Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
•
Spremite za doručak šakšuku: Idealno izraelsko jelo s jajima, veoma ukusno i lagano
16/08/2020
Autor:
Info Press
Izvor: Telegraf
Foto: Telegraf.rs/Printsceen/Youtube/Home Cooking Adventure
Obična kajgana, jaja na oko ili tvrdo kuvana jaja ponekad mogu dosaditi i najvećim ljubiteljima ove namirnice. Kao spas od uobičajene rutine za doručak dolazi šakšuka, jelo koje je deo svakog izraelskog doručka. Iako zbog svojih boja i ukusa neodoljivo podseća na leto, šakšuka je izvrstan zalogaj u bilo koje doba godine, kao i u bilo koje doba dana jer se šakšuka može jesti za doručak, ručak ili večeru. U originalnoj verziji recepta radi se o jajima u bogatom umaku od paradajza i paprike, najčešće s lukom i sirom. Šakšuka se služi u posudi u kojoj je i spremana. Danas se šakšukom zove svako jelo u kojem su jaja kuvana u umaku, pa tako postoje i razne varijacije poput zelene šakšuke, ali i nekih drugih bez jaja koje su jednako ukusne i zdrave. I u izraelskoj kuhinji postoji nekoliko varijacija koje se odnose na korištenje začina. Oni koji vole ljuto koriste cele ljute papričice, oni koji vole ukus svežih biljaka dodaće list peršuna ili korijandera. Crvena šakšuka Sastojci za dve porcije 2 male konzerve paradajza 1 crvena paprika 4 jajeta 1 manji luk 2 čena belog luka maslinovo ulje 1 kašičica kima 1 kašičica aleve paprike so i biber svež bosiljak ili korijander Prelijte dno tiganja maslinovim uljem te dinstajte luk, beli luk, sitno iseckanu papriku, kim 10-15 minuta, pa dodajte alevu papriku. Zatim dodajte paradajz, začinite po ukusi i kuvajte na laganoj vatri dok voda u potpunosti ne ispari. Kada je umak gotov, prebacite ga u zagrejanu posudu i napravite četiri kruga. U svaki krug razbijte po jedno jaje. Jaja posolite i pobiberite pa stavite u rernu da se peče oko 8 minuta na temperaturi od 200 stepeni. Ukrasite svežim bosiljkom ili korijanderom. Zelena šakšuka 4 kašike maslinovog ulja 1 praziluk (beli deo narezati na tanke krugove) 1 manji luk (iseckan na polumesece) 1 čen belog luka (sitno iseckan) 150-200 g blitve (seckane na tanke tračice) so 20 g peršuna (krupno iseckanog zajedno s peteljkom) 1 čili papričica po želji 30 g maslinovog ulja 50 g vode 4 jajeta U blenderu smiksajte peršun, korijander, čili, dva lista blitve, ulje, vodu pa dodajte so i ostavite sa strane. U širem tiganju zagrejte maslinovo ulje, dodajte luk, praziluk, beli luk i prstohvat soli. Sve pržite dok sastojci ne postanu providni, ne smeju biti tamni. Dodajte iseckanu blitvu, smanjite temperaturu i sve mešajte dok blitva ne omekša. Zatim dodajte zeleni umak, sve promešajte i napravite četiri manje rupe. U svaku rupu razbijte po jedno jaje pa poklopite. Sve kuvajte na srednjoj temperaturi oko tri minuta. Kada su jaja godova, još ih malo posolite te poslužite.
Napišite komentar za ovaj članak
spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
pročitaj još sličnih vesti
Nutricionista Milica Ćendić pomaže klijentima da uspostave kontrolu nad insulinskom rezistencijom , regulišu hormonski balans, smanje telesnu masu. Milica je po profesiji i farmaceut biohemičar i u svom radu teži da ukaže na… […]
Posledice neodgovornog ponašanja prema sebi mogu biti sunčanica, toplotni udar i neizostavno pregorevanje.
Melanom je jedan od najmalignijih tumora koji postoji, često izgleda bezopasno i zbog toga je važno ukazati na značaj ranog otkrivanja. Prevencija je ključna u borbi protiv raka kože i to je još… […]
Imunizacija je doprinela iskorenjivanju velikih boginja, dečije paralize, a statistički podaci ukazuju i da je značajano opao broj obolelih od malih boginja, tuberkoloze, velikog kašlja.
Proleće je vreme kada se budi priroda, ali i sezona kada mnogi primećuju promene na koži.
pretraži sajt
Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.
najnovije vesti
Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs
Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Obična kajgana, jaja na oko ili tvrdo kuvana jaja ponekad mogu dosaditi i najvećim ljubiteljima ove namirnice. Kao spas od uobičajene rutine za doručak dolazi šakšuka, jelo koje je deo svakog izraelskog doručka. Iako zbog svojih boja i ukusa neodoljivo podseća na leto, šakšuka je izvrstan zalogaj u bilo koje doba godine, kao i u bilo koje doba dana jer se šakšuka može jesti za doručak, ručak ili večeru. U originalnoj verziji recepta radi se o jajima u bogatom umaku od paradajza i paprike, najčešće s lukom i sirom. Šakšuka se služi u posudi u kojoj je i spremana. Danas se šakšukom zove svako jelo u kojem su jaja kuvana u umaku, pa tako postoje i razne varijacije poput zelene šakšuke, ali i nekih drugih bez jaja koje su jednako ukusne i zdrave. I u izraelskoj kuhinji postoji nekoliko varijacija koje se odnose na korištenje začina. Oni koji vole ljuto koriste cele ljute papričice, oni koji vole ukus svežih biljaka dodaće list peršuna ili korijandera. Crvena šakšuka Sastojci za dve porcije 2 male konzerve paradajza 1 crvena paprika 4 jajeta 1 manji luk 2 čena belog luka maslinovo ulje 1 kašičica kima 1 kašičica aleve paprike so i biber svež bosiljak ili korijander Prelijte dno tiganja maslinovim uljem te dinstajte luk, beli luk, sitno iseckanu papriku, kim 10-15 minuta, pa dodajte alevu papriku. Zatim dodajte paradajz, začinite po ukusi i kuvajte na laganoj vatri dok voda u potpunosti ne ispari. Kada je umak gotov, prebacite ga u zagrejanu posudu i napravite četiri kruga. U svaki krug razbijte po jedno jaje. Jaja posolite i pobiberite pa stavite u rernu da se peče oko 8 minuta na temperaturi od 200 stepeni. Ukrasite svežim bosiljkom ili korijanderom. Zelena šakšuka 4 kašike maslinovog ulja 1 praziluk (beli deo narezati na tanke krugove) 1 manji luk (iseckan na polumesece) 1 čen belog luka (sitno iseckan) 150-200 g blitve (seckane na tanke tračice) so 20 g peršuna (krupno iseckanog zajedno s peteljkom) 1 čili papričica po želji 30 g maslinovog ulja 50 g vode 4 jajeta U blenderu smiksajte peršun, korijander, čili, dva lista blitve, ulje, vodu pa dodajte so i ostavite sa strane. U širem tiganju zagrejte maslinovo ulje, dodajte luk, praziluk, beli luk i prstohvat soli. Sve pržite dok sastojci ne postanu providni, ne smeju biti tamni. Dodajte iseckanu blitvu, smanjite temperaturu i sve mešajte dok blitva ne omekša. Zatim dodajte zeleni umak, sve promešajte i napravite četiri manje rupe. U svaku rupu razbijte po jedno jaje pa poklopite. Sve kuvajte na srednjoj temperaturi oko tri minuta. Kada su jaja godova, još ih malo posolite te poslužite.
Napiši komentar
komentari
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pročitaj slične vesti
Nutricionista Milica Ćendić pomaže klijentima da uspostave kontrolu nad insulinskom rezistencijom , regulišu hormonski balans, smanje telesnu masu. Milica je po profesiji i farmaceut biohemičar i u svom radu teži da ukaže na… […]
Posledice neodgovornog ponašanja prema sebi mogu biti sunčanica, toplotni udar i neizostavno pregorevanje.
Melanom je jedan od najmalignijih tumora koji postoji, često izgleda bezopasno i zbog toga je važno ukazati na značaj ranog otkrivanja. Prevencija je ključna u borbi protiv raka kože i to je još… […]
pretraži sajt
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs