Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
12/08/2022
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Info Press
Foto: Info Press
U čačanskom Institutu za voćarstvo započeto je kalemljenje voća, jedan od najvažnijih procesa proizvodnje u ovoj ustanovi. U narednih nekoliko dana biće okalemljeno oko 80 hiljada najpre šljive dženarike , a zatim i drugo voće na površini od oko hektar i 50 ari . Već nekoliko godina ovaj posao u Institutu u Čačku obavljaju kalemari iz okoline Kruševca i Trstenika. U čačanski Institut za voćarstvo već tri godine dolaze vredni kalemari iz okoline Kruševca i Trstenika. Ekipa uigrana , sa značajnim iskustvom , školovana i posao se obavlja bez greške. Opremljeni su sa malim suncobranima , pokretnim kolicima i drugim rekvizitim a. Za iskusne posao nije težak, ali nije ni lako kad upekne zvezda. ,,Ja se time bavim od detinjstva . To mi je radio deda, otac, pa sad i ja“, priča Dragan Miletić iz Velike Drenove. ,,To je tradicija kod nas. Kod nas je kalemarsko mesto. Razne kalemove smo proizvodili , pa smo prešli na sadnice. Važno je obratiti pažnju da je zdrava podloga, da je zdrav pelcer. Potrebno je Sunce, da ima uslova da rdi. Posle toga se polije da bi to zalepilo“, kaže Miletić. Drugi kalemar, takođe iz Velike Drenove Nenad Marković , ima duže iskustvo , ali pravila pravil ai način rada je isti od vajkada. I on je ovaj posao naučio od svojih starih, od komšiluka . Celo selo ranije se bavilo kalemljenjem . ,,Nekada su izvozili kalemove za Rusiju. Milioni radnih jedinica se izvozilo . Nekada. Velika Drenov a i okolina su poznati po kalemljenju „, kaže Marković . I kod starijih voćaka kalemljenje može da se obavi , ali je potrebno prethodno izvršiti rezidbu da bi na glavnom stablu porasli jači mladari , priča Marković. Od 10 . avgusta do polovine septembra je idealno vreme za kalemljenjre voća , kažu stručnjaci . Ovoj operaciji ne pogoduje hladno vreme , a sunce usporava posao. Ipak on mora da se obavi . ,, Time se prvenstveno dobijaju željene sorte . Vi imate podlogu i na nju kalemari kaleme željene sorte koje se kasnije u toku naredne godine proizvode i od kojih se dobija sadnica koja se kasnije plasira krajnjim kupcima „, ističe Nenad Popović sa Instituta za voćarstvo. Stručnjaci kažu da je kalaemljenje najrasprostranjeniji način savremenog razmnožavanja voćaka. To je i vid oplemenjivanja divljih u pitome voćke. Od ovogodišnjeg kalemovljenja na rastilu Instituta, stižu sadnice za sadnju u voćnjake za sezonu 2023/24. godine. ,,Ovaj posao se vrši godinam aunazad, to je deo tradicije Instituta za voćarstvo i nešto po čemu je ova ustanova prepoznatljiva“, kaže Popović. Za četiri, pet dana biće završeno kalemljenje voća na rastilu Instituta za voćarstvo koje se nalazi u Atenici . Onda sledi berba šljiva na njihovim zasadima i drugog voća. 


Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

pročitaj još sličnih vesti
Povodom obeležavanja 75 godina postojanja i rada, Valjaonica bakra Sevojno organizovala je svečani susret i posetu fabrici za penzionere i bivše zaposlene. Obilazak je organizovan sa posebnim merama bezbednosti predviđenim za velike, grupne… […]
Iako je 2025.godina bila veoma izazovna za privredu, u čačanskom Uniprometu ostvaren je rast proizvodnje, otvorena je nova proizvodna linija i integrisane nove robotske jedinice što će omogućiti rast proizvodnih kapaciteta tog preduzeća… […]
Pre 15 godina požeška kompanija Inmold suočila se sa ozbiljnim nedostatkom kvalifikovanih majstora. Rešenje su pronašli u dualnom obrazovanju, spajajući školsku teoriju i praktičan rad u kompaniji. Ovaj model pokazao se kao izuzetno… […]
Nikola Bojović, operativni direktor u kompaniji Unipromet dobio je priznaje Mladi menadžer godine. Nagrada, koju dodeljuje Srpska asocijacija menadžera za ostvarene rezultate u profesionalnom radu mladim menadžerima starosti do 35 godina uručena je,… […]
Luksuzni hotelski brend Crowne Plaza, poznat širom sveta po visokim standardima smeštaja i usluge, gradiće novi hotel na Zlatiboru. Današnjim potpisivanjem ugovora između InterContinental Hotels Group (IHG) I kompanije „LUSS Leisure doo“, zvanično… […]

pretraži sajt

Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
U čačanskom Institutu za voćarstvo započeto je kalemljenje voća, jedan od najvažnijih procesa proizvodnje u ovoj ustanovi. U narednih nekoliko dana biće okalemljeno oko 80 hiljada najpre šljive dženarike , a zatim i drugo voće na površini od oko hektar i 50 ari . Već nekoliko godina ovaj posao u Institutu u Čačku obavljaju kalemari iz okoline Kruševca i Trstenika. U čačanski Institut za voćarstvo već tri godine dolaze vredni kalemari iz okoline Kruševca i Trstenika. Ekipa uigrana , sa značajnim iskustvom , školovana i posao se obavlja bez greške. Opremljeni su sa malim suncobranima , pokretnim kolicima i drugim rekvizitim a. Za iskusne posao nije težak, ali nije ni lako kad upekne zvezda. ,,Ja se time bavim od detinjstva . To mi je radio deda, otac, pa sad i ja“, priča Dragan Miletić iz Velike Drenove. ,,To je tradicija kod nas. Kod nas je kalemarsko mesto. Razne kalemove smo proizvodili , pa smo prešli na sadnice. Važno je obratiti pažnju da je zdrava podloga, da je zdrav pelcer. Potrebno je Sunce, da ima uslova da rdi. Posle toga se polije da bi to zalepilo“, kaže Miletić. Drugi kalemar, takođe iz Velike Drenove Nenad Marković , ima duže iskustvo , ali pravila pravil ai način rada je isti od vajkada. I on je ovaj posao naučio od svojih starih, od komšiluka . Celo selo ranije se bavilo kalemljenjem . ,,Nekada su izvozili kalemove za Rusiju. Milioni radnih jedinica se izvozilo . Nekada. Velika Drenov a i okolina su poznati po kalemljenju „, kaže Marković . I kod starijih voćaka kalemljenje može da se obavi , ali je potrebno prethodno izvršiti rezidbu da bi na glavnom stablu porasli jači mladari , priča Marković. Od 10 . avgusta do polovine septembra je idealno vreme za kalemljenjre voća , kažu stručnjaci . Ovoj operaciji ne pogoduje hladno vreme , a sunce usporava posao. Ipak on mora da se obavi . ,, Time se prvenstveno dobijaju željene sorte . Vi imate podlogu i na nju kalemari kaleme željene sorte koje se kasnije u toku naredne godine proizvode i od kojih se dobija sadnica koja se kasnije plasira krajnjim kupcima „, ističe Nenad Popović sa Instituta za voćarstvo. Stručnjaci kažu da je kalaemljenje najrasprostranjeniji način savremenog razmnožavanja voćaka. To je i vid oplemenjivanja divljih u pitome voćke. Od ovogodišnjeg kalemovljenja na rastilu Instituta, stižu sadnice za sadnju u voćnjake za sezonu 2023/24. godine. ,,Ovaj posao se vrši godinam aunazad, to je deo tradicije Instituta za voćarstvo i nešto po čemu je ova ustanova prepoznatljiva“, kaže Popović. Za četiri, pet dana biće završeno kalemljenje voća na rastilu Instituta za voćarstvo koje se nalazi u Atenici . Onda sledi berba šljiva na njihovim zasadima i drugog voća. 


Napiši komentar

komentari

Najnoviji oglasi
Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pročitaj slične vesti
Susret penzionera Valjaonice bakra Sevojno povodom 75 godina rada fabrike
Povodom obeležavanja 75 godina postojanja i rada, Valjaonica bakra Sevojno organizovala je svečani susret i posetu fabrici za penzionere i bivše zaposlene. Obilazak je organizovan sa posebnim merama bezbednosti predviđenim za velike, grupne… […]
Nagrada za poslovni uspeh 2025. i veliki planovi Uniprometa za 2026. godinu
Iako je 2025.godina bila veoma izazovna za privredu, u čačanskom Uniprometu ostvaren je rast proizvodnje, otvorena je nova proizvodna linija i integrisane nove robotske jedinice što će omogućiti rast proizvodnih kapaciteta tog preduzeća… […]
INMOLD rešava probleme radne snage kroz dualno obrazovanje
Pre 15 godina požeška kompanija Inmold suočila se sa ozbiljnim nedostatkom kvalifikovanih majstora. Rešenje su pronašli u dualnom obrazovanju, spajajući školsku teoriju i praktičan rad u kompaniji. Ovaj model pokazao se kao izuzetno… […]

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs