oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
12/08/2022
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Info Press
Foto: Info Press
U čačanskom Institutu za voćarstvo započeto je kalemljenje voća, jedan od najvažnijih procesa proizvodnje u ovoj ustanovi. U narednih nekoliko dana biće okalemljeno oko 80 hiljada najpre šljive dženarike , a zatim i drugo voće na površini od oko hektar i 50 ari . Već nekoliko godina ovaj posao u Institutu u Čačku obavljaju kalemari iz okoline Kruševca i Trstenika. U čačanski Institut za voćarstvo već tri godine dolaze vredni kalemari iz okoline Kruševca i Trstenika. Ekipa uigrana , sa značajnim iskustvom , školovana i posao se obavlja bez greške. Opremljeni su sa malim suncobranima , pokretnim kolicima i drugim rekvizitim a. Za iskusne posao nije težak, ali nije ni lako kad upekne zvezda. ,,Ja se time bavim od detinjstva . To mi je radio deda, otac, pa sad i ja“, priča Dragan Miletić iz Velike Drenove. ,,To je tradicija kod nas. Kod nas je kalemarsko mesto. Razne kalemove smo proizvodili , pa smo prešli na sadnice. Važno je obratiti pažnju da je zdrava podloga, da je zdrav pelcer. Potrebno je Sunce, da ima uslova da rdi. Posle toga se polije da bi to zalepilo“, kaže Miletić. Drugi kalemar, takođe iz Velike Drenove Nenad Marković , ima duže iskustvo , ali pravila pravil ai način rada je isti od vajkada. I on je ovaj posao naučio od svojih starih, od komšiluka . Celo selo ranije se bavilo kalemljenjem . ,,Nekada su izvozili kalemove za Rusiju. Milioni radnih jedinica se izvozilo . Nekada. Velika Drenov a i okolina su poznati po kalemljenju „, kaže Marković . I kod starijih voćaka kalemljenje može da se obavi , ali je potrebno prethodno izvršiti rezidbu da bi na glavnom stablu porasli jači mladari , priča Marković. Od 10 . avgusta do polovine septembra je idealno vreme za kalemljenjre voća , kažu stručnjaci . Ovoj operaciji ne pogoduje hladno vreme , a sunce usporava posao. Ipak on mora da se obavi . ,, Time se prvenstveno dobijaju željene sorte . Vi imate podlogu i na nju kalemari kaleme željene sorte koje se kasnije u toku naredne godine proizvode i od kojih se dobija sadnica koja se kasnije plasira krajnjim kupcima „, ističe Nenad Popović sa Instituta za voćarstvo. Stručnjaci kažu da je kalaemljenje najrasprostranjeniji način savremenog razmnožavanja voćaka. To je i vid oplemenjivanja divljih u pitome voćke. Od ovogodišnjeg kalemovljenja na rastilu Instituta, stižu sadnice za sadnju u voćnjake za sezonu 2023/24. godine. ,,Ovaj posao se vrši godinam aunazad, to je deo tradicije Instituta za voćarstvo i nešto po čemu je ova ustanova prepoznatljiva“, kaže Popović. Za četiri, pet dana biće završeno kalemljenje voća na rastilu Instituta za voćarstvo koje se nalazi u Atenici . Onda sledi berba šljiva na njihovim zasadima i drugog voća.
Napišite komentar za ovaj članak
spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak
Najnoviji oglasi
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
pročitaj još sličnih vesti
Poseban fokus bio je na unapređenju korisničkog iskustva, optimizaciji rada i efikasnijem odgovoru na izazove kao što su sezonski nedostatak radne snage i potrebe savremenog korisnika.
Zlatiborci ne kriju ambicije za ovu sezonu- cilj je jasan- premašiti prošlogodišnji rekod od preko milion i 200 hiljada registrovanih noćenja.
Državni seklretar Ćirković je naveo da je država Srbija ove godine izdvojila iz budžeta oko 150 milijardi dinara .
Zahtevi su podnošeni za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u izgradnju i opremanje objekata
Osnivanjem Ogledne stavnice za selekciju i proizvodnju krompira u Guči 1954. godine, stvoreni su preduslovi za stručni i naučni razvoj proizvodnje krompira.
pretraži sajt
Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.
najnovije vesti
Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs
Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
U čačanskom Institutu za voćarstvo započeto je kalemljenje voća, jedan od najvažnijih procesa proizvodnje u ovoj ustanovi. U narednih nekoliko dana biće okalemljeno oko 80 hiljada najpre šljive dženarike , a zatim i drugo voće na površini od oko hektar i 50 ari . Već nekoliko godina ovaj posao u Institutu u Čačku obavljaju kalemari iz okoline Kruševca i Trstenika. U čačanski Institut za voćarstvo već tri godine dolaze vredni kalemari iz okoline Kruševca i Trstenika. Ekipa uigrana , sa značajnim iskustvom , školovana i posao se obavlja bez greške. Opremljeni su sa malim suncobranima , pokretnim kolicima i drugim rekvizitim a. Za iskusne posao nije težak, ali nije ni lako kad upekne zvezda. ,,Ja se time bavim od detinjstva . To mi je radio deda, otac, pa sad i ja“, priča Dragan Miletić iz Velike Drenove. ,,To je tradicija kod nas. Kod nas je kalemarsko mesto. Razne kalemove smo proizvodili , pa smo prešli na sadnice. Važno je obratiti pažnju da je zdrava podloga, da je zdrav pelcer. Potrebno je Sunce, da ima uslova da rdi. Posle toga se polije da bi to zalepilo“, kaže Miletić. Drugi kalemar, takođe iz Velike Drenove Nenad Marković , ima duže iskustvo , ali pravila pravil ai način rada je isti od vajkada. I on je ovaj posao naučio od svojih starih, od komšiluka . Celo selo ranije se bavilo kalemljenjem . ,,Nekada su izvozili kalemove za Rusiju. Milioni radnih jedinica se izvozilo . Nekada. Velika Drenov a i okolina su poznati po kalemljenju „, kaže Marković . I kod starijih voćaka kalemljenje može da se obavi , ali je potrebno prethodno izvršiti rezidbu da bi na glavnom stablu porasli jači mladari , priča Marković. Od 10 . avgusta do polovine septembra je idealno vreme za kalemljenjre voća , kažu stručnjaci . Ovoj operaciji ne pogoduje hladno vreme , a sunce usporava posao. Ipak on mora da se obavi . ,, Time se prvenstveno dobijaju željene sorte . Vi imate podlogu i na nju kalemari kaleme željene sorte koje se kasnije u toku naredne godine proizvode i od kojih se dobija sadnica koja se kasnije plasira krajnjim kupcima „, ističe Nenad Popović sa Instituta za voćarstvo. Stručnjaci kažu da je kalaemljenje najrasprostranjeniji način savremenog razmnožavanja voćaka. To je i vid oplemenjivanja divljih u pitome voćke. Od ovogodišnjeg kalemovljenja na rastilu Instituta, stižu sadnice za sadnju u voćnjake za sezonu 2023/24. godine. ,,Ovaj posao se vrši godinam aunazad, to je deo tradicije Instituta za voćarstvo i nešto po čemu je ova ustanova prepoznatljiva“, kaže Popović. Za četiri, pet dana biće završeno kalemljenje voća na rastilu Instituta za voćarstvo koje se nalazi u Atenici . Onda sledi berba šljiva na njihovim zasadima i drugog voća.
Napiši komentar
komentari
Najnoviji oglasi
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Pročitaj slične vesti
Poseban fokus bio je na unapređenju korisničkog iskustva, optimizaciji rada i efikasnijem odgovoru na izazove kao što su sezonski nedostatak radne snage i potrebe savremenog korisnika.
Zlatiborci ne kriju ambicije za ovu sezonu- cilj je jasan- premašiti prošlogodišnji rekod od preko milion i 200 hiljada registrovanih noćenja.
Državni seklretar Ćirković je naveo da je država Srbija ove godine izdvojila iz budžeta oko 150 milijardi dinara .
pretraži sajt
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs