Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
05/12/2020
Autor:
Info Press
Izvor: Blic
Foto: Pixabay
Verovatno je svako od vas u nekom trenutku posegao za kućnim preparatima kao što su čajevi, raznorazni napici, tonici, paste i slično ne bismo li se barem malo osećali lakše kada osetimo simptome prehlade. Bitno je napomenuti da u određenim situacijama lekovi iz kućne radinosti neće biti dovoljni i da je potrebno na vreme prepoznati kada prehlada ili blaga viroza prelazi u nešto ozbiljnije i u skladu s tim potražiti lekarsku pomoć. Isto tako, ako već uzimate određenu terapiju, iz zdravstvenih razloga nemojte na svoju ruku eksperimentisati raznim biljnim dodacima i suplementima bez prethodne konsultacije s vašim lekarom ili farmaceutom, piše Krstarica. 1. Đumbir Đumbir sadrži brojne bioaktivne komponente koje se povezuju s terapeutskim i preventivnim učincima. Đumbir ima protivupalna i antioksidativna svojstva zbog čega se hiljadama godina koristi za lečenje stotina bolesti, od prehlade do hroničnih bolesti. Gingerol, bioaktivna komponenta svežeg đumbira, može pomoći u smanjenju rizika od infekcija. Upravo zbog njegovih antimikrobnih svojstava, za đumbirom najčešće posežemo kada primetimo prve naznake prehlade. 2. Limun Limunov sok možemo jednostavno dodati u čaj ili smuti ili napraviti domaću limunadu i tako ga uključiti u svoju svakodnevnu ishranu. Limun je kao izvor vitamina C jedna od vodećih namirnica u borbi protiv prehlada. Vitamin C ne može sprečiti pojavu prehlade, ali može skratiti njeno trajanje. On obezbeđuje normalnu funkciju imunog sistema zbog čega ga svakodnevno moramo unositi u organizam. 3. Beli luk Beli luk je jedan od jako dobro istraženih začina koji se već vekovima koristi kako u kulinarstvu tako i u medicinske potrebe. Beli luk je vrlo kompleksna biljka. Jedan od aktivnih jedinjenja koji se nalazu belom luku je alicin, a pokazao se jako delotvornim u suzbijanju rasta bakterija i mikroba. Takođe ima i antioksidativan učinak, a zaslužan je za aromu svežeg belog luka. Alicin je dosta nestabilan, stoga u telu brzo prelazi u drugo jedinjenje koje nazivamo dialil disulfid. Dialil disulfid pokazuje vrlo jaka antikancerogena svojstva. Takođe, proteinske frakcije koje se nalaze u belom luku pokazale su se kao jako dobre za podržavanje imunog sistema, oporavak nervnog sistema, kao i suzbijanje rasta bakterija i rasta ćelija raka. Materije koje nazivamo saponinima, a takođe se nalaze u belom luku, pokazale su zaštitan efekat na zdravlje srca i krvnih sudova i suzbijanju rasta gljivica. 4. Med Med je prirodni proizvod nastao od nektara cveća, a proizvode ga medonosne pčele. Ljudi ga koriste od davnina. Većina drevnih populacija, uključujući Grke, Kineze, Egipćane, Rimljane, Maje i Vavilonce, konzumirala je med kako u prehrambene svrhe tako i zbog njegovih lekovitih svojstava. Dokazano je da med može imati nekoliko zdravstveno korisnih učinaka, uključujući antioksidativni, protivupalni, antibakterijski, a ima i zaštitni učinak na naš respiratorni, gastrointestinalni, kardiovaskularni i nervni sistem. 5. Cimet Cimet ima antioksidativna i protivupalna svojstva. Deluje antibakterijski, protivgljivično i antimikrobno. Cimet se takođe hiljadama godina koristi u lekovite svrhe, a poznat je još od biblijskih vremena. Zbog zanimljivog i jakog ukusa, cimet svakom jelu daje posebnu notu pa ga jednostavno možete ubaciti u čaj ili kafu, kašu, smutije ili omiljeni kolač. 6. Peršun Možda ste oduvek znali da je peršun kulinarska biljka, ali znate li da i on ima sjajna lekovite svojstva? Ova biljka se već dugo koristi za lečenje različitih stanja. Nova istraživanja pokazuju da zaista ima neke zdravstvene potencijale. Peršun je bogat antioksidansima, što može biti korisno u smanjenju čovekove opasnosti od sticanja bolesti i oštećenja ćelija. Peršun sadrži vitamin C, karotenoide i flavonoide. Istraživanja su takođe pokazala da ekstrakt peršuna može imati antibakterijska svojstva. 7. Kurkuma Kurkuma je začin za kojim vlada veliko zanimanje, kako iz medicinskog/naučnog sveta, tako i iz sveta kulinarstva. Lekovita svojstva kurkume, odnosno polifenola kurkumina, poznata su hiljadama godina; međutim, sposobnost utvrđivanja tačnih mehanizama delovanja i određivanja bioaktivnih komponenata tek je nedavno istražena. Curcuma longa tradicionalno se koristi u azijskim zemljama kao lekovita biljka zbog svojih antioksidativnih, protivupalnih, antimikrobnih i antibakterijskih svojstava.Pokazano je da kurkumin, polifenol, cilja više signalnih molekula, dok istovremeno pokazuje aktivnost na ćelijskom nivou, što je pomoglo u podržavanju njegovih višestrukih zdravstvenih blagodeti. Uprkos poznatim prednostima, jedan od glavnih problema kurkumina je slaba bioraspoloživost, koja je, čini se, prvenstveno posledica slabe apsorpcije, brzog metabolizma i brzog uklanjanja. Ali, bioraspoloživost možemo pojačati dodavanjem bibera čije je glavna aktivna komponenta piperin i povezan je s povećanjem bioraspoloživosti kurkumina od 17%.

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

pročitaj još sličnih vesti
Zbog vremenskih prilika u ovo doba godine često se javljaju respiratorne infekcije.
Međunarodni dan borbe protiv SUDEP-a obeležava se kako bi se skrenula pažnja na to da osobe obolele od epilepsije treba razumeti, pomoći im.
Na manifestaciji Dani doktora Dragiše Mišovića, mr.sci.med Nenad Jakovljević govorio je o čestom problemu u medicini, dijabetskom stopalu.
Vakcina je besplatna i preporučuje se za lica starija od 65 godina i osobe koje imaju neke hronične bolesti.
Ovaj početak vakcinacije uslediće nakon završene distribucije vakcina na vakcinalnim punktovima u nadležnim domovima zdravlja širom zemlje.

pretraži sajt

Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Verovatno je svako od vas u nekom trenutku posegao za kućnim preparatima kao što su čajevi, raznorazni napici, tonici, paste i slično ne bismo li se barem malo osećali lakše kada osetimo simptome prehlade. Bitno je napomenuti da u određenim situacijama lekovi iz kućne radinosti neće biti dovoljni i da je potrebno na vreme prepoznati kada prehlada ili blaga viroza prelazi u nešto ozbiljnije i u skladu s tim potražiti lekarsku pomoć. Isto tako, ako već uzimate određenu terapiju, iz zdravstvenih razloga nemojte na svoju ruku eksperimentisati raznim biljnim dodacima i suplementima bez prethodne konsultacije s vašim lekarom ili farmaceutom, piše Krstarica. 1. Đumbir Đumbir sadrži brojne bioaktivne komponente koje se povezuju s terapeutskim i preventivnim učincima. Đumbir ima protivupalna i antioksidativna svojstva zbog čega se hiljadama godina koristi za lečenje stotina bolesti, od prehlade do hroničnih bolesti. Gingerol, bioaktivna komponenta svežeg đumbira, može pomoći u smanjenju rizika od infekcija. Upravo zbog njegovih antimikrobnih svojstava, za đumbirom najčešće posežemo kada primetimo prve naznake prehlade. 2. Limun Limunov sok možemo jednostavno dodati u čaj ili smuti ili napraviti domaću limunadu i tako ga uključiti u svoju svakodnevnu ishranu. Limun je kao izvor vitamina C jedna od vodećih namirnica u borbi protiv prehlada. Vitamin C ne može sprečiti pojavu prehlade, ali može skratiti njeno trajanje. On obezbeđuje normalnu funkciju imunog sistema zbog čega ga svakodnevno moramo unositi u organizam. 3. Beli luk Beli luk je jedan od jako dobro istraženih začina koji se već vekovima koristi kako u kulinarstvu tako i u medicinske potrebe. Beli luk je vrlo kompleksna biljka. Jedan od aktivnih jedinjenja koji se nalazu belom luku je alicin, a pokazao se jako delotvornim u suzbijanju rasta bakterija i mikroba. Takođe ima i antioksidativan učinak, a zaslužan je za aromu svežeg belog luka. Alicin je dosta nestabilan, stoga u telu brzo prelazi u drugo jedinjenje koje nazivamo dialil disulfid. Dialil disulfid pokazuje vrlo jaka antikancerogena svojstva. Takođe, proteinske frakcije koje se nalaze u belom luku pokazale su se kao jako dobre za podržavanje imunog sistema, oporavak nervnog sistema, kao i suzbijanje rasta bakterija i rasta ćelija raka. Materije koje nazivamo saponinima, a takođe se nalaze u belom luku, pokazale su zaštitan efekat na zdravlje srca i krvnih sudova i suzbijanju rasta gljivica. 4. Med Med je prirodni proizvod nastao od nektara cveća, a proizvode ga medonosne pčele. Ljudi ga koriste od davnina. Većina drevnih populacija, uključujući Grke, Kineze, Egipćane, Rimljane, Maje i Vavilonce, konzumirala je med kako u prehrambene svrhe tako i zbog njegovih lekovitih svojstava. Dokazano je da med može imati nekoliko zdravstveno korisnih učinaka, uključujući antioksidativni, protivupalni, antibakterijski, a ima i zaštitni učinak na naš respiratorni, gastrointestinalni, kardiovaskularni i nervni sistem. 5. Cimet Cimet ima antioksidativna i protivupalna svojstva. Deluje antibakterijski, protivgljivično i antimikrobno. Cimet se takođe hiljadama godina koristi u lekovite svrhe, a poznat je još od biblijskih vremena. Zbog zanimljivog i jakog ukusa, cimet svakom jelu daje posebnu notu pa ga jednostavno možete ubaciti u čaj ili kafu, kašu, smutije ili omiljeni kolač. 6. Peršun Možda ste oduvek znali da je peršun kulinarska biljka, ali znate li da i on ima sjajna lekovite svojstva? Ova biljka se već dugo koristi za lečenje različitih stanja. Nova istraživanja pokazuju da zaista ima neke zdravstvene potencijale. Peršun je bogat antioksidansima, što može biti korisno u smanjenju čovekove opasnosti od sticanja bolesti i oštećenja ćelija. Peršun sadrži vitamin C, karotenoide i flavonoide. Istraživanja su takođe pokazala da ekstrakt peršuna može imati antibakterijska svojstva. 7. Kurkuma Kurkuma je začin za kojim vlada veliko zanimanje, kako iz medicinskog/naučnog sveta, tako i iz sveta kulinarstva. Lekovita svojstva kurkume, odnosno polifenola kurkumina, poznata su hiljadama godina; međutim, sposobnost utvrđivanja tačnih mehanizama delovanja i određivanja bioaktivnih komponenata tek je nedavno istražena. Curcuma longa tradicionalno se koristi u azijskim zemljama kao lekovita biljka zbog svojih antioksidativnih, protivupalnih, antimikrobnih i antibakterijskih svojstava.Pokazano je da kurkumin, polifenol, cilja više signalnih molekula, dok istovremeno pokazuje aktivnost na ćelijskom nivou, što je pomoglo u podržavanju njegovih višestrukih zdravstvenih blagodeti. Uprkos poznatim prednostima, jedan od glavnih problema kurkumina je slaba bioraspoloživost, koja je, čini se, prvenstveno posledica slabe apsorpcije, brzog metabolizma i brzog uklanjanja. Ali, bioraspoloživost možemo pojačati dodavanjem bibera čije je glavna aktivna komponenta piperin i povezan je s povećanjem bioraspoloživosti kurkumina od 17%.

Napiši komentar

komentari

Najnoviji oglasi
Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pročitaj slične vesti
RESPIRATORNE INFEKCIJE OD PREHLADE DO OZBILJNIH BOLESTI
Zbog vremenskih prilika u ovo doba godine često se javljaju respiratorne infekcije.
U ČAČKU OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV SUDEP-A
Međunarodni dan borbe protiv SUDEP-a obeležava se kako bi se skrenula pažnja na to da osobe obolele od epilepsije treba razumeti, pomoći im.
Dani doktora Dragiše Mišovića
Na manifestaciji Dani doktora Dragiše Mišovića, mr.sci.med Nenad Jakovljević govorio je o čestom problemu u medicini, dijabetskom stopalu.

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs