Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
04/02/2020
Autor:
Info Press
Izvor: RTS
Foto: Pixabay.com
Da li ste i ovog vikenda preterivali sa hranom? Posledice nećete odmah videti, ali ukoliko sa tim nastavite i sledećeg vikenda, može biti problema. Kratki rokovi, mejlovi koji neprekidno stižu, brdo papira na stolu, sastanci koji se nižu – tako mnogi opisuju svoju radnu nedelju. Vikendom se opuštamo, a neretko i prepuštamo slatkim i slanim kaloričnim zalogajima. Grickalice, testa, slatkiši – dugačak je spisak namirnica koje se smenjuju za našom trpezom. „Uglavnom se to završava preteranim unosom i to praznih kalorija – prostih šećera, zasićenih masti, puno slane začinjene hrane i to se nepovoljno odražava na naše zdravlje, broj kilograma“, napominje Jovana Srejić Ferluga, nutricionista. „Preterivanje u ishrani i zaboravljanje fizičke aktivnosti kao posledica može da ima preopterećenost organizma i osećaj većeg umora nego u toku radne nedelje“, naglašava dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane. Za početak prestanite da jedete ispred televizora ili računara. „Za svaki obrok bi bilo važno da s fokusiramo isključivo na hranu. Da ugasimo televizor, da zatvorimo laptop, da spustimo telefon, jer je potrebno da sav naš fokus bude usmeren na to kada ćemo osetiti da smo siti. Ukoliko je naša pažnja podeljena može se desiti da pojedemo mnogo veću količinu hrane, pre nego što shvatimo da smo preterali“, dodaje nutricionistkinja. „Kada smo u društvu sa prijateljima ili televizije dosta smo opušteniji, manje obraćamo pažnju na ishranu, mnogo više na neke druge stvari i onda nekontrolisano jedemo, brže žvaćemo i unosimo veću količinu hrane nego što nam je stvarno neophodno“, objašnjava doktorka. Sve što planirate da pojedete, servirajte. „Kada serviramo hranu, i sklonimo hranu sa stola, višak hrane, onda imamo i ograničenja. To je više psihološki faktor, nego stvarno količinski faktor. To može da bude veća količina hrane u samom tanjiru, a opet da ne bude toliko preterano, jer prisustvo veće količine hrane na stolu tera nas da unosimo više hrane i da dosipamo u tanjir“, ističe dr Stanković. „Važno je da unapred mislimo o veličini porcije, neki predlog istraživača je da koristimo što manje tanjira i u plavoj boji, jer to čini da pojedemo manje“, kaže nutricionistkinja. Ukoliko ne možete da zapamtite, zapisujte sve što pojedete. „Često ljudi kažu dobio sam par kilograma, ali nisam ništa promenio u ishrani. Znači da se tim osobama dešava da grickaju i kada su ceo dan u kući, prođu pored kuhinje uzmu zalogaj ovog onog i zato je možda dobra ideja da zapisujete šta pojedete i popijete, kako biste znali koliko ste pojeli“, ističe nutricionistkinja Jovana Srejić Ferluga. „Svaki pisani dokument nam pokazuje gde smo pravili greške. Pored hrane treba da pišemo i količinu vode koju unosimo, jer obavezno zaboravimo i tu vodu“, napominje doktorka Veroslava Stanković.
Kratki rokovi, mejlovi koji neprekidno stižu, brdo papira na stolu, sastanci koji se nižu – tako mnogi opisuju svoju radnu nedelju.Pripremila Ivana Božović
Napišite komentar za ovaj članak
spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
pročitaj još sličnih vesti
Posledice neodgovornog ponašanja prema sebi mogu biti sunčanica, toplotni udar i neizostavno pregorevanje.
Melanom je jedan od najmalignijih tumora koji postoji, često izgleda bezopasno i zbog toga je važno ukazati na značaj ranog otkrivanja. Prevencija je ključna u borbi protiv raka kože i to je još… […]
Imunizacija je doprinela iskorenjivanju velikih boginja, dečije paralize, a statistički podaci ukazuju i da je značajano opao broj obolelih od malih boginja, tuberkoloze, velikog kašlja.
Proleće je vreme kada se budi priroda, ali i sezona kada mnogi primećuju promene na koži.
Besplatni preventivni pregledi organizuju se sutra od 8 do 12 časova u Domu zdravlja Užice
pretraži sajt
Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.
najnovije vesti
Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs
Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Da li ste i ovog vikenda preterivali sa hranom? Posledice nećete odmah videti, ali ukoliko sa tim nastavite i sledećeg vikenda, može biti problema. Kratki rokovi, mejlovi koji neprekidno stižu, brdo papira na stolu, sastanci koji se nižu – tako mnogi opisuju svoju radnu nedelju. Vikendom se opuštamo, a neretko i prepuštamo slatkim i slanim kaloričnim zalogajima. Grickalice, testa, slatkiši – dugačak je spisak namirnica koje se smenjuju za našom trpezom. „Uglavnom se to završava preteranim unosom i to praznih kalorija – prostih šećera, zasićenih masti, puno slane začinjene hrane i to se nepovoljno odražava na naše zdravlje, broj kilograma“, napominje Jovana Srejić Ferluga, nutricionista. „Preterivanje u ishrani i zaboravljanje fizičke aktivnosti kao posledica može da ima preopterećenost organizma i osećaj većeg umora nego u toku radne nedelje“, naglašava dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane. Za početak prestanite da jedete ispred televizora ili računara. „Za svaki obrok bi bilo važno da s fokusiramo isključivo na hranu. Da ugasimo televizor, da zatvorimo laptop, da spustimo telefon, jer je potrebno da sav naš fokus bude usmeren na to kada ćemo osetiti da smo siti. Ukoliko je naša pažnja podeljena može se desiti da pojedemo mnogo veću količinu hrane, pre nego što shvatimo da smo preterali“, dodaje nutricionistkinja. „Kada smo u društvu sa prijateljima ili televizije dosta smo opušteniji, manje obraćamo pažnju na ishranu, mnogo više na neke druge stvari i onda nekontrolisano jedemo, brže žvaćemo i unosimo veću količinu hrane nego što nam je stvarno neophodno“, objašnjava doktorka. Sve što planirate da pojedete, servirajte. „Kada serviramo hranu, i sklonimo hranu sa stola, višak hrane, onda imamo i ograničenja. To je više psihološki faktor, nego stvarno količinski faktor. To može da bude veća količina hrane u samom tanjiru, a opet da ne bude toliko preterano, jer prisustvo veće količine hrane na stolu tera nas da unosimo više hrane i da dosipamo u tanjir“, ističe dr Stanković. „Važno je da unapred mislimo o veličini porcije, neki predlog istraživača je da koristimo što manje tanjira i u plavoj boji, jer to čini da pojedemo manje“, kaže nutricionistkinja. Ukoliko ne možete da zapamtite, zapisujte sve što pojedete. „Često ljudi kažu dobio sam par kilograma, ali nisam ništa promenio u ishrani. Znači da se tim osobama dešava da grickaju i kada su ceo dan u kući, prođu pored kuhinje uzmu zalogaj ovog onog i zato je možda dobra ideja da zapisujete šta pojedete i popijete, kako biste znali koliko ste pojeli“, ističe nutricionistkinja Jovana Srejić Ferluga. „Svaki pisani dokument nam pokazuje gde smo pravili greške. Pored hrane treba da pišemo i količinu vode koju unosimo, jer obavezno zaboravimo i tu vodu“, napominje doktorka Veroslava Stanković.
Kratki rokovi, mejlovi koji neprekidno stižu, brdo papira na stolu, sastanci koji se nižu – tako mnogi opisuju svoju radnu nedelju.Pripremila Ivana Božović
Napiši komentar
komentari
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pročitaj slične vesti
Posledice neodgovornog ponašanja prema sebi mogu biti sunčanica, toplotni udar i neizostavno pregorevanje.
Melanom je jedan od najmalignijih tumora koji postoji, često izgleda bezopasno i zbog toga je važno ukazati na značaj ranog otkrivanja. Prevencija je ključna u borbi protiv raka kože i to je još… […]
Imunizacija je doprinela iskorenjivanju velikih boginja, dečije paralize, a statistički podaci ukazuju i da je značajano opao broj obolelih od malih boginja, tuberkoloze, velikog kašlja.
pretraži sajt
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs