnije. česnica se pravi kao običan hledb od brašna i kvasca, a u poslednje vreme u nju se dodaje malo mleka, jaja ili mešavina brašna. pravi se u kružnom obliku i u nju s eobavezno mora ubaciti novčić, porodice koje imaju više osoba ubacuju i zrno kukuruza, pasulja, drvce i slično. Tako svaki član porodice može da izvuče nešto. Predjelo U domaćoj kuhinji se tokom svečanih ručkova veliko mesto posvećuje pravljenju predjela. Tako da su i za Božić neozaobilazni suhomesnati proizvodi, sir, kajmak i salate. Kajmak se lepo slaže sa ukusnom česnicom, od predjela možete pripremati šta god da je po ukusau vas i vaše porodice. Salate Od salata možete pripremiti Rusku salatu ili Mimozu. One su jako popularne kod nas i brzo se pripremaju. Ukoliko su vam one dosadile uvek možete napraviti salatu od testenina i raznih sireva, šunke, i povrća. Domaća čorba Ovaj svečani ručak zahteva kvalitetnu čorbu, pileću ili teleću sa puno povrća. Kada je ručak svečan neka sva jela budu takva, pa umesto obične supe napravite ukusnu i mirišljavu čorbu. Sarma Sarma se skoro uvek sprama za bilo koji svečani ručak, pa neka ni Božić ne bude izuzetak. Umesto klasične sarme možete napuniti papriku, paradajz, ili napraviti sarmu u listovima zelja ili sličnog zelenila. Pečenje Svečani božićni ručak se ne može zamisliti bez pečenja ili sličnog mesa, možete ga kupiti već pečeno ili ga sami ispeći u rerni. Običaj je da se za Božić jede praseće ili jagnjeće pečenje, a trebalo bi izbegavati piletinu i ćuretinu. Torte i kolači Naravno, nijedan svečani ručk ne može bez poslastica i deserta. Čokoladne torte su uvek pun pogodak, kao i lagane voćne koje se uvek prve pojedu. Umesto jedne torte možete napraviti i dve manje, a ukoliko volite sitne kolače potrudite se da budu ukusni, čokoladni i lepo ukrašeni.
Napišite komentar za ovaj članak
spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
pročitaj još sličnih vesti
Vredne žene iz Užica I okoline, oživljavaju ovu gotovo zaboravljenu veštinu, spajajući kreativnost, umeće I kultuno nasleđe
U okviru pilot-projekta e-bolovanja, koji se sprovodi u četiri doma zdravlja u Beogradu, do sada je elektronskim putem otvoreno između 6.000 i 7.000 bolovanja
Najniža temperatura biće od 11 do 18 stepeni, a najviša od 24 do 28 stepeni.
Na svim manifestacijama koje su u Čačku organizovane od 15. aprila do polovine avgusta nije bilo odstupanja u pogledu elemenata predviđenih rešenjem o merama od buke, kaže načelnik Gradske uprave za inspekcijski nadzor… […]
Cena u novogradnji u Čačku kreće se od 1600 do 1700 evra po metru kvadratnom bez pdv-a. Konačna cena zavisi od tačne lokacije, da li je u pitanju centar, ili periferija. Gleda se… […]
pretraži sajt
Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.
najnovije vesti
Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs
Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Običaj potiče još iz starih vremena kada nije bilo dovoljno namirnica i svako jelo je simbolisalo jedan dan u godini, zato ih je obavezno bilo sedam na trpezi. Božićni ručak treba da bude svečan, lep i da ga provedete u krugu najvoljenijih ljudi. Na ovaj praznik se okuplja familija i uživa se u ćaskanju i ukusnoj hrani. Običaj je da se na Božić na vašoj trpezi nađe bar sedam jela, jer ona simbolišu sreću i blagostanje, odnosno da ćete čitave godine imati šta da jedete. Običaj potiče još iz starih vremena kada nije bilo dovoljno namirnica i svako jelo je simbolisalo jedan dan u godini, zato ih je obavezno bilo sedam na trpezi. Suvo voće i urme Suvo voće i urme su najveći simbol Božića što se tiče hrane. nezaobilazni su na božićnoj trpezi i tokom čitavog ručka se drže kao dekoracija na stolu, a uvek ih možete gricnuti za užinu ili se njima zasladiti nakon ručka. Domaća pogača, česnica Umesto da je kupite gotovu napravite domaću, svakako je mnogo ukusnija, lepše miriše, i daleko je zabavnije. česnica se pravi kao običan hledb od brašna i kvasca, a u poslednje vreme u nju se dodaje malo mleka, jaja ili mešavina brašna. pravi se u kružnom obliku i u nju s eobavezno mora ubaciti novčić, porodice koje imaju više osoba ubacuju i zrno kukuruza, pasulja, drvce i slično. Tako svaki član porodice može da izvuče nešto. Predjelo U domaćoj kuhinji se tokom svečanih ručkova veliko mesto posvećuje pravljenju predjela. Tako da su i za Božić neozaobilazni suhomesnati proizvodi, sir, kajmak i salate. Kajmak se lepo slaže sa ukusnom česnicom, od predjela možete pripremati šta god da je po ukusau vas i vaše porodice. Salate Od salata možete pripremiti Rusku salatu ili Mimozu. One su jako popularne kod nas i brzo se pripremaju. Ukoliko su vam one dosadile uvek možete napraviti salatu od testenina i raznih sireva, šunke, i povrća. Domaća čorba Ovaj svečani ručak zahteva kvalitetnu čorbu, pileću ili teleću sa puno povrća. Kada je ručak svečan neka sva jela budu takva, pa umesto obične supe napravite ukusnu i mirišljavu čorbu. Sarma Sarma se skoro uvek sprama za bilo koji svečani ručak, pa neka ni Božić ne bude izuzetak. Umesto klasične sarme možete napuniti papriku, paradajz, ili napraviti sarmu u listovima zelja ili sličnog zelenila. Pečenje Svečani božićni ručak se ne može zamisliti bez pečenja ili sličnog mesa, možete ga kupiti već pečeno ili ga sami ispeći u rerni. Običaj je da se za Božić jede praseće ili jagnjeće pečenje, a trebalo bi izbegavati piletinu i ćuretinu. Torte i kolači Naravno, nijedan svečani ručk ne može bez poslastica i deserta. Čokoladne torte su uvek pun pogodak, kao i lagane voćne koje se uvek prve pojedu. Umesto jedne torte možete napraviti i dve manje, a ukoliko volite sitne kolače potrudite se da budu ukusni, čokoladni i lepo ukrašeni.
Napiši komentar
komentari
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pročitaj slične vesti
Vredne žene iz Užica I okoline, oživljavaju ovu gotovo zaboravljenu veštinu, spajajući kreativnost, umeće I kultuno nasleđe
U okviru pilot-projekta e-bolovanja, koji se sprovodi u četiri doma zdravlja u Beogradu, do sada je elektronskim putem otvoreno između 6.000 i 7.000 bolovanja
Najniža temperatura biće od 11 do 18 stepeni, a najviša od 24 do 28 stepeni.
pretraži sajt
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs