Kada kažete šljiva, da li prvo pomislite na knedle
Kada kažete šljiva, da li prvo pomislite na knedle
25/08/2020
Autor:
Info Press
Izvor: RTS
Foto: Pixabay
Iz Srbije pokrenuta inicijativa da šljive sa knedlama dobiju svoj dan sa ciljem da se očuva i slavi ova tradicionalna poslastica. Predloženo je da Svetski dan knedli bude 8. septembar,a glasanje traje do 28. avgusta.
Knedle sa šljivama su u ovo doba godine omiljena poslastica koju ćete sresti u nemačkoj, austrijskoj, mađarskoj, češkoj, slovačkoj, rumunskoj i kuhinji svih zemalja bivše Jugoslavije. Prave se od testa od kuvanog krompira i brašna, u sredinu se stavlja šljiva, a može i kajsija. Skuvane se uvaljaju u prezle pržene na puteru i služe posute šećerom i cimetom.
Reč knedl (Knödel) je nemačka i potiče od latinske reči nodus („čvor“). U Mađarskoj ih nazivaju gomboc ili knedli; u Sloveniji knedl(j)i ili cmoki; u Češkoj knedliki; u Slovačkoj, knedle; u Luksemburgu, knidel; u Hrvatskoj okruglice ili knedle; Bosni, Poljskoj i Srbiji, knedle, mada u Vojvodini i gomboce; u Bukovini, cnigle; u Italiji, kanederli i Francuskoj, kunel. U nekim regionima Sjedinjenih Država kada kažete „klab“, mislite na krompirove knedle. I Šveđani i Norvežani prave knedle, ali sa mesom, kao i u Kanadi. Neki izvori tvrde da su se u antici i srednjem veku pod knedlama podrazumevale pržene loptice mlevenog mesa koje su se dodavale u salatu. Tek od 17. veka počinju da se prave kuglice od brašna, ali su prvobitno pečene i smatrane za pecivo. Početkom 19. veka više nisu bile prilog koji ide uz meso, već su postale glavno jelo. Postepeno, nastajale su razne varijante, a korišćen je i pirinač i različiti nadevi.
Postoji legenda da je car Ferdinand ostao upamćen po izreci „Ja sam car, hoću knedle!”. Navodno, nije ga zanimalo koje je doba godine, već je morao da dobije knedle kad god poželi, inače je otpuštao kuvare.
Kako se knedla širila iz centralnoevropske gastronomije na sve regione teško se može pratiti, a autorsko pravo pokušavaju da prisvoje i u Austriji, Bavarskoj, Mađarskoj i Češkoj. Međutim, činjenica je da u obliku u kome ih danas poznajemo, ne postoje tako dugo.
Danas se knedle mogu naći sa mnogo različitih ukusa. Došlo je i do promene u njihovoj veličini. Pored tradicionalnih knedli sa šljivama ili kajsijama, danas se prave i sa čokoladnim kremom, malinama, kokosom, narandžom, višnjom….
Recepti za knedle se prenose iz generacije u generaciju, ali su gotovo svi saglasni u jednoj stvari – najbolji krompir za knedle je onaj stari. Neki ih jedu s pavlakom i šećerom, drugi su ljubitelji cimeta i vanil šećera. Neke domaćice će smesu barenog krompira i brašna zamesiti s margarinom, uljem ili svinjskom mašću, a druge se zalažu isključivo za puter.
Ovih dana iz Srbije je pokrenuta inicijativa da ovo tradicionalno jelo dobije svoj dan sa ciljem da se očuva i slavi ova tradicionalna poslastica. To bi trebalo da bude dan kada ćemo reći hvala svim našim precima koji su prenosili recept s kolena na koleno i omogućili nam da danas s ponosom možemo da kažemo da imamo tradiciju, navode pokretači inicijative.
Predloženo je da Svetski dan knedli bude 8. septembar, jer je kraj avgusta i početak septembra vreme kada šljive sazrevaju i kada su se knedle najviše jele. Osam savršeno odgovara izgledu dve knedle na tanjiju, a takođe, broj osam predstavlja neprekidan tok, odnosno beskonačnost, jer poslastica koja tako dugo traje ima potencijal da traje beskonačno dugo.
Ukoliko želite i vi da date svoj doprinos u pokretanju Svetskog dana knedli, od 18. do 28. avgusta 2020 godine možete glasati na Instagramu i priključiti se ovoj ideji .
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Kada kažete šljiva, da li prvo pomislite na knedle". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje raspisao je oglas za upućivanje penzionera na rehabilitaciju za 2024. godinu, a pravo da konkurišu za desetodnevni besplatni boravak u banjama i lečilištima u Srbiji imaju korisnici čija penzija iznosi do 39.850 dinara i imaju prebivalište u Srbiji.
Na Trgu Partizana u Užicu je zvanično otvorena ovogodišnja moto sezona. Domaćin Centralnog otvaranja Moto Asocijacije Srbije, po drugi put bio je Moto klub Užice.
Nekada je bio jedan od najvećih talenata užičkog boksa. Branio je boje reprezentacije tadašnje Jugoslavije na trestižnom turniru u Haleu u Nemačkoj, gde su nastupali najbolji amteri sveta.
U ski centru Kopaonik, od ponedeljka 25.03.2024.g. pa do zatvaranja zimske sezone, skijaši će moći da iskoriste popust od 30% na cene ski karata, od poludnevne do sedmodnevne.
U odnosu na 2013. godinu, stopa smrtnosti od raka dojke kod ženau Srbiji, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” smanjena za 16,3 odsto. Ipak, ovogodišnji Nacionalni dan borbe protiv karcinoma dojke Srbija je dočekala na prvom mestu u Evropi po broju procentualno preminulih žena od ove bolesti.
Iako je zimska sezona na Zlataru počela kasnije nego inače, ova planinska lepotica postaje sve zanimljivija onima koji zimovanje ne mogu da zamisle bez skijanja. Ski staza „Briježđa“ okupila je zavidan broj skijaša iz različitih krajeva Srbije.
Kada kažete šljiva, da li prvo pomislite na knedle
25/08/2020
Autor:
Info Press
Izvor: RTS
Foto: Pixabay
Iz Srbije pokrenuta inicijativa da šljive sa knedlama dobiju svoj dan sa ciljem da se očuva i slavi ova tradicionalna poslastica. Predloženo je da Svetski dan knedli bude 8. septembar,a glasanje traje do 28. avgusta.
Knedle sa šljivama su u ovo doba godine omiljena poslastica koju ćete sresti u nemačkoj, austrijskoj, mađarskoj, češkoj, slovačkoj, rumunskoj i kuhinji svih zemalja bivše Jugoslavije. Prave se od testa od kuvanog krompira i brašna, u sredinu se stavlja šljiva, a može i kajsija. Skuvane se uvaljaju u prezle pržene na puteru i služe posute šećerom i cimetom.
Reč knedl (Knödel) je nemačka i potiče od latinske reči nodus („čvor“). U Mađarskoj ih nazivaju gomboc ili knedli; u Sloveniji knedl(j)i ili cmoki; u Češkoj knedliki; u Slovačkoj, knedle; u Luksemburgu, knidel; u Hrvatskoj okruglice ili knedle; Bosni, Poljskoj i Srbiji, knedle, mada u Vojvodini i gomboce; u Bukovini, cnigle; u Italiji, kanederli i Francuskoj, kunel. U nekim regionima Sjedinjenih Država kada kažete „klab“, mislite na krompirove knedle. I Šveđani i Norvežani prave knedle, ali sa mesom, kao i u Kanadi. Neki izvori tvrde da su se u antici i srednjem veku pod knedlama podrazumevale pržene loptice mlevenog mesa koje su se dodavale u salatu. Tek od 17. veka počinju da se prave kuglice od brašna, ali su prvobitno pečene i smatrane za pecivo. Početkom 19. veka više nisu bile prilog koji ide uz meso, već su postale glavno jelo. Postepeno, nastajale su razne varijante, a korišćen je i pirinač i različiti nadevi.
Postoji legenda da je car Ferdinand ostao upamćen po izreci „Ja sam car, hoću knedle!”. Navodno, nije ga zanimalo koje je doba godine, već je morao da dobije knedle kad god poželi, inače je otpuštao kuvare.
Kako se knedla širila iz centralnoevropske gastronomije na sve regione teško se može pratiti, a autorsko pravo pokušavaju da prisvoje i u Austriji, Bavarskoj, Mađarskoj i Češkoj. Međutim, činjenica je da u obliku u kome ih danas poznajemo, ne postoje tako dugo.
Danas se knedle mogu naći sa mnogo različitih ukusa. Došlo je i do promene u njihovoj veličini. Pored tradicionalnih knedli sa šljivama ili kajsijama, danas se prave i sa čokoladnim kremom, malinama, kokosom, narandžom, višnjom….
Recepti za knedle se prenose iz generacije u generaciju, ali su gotovo svi saglasni u jednoj stvari – najbolji krompir za knedle je onaj stari. Neki ih jedu s pavlakom i šećerom, drugi su ljubitelji cimeta i vanil šećera. Neke domaćice će smesu barenog krompira i brašna zamesiti s margarinom, uljem ili svinjskom mašću, a druge se zalažu isključivo za puter.
Ovih dana iz Srbije je pokrenuta inicijativa da ovo tradicionalno jelo dobije svoj dan sa ciljem da se očuva i slavi ova tradicionalna poslastica. To bi trebalo da bude dan kada ćemo reći hvala svim našim precima koji su prenosili recept s kolena na koleno i omogućili nam da danas s ponosom možemo da kažemo da imamo tradiciju, navode pokretači inicijative.
Predloženo je da Svetski dan knedli bude 8. septembar, jer je kraj avgusta i početak septembra vreme kada šljive sazrevaju i kada su se knedle najviše jele. Osam savršeno odgovara izgledu dve knedle na tanjiju, a takođe, broj osam predstavlja neprekidan tok, odnosno beskonačnost, jer poslastica koja tako dugo traje ima potencijal da traje beskonačno dugo.
Ukoliko želite i vi da date svoj doprinos u pokretanju Svetskog dana knedli, od 18. do 28. avgusta 2020 godine možete glasati na Instagramu i priključiti se ovoj ideji .
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Kada kažete šljiva, da li prvo pomislite na knedle". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Na Trgu Partizana u Užicu je zvanično otvorena ovogodišnja moto sezona. Domaćin Centralnog otvaranja Moto Asocijacije Srbije, po drugi put bio je Moto klub Užice.
Nekada je bio jedan od najvećih talenata užičkog boksa. Branio je boje reprezentacije tadašnje Jugoslavije na trestižnom turniru u Haleu u Nemačkoj, gde su nastupali najbolji amteri sveta.
U ski centru Kopaonik, od ponedeljka 25.03.2024.g. pa do zatvaranja zimske sezone, skijaši će moći da iskoriste popust od 30% na cene ski karata, od poludnevne do sedmodnevne.
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.