Spremite za doručak šakšuku: Idealno izraelsko jelo s jajima, veoma ukusno i lagano

Spremite za doručak šakšuku: Idealno izraelsko jelo s jajima, veoma ukusno i lagano

16/08/2020

Autor: 

Info Press

Izvor: Telegraf

Foto: Telegraf.rs/Printsceen/Youtube/Home Cooking Adventure

Obična kajgana, jaja na oko ili tvrdo kuvana jaja ponekad mogu dosaditi i najvećim ljubiteljima ove namirnice. Kao spas od uobičajene rutine za doručak dolazi šakšuka, jelo koje je deo svakog izraelskog doručka. Iako zbog svojih boja i ukusa neodoljivo podseća na leto, šakšuka je izvrstan zalogaj u bilo koje doba godine, kao i u bilo koje doba dana jer se šakšuka može jesti za doručak, ručak ili večeru.

U originalnoj verziji recepta radi se o jajima u bogatom umaku od paradajza i paprike, najčešće s lukom i sirom. Šakšuka se služi u posudi u kojoj je i spremana.

Danas se šakšukom zove svako jelo u kojem su jaja kuvana u umaku, pa tako postoje i razne varijacije poput zelene šakšuke, ali i nekih drugih bez jaja koje su jednako ukusne i zdrave.

I u izraelskoj kuhinji postoji nekoliko varijacija koje se odnose na korištenje začina. Oni koji vole ljuto koriste cele ljute papričice, oni koji vole ukus svežih biljaka dodaće list peršuna ili korijandera.

Crvena šakšuka

Sastojci za dve porcije

2 male konzerve paradajza

1 crvena paprika

4 jajeta

1 manji luk

2 čena belog luka

maslinovo ulje

1 kašičica kima

1 kašičica aleve paprike

so i biber

svež bosiljak ili korijander

Prelijte dno  tiganja maslinovim uljem te dinstajte luk, beli luk, sitno iseckanu papriku, kim 10-15 minuta, pa dodajte alevu papriku. Zatim dodajte paradajz, začinite po ukusi i kuvajte na laganoj vatri dok voda u potpunosti ne ispari. Kada je umak gotov, prebacite ga u zagrejanu posudu i napravite četiri kruga. U svaki krug razbijte po jedno jaje. Jaja posolite i pobiberite pa stavite u rernu da se peče oko 8 minuta na temperaturi od 200 stepeni. Ukrasite svežim bosiljkom ili korijanderom.

Zelena šakšuka

4 kašike maslinovog ulja

1 praziluk (beli deo narezati na tanke krugove)

1 manji luk (iseckan na polumesece)

1 čen belog luka (sitno iseckan)

150-200 g blitve (seckane na tanke tračice)

so

20 g peršuna (krupno iseckanog zajedno s peteljkom)

1 čili papričica po želji

30 g maslinovog ulja

50 g vode

4 jajeta

U blenderu smiksajte peršun, korijander, čili, dva lista blitve, ulje, vodu pa dodajte so i ostavite sa strane.

U širem tiganju zagrejte maslinovo ulje, dodajte luk, praziluk, beli luk i prstohvat soli. Sve pržite dok sastojci ne postanu providni, ne smeju biti tamni. Dodajte iseckanu blitvu, smanjite temperaturu i sve mešajte dok blitva ne omekša. Zatim dodajte zeleni umak, sve promešajte i napravite četiri manje rupe. U svaku rupu razbijte po jedno jaje pa poklopite. Sve kuvajte na srednjoj temperaturi oko tri minuta.

Kada su jaja godova, još ih malo posolite te poslužite.

,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Spremite za doručak šakšuku: Idealno izraelsko jelo s jajima, veoma ukusno i lagano". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima

Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Zdrava ishrana-temelj dobrog zdravlja

Nutricionista Milica Ćendić pomaže klijentima da  uspostave kontrolu nad  insulinskom  rezistencijom , regulišu hormonski balans, smanje telesnu masu. Milica je po profesiji  i farmaceut biohemičar i u svom radu teži da  ukaže na… […]

Visoka  temperatura  i   visok  nivo  UV zračenja

Posledice neodgovornog ponašanja prema sebi mogu biti sunčanica, toplotni udar i neizostavno pregorevanje.

Maj-mesec borbe protiv melanoma

Melanom je jedan od najmalignijih tumora koji postoji, često izgleda bezopasno  i zbog toga je važno ukazati na značaj ranog otkrivanja. Prevencija je ključna u borbi protiv raka kože i to je još… […]

IMUNIZACIJA ZA SVE JE OSTVARLJIV CILJ

Imunizacija je doprinela iskorenjivanju velikih boginja, dečije paralize, a statistički podaci ukazuju i da je značajano opao broj obolelih od malih boginja, tuberkoloze, velikog kašlja.

NEGA KOŽE U PROLEĆE –PUT DO PRIRODNE LEPOTE

Proleće je vreme kada se budi priroda, ali i sezona kada mnogi primećuju promene na koži.

Kliknite ovde za sve vesti iz zdravlja i životnog stila

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
123

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2025 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Spremite za doručak šakšuku: Idealno izraelsko jelo s jajima, veoma ukusno i lagano

16/08/2020
Autor:
Info Press
Izvor: Telegraf
Foto: Telegraf.rs/Printsceen/Youtube/Home Cooking Adventure

Obična kajgana, jaja na oko ili tvrdo kuvana jaja ponekad mogu dosaditi i najvećim ljubiteljima ove namirnice. Kao spas od uobičajene rutine za doručak dolazi šakšuka, jelo koje je deo svakog izraelskog doručka. Iako zbog svojih boja i ukusa neodoljivo podseća na leto, šakšuka je izvrstan zalogaj u bilo koje doba godine, kao i u bilo koje doba dana jer se šakšuka može jesti za doručak, ručak ili večeru.

U originalnoj verziji recepta radi se o jajima u bogatom umaku od paradajza i paprike, najčešće s lukom i sirom. Šakšuka se služi u posudi u kojoj je i spremana.

Danas se šakšukom zove svako jelo u kojem su jaja kuvana u umaku, pa tako postoje i razne varijacije poput zelene šakšuke, ali i nekih drugih bez jaja koje su jednako ukusne i zdrave.

I u izraelskoj kuhinji postoji nekoliko varijacija koje se odnose na korištenje začina. Oni koji vole ljuto koriste cele ljute papričice, oni koji vole ukus svežih biljaka dodaće list peršuna ili korijandera.

Crvena šakšuka

Sastojci za dve porcije

2 male konzerve paradajza

1 crvena paprika

4 jajeta

1 manji luk

2 čena belog luka

maslinovo ulje

1 kašičica kima

1 kašičica aleve paprike

so i biber

svež bosiljak ili korijander

Prelijte dno  tiganja maslinovim uljem te dinstajte luk, beli luk, sitno iseckanu papriku, kim 10-15 minuta, pa dodajte alevu papriku. Zatim dodajte paradajz, začinite po ukusi i kuvajte na laganoj vatri dok voda u potpunosti ne ispari. Kada je umak gotov, prebacite ga u zagrejanu posudu i napravite četiri kruga. U svaki krug razbijte po jedno jaje. Jaja posolite i pobiberite pa stavite u rernu da se peče oko 8 minuta na temperaturi od 200 stepeni. Ukrasite svežim bosiljkom ili korijanderom.

Zelena šakšuka

4 kašike maslinovog ulja

1 praziluk (beli deo narezati na tanke krugove)

1 manji luk (iseckan na polumesece)

1 čen belog luka (sitno iseckan)

150-200 g blitve (seckane na tanke tračice)

so

20 g peršuna (krupno iseckanog zajedno s peteljkom)

1 čili papričica po želji

30 g maslinovog ulja

50 g vode

4 jajeta

U blenderu smiksajte peršun, korijander, čili, dva lista blitve, ulje, vodu pa dodajte so i ostavite sa strane.

U širem tiganju zagrejte maslinovo ulje, dodajte luk, praziluk, beli luk i prstohvat soli. Sve pržite dok sastojci ne postanu providni, ne smeju biti tamni. Dodajte iseckanu blitvu, smanjite temperaturu i sve mešajte dok blitva ne omekša. Zatim dodajte zeleni umak, sve promešajte i napravite četiri manje rupe. U svaku rupu razbijte po jedno jaje pa poklopite. Sve kuvajte na srednjoj temperaturi oko tri minuta.

Kada su jaja godova, još ih malo posolite te poslužite.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Spremite za doručak šakšuku: Idealno izraelsko jelo s jajima, veoma ukusno i lagano". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima

Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Zdrava ishrana-temelj dobrog zdravlja

Nutricionista Milica Ćendić pomaže klijentima da  uspostave kontrolu nad  insulinskom  rezistencijom , regulišu hormonski balans, smanje telesnu masu. Milica je po profesiji  i farmaceut biohemičar i u svom radu teži da  ukaže na… […]

Visoka  temperatura  i   visok  nivo  UV zračenja

Posledice neodgovornog ponašanja prema sebi mogu biti sunčanica, toplotni udar i neizostavno pregorevanje.

Maj-mesec borbe protiv melanoma

Melanom je jedan od najmalignijih tumora koji postoji, često izgleda bezopasno  i zbog toga je važno ukazati na značaj ranog otkrivanja. Prevencija je ključna u borbi protiv raka kože i to je još… […]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
O privatnosti

Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.