Najnovije vesti:


Stručnjaci upozoravaju ugostitelje na posebnu pažnju o bezbednosti namirnica

Stručnjaci upozoravaju ugostitelje na posebnu pažnju o bezbednosti namirnica

06/05/2020

Autor: 

Info Press

Izvor: Novosti/B. CARANOVIĆ - Z. RADOVIĆ

Foto: Pixabay

Sa otvaranjem ugostiteljskih objekata najviše polemike i interesovanja izazvala su pravila sedenja u kafićima i ispijanje pića uz maske i rukavice, ali stručnjaci upozoravaju da u novom režimu rada treba obratiti posebnu pažnju na bezbednost hrane u restoranima. Zbog epidemije virusa korona i kafane su bile zatvorene nedeljama, a ugostitelji kažu da im nije lako da se naviknu na nova pravila poslovanja.

Posle 50 dana pauze ugostitelj Miloš Kuveljić iz Aranđelovca otvorio je svoj kafe-restoran. Kako kaže, prva dva dana otkako bašta i lokal ponovo rade, imao je za trećinu manje gostiju od uobičajenog broja. Odlučio je, međutim, da dok ne usledi ublažavanje mera bezbednosti, u piceriji “Divino” služi samo piće.

– Pre svega zbog komplikovane procedure, pravljenja neophodnog odstojanja, postavljanja barijera, ograničenog broja gostiju za stolom, pa samim tim i velikog troška pokretanja kuhinje, ne isplati mi se da pokrećem pica peći i rad kuhinje – kaže Kuveljić. – Higijenske mere i visok stepen bezbednosti čuvanja i služenja hrane i pića za nas nisu ništa novo. Jedina novina će biti rukavice i maske. Veći problem nam je što ne bismo mogli da poslužimo kečap, majonez, čačkalice, ulje, so, začine i sve ostalo što gosti inače traže, a što je sada zabranjeno. Da bih održao odstojanje od dva metra između gostiju, moram da spojim stolove i često onemogućim da za istim stolom sede gosti koji su došli zajedno. Svodi se na to da mogu da spremim obroke za mali broj ljudi, a onda je rad kuhinje i plaćanje kuvara skupo i neisplativo.

Sve su to razlozi zbog kojih će ovaj ugostitelj, ali i većina njegovih kolega, sačekati ublažavanje mera pre nego što započnu da rade očekivanim tempom.

Profesor dr Gordana Ristić, konsultant za bezbednost hrane i reformu inspekcijskog nadzora, Projekta saradnje za ekonomski razvoj koji sprovodi USAID, ističe da je u momentu ponovnog otvaranja ovih objekata neophodno ispiranje cevi i čišćenje svih površina u kuhinji.

– Treba otvoriti sve česme i pustiti da 15 minuta i topla i hladna voda teče, kako bi se sprečilo da se u njoj nađe bakterija Legionella, koja se nastani u cevima kada se voda ne koristi – napominje profesorka Ristić. – Osim što treba oprati i dezinfikovati svu opremu i oprati u mašini sve posuđe i alate koji dolaze u kontakt sa hranom, neophodno je i alkoholom od 70 odsto dezinfikovati sve prekidače, kvake, ručke frižidera, stolove, ručke stolica, poklopce na šolji i kantama za otpatke. To treba raditi svakodnevno.

JEDAN SERVIRA, DRUGI NAPLAĆUJE

Stručnjaci apeluju na vlasnike da odrede jednog zaposlenog koji će posluživati hranu i drugog koji će naplaćivati ručak.Vlasnik ugostiteljskog objekta “Div gril” iz Višnjičke banje Milorad Perić kaže da će mu biti teško da ispuni taj uslov, jer godinama kao konobar radi sam, dok su u kuhinji zaposlene još dve radnice.

– Još nismo počeli da radimo, trenutno sređujemo i krečimo, razvrstavamo stolove i merimo rastojanje, ali sa ovakvim merama nam se ne isplati da otvaramo – tvrdi Perić. – Naši troškovi su sada veći, a zbog ograničenja ćemo imati manje prihode. Teraju nas ovim postupcima da dignemo cene, a pitam se ko će nam tek onda ući u lokal.

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Stručnjaci upozoravaju ugostitelje na posebnu pažnju o bezbednosti namirnica". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

JKP „Vodovod“ Čačak – OBAVEŠTENJE

JKP „VODOVOD“ Čačak

Počelo prijavljivanje  za rehabilitaciju  u banjama

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje  raspisao je oglas za upućivanje penzionera  na rehabilitaciju za 2024. godinu, a pravo da konkurišu za desetodnevni besplatni  boravak  u banjama i  lečilištima  u  Srbiji  imaju korisnici čija penzija iznosi do 39.850 dinara i imaju prebivalište u Srbiji.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

SAOPŠTENjE IZ KABINETA GRADONAČELNIKA POVODOM NEISTINA KOJE SU IZNETE U POJEDINIM MEDIJIMA POVODOM ISPLATE NAKNADE PORODILjAMA

Lokalna samouprava Grada Čačka, na čelu sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem, želela je da izađe u susret porodiljama koje su tražile sastanak sa gradskim rukovodstvom kako bi iznele svoje probleme i kako bi ih na adekvatan način rešili.

U  Čačku postavljene interaktivne table u cilju kvalitetnije  turističke  promocije  grada

U cilju kvalitetnije  promocije   grada u nekim hotelskim objektima u  Čačku postavljene su interaktivne table. U narednom periodu planirano je postavljanje dodatnih  tabli i  u većem broju ugostiteljskih objekata  kako bi se osavremenilo… […]

Program posvećen “Herojima Kadinjače”

Na Spomen kompleksu “Kadinjača” kao deo pratećeg programa Festivala “Joakim Vujić”, koji se ove godne održava u Užicu, izveden je program “Herojima Kadinjače”. 29. novembra 1941. godine na Kadinjači  je izginuo  ceo Užički… […]

Dobra dinamika radova na izgradnji sportskih terena na Zlatiboru

Radovi na izgradnji sportskih terena na otvorenom na Glavici uveliko traju. Na ovoj lokaciji, nakon odrađenih pripremnih radova, završeno je asfaltiranje zastora za postavljanje multifunkcionalne podloge kojom će biti prekriveni tereni za košarku,… […]

Završena rekonstrukcija velike sale GKC-a, prvi kocert u nedelju 19. maja

Uroš Perić u pratnji Big benda RTS-a, nastupiće prvi u potpuno rekonstruisanoj velikoj sali Gradskog kulturnog centra, projektu koji je realizovan u okviru programa “Užice – Prestonica kulture Srbije 2024. godine”. Posle svih… […]

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
61

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2024 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Stručnjaci upozoravaju ugostitelje na posebnu pažnju o bezbednosti namirnica

06/05/2020
Autor:
Info Press
Izvor: Novosti/B. CARANOVIĆ - Z. RADOVIĆ
Foto: Pixabay

Sa otvaranjem ugostiteljskih objekata najviše polemike i interesovanja izazvala su pravila sedenja u kafićima i ispijanje pića uz maske i rukavice, ali stručnjaci upozoravaju da u novom režimu rada treba obratiti posebnu pažnju na bezbednost hrane u restoranima. Zbog epidemije virusa korona i kafane su bile zatvorene nedeljama, a ugostitelji kažu da im nije lako da se naviknu na nova pravila poslovanja.

Posle 50 dana pauze ugostitelj Miloš Kuveljić iz Aranđelovca otvorio je svoj kafe-restoran. Kako kaže, prva dva dana otkako bašta i lokal ponovo rade, imao je za trećinu manje gostiju od uobičajenog broja. Odlučio je, međutim, da dok ne usledi ublažavanje mera bezbednosti, u piceriji “Divino” služi samo piće.

– Pre svega zbog komplikovane procedure, pravljenja neophodnog odstojanja, postavljanja barijera, ograničenog broja gostiju za stolom, pa samim tim i velikog troška pokretanja kuhinje, ne isplati mi se da pokrećem pica peći i rad kuhinje – kaže Kuveljić. – Higijenske mere i visok stepen bezbednosti čuvanja i služenja hrane i pića za nas nisu ništa novo. Jedina novina će biti rukavice i maske. Veći problem nam je što ne bismo mogli da poslužimo kečap, majonez, čačkalice, ulje, so, začine i sve ostalo što gosti inače traže, a što je sada zabranjeno. Da bih održao odstojanje od dva metra između gostiju, moram da spojim stolove i često onemogućim da za istim stolom sede gosti koji su došli zajedno. Svodi se na to da mogu da spremim obroke za mali broj ljudi, a onda je rad kuhinje i plaćanje kuvara skupo i neisplativo.

Sve su to razlozi zbog kojih će ovaj ugostitelj, ali i većina njegovih kolega, sačekati ublažavanje mera pre nego što započnu da rade očekivanim tempom.

Profesor dr Gordana Ristić, konsultant za bezbednost hrane i reformu inspekcijskog nadzora, Projekta saradnje za ekonomski razvoj koji sprovodi USAID, ističe da je u momentu ponovnog otvaranja ovih objekata neophodno ispiranje cevi i čišćenje svih površina u kuhinji.

– Treba otvoriti sve česme i pustiti da 15 minuta i topla i hladna voda teče, kako bi se sprečilo da se u njoj nađe bakterija Legionella, koja se nastani u cevima kada se voda ne koristi – napominje profesorka Ristić. – Osim što treba oprati i dezinfikovati svu opremu i oprati u mašini sve posuđe i alate koji dolaze u kontakt sa hranom, neophodno je i alkoholom od 70 odsto dezinfikovati sve prekidače, kvake, ručke frižidera, stolove, ručke stolica, poklopce na šolji i kantama za otpatke. To treba raditi svakodnevno.

JEDAN SERVIRA, DRUGI NAPLAĆUJE

Stručnjaci apeluju na vlasnike da odrede jednog zaposlenog koji će posluživati hranu i drugog koji će naplaćivati ručak.Vlasnik ugostiteljskog objekta “Div gril” iz Višnjičke banje Milorad Perić kaže da će mu biti teško da ispuni taj uslov, jer godinama kao konobar radi sam, dok su u kuhinji zaposlene još dve radnice.

– Još nismo počeli da radimo, trenutno sređujemo i krečimo, razvrstavamo stolove i merimo rastojanje, ali sa ovakvim merama nam se ne isplati da otvaramo – tvrdi Perić. – Naši troškovi su sada veći, a zbog ograničenja ćemo imati manje prihode. Teraju nas ovim postupcima da dignemo cene, a pitam se ko će nam tek onda ući u lokal.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Stručnjaci upozoravaju ugostitelje na posebnu pažnju o bezbednosti namirnica". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

SAOPŠTENjE IZ KABINETA GRADONAČELNIKA POVODOM NEISTINA KOJE SU IZNETE U POJEDINIM MEDIJIMA POVODOM ISPLATE NAKNADE PORODILjAMA

Lokalna samouprava Grada Čačka, na čelu sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem, želela je da izađe u susret porodiljama koje su tražile sastanak sa gradskim rukovodstvom kako bi iznele svoje probleme i kako bi ih na adekvatan način rešili.

U  Čačku postavljene interaktivne table u cilju kvalitetnije  turističke  promocije  grada

U cilju kvalitetnije  promocije   grada u nekim hotelskim objektima u  Čačku postavljene su interaktivne table. U narednom periodu planirano je postavljanje dodatnih  tabli i  u većem broju ugostiteljskih objekata  kako bi se osavremenilo… […]

Program posvećen “Herojima Kadinjače”

Na Spomen kompleksu “Kadinjača” kao deo pratećeg programa Festivala “Joakim Vujić”, koji se ove godne održava u Užicu, izveden je program “Herojima Kadinjače”. 29. novembra 1941. godine na Kadinjači  je izginuo  ceo Užički… […]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up