Može li se prepoznati i izbeći prskano voće i povrće

Može li se prepoznati i izbeći prskano voće i povrće

07/04/2021

Autor: 

Info Press

Izvor: RTS

Foto: Info Press

Koliko god mislili da znamo da izaberemo kvalitetno voće i povrće na pijaci, kod kuće se obično razočaramo. Na prvi pogled sveža salata i mladi luk, samo dan kasnije nisu za jelo, a jagode koje su se pojavile ovih dana nemaju nikakav ukus. Strah i sumnja na pijacama izgleda nisu sasvim bezrazložni, naročito kada se uzmu u obzir hemikalije kojima se prskaju.

Sa izuzetkom proizvoda malobrojnih proizvođača sertifikovanog organskog voća i povrća, ovakvi proizvodi koje se prodaju na pijaci i u marketima tretirani su pesticidima.

Međutim, profesor doktor Milan Stević sa Poljoprivrednog fakulteta ističe da je mnogo važnije da li su presticidi primenjeni na pravilan način.

„To u najkraćem podrazumeva da li je odabran pesticid čija je upotreba dozvoljena u određenoj biljnoj vrsti, zatim da li je on primenjen u strogo propisanoj dozi, odnosno koncentraciji i treće da li su poštovane karence, odnosno minimalni vremenski rok koji je neophodno da prođe od poslednje primene do berbe“, objašnjava profesor Stević i dodaje da je rizik po zdravlje konzumenata minimalan ako su poštovana nabrojana pravila.

Pesticidi se primenjuju i u proizvodnji u zatvorenom prostoru, to jest u plastenicima i staklenicima. Sve što možemo da uradimo je da temeljno operemo sve što ćemo pojesti.

„Jagode su potencijalno najrizičnije kad su ostaci pesticidi u pitanju. To je osetljiva biljna vrsta koji napada veliki broj štetočina i pesticidi moraju da se primenjuju u njenoj proizvodnji. Drugi razlog je što je jagoda najosetljivija upravo u fazama tehnološke zrelosti, to jest neopsredno pre i tokom njene berbe. Treći razlog je njena građa. Pokožica jagode je izuzetno prijemčiva za pesticide. Ona je jako nežna i ne možemo, kao kod jabuke, kod koje imamo mogućnost da skinemo koru, ili paradajz koji možemo grublje da operemo pod mlazom vode. Kod jagode to ne možemo a da ne povredimo plod“, naveo je Stević.

Naravno, ukoliko su pesticidi pravilno izabrani i pravilno primenjeni, jagode neće biti opasne po zdravlje. 

Zelena salata je pratilac jagode kad je u pitanju pomenuti rizik. Bez obzira na to što se jabuke ubedljivo najviše puta tretiraju u toku proizvodnje, one ne moraju biti rizične.

„Većina tih tretmana se dešava u početku vegetacije kada i nemamo plod i ne postoji potreba primena pesticida pred samu berbu. Kod salate je opasno jer jedemo lišće koje je direktno tretirano“, naglasio je Stević.

Vremenske prilike koje smo imali u martu i početkom aprila pogoduje razvoju prouzrokovača biljnih bolesti. Najugroženije su koštičave voćne vrste poput šljive, breskve, a za neki dan će biti i višnja i trešnja koje su u fazi cvetanja.

„Ovo vreme pogoduje i najopasnije bolesti jabuke – čađava krastavosti. Ako se infekcija dogodi na početku vegetacije što je sada, posle toga je jako teško do kraja vegetacije što iziskuje povećan broj tretmana koji može biti i preko 20“, ukazao je Stević.

Jabuke koje dolaze na naše tržište, naročito sa vlažnijih područja prskane su više nego domaće.

Prosečni Amerikanac pojede godišnje oko osam kilograma svežih jagoda, a sa njima i desetine pesticida, utvrdila je jedna njihova radna grupa.

Ove godine kontrola je pokazala da su i spanać, kelj, kupus, nektarine, jabuke, grožđe na spisku voća i povrća sa najviše ostataka peseticida. Lista je slična i na ovim prostorima.

„Spanać koji se kod nas proizvodi bih izdvojio. Mislim da nije u visokom riziku kad su pesticidi u pitanju. Kod njega imamo drugi problem – povećan sadržaj nitrata i nitrita usled pojačane ishrane zemljišta azotnim đubrivima, a ti molekuli u organizmu prelaze u nitrozamine koji su dokazano kancerogeni. Ovo drugo da, jagode, zelena salata, nektarine, breskve, trešnje, sve je to potencijalno rizično, ali ne mora biti“, naglasio je Stević.

I južno voće treba dobro prati, ali ne samo zbog pesticida, ističe profesor, već zbog toga što ne znamo „koliko je to ruku prošlo“ dok je stiglo do nas. 

Postoje dve vrste pesticida – jedna grupa ostaje isključivo na površini biljnog tkiva i ne prodire u njene sokove i oni se mogu oprati.

Kod druge vrste pesticida, tzv. sistemičnih nakon aplikacije materije prodiru kroz kutikuku, ulaze u biljne sokove. Takvi pesticidi ne mogu se oprati već ih biljka mora razložiti do metabolita koji nisu toksični tokom karence.

Apsolutna je zabluda da je crvljiva voćka i ona koja ne izgleda lepo zdravija.

„To može da bude tako, ali u većini slučajeva ako je jabuka oštećena, to vrlo često samo znači da proizvođači nisu primenili adekvatne mere zaštite ili na vreme. Vrlo često na istoj tezgi kod istog prodavca imate i crvljive jabuke i one koje to nisu. Ubeđen sam da je to iz istog voćnjaka“, zaključio je profesor Stević i poručio da je uvek bolje sačekati sezonu određenog voća ili povrća nego jesti ga u januaru.

, ,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Spisak dosadašnjih komentara za članak "Može li se prepoznati i izbeći prskano voće i povrće". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

AMSS auto škola nagrađuje kandidate

AMSS AUTO ŠKOLA nagrađuje 50 novoupisanih kandidata sa 10% popusta na cenu kompletne obuke za B kategoriju. Više informacija možete dobiti putem telefona 032/344-227 i 069/870-13-94, kao i na našoj adresi Moravska 11.Vaša… […]

Otvoren novi Caffe&pizza bar “Centar”

Na gradskom  šetalištu u  Čačku danas je otvoren novi ugostiteljski objekat- kafe bar „Centar”.  Kao i u ostali  ugostiteljski objekti sa baštom zbog aktuelne epidemiološke situacije  i kafe bar „Centar”  za sada radi… […]

Caffe “Žoc” zapošljava radnike

Kafić Žoc oglašava konkurs za zapošljavanje više lica na pozicijama konobara. U nastavku teksta možete videti sve uslove konkursa. Poslodavac: Caffe “Žoc”Adresa: Miloša Obilića 20, ČačakTelefon: 0616643329Opis posla: konobarBroj traženih izvršilaca: konobar (3)… […]

Distrikt traži radnike: Postanite deo uspešnog tima

Restoran brze hrane “Distrikt Food corner” oglašava konkurs za zapošljavanje više lica na pozicijama roštilj majstora i radnika za šaltersku prodaju hrane. U nastavku teksta možete videti sve uslove konkursa. Poslodavac: Distrikt Food… […]

OGLAS ZA POSAO: 49 slobodnih radnih mesta u Čačku

Poslodavcima u Čačku potrebni: automehaničar, metaloglodač, bravar-varilac, mašinski inženjeri, operateri na mašinama, magacioneri, kontrolori kvaliteta i dr. Poslodavac: Automehaničarska radnja i trgovina “MIKOŠ”Naziv i opis posla: AUTOMEHANIČARBroj traženih izvršilaca: 1Obrazovanje: srednja stručna sprema,… […]

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Oprez sa suplementima- postoje dobre i loše kombinacije

Veliki brij ljudi, u proteklih godinu dana sve više uzima suplemente, neki zato što su im to lekari preporučili u borbi sa kovidom 19, neki zato što su sami želeli, da bi popravili… […]

Veći broj preminulih u odnosu na juče

U Srbiji je danas evidentirano još 3.154 zaraženih koronavirusom, a preminulo je još 38 osoba. Testirano je ukupno 15.213, a na respiratorima je 247 osoba. *** U Srbiji je juče evidentirano još 3.572… […]

Šta bi se desilo sa vašim telom, ako biste spavali bez jastuka?

Spavanje sa jastukom možda nije najbolji način za odmor, jer to može uticati na vaše telo i raspoloženje. Prvi jastuci za koje znamo potiču iz Mesopotamije. Bili su napravljeni od kamena, a mogli… […]

Novih 35 žrtava kovida

U poslednja 24 sata u Srbiji je evidentirano još 2.732 zaraženih koronavirusom, a preminulo je 35 osoba. Testirano je 10.898 osoba, a na respiratorima je 266 pacijenta. Tokom jučerašnjeg dana u Srbiji je evidentirano… […]

Može li se prepoznati i izbeći prskano voće i povrće

Koliko god mislili da znamo da izaberemo kvalitetno voće i povrće na pijaci, kod kuće se obično razočaramo. Na prvi pogled sveža salata i mladi luk, samo dan kasnije nisu za jelo, a… […]

Kliknite ovde za sve vesti iz zdravlja i životnog stila

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
26

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2021 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Može li se prepoznati i izbeći prskano voće i povrće

07/04/2021
Autor:
Info Press
Izvor: RTS
Foto: Info Press

Koliko god mislili da znamo da izaberemo kvalitetno voće i povrće na pijaci, kod kuće se obično razočaramo. Na prvi pogled sveža salata i mladi luk, samo dan kasnije nisu za jelo, a jagode koje su se pojavile ovih dana nemaju nikakav ukus. Strah i sumnja na pijacama izgleda nisu sasvim bezrazložni, naročito kada se uzmu u obzir hemikalije kojima se prskaju.

Sa izuzetkom proizvoda malobrojnih proizvođača sertifikovanog organskog voća i povrća, ovakvi proizvodi koje se prodaju na pijaci i u marketima tretirani su pesticidima.

Međutim, profesor doktor Milan Stević sa Poljoprivrednog fakulteta ističe da je mnogo važnije da li su presticidi primenjeni na pravilan način.

„To u najkraćem podrazumeva da li je odabran pesticid čija je upotreba dozvoljena u određenoj biljnoj vrsti, zatim da li je on primenjen u strogo propisanoj dozi, odnosno koncentraciji i treće da li su poštovane karence, odnosno minimalni vremenski rok koji je neophodno da prođe od poslednje primene do berbe“, objašnjava profesor Stević i dodaje da je rizik po zdravlje konzumenata minimalan ako su poštovana nabrojana pravila.

Pesticidi se primenjuju i u proizvodnji u zatvorenom prostoru, to jest u plastenicima i staklenicima. Sve što možemo da uradimo je da temeljno operemo sve što ćemo pojesti.

„Jagode su potencijalno najrizičnije kad su ostaci pesticidi u pitanju. To je osetljiva biljna vrsta koji napada veliki broj štetočina i pesticidi moraju da se primenjuju u njenoj proizvodnji. Drugi razlog je što je jagoda najosetljivija upravo u fazama tehnološke zrelosti, to jest neopsredno pre i tokom njene berbe. Treći razlog je njena građa. Pokožica jagode je izuzetno prijemčiva za pesticide. Ona je jako nežna i ne možemo, kao kod jabuke, kod koje imamo mogućnost da skinemo koru, ili paradajz koji možemo grublje da operemo pod mlazom vode. Kod jagode to ne možemo a da ne povredimo plod“, naveo je Stević.

Naravno, ukoliko su pesticidi pravilno izabrani i pravilno primenjeni, jagode neće biti opasne po zdravlje. 

Zelena salata je pratilac jagode kad je u pitanju pomenuti rizik. Bez obzira na to što se jabuke ubedljivo najviše puta tretiraju u toku proizvodnje, one ne moraju biti rizične.

„Većina tih tretmana se dešava u početku vegetacije kada i nemamo plod i ne postoji potreba primena pesticida pred samu berbu. Kod salate je opasno jer jedemo lišće koje je direktno tretirano“, naglasio je Stević.

Vremenske prilike koje smo imali u martu i početkom aprila pogoduje razvoju prouzrokovača biljnih bolesti. Najugroženije su koštičave voćne vrste poput šljive, breskve, a za neki dan će biti i višnja i trešnja koje su u fazi cvetanja.

„Ovo vreme pogoduje i najopasnije bolesti jabuke – čađava krastavosti. Ako se infekcija dogodi na početku vegetacije što je sada, posle toga je jako teško do kraja vegetacije što iziskuje povećan broj tretmana koji može biti i preko 20“, ukazao je Stević.

Jabuke koje dolaze na naše tržište, naročito sa vlažnijih područja prskane su više nego domaće.

Prosečni Amerikanac pojede godišnje oko osam kilograma svežih jagoda, a sa njima i desetine pesticida, utvrdila je jedna njihova radna grupa.

Ove godine kontrola je pokazala da su i spanać, kelj, kupus, nektarine, jabuke, grožđe na spisku voća i povrća sa najviše ostataka peseticida. Lista je slična i na ovim prostorima.

„Spanać koji se kod nas proizvodi bih izdvojio. Mislim da nije u visokom riziku kad su pesticidi u pitanju. Kod njega imamo drugi problem – povećan sadržaj nitrata i nitrita usled pojačane ishrane zemljišta azotnim đubrivima, a ti molekuli u organizmu prelaze u nitrozamine koji su dokazano kancerogeni. Ovo drugo da, jagode, zelena salata, nektarine, breskve, trešnje, sve je to potencijalno rizično, ali ne mora biti“, naglasio je Stević.

I južno voće treba dobro prati, ali ne samo zbog pesticida, ističe profesor, već zbog toga što ne znamo „koliko je to ruku prošlo“ dok je stiglo do nas. 

Postoje dve vrste pesticida – jedna grupa ostaje isključivo na površini biljnog tkiva i ne prodire u njene sokove i oni se mogu oprati.

Kod druge vrste pesticida, tzv. sistemičnih nakon aplikacije materije prodiru kroz kutikuku, ulaze u biljne sokove. Takvi pesticidi ne mogu se oprati već ih biljka mora razložiti do metabolita koji nisu toksični tokom karence.

Apsolutna je zabluda da je crvljiva voćka i ona koja ne izgleda lepo zdravija.

„To može da bude tako, ali u većini slučajeva ako je jabuka oštećena, to vrlo često samo znači da proizvođači nisu primenili adekvatne mere zaštite ili na vreme. Vrlo često na istoj tezgi kod istog prodavca imate i crvljive jabuke i one koje to nisu. Ubeđen sam da je to iz istog voćnjaka“, zaključio je profesor Stević i poručio da je uvek bolje sačekati sezonu određenog voća ili povrća nego jesti ga u januaru.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Spisak dosadašnjih komentara za članak "Može li se prepoznati i izbeći prskano voće i povrće". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

AMSS auto škola nagrađuje kandidate

AMSS AUTO ŠKOLA nagrađuje 50 novoupisanih kandidata sa 10% popusta na cenu kompletne obuke za B kategoriju. Više informacija možete dobiti putem telefona 032/344-227 i 069/870-13-94, kao i na našoj adresi Moravska 11.Vaša… […]

Otvoren novi Caffe&pizza bar “Centar”

Na gradskom  šetalištu u  Čačku danas je otvoren novi ugostiteljski objekat- kafe bar „Centar”.  Kao i u ostali  ugostiteljski objekti sa baštom zbog aktuelne epidemiološke situacije  i kafe bar „Centar”  za sada radi… […]

Caffe “Žoc” zapošljava radnike

Kafić Žoc oglašava konkurs za zapošljavanje više lica na pozicijama konobara. U nastavku teksta možete videti sve uslove konkursa. Poslodavac: Caffe “Žoc”Adresa: Miloša Obilića 20, ČačakTelefon: 0616643329Opis posla: konobarBroj traženih izvršilaca: konobar (3)… […]

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Oprez sa suplementima- postoje dobre i loše kombinacije

Veliki brij ljudi, u proteklih godinu dana sve više uzima suplemente, neki zato što su im to lekari preporučili u borbi sa kovidom 19, neki zato što su sami želeli, da bi popravili… […]

Veći broj preminulih u odnosu na juče

U Srbiji je danas evidentirano još 3.154 zaraženih koronavirusom, a preminulo je još 38 osoba. Testirano je ukupno 15.213, a na respiratorima je 247 osoba. *** U Srbiji je juče evidentirano još 3.572… […]

Šta bi se desilo sa vašim telom, ako biste spavali bez jastuka?

Spavanje sa jastukom možda nije najbolji način za odmor, jer to može uticati na vaše telo i raspoloženje. Prvi jastuci za koje znamo potiču iz Mesopotamije. Bili su napravljeni od kamena, a mogli… […]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up