Najnovije vesti:


ČUVENI GASTROENTEROLOG UPOZORAVA: Ne ignorišite nadutost

ČUVENI GASTROENTEROLOG UPOZORAVA: Ne ignorišite nadutost

30/10/2019

Autor: 

Info Press

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

Profesor gastroenterologije, dr Tomica Milosavljević objašnjava zbog čega se nadutost javlja, koje su posledice zadržavanja gasova i kako rešiti ovaj problem.

Nadutost je neprijatan osećaj rastezanja creva zbog pojačanog stvaranja gasova. Drugi nazivi za taj poremećaj su: aerenterektazija, nadimanje ili vetrovi. Najčešći znakovi nadutosti, koje opisuju pacijenti su: napetost stomaka i osećaj punoće, glasno krkljanje u stomaku, a ponekad i bol.

Nadutost se može javiti kod svake osobe, bez obzira na godine, pol, životne navike ili opšte zdravstveno stanje. Uzrok nastanka nadutosti je pojačano skupljanje gasova u crevima. Kod zdravih osoba, creva sadrže mešavinu gasova koji se uglavnom sastoje od: azota (11–92%), kiseonika (0–11%), ugljen dioksida (3–54%), vodonika (0–86%), metana (0–86%) itd.

Oko 500 – 1500 ml gasa redovno se svaki dan izlučuje putem rektuma i još bar toliko podrigivanjem, što većina nas radi nesvesno i spontano. U slučaju različitih poremećaja u digestivnom traktu, ta količina gasa može biti i znatno veća.

Šta se dešava kada zadržavate gasove?

Posledica toga su gorušica, nadutost, loše varenje i bol u stomaku. Kada dugo zadržavate gasove, ubrzava se i puls i povećava krvni pritisak. Lekari zbog toga uglavnom savetuju da gasovi moraju da izađu napolje. Ako ih uporno zadržavate, gasovi se nakupljaju i prolaze kroz zidove debelog creva, a određena količina dospeva i u krvotok. Pošto sva krv prolazi kroz pluća, kao posledica se može javiti i loš zadah. U svakom slučaju zadržavanje gasova nije zdravo, i zbog toga je potrebno rešiti problem što je moguće pre, jer nastaje nadutost praćena bolom, koja značajno utiče na kvalitet života.

Zbog čega se javlja nadutost?

Nadutost je inače jedna od najčešćih stomačnih tegoba zbog koje se ljudi javljaju lekaru. Značaj tog problema još uvek nije razjašnjen. S jedne strane, pacijenti prikrivaju nadutost kao neprijatan osećaj kojeg se stide, a sa druge strane je čak i lekari ponekad zanemaruju kao nevažan simptom. Iako se stručnjaci ne mogu potpuno usaglasiti o uzrocima nadutosti, najčešće se spominju: nepravilna ishrana, nedostatak telesne aktivnosti, gastrointestinalne i metaboličke bolesti, neželjena dejstva raznih lekova ili dr psihogeni uzroci. Čest uzrok tegoba koje prate nadutost je i namerno zadržavanje gasova. To zadržavanje često je posledica kulturoloških razloga, jer naučeni smo da nije pristojno «puštati vetrove» u društvu.

Kako rešiti problem nadutosti?

Za rešavanje ovog problema, prvo je potrebno ukloniti uzroke, a ne samo tretirati simptome. Prvenstveno je potrebno promeniti ishranu i lose životne navike. Stručnjaci preporučuju smanjen unos hrane koja podstiče stvaranje gasova, kao što su pasulj, kupus ili sirovi luk. Osim toga, trebalo bi izbegavati previše začinjenu i prženu hranu. Savet je i da se jede polako, za stolom, opušteno i bez stresa. Ljudi sa izraženom nadutošću trebali bi često da konzumiraju biljne začine koji regulišu funkciju creva, kao što su đumbir, nana, kamilica, komorač ili lovor.

Probiotski preparati su takođe jedna od opcija u rešavanju tegoba uzrokovanih povećanim nakupljanjem gasova u crevima. Probiotski soj poznat pod imenom Lactobacillus plantarum 299v (Lp 2999v) efikasan je zbog toga što deluje dvostrukim mehanizmom. On sprečava delovanje loših bakterija u crevima koje dovode do stvaranja gasova, ali i obnavlja i štiti funkciju ćelija crevnog epitela. Lp 2999v, koji u Srbiji možete naći u proizvodu Flobian®, deluje na uzrok problema tako što pomaže da se smanji stvaranje gasa u crevima.

Nadutost se može ublažiti ne samo promenom životnih navika, nego i korišćenjem preparata koji se dobro i lako podnose, i to komforno, u samo jednoj kapsuli ili kesici dnevno. Ako je potrebno, Lp 2999v kao prirodni preparat, može se primenjivati i u dužem vremenskom periodu, ali ono što se savetuje za optimalni efekat je primena od najmanje 4 nedelje.

,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Spisak dosadašnjih komentara za članak "ČUVENI GASTROENTEROLOG UPOZORAVA: Ne ignorišite nadutost". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

pročitaj još sličnih vesti

Zdravlje i šećer: Sve više jedemo slatko - šta je problem i kako se protiv njega borimo

Potrošnja šećera je u porastu i u većini zemalja se koriste veće količine od onih koje lekari preporučuju. Ljudi širom sveta sve više konzumiraju šećer, ali zašto u sebe unosimo nešto što dovodi… [...]

Evo šta da uradite ako vaše dete ili vi dobijete ovčije boginje

Prema najnovijem mesečnom izveštaju Gradskog zavoda za javno zdravlje, u oktobru je zabeleženo preko 700 slučajeva osoba zaraženih virusom varičele, što predstavlja značajan porast u odnosu na prethodne periode u godini. Ovakve mini-epidemije ovčijih… [...]

Rekordan broj transplantacija: Matične ćelije za 143 pacijenta

U klinici za hematologiju Kliničkog centra Srbije, u kojoj je pre dve godine otvoren savremeni Centar za transplantaciju koštane srži, što je omogućilo da se i u ovoj ustanovi radi transplantacija matičnih ćelija,… [...]

Evo kako da smanjite osećaj umora i iscrpljenosti nakon slavlja

Okupljanje prijatelja i porodice uz bogatu trpezu sa raznim jelima i alkoholnim pićima, pored sve lepote druženja i zajedništva, ume da bude i veliki napor za organizam. I dok trenutno uživate u čarima… [...]

Zašto sve više patimo od alergija

Ove jeseni, kao nikada do sada, ljudi otkrivaju da imaju alergiju. Nekada je to uglavnom bilo na polen i ambroziju, a sada je sve više onih koji imaju problema sa hranom, odećom i… [...]

Kliknite ovde za sve vesti iz zdravlja i životnog stila

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
63

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2019 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

ČUVENI GASTROENTEROLOG UPOZORAVA: Ne ignorišite nadutost

30/10/2019
Autor:
Info Press
Izvor: Novosti
Foto: Pixabay

Profesor gastroenterologije, dr Tomica Milosavljević objašnjava zbog čega se nadutost javlja, koje su posledice zadržavanja gasova i kako rešiti ovaj problem.

Nadutost je neprijatan osećaj rastezanja creva zbog pojačanog stvaranja gasova. Drugi nazivi za taj poremećaj su: aerenterektazija, nadimanje ili vetrovi. Najčešći znakovi nadutosti, koje opisuju pacijenti su: napetost stomaka i osećaj punoće, glasno krkljanje u stomaku, a ponekad i bol.

Nadutost se može javiti kod svake osobe, bez obzira na godine, pol, životne navike ili opšte zdravstveno stanje. Uzrok nastanka nadutosti je pojačano skupljanje gasova u crevima. Kod zdravih osoba, creva sadrže mešavinu gasova koji se uglavnom sastoje od: azota (11–92%), kiseonika (0–11%), ugljen dioksida (3–54%), vodonika (0–86%), metana (0–86%) itd.

Oko 500 – 1500 ml gasa redovno se svaki dan izlučuje putem rektuma i još bar toliko podrigivanjem, što većina nas radi nesvesno i spontano. U slučaju različitih poremećaja u digestivnom traktu, ta količina gasa može biti i znatno veća.

Šta se dešava kada zadržavate gasove?

Posledica toga su gorušica, nadutost, loše varenje i bol u stomaku. Kada dugo zadržavate gasove, ubrzava se i puls i povećava krvni pritisak. Lekari zbog toga uglavnom savetuju da gasovi moraju da izađu napolje. Ako ih uporno zadržavate, gasovi se nakupljaju i prolaze kroz zidove debelog creva, a određena količina dospeva i u krvotok. Pošto sva krv prolazi kroz pluća, kao posledica se može javiti i loš zadah. U svakom slučaju zadržavanje gasova nije zdravo, i zbog toga je potrebno rešiti problem što je moguće pre, jer nastaje nadutost praćena bolom, koja značajno utiče na kvalitet života.

Zbog čega se javlja nadutost?

Nadutost je inače jedna od najčešćih stomačnih tegoba zbog koje se ljudi javljaju lekaru. Značaj tog problema još uvek nije razjašnjen. S jedne strane, pacijenti prikrivaju nadutost kao neprijatan osećaj kojeg se stide, a sa druge strane je čak i lekari ponekad zanemaruju kao nevažan simptom. Iako se stručnjaci ne mogu potpuno usaglasiti o uzrocima nadutosti, najčešće se spominju: nepravilna ishrana, nedostatak telesne aktivnosti, gastrointestinalne i metaboličke bolesti, neželjena dejstva raznih lekova ili dr psihogeni uzroci. Čest uzrok tegoba koje prate nadutost je i namerno zadržavanje gasova. To zadržavanje često je posledica kulturoloških razloga, jer naučeni smo da nije pristojno «puštati vetrove» u društvu.

Kako rešiti problem nadutosti?

Za rešavanje ovog problema, prvo je potrebno ukloniti uzroke, a ne samo tretirati simptome. Prvenstveno je potrebno promeniti ishranu i lose životne navike. Stručnjaci preporučuju smanjen unos hrane koja podstiče stvaranje gasova, kao što su pasulj, kupus ili sirovi luk. Osim toga, trebalo bi izbegavati previše začinjenu i prženu hranu. Savet je i da se jede polako, za stolom, opušteno i bez stresa. Ljudi sa izraženom nadutošću trebali bi često da konzumiraju biljne začine koji regulišu funkciju creva, kao što su đumbir, nana, kamilica, komorač ili lovor.

Probiotski preparati su takođe jedna od opcija u rešavanju tegoba uzrokovanih povećanim nakupljanjem gasova u crevima. Probiotski soj poznat pod imenom Lactobacillus plantarum 299v (Lp 2999v) efikasan je zbog toga što deluje dvostrukim mehanizmom. On sprečava delovanje loših bakterija u crevima koje dovode do stvaranja gasova, ali i obnavlja i štiti funkciju ćelija crevnog epitela. Lp 2999v, koji u Srbiji možete naći u proizvodu Flobian®, deluje na uzrok problema tako što pomaže da se smanji stvaranje gasa u crevima.

Nadutost se može ublažiti ne samo promenom životnih navika, nego i korišćenjem preparata koji se dobro i lako podnose, i to komforno, u samo jednoj kapsuli ili kesici dnevno. Ako je potrebno, Lp 2999v kao prirodni preparat, može se primenjivati i u dužem vremenskom periodu, ali ono što se savetuje za optimalni efekat je primena od najmanje 4 nedelje.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Spisak dosadašnjih komentara za članak "ČUVENI GASTROENTEROLOG UPOZORAVA: Ne ignorišite nadutost". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Pročitaj slične vesti

Zdravlje i šećer: Sve više jedemo slatko - šta je problem i kako se protiv njega borimo

Potrošnja šećera je u porastu i u većini zemalja se koriste veće količine od onih koje lekari preporučuju. Ljudi širom sveta sve više konzumiraju šećer, ali zašto u sebe unosimo nešto što dovodi… [...]

Evo šta da uradite ako vaše dete ili vi dobijete ovčije boginje

Prema najnovijem mesečnom izveštaju Gradskog zavoda za javno zdravlje, u oktobru je zabeleženo preko 700 slučajeva osoba zaraženih virusom varičele, što predstavlja značajan porast u odnosu na prethodne periode u godini. Ovakve mini-epidemije ovčijih… [...]

Rekordan broj transplantacija: Matične ćelije za 143 pacijenta

U klinici za hematologiju Kliničkog centra Srbije, u kojoj je pre dve godine otvoren savremeni Centar za transplantaciju koštane srži, što je omogućilo da se i u ovoj ustanovi radi transplantacija matičnih ćelija,… [...]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up