Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
25/08/2020
Autor:
Info Press
Izvor: RTS
Foto: Pixabay
Iz Srbije pokrenuta inicijativa da šljive sa knedlama dobiju svoj dan sa ciljem da se očuva i slavi ova tradicionalna poslastica. Predloženo je da Svetski dan knedli bude 8. septembar,a glasanje traje do 28. avgusta. Knedle sa šljivama su u ovo doba godine omiljena poslastica koju ćete sresti u nemačkoj, austrijskoj, mađarskoj, češkoj, slovačkoj, rumunskoj i kuhinji svih zemalja bivše Jugoslavije. Prave se od testa od kuvanog krompira i brašna, u sredinu se stavlja šljiva, a može i kajsija. Skuvane se uvaljaju u prezle pržene na puteru i služe posute šećerom i cimetom. Reč knedl (Knödel) je nemačka i potiče od latinske reči nodus („čvor“). U Mađarskoj ih nazivaju gomboc ili knedli; u Sloveniji knedl(j)i ili cmoki; u Češkoj knedliki; u Slovačkoj, knedle; u Luksemburgu, knidel; u Hrvatskoj okruglice ili knedle; Bosni, Poljskoj i Srbiji, knedle, mada u Vojvodini i gomboce; u Bukovini, cnigle; u Italiji, kanederli i Francuskoj, kunel. U nekim regionima Sjedinjenih Država kada kažete „klab“, mislite na krompirove knedle. I Šveđani i Norvežani prave knedle, ali sa mesom, kao i u Kanadi. Neki izvori tvrde da su se u antici i srednjem veku pod knedlama podrazumevale pržene loptice mlevenog mesa koje su se dodavale u salatu. Tek od 17. veka počinju da se prave kuglice od brašna, ali su prvobitno pečene i smatrane za pecivo. Početkom 19. veka više nisu bile prilog koji ide uz meso, već su postale glavno jelo. Postepeno, nastajale su razne varijante, a korišćen je i pirinač i različiti nadevi. Postoji legenda da je car Ferdinand ostao upamćen po izreci „Ja sam car, hoću knedle!”. Navodno, nije ga zanimalo koje je doba godine, već je morao da dobije knedle kad god poželi, inače je otpuštao kuvare. Kako se knedla širila iz centralnoevropske gastronomije na sve regione teško se može pratiti, a autorsko pravo pokušavaju da prisvoje i u Austriji, Bavarskoj, Mađarskoj i Češkoj. Međutim, činjenica je da u obliku u kome ih danas poznajemo, ne postoje tako dugo. Danas se knedle mogu naći sa mnogo različitih ukusa. Došlo je i do promene u njihovoj veličini. Pored tradicionalnih knedli sa šljivama ili kajsijama, danas se prave i sa čokoladnim kremom, malinama, kokosom, narandžom, višnjom…. Recepti za knedle se prenose iz generacije u generaciju, ali su gotovo svi saglasni u jednoj stvari – najbolji krompir za knedle je onaj stari. Neki ih jedu s pavlakom i šećerom, drugi su ljubitelji cimeta i vanil šećera. Neke domaćice će smesu barenog krompira i brašna zamesiti s margarinom, uljem ili svinjskom mašću, a druge se zalažu isključivo za puter. Ovih dana iz Srbije je pokrenuta inicijativa da ovo tradicionalno jelo dobije svoj dan sa ciljem da se očuva i slavi ova tradicionalna poslastica. To bi trebalo da bude dan kada ćemo reći hvala svim našim precima koji su prenosili recept s kolena na koleno i omogućili nam da danas s ponosom možemo da kažemo da imamo tradiciju, navode pokretači inicijative. Predloženo je da Svetski dan knedli bude 8. septembar, jer je kraj avgusta i početak septembra vreme kada šljive sazrevaju i kada su se knedle najviše jele. Osam savršeno odgovara izgledu dve knedle na tanjiju, a takođe, broj osam predstavlja neprekidan tok, odnosno beskonačnost, jer poslastica koja tako dugo traje ima potencijal da traje beskonačno dugo. Ukoliko želite i vi da date svoj doprinos u pokretanju Svetskog dana knedli, od 18. do 28. avgusta 2020 godine možete glasati na Instagramu i priključiti se ovoj ideji .
Napišite komentar za ovaj članak
spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
pročitaj još sličnih vesti
Jedna od najposećenijih turističko- sportskih manifestacija u Srbiji, 31. Drinska regata otvorena je u Bajinoj Bašti i trajaće do 20. jula. Tradicionalnim “Bašta bazarom” i kulturno zabavnim programom na gradskom trgu počela je… […]
U zlatiborskom selu Sirogojnu, 12. jula, održaće se manifestacija„Petrovdanski dani“ koja promoviše tradiciju i kulturno nasleđe.Manifestacija je predviđena da počne u ranim jutarnjim časovima svečanom Liturgijom u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla,… […]
U užičkom selu Volujac, na Ranču „Pavlović“ održan je peti „Ranč fest“, manifestacija koja iz godine u godinu okuplja ljubitelje kvalitetne muzike, prirode i druženja. Festival je i ove godine trajao dva dana,… […]
U Čačku 9.marta u prizemlju kafića ,, Dardos”, u 12 časova biće održano takmičenje u klasičnom pikadu. Organizator turnira je Pikado klub ,, 032″.
Počela je prodaja ulaznica za tematsku žurku Jugoslovenka, koja već redovno puni klub u Gradskom kulturnom centru. Ovo je zabava svih velikih jugoslovenskih bendova, urbanih muzičkih pokreta, presek tadašnje i sadašnje scene na… […]
pretraži sajt
Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.
najnovije vesti
Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs
Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Iz Srbije pokrenuta inicijativa da šljive sa knedlama dobiju svoj dan sa ciljem da se očuva i slavi ova tradicionalna poslastica. Predloženo je da Svetski dan knedli bude 8. septembar,a glasanje traje do 28. avgusta. Knedle sa šljivama su u ovo doba godine omiljena poslastica koju ćete sresti u nemačkoj, austrijskoj, mađarskoj, češkoj, slovačkoj, rumunskoj i kuhinji svih zemalja bivše Jugoslavije. Prave se od testa od kuvanog krompira i brašna, u sredinu se stavlja šljiva, a može i kajsija. Skuvane se uvaljaju u prezle pržene na puteru i služe posute šećerom i cimetom. Reč knedl (Knödel) je nemačka i potiče od latinske reči nodus („čvor“). U Mađarskoj ih nazivaju gomboc ili knedli; u Sloveniji knedl(j)i ili cmoki; u Češkoj knedliki; u Slovačkoj, knedle; u Luksemburgu, knidel; u Hrvatskoj okruglice ili knedle; Bosni, Poljskoj i Srbiji, knedle, mada u Vojvodini i gomboce; u Bukovini, cnigle; u Italiji, kanederli i Francuskoj, kunel. U nekim regionima Sjedinjenih Država kada kažete „klab“, mislite na krompirove knedle. I Šveđani i Norvežani prave knedle, ali sa mesom, kao i u Kanadi. Neki izvori tvrde da su se u antici i srednjem veku pod knedlama podrazumevale pržene loptice mlevenog mesa koje su se dodavale u salatu. Tek od 17. veka počinju da se prave kuglice od brašna, ali su prvobitno pečene i smatrane za pecivo. Početkom 19. veka više nisu bile prilog koji ide uz meso, već su postale glavno jelo. Postepeno, nastajale su razne varijante, a korišćen je i pirinač i različiti nadevi. Postoji legenda da je car Ferdinand ostao upamćen po izreci „Ja sam car, hoću knedle!”. Navodno, nije ga zanimalo koje je doba godine, već je morao da dobije knedle kad god poželi, inače je otpuštao kuvare. Kako se knedla širila iz centralnoevropske gastronomije na sve regione teško se može pratiti, a autorsko pravo pokušavaju da prisvoje i u Austriji, Bavarskoj, Mađarskoj i Češkoj. Međutim, činjenica je da u obliku u kome ih danas poznajemo, ne postoje tako dugo. Danas se knedle mogu naći sa mnogo različitih ukusa. Došlo je i do promene u njihovoj veličini. Pored tradicionalnih knedli sa šljivama ili kajsijama, danas se prave i sa čokoladnim kremom, malinama, kokosom, narandžom, višnjom…. Recepti za knedle se prenose iz generacije u generaciju, ali su gotovo svi saglasni u jednoj stvari – najbolji krompir za knedle je onaj stari. Neki ih jedu s pavlakom i šećerom, drugi su ljubitelji cimeta i vanil šećera. Neke domaćice će smesu barenog krompira i brašna zamesiti s margarinom, uljem ili svinjskom mašću, a druge se zalažu isključivo za puter. Ovih dana iz Srbije je pokrenuta inicijativa da ovo tradicionalno jelo dobije svoj dan sa ciljem da se očuva i slavi ova tradicionalna poslastica. To bi trebalo da bude dan kada ćemo reći hvala svim našim precima koji su prenosili recept s kolena na koleno i omogućili nam da danas s ponosom možemo da kažemo da imamo tradiciju, navode pokretači inicijative. Predloženo je da Svetski dan knedli bude 8. septembar, jer je kraj avgusta i početak septembra vreme kada šljive sazrevaju i kada su se knedle najviše jele. Osam savršeno odgovara izgledu dve knedle na tanjiju, a takođe, broj osam predstavlja neprekidan tok, odnosno beskonačnost, jer poslastica koja tako dugo traje ima potencijal da traje beskonačno dugo. Ukoliko želite i vi da date svoj doprinos u pokretanju Svetskog dana knedli, od 18. do 28. avgusta 2020 godine možete glasati na Instagramu i priključiti se ovoj ideji .
Napiši komentar
komentari
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pročitaj slične vesti
Jedna od najposećenijih turističko- sportskih manifestacija u Srbiji, 31. Drinska regata otvorena je u Bajinoj Bašti i trajaće do 20. jula. Tradicionalnim “Bašta bazarom” i kulturno zabavnim programom na gradskom trgu počela je… […]
U zlatiborskom selu Sirogojnu, 12. jula, održaće se manifestacija„Petrovdanski dani“ koja promoviše tradiciju i kulturno nasleđe.Manifestacija je predviđena da počne u ranim jutarnjim časovima svečanom Liturgijom u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla,… […]
U užičkom selu Volujac, na Ranču „Pavlović“ održan je peti „Ranč fest“, manifestacija koja iz godine u godinu okuplja ljubitelje kvalitetne muzike, prirode i druženja. Festival je i ove godine trajao dva dana,… […]
pretraži sajt
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs