Nakon što smo podelili najpopularniji recept za pripremu ajvara, mnogi su želeli da znaju kako se on pravi sa baburama.
Evo i originalnog recepta iz 70-ih godina:
Krupne mesnate babure oprati, pa kad se od vode osuše, ispeći ih u pećnici. Ispečene babure oljuštiti i staviti u cediljku da prenoće, da bi se sok od njih osedio. Sutradan ih očistiti od peteljki, pa oštrim nožem na dasci sitno iseckati, posoliti i staviti u šerpu. Tada šerpu staviti na vreo šporet da se paprike prže.
Paprike neprestano mešati drvenom varjačom dok sok, koji će paprike pustiti, ne uvri.
Sada zagrejati tegle, pa potpuno upržen i bez soka vruć ajvar sipati.
Tegle odmah povezati – prvo čistim belim platnom, pa onda pokvašenim belim pek papirom. Tako povezane pegle staviti u mlaku rernu, a ujutru ih obrisati i staviti gde je i ostala zimnica.
Ovako ostavljen ajvar može se održati do novih paprika.