Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
20/12/2020
Autor:
Info Press
Izvor: RTS
Foto: Pixabay
Možda se čini da je najbolji način da hrana duže traje ako sve ubacite u frižider čim se vratite sa pijace ili samoposluge, ali pojedine namirnice će upravo zbog toga ranije propasti, izgubiti pravi ukus i teksturu ili jednostavno pocrneti. PARADAJZ – Stavljanje paradajza u frižider sprečiće da manje zreli plodovi sazriju i ubiće mu ukus. Držanje paradajza u frižideru menja hemijsku strukturu i smanjuje količinu isparljivih jedinjenja u ovom povrću, što će uticati na njegov ukus.Na teksturu i boju paradajza takođe utiču hladne temperature, a temperature niže od pet stepeni učiniće da plodovi postanu previše mekani. KROMPIR – Krompir treba čuvati na hladnom i suvom mestu, bilo u papirnoj ili perforiranoj kesi da bi bio suv – ali nikako u frižideru. Ako ga držite u frižideru, krompirov skrob može da se pretvori u šećer, što će uticati na njegovu teksturu i promenu boje i slatki ukus posle kuvanja. LUK – Ako je luk neoljušten, treba mu hladno i suvo mesto za skladištenje sa puno ventilacije, a ne frižider. Luk treba staviti u frižider samo ako je oljušten ili isečen ili kada želimo da produžimo rok trajanja slatkih ili blagih sorti luka sa visokim sadržajem vode. Međutim, i njih treba držati na niskoj vlažnosti kako bi ostali suvi. Isečen luk može da se drži u zatvorenoj posudi u frižideru do sedam dana. HLEB – Frižider i hleb se nikako ne slažu. Iako zamrzavanje hleba može da zaustavi procese zbog kojih hleb postaje bajat, stavljanje vekne u frižider će taj proces ubrzati. U osnovi niska temperatura dovodi do toga da se skrob kristališe mnogo brže nego na sobnoj temperaturi, ubrzavajući proces koji čini hleb tvrdim i bajatim. BANANE – Stavljanje zrelih banana u frižider pomoći će im da ostanu jestive nekoliko dana – ali ako ih stavite dok su još malo zelene i tvrde, one uopšte neće sazreti, čak ni pošto ih izvadite iz frižidera. I koža će im postati crna. Banane su tropsko voće i nemaju prirodnu odbranu od hladnoće u svojim ćelijskim zidovima. Niske temperature dovode do pucanja ćelijskih zidova i čine da probavni enzimi ploda iscure iz ćelija, zbog čega kora banane postaje potpuno crna. BELI LUK – Ukoliko stavite beli luk u frižider ili u plastičnu kesu, može se ubuđati. Najbolji način za čuvanje belog luka je da ga držite na sobnoj temperaturi na suvom i tamnom mestu (da ne bi proklijao) sa dovoljno cirkulacije vazduha.

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

pročitaj još sličnih vesti
Međunarodni dan borbe protiv SUDEP-a obeležava se kako bi se skrenula pažnja na to da osobe obolele od epilepsije treba razumeti, pomoći im.
Na manifestaciji Dani doktora Dragiše Mišovića, mr.sci.med Nenad Jakovljević govorio je o čestom problemu u medicini, dijabetskom stopalu.
Vakcina je besplatna i preporučuje se za lica starija od 65 godina i osobe koje imaju neke hronične bolesti.
Ovaj početak vakcinacije uslediće nakon završene distribucije vakcina na vakcinalnim punktovima u nadležnim domovima zdravlja širom zemlje.
Akne su čest kožni problem koji pogađa značajan broj ljudi bez obziran na pol, uzrast i stil života.

pretraži sajt

Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Možda se čini da je najbolji način da hrana duže traje ako sve ubacite u frižider čim se vratite sa pijace ili samoposluge, ali pojedine namirnice će upravo zbog toga ranije propasti, izgubiti pravi ukus i teksturu ili jednostavno pocrneti. PARADAJZ – Stavljanje paradajza u frižider sprečiće da manje zreli plodovi sazriju i ubiće mu ukus. Držanje paradajza u frižideru menja hemijsku strukturu i smanjuje količinu isparljivih jedinjenja u ovom povrću, što će uticati na njegov ukus.Na teksturu i boju paradajza takođe utiču hladne temperature, a temperature niže od pet stepeni učiniće da plodovi postanu previše mekani. KROMPIR – Krompir treba čuvati na hladnom i suvom mestu, bilo u papirnoj ili perforiranoj kesi da bi bio suv – ali nikako u frižideru. Ako ga držite u frižideru, krompirov skrob može da se pretvori u šećer, što će uticati na njegovu teksturu i promenu boje i slatki ukus posle kuvanja. LUK – Ako je luk neoljušten, treba mu hladno i suvo mesto za skladištenje sa puno ventilacije, a ne frižider. Luk treba staviti u frižider samo ako je oljušten ili isečen ili kada želimo da produžimo rok trajanja slatkih ili blagih sorti luka sa visokim sadržajem vode. Međutim, i njih treba držati na niskoj vlažnosti kako bi ostali suvi. Isečen luk može da se drži u zatvorenoj posudi u frižideru do sedam dana. HLEB – Frižider i hleb se nikako ne slažu. Iako zamrzavanje hleba može da zaustavi procese zbog kojih hleb postaje bajat, stavljanje vekne u frižider će taj proces ubrzati. U osnovi niska temperatura dovodi do toga da se skrob kristališe mnogo brže nego na sobnoj temperaturi, ubrzavajući proces koji čini hleb tvrdim i bajatim. BANANE – Stavljanje zrelih banana u frižider pomoći će im da ostanu jestive nekoliko dana – ali ako ih stavite dok su još malo zelene i tvrde, one uopšte neće sazreti, čak ni pošto ih izvadite iz frižidera. I koža će im postati crna. Banane su tropsko voće i nemaju prirodnu odbranu od hladnoće u svojim ćelijskim zidovima. Niske temperature dovode do pucanja ćelijskih zidova i čine da probavni enzimi ploda iscure iz ćelija, zbog čega kora banane postaje potpuno crna. BELI LUK – Ukoliko stavite beli luk u frižider ili u plastičnu kesu, može se ubuđati. Najbolji način za čuvanje belog luka je da ga držite na sobnoj temperaturi na suvom i tamnom mestu (da ne bi proklijao) sa dovoljno cirkulacije vazduha.

Napiši komentar

komentari

Najnoviji oglasi
Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pročitaj slične vesti
U ČAČKU OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV SUDEP-A
Međunarodni dan borbe protiv SUDEP-a obeležava se kako bi se skrenula pažnja na to da osobe obolele od epilepsije treba razumeti, pomoći im.
Dani doktora Dragiše Mišovića
Na manifestaciji Dani doktora Dragiše Mišovića, mr.sci.med Nenad Jakovljević govorio je o čestom problemu u medicini, dijabetskom stopalu.
POČELA VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA I U DOMOVIMA ZDRAVLJA MO
Vakcina je besplatna i preporučuje se za lica starija od 65 godina i osobe koje imaju neke hronične bolesti.

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs