oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
21/09/2024
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Infopress
Foto: Infopress
Duže od 30 godina u destileriji Voćne rakije Plazinić u selu Premeća kod Čačka proizvodi se rakija po tradicionalnoj tehnologiji i po oceni stručnjaka vrhunskog je kvaliteta. U proizvodnji dominira šljiva, ali asortiman čini i kajsijevača, viljamovka, jabukovača , likeri i druge vrste pića od različitog voća. U destileriji Plazinić godišnje se poizvede oko 15 hiljada litara rakije , dok će ove sezone biti malo ispod proseka i vlasnik destilerije profesor Milan Plazinić očekuje oko 12 hiljada litara što je dobro, kaže , s obzirom na specifične vremenske prilike koje su negativno uticale n a rod voća. Voćne rakije Plazinić mogu se naći u ekskluzivnim beogradskim restoranima, nekoliko čačanskih. Kupci su i privatne firme , kao i pojedinci. U destileriji Plazinić gde se proizvode rakije visokog kvaliteta popularni lampek već mesec dana radi punom parom. Tako će biti još mesec dana , a onda slede još neke radnje i ceo proces od ovogodišnje letine, odnosno voća , biće završen u januaru. Sve dugo traje, ali je zato rakija , po oceni stručnjak , vrhunskog kvaliteta. I tako svake sezone punih 30 godina i duže. Ove godine šljiva je dobro rodila u Premeći i okolini i pored neodgovarajućih vremenskih prilika. ,, Ova godina je po mnogo čemu bila specifična. Nije bila količina plodova ona koja je trebalo da bude jer je suša dva meseca uzela svoj danak. Mnogo stabala je posušeno jer je ovo bio baš neprirodno dug period bez padavina.Na svu sreću dosta plodova je ostalo i dostiglo je vrenje , mada je ove godine 20 dana pre sve počelo nego što je uobičajeno. Što se mene kao proizvođača tiče , ova godina je izuzetna s obzirom da su plodovi puni šećera i da je kvalitet rakije, s obzirom n a prvu destilaciju koju smo uradili, izuzetno dobar.Nadam se da će tako biti i narednih mesec dana koliko će trajati prva destilacija”, započeo je priču vlasnik destilerije , odnosno zanatske radnje Voćne rakije Plazinić profesor Milan Plazinić. Profesor Plazinić , inače prodekan za nastavu na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku , pod zasadom šljiva ima oko hektar i po. To je mlad voćnjak i ne očekuje velike količine roda , ali zato ostatak voća nabavlja u komšiluku kod svojih meštana, zatim u Kačulicama, Žaočanima i okolnim selima . Rakija se peče u kazanu, tradicionalnom lampeku uz mala osavremenjavanja . Tačno je , kaže naš sagovornik , da postoje savremeni uređaji, veće zapremine , gde se brže i lakše obavlja posao, ali se kvalitet i prava aroma postiže u domaćem ambijentu. Kod Plazinića to je u prostoru pored dva lampeka u kojima vatra pucketa dok se obavlja prva destilacija, a u stvari je treća faza u proizvodnji rakije . ,, Prva faza je odrediti pravo vreme kada su plodovi u punoj zrelosti koja je pogodna za proizvodnju rakije . Potrebno je da bude odnos kiselina povoljan i optimalan da bi se dobio dobar proizvod. Inače vrhunska rakija se može dobiti samo od vrhunskih plodova. Druga faza bi bila vrenje što predstavlja komplikovan biohemijski proces i tu možemo nešto da utičemo, mada ja pustam da mi divlji postojeći kvasci to odrade”, priča nam profesor Plazinić. On je vlasnik i najvećeg podruma rakija u Srbiji sa najvećom količinom ovog pića koje je smešteno u harstovu burad zapremine od 100 do hiljadu litara. Najstarija rakija je proizvedena 1997. I još uvek nije degustirana. ,, U podrumu se obavlja druga faza, odnosno četvrta generalno u proizvodnji rakije.To je odležavanje. Kada se uradi destilacija i redestilacija da se dobije prepečenica jačine preko sa 50 procenata etil alkohola u sebi. Taj destilat obavezno ide u hrastovo bure i na odležavanje . Minimalno bi trebalo tri godine da odležava i ja ništa ne pakujem što bar tri godine nije bilo u buretu. Imam i rakija koje pravim od destilata starih osam godina , ali i 15 i više”, priča nam profesor. Dodaje da u proizvodnji rakije postoji pet faza i sve su podjednako važne. ,,Greška u bilo kojoj fazi može da bude katastrofalna”, objašnjava profesor Plazinić. Nije slučajno što je naš sagovornik ozbiljno počeo da se bavi proizvodnjom rakije. I pored uspešne profesorske karijere na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku , želeo je da nastavi porodični posao i u tome takođe postao uspešan. Svoje proizvode uglavnom plasira na domaće tržište, a malo manje na inostrano. ,, Najčešće je to nekoliko restorana u Čačku i u Beogradu. U Beogradu je recimo to Kraun plaza hotel.U njemu se pije moja rakija i uglavnom privatne firme uzimaju za reprezentacije.To su moje mušterije i moram malo i da se pohvalim. Od početka ko je započeo da uzima moje rakije nije prestajao. Pojavljuju se samo novi kupci, ali i ne širim mnogo neku prodaju s obzirom na količine sa kojima raspolažem, a i neozbiljno je izgubiti kontinuitet, da nestane pa da mora da se ček a neka godina”, reči su Plazinića. Visoko kvalitetna rakija biće i dalje cilj u zanatskoj radnji Voćne rakije Plazinić i zadovoljni kupci. Da bi se sve to postiglo potrebno je uložiti veliki rad pa za profesora Plazinića nema odmora tokom čitave godine. Tome treba dodati i angažovaost na fakultetu , što mu je primarni posao. Ali kada se nešto radi iz ljubavi ni dva posla paralelno ne predstavljaju teret, već zadovoljstvo .
Napišite komentar za ovaj članak
spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak
Najnoviji oglasi
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
pročitaj još sličnih vesti
Socijalna ekonomija je ekonomija čiji je prevashodni cilj ostvarenje koristi za širu društvenu zajenicu I društveno setljive grupe, a ne sticanje dobiti
Radove izvodi konzorcijum američke kompanije Behtel i turske Enka. Auto-put se gradi za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilometara na čas
Iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Užice upozoravaju da je zbog dugog sušngo perioda došlo do velikog deficita zemljišne vlage, i to je glavni razlog zbog koga je stanje na mnogim parcelama užičkog… […]
Cilj je da se pruži podrka održivom turizmu, razvije turistička infrastruktura i podstakne domaći turizam.
Za Srbiju će od 1. avgusta važiti carina u visini od 35 odsto za izvoz robe u SAD I smanjena je za dva odsto u odosu na provibitnu najavu u aprilu ove godine.… […]
pretraži sajt
Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.
najnovije vesti
Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs
Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Duže od 30 godina u destileriji Voćne rakije Plazinić u selu Premeća kod Čačka proizvodi se rakija po tradicionalnoj tehnologiji i po oceni stručnjaka vrhunskog je kvaliteta. U proizvodnji dominira šljiva, ali asortiman čini i kajsijevača, viljamovka, jabukovača , likeri i druge vrste pića od različitog voća. U destileriji Plazinić godišnje se poizvede oko 15 hiljada litara rakije , dok će ove sezone biti malo ispod proseka i vlasnik destilerije profesor Milan Plazinić očekuje oko 12 hiljada litara što je dobro, kaže , s obzirom na specifične vremenske prilike koje su negativno uticale n a rod voća. Voćne rakije Plazinić mogu se naći u ekskluzivnim beogradskim restoranima, nekoliko čačanskih. Kupci su i privatne firme , kao i pojedinci. U destileriji Plazinić gde se proizvode rakije visokog kvaliteta popularni lampek već mesec dana radi punom parom. Tako će biti još mesec dana , a onda slede još neke radnje i ceo proces od ovogodišnje letine, odnosno voća , biće završen u januaru. Sve dugo traje, ali je zato rakija , po oceni stručnjak , vrhunskog kvaliteta. I tako svake sezone punih 30 godina i duže. Ove godine šljiva je dobro rodila u Premeći i okolini i pored neodgovarajućih vremenskih prilika. ,, Ova godina je po mnogo čemu bila specifična. Nije bila količina plodova ona koja je trebalo da bude jer je suša dva meseca uzela svoj danak. Mnogo stabala je posušeno jer je ovo bio baš neprirodno dug period bez padavina.Na svu sreću dosta plodova je ostalo i dostiglo je vrenje , mada je ove godine 20 dana pre sve počelo nego što je uobičajeno. Što se mene kao proizvođača tiče , ova godina je izuzetna s obzirom da su plodovi puni šećera i da je kvalitet rakije, s obzirom n a prvu destilaciju koju smo uradili, izuzetno dobar.Nadam se da će tako biti i narednih mesec dana koliko će trajati prva destilacija”, započeo je priču vlasnik destilerije , odnosno zanatske radnje Voćne rakije Plazinić profesor Milan Plazinić. Profesor Plazinić , inače prodekan za nastavu na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku , pod zasadom šljiva ima oko hektar i po. To je mlad voćnjak i ne očekuje velike količine roda , ali zato ostatak voća nabavlja u komšiluku kod svojih meštana, zatim u Kačulicama, Žaočanima i okolnim selima . Rakija se peče u kazanu, tradicionalnom lampeku uz mala osavremenjavanja . Tačno je , kaže naš sagovornik , da postoje savremeni uređaji, veće zapremine , gde se brže i lakše obavlja posao, ali se kvalitet i prava aroma postiže u domaćem ambijentu. Kod Plazinića to je u prostoru pored dva lampeka u kojima vatra pucketa dok se obavlja prva destilacija, a u stvari je treća faza u proizvodnji rakije . ,, Prva faza je odrediti pravo vreme kada su plodovi u punoj zrelosti koja je pogodna za proizvodnju rakije . Potrebno je da bude odnos kiselina povoljan i optimalan da bi se dobio dobar proizvod. Inače vrhunska rakija se može dobiti samo od vrhunskih plodova. Druga faza bi bila vrenje što predstavlja komplikovan biohemijski proces i tu možemo nešto da utičemo, mada ja pustam da mi divlji postojeći kvasci to odrade”, priča nam profesor Plazinić. On je vlasnik i najvećeg podruma rakija u Srbiji sa najvećom količinom ovog pića koje je smešteno u harstovu burad zapremine od 100 do hiljadu litara. Najstarija rakija je proizvedena 1997. I još uvek nije degustirana. ,, U podrumu se obavlja druga faza, odnosno četvrta generalno u proizvodnji rakije.To je odležavanje. Kada se uradi destilacija i redestilacija da se dobije prepečenica jačine preko sa 50 procenata etil alkohola u sebi. Taj destilat obavezno ide u hrastovo bure i na odležavanje . Minimalno bi trebalo tri godine da odležava i ja ništa ne pakujem što bar tri godine nije bilo u buretu. Imam i rakija koje pravim od destilata starih osam godina , ali i 15 i više”, priča nam profesor. Dodaje da u proizvodnji rakije postoji pet faza i sve su podjednako važne. ,,Greška u bilo kojoj fazi može da bude katastrofalna”, objašnjava profesor Plazinić. Nije slučajno što je naš sagovornik ozbiljno počeo da se bavi proizvodnjom rakije. I pored uspešne profesorske karijere na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku , želeo je da nastavi porodični posao i u tome takođe postao uspešan. Svoje proizvode uglavnom plasira na domaće tržište, a malo manje na inostrano. ,, Najčešće je to nekoliko restorana u Čačku i u Beogradu. U Beogradu je recimo to Kraun plaza hotel.U njemu se pije moja rakija i uglavnom privatne firme uzimaju za reprezentacije.To su moje mušterije i moram malo i da se pohvalim. Od početka ko je započeo da uzima moje rakije nije prestajao. Pojavljuju se samo novi kupci, ali i ne širim mnogo neku prodaju s obzirom na količine sa kojima raspolažem, a i neozbiljno je izgubiti kontinuitet, da nestane pa da mora da se ček a neka godina”, reči su Plazinića. Visoko kvalitetna rakija biće i dalje cilj u zanatskoj radnji Voćne rakije Plazinić i zadovoljni kupci. Da bi se sve to postiglo potrebno je uložiti veliki rad pa za profesora Plazinića nema odmora tokom čitave godine. Tome treba dodati i angažovaost na fakultetu , što mu je primarni posao. Ali kada se nešto radi iz ljubavi ni dva posla paralelno ne predstavljaju teret, već zadovoljstvo .
Napiši komentar
komentari
Najnoviji oglasi
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Pročitaj slične vesti
Socijalna ekonomija je ekonomija čiji je prevashodni cilj ostvarenje koristi za širu društvenu zajenicu I društveno setljive grupe, a ne sticanje dobiti
Radove izvodi konzorcijum američke kompanije Behtel i turske Enka. Auto-put se gradi za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilometara na čas
Iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Užice upozoravaju da je zbog dugog sušngo perioda došlo do velikog deficita zemljišne vlage, i to je glavni razlog zbog koga je stanje na mnogim parcelama užičkog… […]
pretraži sajt
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs