U Institutu za voćarstvo u Čačku započeto  kalemljenje voća

U Institutu za voćarstvo u Čačku započeto  kalemljenje voća

12/08/2022

Autor: 

Gordana Rajičić

Izvor: Info Press

Foto: Info Press

U  čačanskom  Institutu  za   voćarstvo  započeto  je  kalemljenje  voća, jedan  od   najvažnijih   procesa  proizvodnje  u  ovoj  ustanovi.  U  narednih  nekoliko  dana  biće  okalemljeno oko  80 hiljada  najpre  šljive  dženarike , a zatim i  drugo  voće na površini  od  oko  hektar  i  50  ari  .  Već  nekoliko  godina ovaj  posao u  Institutu u  Čačku    obavljaju  kalemari   iz  okoline  Kruševca i  Trstenika.   

U   čačanski    Institut  za voćarstvo već  tri godine  dolaze  vredni  kalemari   iz  okoline  Kruševca  i   Trstenika.  Ekipa uigrana ,  sa  značajnim  iskustvom  , školovana i  posao   se  obavlja  bez  greške.  Opremljeni  su  sa  malim  suncobranima  , pokretnim  kolicima  i  drugim  rekvizitim a.  Za  iskusne posao  nije  težak, ali  nije ni  lako kad  upekne  zvezda.

,,Ja se  time  bavim  od  detinjstva . To  mi  je radio  deda,  otac,  pa  sad i  ja“,  priča Dragan  Miletić iz  Velike  Drenove.  ,,To  je  tradicija  kod  nas. Kod  nas  je  kalemarsko  mesto.  Razne  kalemove  smo  proizvodili ,  pa smo  prešli  na sadnice.  Važno  je  obratiti  pažnju  da je  zdrava podloga,  da je  zdrav  pelcer.  Potrebno  je  Sunce,  da  ima  uslova da  rdi.  Posle  toga  se  polije da  bi  to  zalepilo“,  kaže  Miletić.

Drugi  kalemar,  takođe  iz  Velike  Drenove   Nenad  Marković , ima  duže  iskustvo  , ali  pravila pravil ai  način  rada  je  isti  od  vajkada.  I  on  je  ovaj  posao  naučio  od  svojih  starih,  od  komšiluka .  Celo  selo  ranije  se  bavilo  kalemljenjem .  ,,Nekada  su  izvozili  kalemove  za  Rusiju.  Milioni  radnih  jedinica se  izvozilo . Nekada.  Velika  Drenov a i  okolina  su  poznati  po  kalemljenju „,  kaže Marković .   I   kod starijih   voćaka       kalemljenje  može  da  se  obavi  ,  ali  je  potrebno  prethodno  izvršiti  rezidbu da  bi  na  glavnom   stablu  porasli  jači  mladari ,  priča  Marković.

Od  10 .  avgusta  do  polovine  septembra  je  idealno    vreme  za  kalemljenjre  voća ,  kažu  stručnjaci .  Ovoj  operaciji  ne  pogoduje  hladno  vreme  , a  sunce  usporava  posao. Ipak  on mora  da se  obavi  . ,, Time  se  prvenstveno  dobijaju  željene  sorte .  Vi  imate  podlogu  i  na  nju  kalemari  kaleme  željene  sorte koje  se  kasnije  u  toku  naredne  godine  proizvode  i od  kojih  se dobija  sadnica   koja se  kasnije plasira  krajnjim  kupcima  „,  ističe  Nenad  Popović sa Instituta  za  voćarstvo.    

Stručnjaci  kažu  da  je  kalaemljenje    najrasprostranjeniji  način  savremenog  razmnožavanja   voćaka.  To  je  i  vid  oplemenjivanja  divljih  u  pitome voćke.   Od   ovogodišnjeg     kalemovljenja   na rastilu  Instituta,    stižu  sadnice  za  sadnju  u  voćnjake  za sezonu  2023/24. godine. ,,Ovaj  posao  se  vrši  godinam aunazad,  to je  deo  tradicije  Instituta  za  voćarstvo  i  nešto  po  čemu  je  ova ustanova  prepoznatljiva“, kaže  Popović.   Za    četiri,  pet   dana  biće  završeno  kalemljenje  voća  na rastilu   Instituta  za  voćarstvo  koje  se  nalazi u  Atenici  .  Onda  sledi  berba   šljiva na  njihovim  zasadima i  drugog  voća.     

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "U Institutu za voćarstvo u Čačku započeto  kalemljenje voća". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

JKP „Vodovod“ Čačak – OBAVEŠTENJE

JKP „VODOVOD“ Čačak

Počelo prijavljivanje  za rehabilitaciju  u banjama

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje  raspisao je oglas za upućivanje penzionera  na rehabilitaciju za 2024. godinu, a pravo da konkurišu za desetodnevni besplatni  boravak  u banjama i  lečilištima  u  Srbiji  imaju korisnici čija penzija iznosi do 39.850 dinara i imaju prebivalište u Srbiji.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Privrednici iz Čačka predstavili se na sajmu u Mostaru

Privredna komora Srbije  i Razvojna agencija organizovali su nastup 26 srpskih privrednika iz različitih sektora  na Nacionalnom paviljonu Srbije na 25. Međunarodnom sajmu privrede koji se ove sedmice održava u Mostaru.  Na opštem Morstarskom sajmu… […]

Cena  prasadi  na pijacama I  dalje raste. Tovljenici  znatno  jeftiniji

Na   stočnim  pijacama širom  Srbije  cena prasadi  već  duže  vreme  prilično  je  visoka  u  poređenju  sa   tovljenim  svinjama .  Kilogram  prasadi  težine  oko  25  kilograma  žive  vage  košta  od  500 do  650  dinara. Cena tovljenih  svinja  težine  od  80  do  120  kilograma iznosi   od  220 do  350  dinara  po  kilogramu.

Gornji  MIlanovac  domaćin  konferencije  posvećene  ženskom  preduzetništvu 

U  Kulturnom  centru  u  Gornjem  Milanovcu  održana je  konferencija  pod  nazivom  Preduzetništvo  bez  granica- žene  koje  menjaju  svet.  Organizator  i  pokrovitelj   skupa  je  Udruženje  žena  preduzetnica Šumadije  i  Zapadne  Srbije i  prema njihovim  rečima  cilj  je  da  se  osnaže  i  umreže  žene. Konferencija  je  održana  uz  podršku  opštine  Gornji  Milanovac  i  Privredne  komore  Srbije.  

,, Novi krug do zvezda za inovatore”

U Startap centru  Naučno tehnološkog parka  u Čačku održan je info dan povodom  javnog poziva za četvrti krug dodele bespovratnih sredstava u okviru StarTech projekta ,, Novi krug do zvezda za inovatore”. 

USAID I GRAD UŽICE ORGANIZOVALI OBUKU ZA PREKO 20 UČENIKA- EDUKATORA O ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI

Projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) “Bolja energija” i grad Užice uspešno su organizovali radionicu za preko dvadeste mladih učenika pod nazivom “Bolja energija, za bolju budućnost!”

Kliknite ovde za sve vesti iz privrede

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
147

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2024 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

U Institutu za voćarstvo u Čačku započeto  kalemljenje voća

12/08/2022
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Info Press
Foto: Info Press

U  čačanskom  Institutu  za   voćarstvo  započeto  je  kalemljenje  voća, jedan  od   najvažnijih   procesa  proizvodnje  u  ovoj  ustanovi.  U  narednih  nekoliko  dana  biće  okalemljeno oko  80 hiljada  najpre  šljive  dženarike , a zatim i  drugo  voće na površini  od  oko  hektar  i  50  ari  .  Već  nekoliko  godina ovaj  posao u  Institutu u  Čačku    obavljaju  kalemari   iz  okoline  Kruševca i  Trstenika.   

U   čačanski    Institut  za voćarstvo već  tri godine  dolaze  vredni  kalemari   iz  okoline  Kruševca  i   Trstenika.  Ekipa uigrana ,  sa  značajnim  iskustvom  , školovana i  posao   se  obavlja  bez  greške.  Opremljeni  su  sa  malim  suncobranima  , pokretnim  kolicima  i  drugim  rekvizitim a.  Za  iskusne posao  nije  težak, ali  nije ni  lako kad  upekne  zvezda.

,,Ja se  time  bavim  od  detinjstva . To  mi  je radio  deda,  otac,  pa  sad i  ja“,  priča Dragan  Miletić iz  Velike  Drenove.  ,,To  je  tradicija  kod  nas. Kod  nas  je  kalemarsko  mesto.  Razne  kalemove  smo  proizvodili ,  pa smo  prešli  na sadnice.  Važno  je  obratiti  pažnju  da je  zdrava podloga,  da je  zdrav  pelcer.  Potrebno  je  Sunce,  da  ima  uslova da  rdi.  Posle  toga  se  polije da  bi  to  zalepilo“,  kaže  Miletić.

Drugi  kalemar,  takođe  iz  Velike  Drenove   Nenad  Marković , ima  duže  iskustvo  , ali  pravila pravil ai  način  rada  je  isti  od  vajkada.  I  on  je  ovaj  posao  naučio  od  svojih  starih,  od  komšiluka .  Celo  selo  ranije  se  bavilo  kalemljenjem .  ,,Nekada  su  izvozili  kalemove  za  Rusiju.  Milioni  radnih  jedinica se  izvozilo . Nekada.  Velika  Drenov a i  okolina  su  poznati  po  kalemljenju „,  kaže Marković .   I   kod starijih   voćaka       kalemljenje  može  da  se  obavi  ,  ali  je  potrebno  prethodno  izvršiti  rezidbu da  bi  na  glavnom   stablu  porasli  jači  mladari ,  priča  Marković.

Od  10 .  avgusta  do  polovine  septembra  je  idealno    vreme  za  kalemljenjre  voća ,  kažu  stručnjaci .  Ovoj  operaciji  ne  pogoduje  hladno  vreme  , a  sunce  usporava  posao. Ipak  on mora  da se  obavi  . ,, Time  se  prvenstveno  dobijaju  željene  sorte .  Vi  imate  podlogu  i  na  nju  kalemari  kaleme  željene  sorte koje  se  kasnije  u  toku  naredne  godine  proizvode  i od  kojih  se dobija  sadnica   koja se  kasnije plasira  krajnjim  kupcima  „,  ističe  Nenad  Popović sa Instituta  za  voćarstvo.    

Stručnjaci  kažu  da  je  kalaemljenje    najrasprostranjeniji  način  savremenog  razmnožavanja   voćaka.  To  je  i  vid  oplemenjivanja  divljih  u  pitome voćke.   Od   ovogodišnjeg     kalemovljenja   na rastilu  Instituta,    stižu  sadnice  za  sadnju  u  voćnjake  za sezonu  2023/24. godine. ,,Ovaj  posao  se  vrši  godinam aunazad,  to je  deo  tradicije  Instituta  za  voćarstvo  i  nešto  po  čemu  je  ova ustanova  prepoznatljiva“, kaže  Popović.   Za    četiri,  pet   dana  biće  završeno  kalemljenje  voća  na rastilu   Instituta  za  voćarstvo  koje  se  nalazi u  Atenici  .  Onda  sledi  berba   šljiva na  njihovim  zasadima i  drugog  voća.     

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "U Institutu za voćarstvo u Čačku započeto  kalemljenje voća". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Privrednici iz Čačka predstavili se na sajmu u Mostaru

Privredna komora Srbije  i Razvojna agencija organizovali su nastup 26 srpskih privrednika iz različitih sektora  na Nacionalnom paviljonu Srbije na 25. Međunarodnom sajmu privrede koji se ove sedmice održava u Mostaru.  Na opštem Morstarskom sajmu… […]

Cena  prasadi  na pijacama I  dalje raste. Tovljenici  znatno  jeftiniji

Na   stočnim  pijacama širom  Srbije  cena prasadi  već  duže  vreme  prilično  je  visoka  u  poređenju  sa   tovljenim  svinjama .  Kilogram  prasadi  težine  oko  25  kilograma  žive  vage  košta  od  500 do  650  dinara. Cena tovljenih  svinja  težine  od  80  do  120  kilograma iznosi   od  220 do  350  dinara  po  kilogramu.

Gornji  MIlanovac  domaćin  konferencije  posvećene  ženskom  preduzetništvu 

U  Kulturnom  centru  u  Gornjem  Milanovcu  održana je  konferencija  pod  nazivom  Preduzetništvo  bez  granica- žene  koje  menjaju  svet.  Organizator  i  pokrovitelj   skupa  je  Udruženje  žena  preduzetnica Šumadije  i  Zapadne  Srbije i  prema njihovim  rečima  cilj  je  da  se  osnaže  i  umreže  žene. Konferencija  je  održana  uz  podršku  opštine  Gornji  Milanovac  i  Privredne  komore  Srbije.  

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up