U Institutu za voćarstvo u Čačku započeto  kalemljenje voća

U Institutu za voćarstvo u Čačku započeto  kalemljenje voća

12/08/2022

Autor: 

Gordana Rajičić

Izvor: Info Press

Foto: Info Press

U  čačanskom  Institutu  za   voćarstvo  započeto  je  kalemljenje  voća, jedan  od   najvažnijih   procesa  proizvodnje  u  ovoj  ustanovi.  U  narednih  nekoliko  dana  biće  okalemljeno oko  80 hiljada  najpre  šljive  dženarike , a zatim i  drugo  voće na površini  od  oko  hektar  i  50  ari  .  Već  nekoliko  godina ovaj  posao u  Institutu u  Čačku    obavljaju  kalemari   iz  okoline  Kruševca i  Trstenika.   

U   čačanski    Institut  za voćarstvo već  tri godine  dolaze  vredni  kalemari   iz  okoline  Kruševca  i   Trstenika.  Ekipa uigrana ,  sa  značajnim  iskustvom  , školovana i  posao   se  obavlja  bez  greške.  Opremljeni  su  sa  malim  suncobranima  , pokretnim  kolicima  i  drugim  rekvizitim a.  Za  iskusne posao  nije  težak, ali  nije ni  lako kad  upekne  zvezda.

,,Ja se  time  bavim  od  detinjstva . To  mi  je radio  deda,  otac,  pa  sad i  ja“,  priča Dragan  Miletić iz  Velike  Drenove.  ,,To  je  tradicija  kod  nas. Kod  nas  je  kalemarsko  mesto.  Razne  kalemove  smo  proizvodili ,  pa smo  prešli  na sadnice.  Važno  je  obratiti  pažnju  da je  zdrava podloga,  da je  zdrav  pelcer.  Potrebno  je  Sunce,  da  ima  uslova da  rdi.  Posle  toga  se  polije da  bi  to  zalepilo“,  kaže  Miletić.

Drugi  kalemar,  takođe  iz  Velike  Drenove   Nenad  Marković , ima  duže  iskustvo  , ali  pravila pravil ai  način  rada  je  isti  od  vajkada.  I  on  je  ovaj  posao  naučio  od  svojih  starih,  od  komšiluka .  Celo  selo  ranije  se  bavilo  kalemljenjem .  ,,Nekada  su  izvozili  kalemove  za  Rusiju.  Milioni  radnih  jedinica se  izvozilo . Nekada.  Velika  Drenov a i  okolina  su  poznati  po  kalemljenju „,  kaže Marković .   I   kod starijih   voćaka       kalemljenje  može  da  se  obavi  ,  ali  je  potrebno  prethodno  izvršiti  rezidbu da  bi  na  glavnom   stablu  porasli  jači  mladari ,  priča  Marković.

Od  10 .  avgusta  do  polovine  septembra  je  idealno    vreme  za  kalemljenjre  voća ,  kažu  stručnjaci .  Ovoj  operaciji  ne  pogoduje  hladno  vreme  , a  sunce  usporava  posao. Ipak  on mora  da se  obavi  . ,, Time  se  prvenstveno  dobijaju  željene  sorte .  Vi  imate  podlogu  i  na  nju  kalemari  kaleme  željene  sorte koje  se  kasnije  u  toku  naredne  godine  proizvode  i od  kojih  se dobija  sadnica   koja se  kasnije plasira  krajnjim  kupcima  „,  ističe  Nenad  Popović sa Instituta  za  voćarstvo.    

Stručnjaci  kažu  da  je  kalaemljenje    najrasprostranjeniji  način  savremenog  razmnožavanja   voćaka.  To  je  i  vid  oplemenjivanja  divljih  u  pitome voćke.   Od   ovogodišnjeg     kalemovljenja   na rastilu  Instituta,    stižu  sadnice  za  sadnju  u  voćnjake  za sezonu  2023/24. godine. ,,Ovaj  posao  se  vrši  godinam aunazad,  to je  deo  tradicije  Instituta  za  voćarstvo  i  nešto  po  čemu  je  ova ustanova  prepoznatljiva“, kaže  Popović.   Za    četiri,  pet   dana  biće  završeno  kalemljenje  voća  na rastilu   Instituta  za  voćarstvo  koje  se  nalazi u  Atenici  .  Onda  sledi  berba   šljiva na  njihovim  zasadima i  drugog  voća.     

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "U Institutu za voćarstvo u Čačku započeto  kalemljenje voća". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Prodajni savetnik

BM polovna vozila Opis posla:– Prodaja vozila svih brendova iz uvoza i programa staro za novo– Briga o stanju i spremnosti vozila na placu– Procena vrednosti polovnih vozila pri otkupu vozila po principu… […]

British Motors Čačak – OGLAS ZA POSAO

British Motors Čačak otvara radna mesta na sledecim pozijama… SERVISNI SAVETNIK Opis posla-servisni savetnik (servis)• prijem vozila, defektaža i otvaranje radnih naloga• kontrola kvaliteta obavljenog servisa• organizacija dolazaka vozila na servis i termina… […]

Hladiša – oglas za posao

Potreban radnik sa minimalnim iskustvom na poziciji montera rasladnih i grejnih uredjaja. Kotakt telefon: 0655051973

British Motors Cacak oglasava slobodno radno mesto

BRITISH MOTORS CACAK, Prislonica bb Čačak Otvora radno mesto na sledećoj poziciji: Radnik u autoperionici Opis posla: -vrši pranje vozila unutra i spolja, kao i dubinsko pranje vozila -pravilno koristi sredstva za rad… […]

Konkurs za radno mesto: Kontrolor tehničkog pregleda

Privredno društvo CVS SERVICES DOO iz Beograda prisutna na teritoriji cele Srbije kao najbrže rastuća kompanija za delatnost tehničkog pregleda motornih vozila raspisuje konkurs za radno mesto: Kontrolor tehničkog pregleda. Opis: Kontrolor tehničkog pregleda… […]

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Promenom pristupa u proizvodnji maline do  boljeg kvaliteta i većih prinosa, tvrde stručnjaci 

Na Institutu  za  voćarstvo  predstavljeni  su  rezultati  upravo  završenog  projekta  pod  nazivom  ,,Unapređenje  primarne  proizvodnje  maline  kroz  modifikaciju  primenjenih  agro i  pomotehničkih  mera  . Cilj  je  bio   promena  pristupa i  realizacije  mera  i … […]

Čačanska privreda beleži rast izvoza od 30 % u prvih sedam meseci 2022.

Privreda MO je za prvih sedam meseci ove godine ostvarila povećanje spoljnotrgovinske razmene za preko  30 % , a najveći obim kako izvoza tako I  I uvoza ostvarila je čačanska privreda. Prema podacima RPK MOi… […]

PAPRIKA RODILA KAO NIKADA RANIJE: CENA – OD 130 DO 200 DINARA PO KILOGRAMU

Prijepolje – Sitno se odbrojava do spremanja zimnice, a početkom septembra neprikosnovena kraljica na svakoj pijaci postaje paprika. Njegoš Stojadinović iz Prijepolja u dolini pored Lima uzgaja ovo povrće na oko četiri hektara… […]

Proizvodi ,,Moj  špaiz“ sa gazdinstva Jovašević  osvajajau tržište 

Na   poljoprivrednom  gazdinstvu  ,,Jovašević“ iz  Preljine   uveliko  se  prerađuje  voće  i  povrće  u  proizvode  pod  nazivom  ,,Moj  špaiz“    koji  već  pet  godina  stižu  do  kupaca širom  Srbije.  U  ovoj  maloj  porodičnoj  firmi  proizvodnja… […]

U Institutu za voćarstvo u Čačku započeto  kalemljenje voća

U  čačanskom  Institutu  za   voćarstvo  započeto  je  kalemljenje  voća, jedan  od   najvažnijih   procesa  proizvodnje  u  ovoj  ustanovi.  U  narednih  nekoliko  dana  biće  okalemljeno oko  80 hiljada  najpre  šljive  dženarike , a zatim i … […]

Kliknite ovde za sve vesti iz privrede

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
30

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2022 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

U Institutu za voćarstvo u Čačku započeto  kalemljenje voća

12/08/2022
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Info Press
Foto: Info Press

U  čačanskom  Institutu  za   voćarstvo  započeto  je  kalemljenje  voća, jedan  od   najvažnijih   procesa  proizvodnje  u  ovoj  ustanovi.  U  narednih  nekoliko  dana  biće  okalemljeno oko  80 hiljada  najpre  šljive  dženarike , a zatim i  drugo  voće na površini  od  oko  hektar  i  50  ari  .  Već  nekoliko  godina ovaj  posao u  Institutu u  Čačku    obavljaju  kalemari   iz  okoline  Kruševca i  Trstenika.   

U   čačanski    Institut  za voćarstvo već  tri godine  dolaze  vredni  kalemari   iz  okoline  Kruševca  i   Trstenika.  Ekipa uigrana ,  sa  značajnim  iskustvom  , školovana i  posao   se  obavlja  bez  greške.  Opremljeni  su  sa  malim  suncobranima  , pokretnim  kolicima  i  drugim  rekvizitim a.  Za  iskusne posao  nije  težak, ali  nije ni  lako kad  upekne  zvezda.

,,Ja se  time  bavim  od  detinjstva . To  mi  je radio  deda,  otac,  pa  sad i  ja“,  priča Dragan  Miletić iz  Velike  Drenove.  ,,To  je  tradicija  kod  nas. Kod  nas  je  kalemarsko  mesto.  Razne  kalemove  smo  proizvodili ,  pa smo  prešli  na sadnice.  Važno  je  obratiti  pažnju  da je  zdrava podloga,  da je  zdrav  pelcer.  Potrebno  je  Sunce,  da  ima  uslova da  rdi.  Posle  toga  se  polije da  bi  to  zalepilo“,  kaže  Miletić.

Drugi  kalemar,  takođe  iz  Velike  Drenove   Nenad  Marković , ima  duže  iskustvo  , ali  pravila pravil ai  način  rada  je  isti  od  vajkada.  I  on  je  ovaj  posao  naučio  od  svojih  starih,  od  komšiluka .  Celo  selo  ranije  se  bavilo  kalemljenjem .  ,,Nekada  su  izvozili  kalemove  za  Rusiju.  Milioni  radnih  jedinica se  izvozilo . Nekada.  Velika  Drenov a i  okolina  su  poznati  po  kalemljenju „,  kaže Marković .   I   kod starijih   voćaka       kalemljenje  može  da  se  obavi  ,  ali  je  potrebno  prethodno  izvršiti  rezidbu da  bi  na  glavnom   stablu  porasli  jači  mladari ,  priča  Marković.

Od  10 .  avgusta  do  polovine  septembra  je  idealno    vreme  za  kalemljenjre  voća ,  kažu  stručnjaci .  Ovoj  operaciji  ne  pogoduje  hladno  vreme  , a  sunce  usporava  posao. Ipak  on mora  da se  obavi  . ,, Time  se  prvenstveno  dobijaju  željene  sorte .  Vi  imate  podlogu  i  na  nju  kalemari  kaleme  željene  sorte koje  se  kasnije  u  toku  naredne  godine  proizvode  i od  kojih  se dobija  sadnica   koja se  kasnije plasira  krajnjim  kupcima  „,  ističe  Nenad  Popović sa Instituta  za  voćarstvo.    

Stručnjaci  kažu  da  je  kalaemljenje    najrasprostranjeniji  način  savremenog  razmnožavanja   voćaka.  To  je  i  vid  oplemenjivanja  divljih  u  pitome voćke.   Od   ovogodišnjeg     kalemovljenja   na rastilu  Instituta,    stižu  sadnice  za  sadnju  u  voćnjake  za sezonu  2023/24. godine. ,,Ovaj  posao  se  vrši  godinam aunazad,  to je  deo  tradicije  Instituta  za  voćarstvo  i  nešto  po  čemu  je  ova ustanova  prepoznatljiva“, kaže  Popović.   Za    četiri,  pet   dana  biće  završeno  kalemljenje  voća  na rastilu   Instituta  za  voćarstvo  koje  se  nalazi u  Atenici  .  Onda  sledi  berba   šljiva na  njihovim  zasadima i  drugog  voća.     

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "U Institutu za voćarstvo u Čačku započeto  kalemljenje voća". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Prodajni savetnik

BM polovna vozila Opis posla:– Prodaja vozila svih brendova iz uvoza i programa staro za novo– Briga o stanju i spremnosti vozila na placu– Procena vrednosti polovnih vozila pri otkupu vozila po principu… […]

British Motors Čačak – OGLAS ZA POSAO

British Motors Čačak otvara radna mesta na sledecim pozijama… SERVISNI SAVETNIK Opis posla-servisni savetnik (servis)• prijem vozila, defektaža i otvaranje radnih naloga• kontrola kvaliteta obavljenog servisa• organizacija dolazaka vozila na servis i termina… […]

Hladiša – oglas za posao

Potreban radnik sa minimalnim iskustvom na poziciji montera rasladnih i grejnih uredjaja. Kotakt telefon: 0655051973

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Promenom pristupa u proizvodnji maline do  boljeg kvaliteta i većih prinosa, tvrde stručnjaci 

Na Institutu  za  voćarstvo  predstavljeni  su  rezultati  upravo  završenog  projekta  pod  nazivom  ,,Unapređenje  primarne  proizvodnje  maline  kroz  modifikaciju  primenjenih  agro i  pomotehničkih  mera  . Cilj  je  bio   promena  pristupa i  realizacije  mera  i … […]

Čačanska privreda beleži rast izvoza od 30 % u prvih sedam meseci 2022.

Privreda MO je za prvih sedam meseci ove godine ostvarila povećanje spoljnotrgovinske razmene za preko  30 % , a najveći obim kako izvoza tako I  I uvoza ostvarila je čačanska privreda. Prema podacima RPK MOi… […]

PAPRIKA RODILA KAO NIKADA RANIJE: CENA – OD 130 DO 200 DINARA PO KILOGRAMU

Prijepolje – Sitno se odbrojava do spremanja zimnice, a početkom septembra neprikosnovena kraljica na svakoj pijaci postaje paprika. Njegoš Stojadinović iz Prijepolja u dolini pored Lima uzgaja ovo povrće na oko četiri hektara… […]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up