Sa kumom Obradovićem odveo je Partizan na krov Evrope, panker koji je drugovao sa legendama srpskog glumišta i rok scene: Crno-beli “Sveti Sava” Milenko Savović

Sa kumom Obradovićem odveo je Partizan na krov Evrope, panker koji je drugovao sa legendama srpskog glumišta i rok scene: Crno-beli “Sveti Sava” Milenko Savović

02/03/2021

Autor: 

Info Press

Izvor: 24 sedam

Foto: MN Press

Kapiten koji je mladog Duška Vujoševića “postavio” na klupu i promenio istoriju crno-belih.

Jedna vest u ponedeljak poslepodne rastužila je sve navijače Partizana i ljubitelje košarke, posebno one koji su 80-tih godina prošlog veka s tribina novobeogradske Hale sportova imali tu privilegiju i čast da isprate stvaranje budućeg prvaka Evrope.

Jedan od najzaslužnijih za najveći uspeh srpske klupske košarke, ali i postavljanje crno-belih na pijadestal najtrofejnijeg košarkaškog kolektiva u zemlji Milenko Savović preminuo je u 60. godini od posledica virusa korona.

Savović je jedna od najvećih legendi kluba iz Humske, čiji je dres nosio skoro celu karijeru. Harizmatični i avangardni centar boje Partizana branio je 12 sezona, tokom koji je osvojio po tri titule prvaka Jugoslavije i Kupa Radivoja Koraća, te dva Kupa nekadašnje SFRJ.

Milenko je bio jedan od mezimaca “grobara”, koji su ga u igračkim danima prozvali “Sveti Sava”, a prva sećanja za “kraljicu igrara” ga vežu za SP u Ljubljani na kojoj je Jugoslavija osvojila prvu zlatnu medalju.

– Igrao sam ispred zgrade. Rade Aleksić, otac Srđana Aleksića koji je ubijen jer je branio muslimanskog druga, voleo je basket i počeo je da nas trenira – ispričao je Savović u jednom od intervjua za “Nedeljnik”, u kojem je otkrio i da mu je otac umalo ostao bez posla zbog njegove odluke da dođe u Partizan.

– Imali smo pripreme u Sloveniji i bilo je zabranjeno da predstavnici klubova komuniciraju sa igračima. Zvoni telefon na recepciji i zovu me da izađem iz hotela. Uđem u kola, a u njima sede Ranko Žeravica i Đorđe Čolović. Bio je to poziv da pređem u Partizan. Posle toga je došao Šakota sa istim predlogom. Vratim se kući i kažem ocu, a on: ‘Dobro, ima vremena’. Kasnije zvoni telefon, pitaju me da li sam razmislio i hajde na zimskom raspustu da pređem. Pojavi se tadašnji trener Bosne – Bogdan Tanjević i kaže mi da računaju na mene, a imam i dva strica u Sarajevu. Kad su videli da hoću u Partizan, pretili su mom ocu da će da dobije otkaz, a on se branio: ‘Ne mogu da utičem na njega – kako on odluči, tako će biti’.

Ispostavilo se da je rođeni Trebinjac (19. jul 1960. godine), doneo pravu odluku, koja mu je u kasnijim godinama donela nekoliko velikih prijateljstava sa ostvarenim ljudima iz raznih društvenih sfera. I ono najvažnije – kumstvo sa legendarnim Željkom Obradovićem, čiji je dolazak na klupu Partizana opisao na sledeći način:

– Željko je trebalo da bude kapiten reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Rimu. A sve se dešava u noći pre odlaska na to prvenstvo. Željko i ja sedimo u ‘Klubu književnika’ sa ženama na večeri i dogovaramo se da nađemo klub u kojem ćemo zajedno igrati sledeće sezone. Mi smo dugogodišnji prijatelji i kumovi. Tada nije bilo mobilnih telefona i izlazi kelner iz kuhinje i kaže mi: ‘Savo, telefon’. Na vezi je Kićanović i kaže: ‘Gde ste? Tražimo vas po celom gradu. Dođite kod mene kući’. Godinama unazad je Kića pričao da će Željko biti trener, a ja da dođem na njegovo mesto. Ali nismo se nadali da će to biti brzo. I odemo i dogovorimo se s Kićom, ali postoji problem jer Željko treba da ode na aerodrom i kaže Dudi Ivkoviću da postaje trener. Prilazimo aerodromu, unosi se oprema, mi bez torbi i Duda pita: ‘Gde ste vi?’. Kaže mu Željko: ‘Postao sam trener Partizana’. Na to će Duda: ‘Ma, ‘ajde bre’, Ali onda ugleda Kiću i shvati da je ozbiljno. Voleo je mnogo Željka, i čestitao mu je”.

Savović je, uz Obradovića, bio jedan od stubova Partizanove ekipe koja je stasavala krajem 80-tih godina prošlog veka. Bio je kao stariji brat golobradim Divcu, Paspalju, Saši Đorđeđviću, Predragu Daniloviću…, a koliko je njegovo mišljenje cenio legendarni Dragan Kićanović, čovek koji je uradio temelje modernog i dominantnog Partizana, pokazuje i priča o dolask, tada dvadesetsedmogidišnjeg u Duška Vujoševića na klupu Partizana u sezoni 1986/87. Dule je bio pomoćnik Laletu Lučiću. Igrali smo jednu utakmicu, bio je 20. januar, znam jer je bila Laletova slava. Gubimo od Šibenke s dvadeset razlike. Na sledeći trening dolazi Kića. On nikada nije dolazio na treninge. Pomislimo: ‘Čim je došao brka, ovaj je gotov’. Kaže Kića: ‘Sinoć smo kod mene imali sastanak, rešili smo da smenimo Laleta, ali nemam pojma koga da stavimo’. Ja mu kažem: ‘Šta imaš da dovodiš nekog u januaru, u polusezoni, uzmi Duleta jer on ionako vodi treninge. Pitaj i Željka (Obradovića)’. I tako je Dule Vujošević postao trener i posle nekoliko meseci mi postanemo prvaci Jugoslavije. Sledeće godine, Liga Evrope i fajnal for u Ganu. To je bila velika škola za kasnije kad sam postao direktor i kada smo uzeli finale u Istanbulu. Imao sam privilegiju da radim sa najboljim trenerima – od Ranka Žeravice do profesora Aleksandra Nikolića od koga ne učiš samo basket već i život”.

Drugovao je Savović dugo godina sa bardom jugoslovenskog i srpskog glumišta Bogdanom Diklićem, u Beogradu je bio jedan od prvih pankera, a gimnazijsko druženje sa Giletom iz “Električnog orgazma” usmerilo ga je malo i na rok scenu.

– Kad su se pojavili pank i ‘Novi talas’, sve sam zaboravio i počeo sam samo to da slušam. Ofarbao sam zbog panka mali pramen kose u crveno. Dolazim na trening Partizana i trener me izbaci. Kaže mi: ‘Na šta ličiš, čoveče?!’. Bilo je diskretno, ali morao sam da odsečem taj pramen. Tad mi je bilo krivo zbog toga – ispričao je Savović, dok je Gile ne tako davno otkrio da je samo zbog školskog druga išao na utakmice, iako ga sport nikad nije mnogo zanimao.

– U to vreme smo se dosta družili i par puta je zvao mene, Čavketa i Bananu da dođemo na utakmicu. Stalno nam je davao karte da smo par puta zaista išli na neke utakmice, a Partizan je tada razvaljivao. Čak smo išli i na utakmicu u Zagreb, kada je Partizan tamo pobedio Cibonu posle ne znam koliko godina, to je bilo na granici naučne fantastike.

Kićanovićeva ideja o tandemu Obradović/Savović na čelu sportskog sektora Partizana ostvarena je u najtežoj, ali i najuspešnijoj sezoni u istoriji kluba. Željko kao trener i njegov kum Milenko kao sportski direktor, odveli su crno-bele na krov Evrope 1992. godine u istorijskom istanbulskom finalu F4, koje je trojkom u poslednjoj sekundi, protiv španskog Huventuda, rešio Aleksandar Đorđević.

– Saša Danilović je pred sam kraj dobio petu ličnu i dolazeći na klupu rekao Saletu Đorđeviću: “Ovo samo ti možeš da završiš!” i Sale je to završio na najbolji mogući način – pričao je Milenko Savović, koji je bio veoma aktivan na društvenim mrežama, pa je tako u jednom “tvitu” otrkio i rodbinske veze sa tragično nastradalim hrvatskim košarkašem i jednim od najboljih evropskih i svetskih igrača svih vremena Draženom Petrovićem.

,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Sa kumom Obradovićem odveo je Partizan na krov Evrope, panker koji je drugovao sa legendama srpskog glumišta i rok scene: Crno-beli “Sveti Sava” Milenko Savović". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

JKP „Vodovod“ Čačak – OBAVEŠTENJE

JKP „VODOVOD“ Čačak

Počelo prijavljivanje  za rehabilitaciju  u banjama

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje  raspisao je oglas za upućivanje penzionera  na rehabilitaciju za 2024. godinu, a pravo da konkurišu za desetodnevni besplatni  boravak  u banjama i  lečilištima  u  Srbiji  imaju korisnici čija penzija iznosi do 39.850 dinara i imaju prebivalište u Srbiji.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Ulaganje u sportsku infrastrukturu, jedan od  uslova za razvoj sporta

Ulaganje u sportsku infrastrukturu je jedan od prioriteta gradskog rukovodstva u Čačku. U toku je rekonstrukcija  stadiona FK  Polet.  Finansijska sredstva su obezbeđena iz budžeta grada,  kako bi se omogućio razvoj sporta. 

 Fudbaleri  Vujna  savladali  Mršince  rezultatom  8:0

Fudbaleri  fudbalskog  kluba Vujan  iz  Prislonice   savladali  su   tokom  vikenda ,  na  domaćem  terenu ,  ekipu  iz  Mršinaca  rezultatom  8: 0.  Utakmica je  odigrana u  okviru  4.  kola  Gradske  lige  Čačak. 

PRVENSTVO SRBIJE U KARATEU ZA POLETARCE

Na Prvenstvu Srbije u karateu za poletarce, pionire i nade, koje je protekli vikend održano u Mladenovcu takmičari Karate kluba „Užice“ osvojili su pet medalja, jednu zlatnu i po dve srebrne i bronzane.

Međunarodna ulična trka “Derventa 2024”

U petak je u Derventi (Republika Srpska) održana Međunarodna ulična trka “Derventa 2024”. Kao i prošle godine , učešće su i ove uzeli atletičari Atletskog kluba “Mladost” iz Užica.

Radničke sportske igre 2024

U sali Gradskog veća u Čačku održana je  konferencija za medije povodom sedmih  Radničkih sportskih igara u organizaciji grada Čačka. Ove godine igre će trajati od 16. do 23.  juna. 

Kliknite ovde za sve vesti iz sporta

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
38

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2024 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Sa kumom Obradovićem odveo je Partizan na krov Evrope, panker koji je drugovao sa legendama srpskog glumišta i rok scene: Crno-beli “Sveti Sava” Milenko Savović

02/03/2021
Autor:
Info Press
Izvor: 24 sedam
Foto: MN Press

Kapiten koji je mladog Duška Vujoševića “postavio” na klupu i promenio istoriju crno-belih.

Jedna vest u ponedeljak poslepodne rastužila je sve navijače Partizana i ljubitelje košarke, posebno one koji su 80-tih godina prošlog veka s tribina novobeogradske Hale sportova imali tu privilegiju i čast da isprate stvaranje budućeg prvaka Evrope.

Jedan od najzaslužnijih za najveći uspeh srpske klupske košarke, ali i postavljanje crno-belih na pijadestal najtrofejnijeg košarkaškog kolektiva u zemlji Milenko Savović preminuo je u 60. godini od posledica virusa korona.

Savović je jedna od najvećih legendi kluba iz Humske, čiji je dres nosio skoro celu karijeru. Harizmatični i avangardni centar boje Partizana branio je 12 sezona, tokom koji je osvojio po tri titule prvaka Jugoslavije i Kupa Radivoja Koraća, te dva Kupa nekadašnje SFRJ.

Milenko je bio jedan od mezimaca “grobara”, koji su ga u igračkim danima prozvali “Sveti Sava”, a prva sećanja za “kraljicu igrara” ga vežu za SP u Ljubljani na kojoj je Jugoslavija osvojila prvu zlatnu medalju.

– Igrao sam ispred zgrade. Rade Aleksić, otac Srđana Aleksića koji je ubijen jer je branio muslimanskog druga, voleo je basket i počeo je da nas trenira – ispričao je Savović u jednom od intervjua za “Nedeljnik”, u kojem je otkrio i da mu je otac umalo ostao bez posla zbog njegove odluke da dođe u Partizan.

– Imali smo pripreme u Sloveniji i bilo je zabranjeno da predstavnici klubova komuniciraju sa igračima. Zvoni telefon na recepciji i zovu me da izađem iz hotela. Uđem u kola, a u njima sede Ranko Žeravica i Đorđe Čolović. Bio je to poziv da pređem u Partizan. Posle toga je došao Šakota sa istim predlogom. Vratim se kući i kažem ocu, a on: ‘Dobro, ima vremena’. Kasnije zvoni telefon, pitaju me da li sam razmislio i hajde na zimskom raspustu da pređem. Pojavi se tadašnji trener Bosne – Bogdan Tanjević i kaže mi da računaju na mene, a imam i dva strica u Sarajevu. Kad su videli da hoću u Partizan, pretili su mom ocu da će da dobije otkaz, a on se branio: ‘Ne mogu da utičem na njega – kako on odluči, tako će biti’.

Ispostavilo se da je rođeni Trebinjac (19. jul 1960. godine), doneo pravu odluku, koja mu je u kasnijim godinama donela nekoliko velikih prijateljstava sa ostvarenim ljudima iz raznih društvenih sfera. I ono najvažnije – kumstvo sa legendarnim Željkom Obradovićem, čiji je dolazak na klupu Partizana opisao na sledeći način:

– Željko je trebalo da bude kapiten reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Rimu. A sve se dešava u noći pre odlaska na to prvenstvo. Željko i ja sedimo u ‘Klubu književnika’ sa ženama na večeri i dogovaramo se da nađemo klub u kojem ćemo zajedno igrati sledeće sezone. Mi smo dugogodišnji prijatelji i kumovi. Tada nije bilo mobilnih telefona i izlazi kelner iz kuhinje i kaže mi: ‘Savo, telefon’. Na vezi je Kićanović i kaže: ‘Gde ste? Tražimo vas po celom gradu. Dođite kod mene kući’. Godinama unazad je Kića pričao da će Željko biti trener, a ja da dođem na njegovo mesto. Ali nismo se nadali da će to biti brzo. I odemo i dogovorimo se s Kićom, ali postoji problem jer Željko treba da ode na aerodrom i kaže Dudi Ivkoviću da postaje trener. Prilazimo aerodromu, unosi se oprema, mi bez torbi i Duda pita: ‘Gde ste vi?’. Kaže mu Željko: ‘Postao sam trener Partizana’. Na to će Duda: ‘Ma, ‘ajde bre’, Ali onda ugleda Kiću i shvati da je ozbiljno. Voleo je mnogo Željka, i čestitao mu je”.

Savović je, uz Obradovića, bio jedan od stubova Partizanove ekipe koja je stasavala krajem 80-tih godina prošlog veka. Bio je kao stariji brat golobradim Divcu, Paspalju, Saši Đorđeđviću, Predragu Daniloviću…, a koliko je njegovo mišljenje cenio legendarni Dragan Kićanović, čovek koji je uradio temelje modernog i dominantnog Partizana, pokazuje i priča o dolask, tada dvadesetsedmogidišnjeg u Duška Vujoševića na klupu Partizana u sezoni 1986/87. Dule je bio pomoćnik Laletu Lučiću. Igrali smo jednu utakmicu, bio je 20. januar, znam jer je bila Laletova slava. Gubimo od Šibenke s dvadeset razlike. Na sledeći trening dolazi Kića. On nikada nije dolazio na treninge. Pomislimo: ‘Čim je došao brka, ovaj je gotov’. Kaže Kića: ‘Sinoć smo kod mene imali sastanak, rešili smo da smenimo Laleta, ali nemam pojma koga da stavimo’. Ja mu kažem: ‘Šta imaš da dovodiš nekog u januaru, u polusezoni, uzmi Duleta jer on ionako vodi treninge. Pitaj i Željka (Obradovića)’. I tako je Dule Vujošević postao trener i posle nekoliko meseci mi postanemo prvaci Jugoslavije. Sledeće godine, Liga Evrope i fajnal for u Ganu. To je bila velika škola za kasnije kad sam postao direktor i kada smo uzeli finale u Istanbulu. Imao sam privilegiju da radim sa najboljim trenerima – od Ranka Žeravice do profesora Aleksandra Nikolića od koga ne učiš samo basket već i život”.

Drugovao je Savović dugo godina sa bardom jugoslovenskog i srpskog glumišta Bogdanom Diklićem, u Beogradu je bio jedan od prvih pankera, a gimnazijsko druženje sa Giletom iz “Električnog orgazma” usmerilo ga je malo i na rok scenu.

– Kad su se pojavili pank i ‘Novi talas’, sve sam zaboravio i počeo sam samo to da slušam. Ofarbao sam zbog panka mali pramen kose u crveno. Dolazim na trening Partizana i trener me izbaci. Kaže mi: ‘Na šta ličiš, čoveče?!’. Bilo je diskretno, ali morao sam da odsečem taj pramen. Tad mi je bilo krivo zbog toga – ispričao je Savović, dok je Gile ne tako davno otkrio da je samo zbog školskog druga išao na utakmice, iako ga sport nikad nije mnogo zanimao.

– U to vreme smo se dosta družili i par puta je zvao mene, Čavketa i Bananu da dođemo na utakmicu. Stalno nam je davao karte da smo par puta zaista išli na neke utakmice, a Partizan je tada razvaljivao. Čak smo išli i na utakmicu u Zagreb, kada je Partizan tamo pobedio Cibonu posle ne znam koliko godina, to je bilo na granici naučne fantastike.

Kićanovićeva ideja o tandemu Obradović/Savović na čelu sportskog sektora Partizana ostvarena je u najtežoj, ali i najuspešnijoj sezoni u istoriji kluba. Željko kao trener i njegov kum Milenko kao sportski direktor, odveli su crno-bele na krov Evrope 1992. godine u istorijskom istanbulskom finalu F4, koje je trojkom u poslednjoj sekundi, protiv španskog Huventuda, rešio Aleksandar Đorđević.

– Saša Danilović je pred sam kraj dobio petu ličnu i dolazeći na klupu rekao Saletu Đorđeviću: “Ovo samo ti možeš da završiš!” i Sale je to završio na najbolji mogući način – pričao je Milenko Savović, koji je bio veoma aktivan na društvenim mrežama, pa je tako u jednom “tvitu” otrkio i rodbinske veze sa tragično nastradalim hrvatskim košarkašem i jednim od najboljih evropskih i svetskih igrača svih vremena Draženom Petrovićem.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Sa kumom Obradovićem odveo je Partizan na krov Evrope, panker koji je drugovao sa legendama srpskog glumišta i rok scene: Crno-beli “Sveti Sava” Milenko Savović". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Ulaganje u sportsku infrastrukturu, jedan od  uslova za razvoj sporta

Ulaganje u sportsku infrastrukturu je jedan od prioriteta gradskog rukovodstva u Čačku. U toku je rekonstrukcija  stadiona FK  Polet.  Finansijska sredstva su obezbeđena iz budžeta grada,  kako bi se omogućio razvoj sporta. 

 Fudbaleri  Vujna  savladali  Mršince  rezultatom  8:0

Fudbaleri  fudbalskog  kluba Vujan  iz  Prislonice   savladali  su   tokom  vikenda ,  na  domaćem  terenu ,  ekipu  iz  Mršinaca  rezultatom  8: 0.  Utakmica je  odigrana u  okviru  4.  kola  Gradske  lige  Čačak. 

PRVENSTVO SRBIJE U KARATEU ZA POLETARCE

Na Prvenstvu Srbije u karateu za poletarce, pionire i nade, koje je protekli vikend održano u Mladenovcu takmičari Karate kluba „Užice“ osvojili su pet medalja, jednu zlatnu i po dve srebrne i bronzane.

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up