Kada kažete šljiva, da li prvo pomislite na knedle

Kada kažete šljiva, da li prvo pomislite na knedle

25/08/2020

Autor: 

Info Press

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

Iz Srbije pokrenuta inicijativa da šljive sa knedlama dobiju svoj dan sa ciljem da se očuva i slavi ova tradicionalna poslastica. Predloženo je da Svetski dan knedli bude 8. septembar,a glasanje traje do 28. avgusta.

Knedle sa šljivama su u ovo doba godine omiljena poslastica koju ćete sresti u nemačkoj, austrijskoj, mađarskoj, češkoj, slovačkoj, rumunskoj i kuhinji svih zemalja bivše Jugoslavije. Prave se od testa od kuvanog krompira i brašna, u sredinu se stavlja šljiva, a može i kajsija. Skuvane se uvaljaju u prezle pržene na puteru i služe posute šećerom i cimetom.

Reč knedl (Knödel) je nemačka i potiče od latinske reči nodus („čvor“). U Mađarskoj ih nazivaju gomboc ili knedli; u Sloveniji knedl(j)i ili cmoki; u Češkoj knedliki; u Slovačkoj, knedle; u Luksemburgu, knidel; u Hrvatskoj okruglice ili knedle; Bosni, Poljskoj i Srbiji, knedle, mada u Vojvodini i gomboce; u Bukovini, cnigle; u Italiji, kanederli i Francuskoj, kunel. U nekim regionima Sjedinjenih Država kada kažete „klab“, mislite na krompirove knedle. I Šveđani i Norvežani prave knedle, ali sa mesom, kao i u Kanadi. Neki izvori tvrde da su se u antici i srednjem veku pod knedlama podrazumevale pržene loptice mlevenog mesa koje su se dodavale u salatu. Tek od 17. veka počinju da se prave kuglice od brašna, ali su prvobitno pečene i smatrane za pecivo. Početkom 19. veka više nisu bile prilog koji ide uz meso, već su postale glavno jelo. Postepeno, nastajale su razne varijante, a korišćen je i pirinač i različiti nadevi.

Postoji legenda da je car Ferdinand ostao upamćen po izreci „Ja sam car, hoću knedle!”. Navodno, nije ga zanimalo koje je doba godine, već je morao da dobije knedle kad god poželi, inače je otpuštao kuvare.

Kako se knedla širila iz centralnoevropske gastronomije na sve regione teško se može pratiti, a autorsko pravo pokušavaju da prisvoje i u Austriji, Bavarskoj, Mađarskoj i Češkoj. Međutim, činjenica je da u obliku u kome ih danas poznajemo, ne postoje tako dugo.

Danas se knedle mogu naći sa mnogo različitih ukusa. Došlo je i do promene u njihovoj veličini. Pored tradicionalnih knedli sa šljivama ili kajsijama, danas se prave i sa čokoladnim kremom, malinama, kokosom, narandžom, višnjom….

Recepti za knedle se prenose iz generacije u generaciju, ali su gotovo svi saglasni u jednoj stvari – najbolji krompir za knedle je onaj stari. Neki ih jedu s pavlakom i šećerom, drugi su ljubitelji cimeta i vanil šećera. Neke domaćice će smesu barenog krompira i brašna zamesiti s margarinom, uljem ili svinjskom mašću, a druge se zalažu isključivo za puter.

Ovih dana iz Srbije je pokrenuta inicijativa da ovo tradicionalno jelo dobije svoj dan sa ciljem da se očuva i slavi ova tradicionalna poslastica. To bi trebalo da bude dan kada ćemo reći hvala svim našim precima koji su prenosili recept s kolena na koleno i omogućili nam da danas s ponosom možemo da kažemo da imamo tradiciju, navode pokretači inicijative.

Predloženo je da Svetski dan knedli bude 8. septembar, jer je kraj avgusta i početak septembra vreme kada šljive sazrevaju i kada su se knedle najviše jele. Osam savršeno odgovara izgledu dve knedle na tanjiju, a takođe, broj osam predstavlja neprekidan tok, odnosno beskonačnost, jer poslastica koja tako dugo traje ima potencijal da traje beskonačno dugo.

Ukoliko želite i vi da date svoj doprinos u pokretanju Svetskog dana knedli, od 18. do 28. avgusta 2020 godine možete glasati na Instagramu i priključiti se ovoj ideji .

, ,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Kada kažete šljiva, da li prvo pomislite na knedle". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

JKP „Vodovod“ Čačak – OBAVEŠTENJE

JKP „VODOVOD“ Čačak

Počelo prijavljivanje  za rehabilitaciju  u banjama

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje  raspisao je oglas za upućivanje penzionera  na rehabilitaciju za 2024. godinu, a pravo da konkurišu za desetodnevni besplatni  boravak  u banjama i  lečilištima  u  Srbiji  imaju korisnici čija penzija iznosi do 39.850 dinara i imaju prebivalište u Srbiji.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

U UŽICU OTVORENA MOTO SEZONA 

Na Trgu Partizana u Užicu je zvanično otvorena ovogodišnja moto sezona. Domaćin Centralnog otvaranja Moto Asocijacije Srbije, po drugi put bio je Moto klub Užice.

MOTO KLUB UŽICE DOMAĆIN CENTRALNOG OTVARANJA MOTO SEZONE 

Nekada je bio jedan od najvećih talenata užičkog boksa. Branio je boje reprezentacije tadašnje Jugoslavije na trestižnom turniru u Haleu u Nemačkoj, gde su nastupali najbolji amteri sveta.

SKI CENTAR KOPAONIK – 30% POPUSTA DOKRAJA SEZONE

U ski centru Kopaonik, od  ponedeljka 25.03.2024.g. pa do zatvaranja zimske sezone, skijaši će moći da iskoriste popust od 30% na cene ski karata, od poludnevne do sedmodnevne.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

U odnosu na 2013. godinu, stopa  smrtnosti od raka dojke kod ženau Srbiji,  prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” smanjena za 16,3 odsto.  Ipak, ovogodišnji Nacionalni dan borbe protiv karcinoma dojke Srbija je dočekala na prvom mestu u Evropi  po broju procentualno  preminulih žena  od ove bolesti.

Skijanje na Zlataru 

Iako je zimska sezona na Zlataru počela kasnije nego inače, ova planinska lepotica postaje sve zanimljivija onima koji zimovanje ne mogu da zamisle bez skijanja. Ski staza „Briježđa“ okupila je zavidan broj skijaša iz različitih krajeva Srbije.

Kliknite ovde za sve vesti iz zabave

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
95

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2024 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Kada kažete šljiva, da li prvo pomislite na knedle

25/08/2020
Autor:
Info Press
Izvor: RTS
Foto: Pixabay

Iz Srbije pokrenuta inicijativa da šljive sa knedlama dobiju svoj dan sa ciljem da se očuva i slavi ova tradicionalna poslastica. Predloženo je da Svetski dan knedli bude 8. septembar,a glasanje traje do 28. avgusta.

Knedle sa šljivama su u ovo doba godine omiljena poslastica koju ćete sresti u nemačkoj, austrijskoj, mađarskoj, češkoj, slovačkoj, rumunskoj i kuhinji svih zemalja bivše Jugoslavije. Prave se od testa od kuvanog krompira i brašna, u sredinu se stavlja šljiva, a može i kajsija. Skuvane se uvaljaju u prezle pržene na puteru i služe posute šećerom i cimetom.

Reč knedl (Knödel) je nemačka i potiče od latinske reči nodus („čvor“). U Mađarskoj ih nazivaju gomboc ili knedli; u Sloveniji knedl(j)i ili cmoki; u Češkoj knedliki; u Slovačkoj, knedle; u Luksemburgu, knidel; u Hrvatskoj okruglice ili knedle; Bosni, Poljskoj i Srbiji, knedle, mada u Vojvodini i gomboce; u Bukovini, cnigle; u Italiji, kanederli i Francuskoj, kunel. U nekim regionima Sjedinjenih Država kada kažete „klab“, mislite na krompirove knedle. I Šveđani i Norvežani prave knedle, ali sa mesom, kao i u Kanadi. Neki izvori tvrde da su se u antici i srednjem veku pod knedlama podrazumevale pržene loptice mlevenog mesa koje su se dodavale u salatu. Tek od 17. veka počinju da se prave kuglice od brašna, ali su prvobitno pečene i smatrane za pecivo. Početkom 19. veka više nisu bile prilog koji ide uz meso, već su postale glavno jelo. Postepeno, nastajale su razne varijante, a korišćen je i pirinač i različiti nadevi.

Postoji legenda da je car Ferdinand ostao upamćen po izreci „Ja sam car, hoću knedle!”. Navodno, nije ga zanimalo koje je doba godine, već je morao da dobije knedle kad god poželi, inače je otpuštao kuvare.

Kako se knedla širila iz centralnoevropske gastronomije na sve regione teško se može pratiti, a autorsko pravo pokušavaju da prisvoje i u Austriji, Bavarskoj, Mađarskoj i Češkoj. Međutim, činjenica je da u obliku u kome ih danas poznajemo, ne postoje tako dugo.

Danas se knedle mogu naći sa mnogo različitih ukusa. Došlo je i do promene u njihovoj veličini. Pored tradicionalnih knedli sa šljivama ili kajsijama, danas se prave i sa čokoladnim kremom, malinama, kokosom, narandžom, višnjom….

Recepti za knedle se prenose iz generacije u generaciju, ali su gotovo svi saglasni u jednoj stvari – najbolji krompir za knedle je onaj stari. Neki ih jedu s pavlakom i šećerom, drugi su ljubitelji cimeta i vanil šećera. Neke domaćice će smesu barenog krompira i brašna zamesiti s margarinom, uljem ili svinjskom mašću, a druge se zalažu isključivo za puter.

Ovih dana iz Srbije je pokrenuta inicijativa da ovo tradicionalno jelo dobije svoj dan sa ciljem da se očuva i slavi ova tradicionalna poslastica. To bi trebalo da bude dan kada ćemo reći hvala svim našim precima koji su prenosili recept s kolena na koleno i omogućili nam da danas s ponosom možemo da kažemo da imamo tradiciju, navode pokretači inicijative.

Predloženo je da Svetski dan knedli bude 8. septembar, jer je kraj avgusta i početak septembra vreme kada šljive sazrevaju i kada su se knedle najviše jele. Osam savršeno odgovara izgledu dve knedle na tanjiju, a takođe, broj osam predstavlja neprekidan tok, odnosno beskonačnost, jer poslastica koja tako dugo traje ima potencijal da traje beskonačno dugo.

Ukoliko želite i vi da date svoj doprinos u pokretanju Svetskog dana knedli, od 18. do 28. avgusta 2020 godine možete glasati na Instagramu i priključiti se ovoj ideji .

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Kada kažete šljiva, da li prvo pomislite na knedle". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

U UŽICU OTVORENA MOTO SEZONA 

Na Trgu Partizana u Užicu je zvanično otvorena ovogodišnja moto sezona. Domaćin Centralnog otvaranja Moto Asocijacije Srbije, po drugi put bio je Moto klub Užice.

MOTO KLUB UŽICE DOMAĆIN CENTRALNOG OTVARANJA MOTO SEZONE 

Nekada je bio jedan od najvećih talenata užičkog boksa. Branio je boje reprezentacije tadašnje Jugoslavije na trestižnom turniru u Haleu u Nemačkoj, gde su nastupali najbolji amteri sveta.

SKI CENTAR KOPAONIK – 30% POPUSTA DOKRAJA SEZONE

U ski centru Kopaonik, od  ponedeljka 25.03.2024.g. pa do zatvaranja zimske sezone, skijaši će moći da iskoriste popust od 30% na cene ski karata, od poludnevne do sedmodnevne.

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up