Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
13/01/2024
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Infopress
Foto: Infopress
U Poljoprivrednoj školi sa Domom učenika ,,Ljubo Mićić” u Požegi danas je započela 10. Jubilarna Zimska škola za poljoprivrednike čiji je akcenat na promociji organske proizvodnje i oživljavanju sela. Organizator skupa je Centar organske poljoprivrede Užice. Zimska škola je okupila vrhunske stručnjake iz oblasti poljoprivrede sa fakulteta i instituta koji će svoje znanje i iskustvo u praksi preneti poljoprivrednim proizvođačima , takođe učesnicima skupa. Zimska škola za poljoprivrednike organizuje se od 2013. kada je i osnovan Centar organske poljoprivrede Užice, organizator skupa. Domaćin prvog susreta bil a su braća Sekulić na Zlatibor , a svih narednih devet godina Poljoprivredna škola u Požegi. Naziv desete jubilarne Zimske škole za poljoprivrednike je Kako oživeti selo sa akcentom na organsku poljoprivredu. ,, To je jedan trend u svetu. Dvanaest posto godišnje se pomera rast. Broj proizvođača i površine organske hrane se povećaju.Kod nas malo to ide sporije, ali se nadamo da će krenuti.Osnovno naše škole je da taj nivo edukacije, ekološke svesti povećavamo. Nadamo se da uspevamo u tome. Ako smo smanjili količinu mineralnih đubriva bar za jedan džak, ako smo smanjili upotrebu pasticida , ako smo povećali prikolicu stajnjaka po hektaru, ako smo posejali neki hektra lucerke, crvene deteline, ako smo nabavili neku autohtonu rasu ili sortu biljaka, onda smo napravili pomak”, kaže prof. dr Nedeljko Bajić, predsednik Organizacionog odbora. Sagledavajući značaj organske proizvodnje kao sve perspektivniji vid proizvodnje pomoćnik ministarke poljoprivrede Aleksandar Bogićević je rekao da je država povećajla agrarni budžet za organsku poljoprivredu ocenujući i veliku korist koju za poljoprivrednike ima Zimska škola. Osim da čuju korisne savete, nova znanja, poljoprivrednici su imali priliku i da u okviru izložbe , predstave deo svojih proizvoda koje proizvode na gazdinstvima na prirodan, zdrav, organski način. Milomir Stanojčić iz sela Bioska vlasnik je farme koza rase alpino i direktor je zadruge Tara- organik u kojoj su udružena poljoprivredna domaćinstva koj a se uglavnom bave organskom proizvodnjom . Kaže da nastoje da animiraju još neka gazdinstva da se bave organskom proizvodnjom. Ima 30 grla ovaca i od mleka proizvodi razne vrste sireva. Slobodan Radivojčević iz Bajine Bašte na dva hektara proizvodi pšenicu speltu i heljdu. Spelta je stara sorta pšenice , preteča te žitarice , bez glutena je i izuzetno zdrava za ljudsku ishranu. Goran Bojović, iz Brezovica , poznati je proizvođač moravki, stare sorte svinja, dugogodišnji je učesnik Zimske škole u Požegi koja mu je kaže omogućila da postigne sve to što danas ima , a zahvaljujući profesoru Bajiću nekoliko puta je išao na studijsko putovanje u Nemačku odakle se vratio sa znanjem koje je stekao u toj bogatoj zemlji. Pozdravljajući goste predsednik opštine Požega Đorđe Nikitović je rekao da ga raduje to što vidi da je na Zimskoj školi prisustno dosta mladih što uliva nadu da poljoprivreda ima perspektivu , a da će selo ponovo oživeti i procvetati. Zimska škola za poljoprivrednike prilika je i da domaćin Poljoprivredna škola promoviše svoje kapacitete, da uspostavi kontakte sa proizvođačima i kompanijama koji mogu da budu korisni za realizaciju praktične nastave .,, Dobra je saradnja sa svim socijalnim partnerima bez obzira da li su u pitanju veterinarske ambulante, pekare, mesare. Posebno bih istakao tradicionalno dobru saradnju sa kompanijom Budimka sa kojom smo od 2019. U procesu dualnog obrazovanja”, rekao je Kojo Bošković, direktor Poljoprivredne škole sa Domom učenika ,,Ljubo Mićić”. Novi način stočarenaj, sorte šljive pogodne za sušenje , primena veštačke inteligencije za kontrolu alkoholnog vrenja, tehnologija organske proizvodnje jaja apiterapija inovacije u proizvodnji krompira , samo su neke od tema o kojima će vrhunski stručnjaci doktori nauka govoriti tokom tri dana trajanja skupa. 






Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

pročitaj još sličnih vesti
Predsednik Društva pčelara Čačak je iskusni pčelar sa praksom u ovoj oblasti dužoj od 45 godina
Privredna komora Srbije nagrađuje tradicionalnim godišnjim priznanjima najuspešnija privredna društva i pojedince koji su se u 2025. godini istakli rezultatima, radom i angažovanjem. Među dobitnicima iz Zlatiborskog upravnog okruga su : Elektrotermija doo… […]
U fabričkom krugu Valjonice bakra Sevojno održana je pokazna vatrogasna vežba u kojoj su učestovale vatrogasne jedinice Impol Sevala, MUP-a Užice, kao i zaposleni Valjaonice bakra Sevojno. Iako predstavlja zakonsku obavezu, vežba je… […]
Na sednici Parlamenta privrednika Moravičkog i Raškog okruga sumirani su rezultati rada u 2025. i analiziran privredni razvoj. Na sednici su dodeljene godišnje nagrade pojedincima i kolektivima za doprinos razvoju privrede. Nagrada PK… […]
Nosilac programa za voćarstvo je čačanski Institut za voćarstvo zahvaljujući dugopgodišnjem realnom sagledavanju situacije u ovoj oblasti .

pretraži sajt

Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
U Poljoprivrednoj školi sa Domom učenika ,,Ljubo Mićić” u Požegi danas je započela 10. Jubilarna Zimska škola za poljoprivrednike čiji je akcenat na promociji organske proizvodnje i oživljavanju sela. Organizator skupa je Centar organske poljoprivrede Užice. Zimska škola je okupila vrhunske stručnjake iz oblasti poljoprivrede sa fakulteta i instituta koji će svoje znanje i iskustvo u praksi preneti poljoprivrednim proizvođačima , takođe učesnicima skupa. Zimska škola za poljoprivrednike organizuje se od 2013. kada je i osnovan Centar organske poljoprivrede Užice, organizator skupa. Domaćin prvog susreta bil a su braća Sekulić na Zlatibor , a svih narednih devet godina Poljoprivredna škola u Požegi. Naziv desete jubilarne Zimske škole za poljoprivrednike je Kako oživeti selo sa akcentom na organsku poljoprivredu. ,, To je jedan trend u svetu. Dvanaest posto godišnje se pomera rast. Broj proizvođača i površine organske hrane se povećaju.Kod nas malo to ide sporije, ali se nadamo da će krenuti.Osnovno naše škole je da taj nivo edukacije, ekološke svesti povećavamo. Nadamo se da uspevamo u tome. Ako smo smanjili količinu mineralnih đubriva bar za jedan džak, ako smo smanjili upotrebu pasticida , ako smo povećali prikolicu stajnjaka po hektaru, ako smo posejali neki hektra lucerke, crvene deteline, ako smo nabavili neku autohtonu rasu ili sortu biljaka, onda smo napravili pomak”, kaže prof. dr Nedeljko Bajić, predsednik Organizacionog odbora. Sagledavajući značaj organske proizvodnje kao sve perspektivniji vid proizvodnje pomoćnik ministarke poljoprivrede Aleksandar Bogićević je rekao da je država povećajla agrarni budžet za organsku poljoprivredu ocenujući i veliku korist koju za poljoprivrednike ima Zimska škola. Osim da čuju korisne savete, nova znanja, poljoprivrednici su imali priliku i da u okviru izložbe , predstave deo svojih proizvoda koje proizvode na gazdinstvima na prirodan, zdrav, organski način. Milomir Stanojčić iz sela Bioska vlasnik je farme koza rase alpino i direktor je zadruge Tara- organik u kojoj su udružena poljoprivredna domaćinstva koj a se uglavnom bave organskom proizvodnjom . Kaže da nastoje da animiraju još neka gazdinstva da se bave organskom proizvodnjom. Ima 30 grla ovaca i od mleka proizvodi razne vrste sireva. Slobodan Radivojčević iz Bajine Bašte na dva hektara proizvodi pšenicu speltu i heljdu. Spelta je stara sorta pšenice , preteča te žitarice , bez glutena je i izuzetno zdrava za ljudsku ishranu. Goran Bojović, iz Brezovica , poznati je proizvođač moravki, stare sorte svinja, dugogodišnji je učesnik Zimske škole u Požegi koja mu je kaže omogućila da postigne sve to što danas ima , a zahvaljujući profesoru Bajiću nekoliko puta je išao na studijsko putovanje u Nemačku odakle se vratio sa znanjem koje je stekao u toj bogatoj zemlji. Pozdravljajući goste predsednik opštine Požega Đorđe Nikitović je rekao da ga raduje to što vidi da je na Zimskoj školi prisustno dosta mladih što uliva nadu da poljoprivreda ima perspektivu , a da će selo ponovo oživeti i procvetati. Zimska škola za poljoprivrednike prilika je i da domaćin Poljoprivredna škola promoviše svoje kapacitete, da uspostavi kontakte sa proizvođačima i kompanijama koji mogu da budu korisni za realizaciju praktične nastave .,, Dobra je saradnja sa svim socijalnim partnerima bez obzira da li su u pitanju veterinarske ambulante, pekare, mesare. Posebno bih istakao tradicionalno dobru saradnju sa kompanijom Budimka sa kojom smo od 2019. U procesu dualnog obrazovanja”, rekao je Kojo Bošković, direktor Poljoprivredne škole sa Domom učenika ,,Ljubo Mićić”. Novi način stočarenaj, sorte šljive pogodne za sušenje , primena veštačke inteligencije za kontrolu alkoholnog vrenja, tehnologija organske proizvodnje jaja apiterapija inovacije u proizvodnji krompira , samo su neke od tema o kojima će vrhunski stručnjaci doktori nauka govoriti tokom tri dana trajanja skupa. 






Napiši komentar

komentari

Najnoviji oglasi
Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pročitaj slične vesti
Darovi za nove članove Društva pčelara Čačak i početnike u pčelarstvu
Predsednik Društva pčelara Čačak je iskusni pčelar sa praksom u ovoj oblasti dužoj od 45 godina
Privredna komora Užice dodelila nagrade najboljim privrednicima i privrednim društvima
Privredna komora Srbije nagrađuje tradicionalnim godišnjim priznanjima najuspešnija privredna društva i pojedince koji su se u 2025. godini istakli rezultatima, radom i angažovanjem. Među dobitnicima iz Zlatiborskog upravnog okruga su : Elektrotermija doo… […]
Pokazna vatrogasna vežba u fabričkom krugu Valjaonice bakra Sevojno
U fabričkom krugu Valjonice bakra Sevojno održana je pokazna vatrogasna vežba u kojoj su učestovale vatrogasne jedinice Impol Sevala, MUP-a Užice, kao i zaposleni Valjaonice bakra Sevojno. Iako predstavlja zakonsku obavezu, vežba je… […]

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs