Najnovije vesti:


Trećina namirnica iz ugostiteljskog sektora završi na deponijama

Trećina namirnica iz ugostiteljskog sektora završi na deponijama

16/09/2020

Autor: 

Info Press

Izvor: Saopštenje NALED

Foto: Pixabay

U Srbiji se godišnje baca gotovo 250.000 tona hrane ili 35 tona po stanovniku. Samo u ugostiteljskom sektoru se naručuje oko 120.000 tona namirnica od kojih jedna trećina završi na deponiji gde oslobađaju velike količine štetnih gasova umesto da budu upotrebljene za proizvodnju energije, hrane za životinje ili komposta, rečeno je na konferenciji za medije na kojoj je predstavljen projekat za odgovorno upravljanje otpadom od hrane koji zajednički sprovode NALED, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ i kompanija Esotron.

Istraživanje o poznavanju procedura za odgovorno upravljanje otpadom od hrane pokazala je da ugostiteljski objekti na dnevnom nivou prosečno proizvedu oko osam kilograma otpada od hrane, dok zdravstvene ustanove u kojima se priprema i služi hrana svakodnevno generišu čak tri i po puta više – do 28 kilograma.

Samo petina ističe da poznaje procedure za upravljanje tim otpadom. Oko 65% ugostitelja i zdravstvenih ustanova u kojima se sprema i služi hrana sav otpad od hrane odvaja. S druge strane, 19% firmi i ustanova priznaje da taj otpad baca u kontejner.

- Najveći broj ustanova u kojima se otpad od hrane ne zbrinjava na adekvatan način kao glavni preduslov da bi počeli da ga odvajaju navode potrebu postojanja odgovarajuće infrastrukture, obavezujućeg zakonskog okvira, ali i uvođenje podsticajne politike kojom bi se nagradilo pravilno upravljanje otpadom – umanjenjem poreza ili naknada za odnošenje otpada – istakao je Slobodan Krstović, šef Jedinice za zaštitu životne sredine NALED-a.

Kao jedan od prvih koraka u informisanju ugostiteljskih objekata i drugih velikih kuhinja na ovu temu, NALED, Esotron i GIZ su kreirali Vodič za pravilno upravljanje otpadom od hrane koji nudi praktične savete za odgovorno upravljanje ovom vrstom otpada u sedam koraka.

- Otpad od hrane se uglavnom ne razdvaja od ostalog komunalnog otpada, tako da bi trebalo najpre sprečiti stvaranje otpada smanjenjem porcija ili boljim planiranjem nabavke, a kada otpad nastane raditi na njegovoj separaciji i kontaktirati ovlašćenog operatera koji će ovaj otpad zbrinuti na adekvatan način koji nije štetan po životnu sredinu – objasnio je Bojan Gligić, jedan od autora vodiča i regionalni menadžer kompanije Esotron, koja se bavi prikupljanjem i obradom otpada.

Načelnica Odeljenja za upravljanje otpadom u Ministarstvu zaštite životne sredine Radmila Šerović najavila je da će uskoro doći do izmena Zakona o upravljanju otpadom, što će otvoriti prostor da se posebnim pravilnikom o upravljanju biorazgradivim otpadom unapredi oblast zbrinjavanja otpada od hrane. Pravilnik bi obavezao generatore otpada od hrane da ga predaju registrovanom operateru, što je jedan od predloga NALED-a koji je izradio i predlog nacrta pravilnika.

, ,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Spisak dosadašnjih komentara za članak "Trećina namirnica iz ugostiteljskog sektora završi na deponijama". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

pročitaj još sličnih vesti

Atomska banja slavi 130 godina banjskog turizma

Atomska banja Gornja Trepča slavi 130 godina banjskog turizma. Od kada je Tanasije Nikitović sagradio prvi bazen u banji, do danas, mnogo toga se promenilo, ali je voda ostala osnov terapeutskog lečenja. Njen… [...]

Mihajlović: Nastavljamo rekonstrukciju barske pruge

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, sastala se danas sa prvim zamenikom generalnog direktora „Ruskih železnica“ Sergejom Pavlovim i sa njim razgovarala o aktuelnim i budućim… [...]

Danas uplata JOŠ DVA MINIMALCA za više od 10.000 srpskih preduzeća

Zaposlenima u novosnovanim preduzećima danas će biti uplaćeno po 36.440 dinara za dve minimalne zarade od 60 odsto, a novac će dobiti ukupno 10.289 preduzeća. Poslednju isplatu minimalca dobiće ukupno 16.544 zaposlenih. Po… [...]

Zelenom digitalizacijom do više recikliranja u Srbiji

Porastom potrošnje povećava se i količina otpada koji ostavljamo za sobom. Prošle godine u Srbiji je stvoreno 12 miliona tona otpada - 50 odsto više nego pre deset godina. I dalje se preradi… [...]

Domaća poljoprivreda i dalje „gleda u nebo“: Samo 10 odsto obradivog zemljišta osigurano

Procene su i da svega tri odsto poljoprivrednika poseduje polisu osiguranja, što bi moglo da dovede do zaključka da za njih to predstavlja trošak a ne investiciju, piše portal 24sedam. Srpski poljoprivrednici nisu… [...]

Kliknite ovde za sve vesti iz privrede

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
11

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2019 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Trećina namirnica iz ugostiteljskog sektora završi na deponijama

16/09/2020
Autor:
Info Press
Izvor: Saopštenje NALED
Foto: Pixabay

U Srbiji se godišnje baca gotovo 250.000 tona hrane ili 35 tona po stanovniku. Samo u ugostiteljskom sektoru se naručuje oko 120.000 tona namirnica od kojih jedna trećina završi na deponiji gde oslobađaju velike količine štetnih gasova umesto da budu upotrebljene za proizvodnju energije, hrane za životinje ili komposta, rečeno je na konferenciji za medije na kojoj je predstavljen projekat za odgovorno upravljanje otpadom od hrane koji zajednički sprovode NALED, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ i kompanija Esotron.

Istraživanje o poznavanju procedura za odgovorno upravljanje otpadom od hrane pokazala je da ugostiteljski objekti na dnevnom nivou prosečno proizvedu oko osam kilograma otpada od hrane, dok zdravstvene ustanove u kojima se priprema i služi hrana svakodnevno generišu čak tri i po puta više – do 28 kilograma.

Samo petina ističe da poznaje procedure za upravljanje tim otpadom. Oko 65% ugostitelja i zdravstvenih ustanova u kojima se sprema i služi hrana sav otpad od hrane odvaja. S druge strane, 19% firmi i ustanova priznaje da taj otpad baca u kontejner.

- Najveći broj ustanova u kojima se otpad od hrane ne zbrinjava na adekvatan način kao glavni preduslov da bi počeli da ga odvajaju navode potrebu postojanja odgovarajuće infrastrukture, obavezujućeg zakonskog okvira, ali i uvođenje podsticajne politike kojom bi se nagradilo pravilno upravljanje otpadom – umanjenjem poreza ili naknada za odnošenje otpada – istakao je Slobodan Krstović, šef Jedinice za zaštitu životne sredine NALED-a.

Kao jedan od prvih koraka u informisanju ugostiteljskih objekata i drugih velikih kuhinja na ovu temu, NALED, Esotron i GIZ su kreirali Vodič za pravilno upravljanje otpadom od hrane koji nudi praktične savete za odgovorno upravljanje ovom vrstom otpada u sedam koraka.

- Otpad od hrane se uglavnom ne razdvaja od ostalog komunalnog otpada, tako da bi trebalo najpre sprečiti stvaranje otpada smanjenjem porcija ili boljim planiranjem nabavke, a kada otpad nastane raditi na njegovoj separaciji i kontaktirati ovlašćenog operatera koji će ovaj otpad zbrinuti na adekvatan način koji nije štetan po životnu sredinu – objasnio je Bojan Gligić, jedan od autora vodiča i regionalni menadžer kompanije Esotron, koja se bavi prikupljanjem i obradom otpada.

Načelnica Odeljenja za upravljanje otpadom u Ministarstvu zaštite životne sredine Radmila Šerović najavila je da će uskoro doći do izmena Zakona o upravljanju otpadom, što će otvoriti prostor da se posebnim pravilnikom o upravljanju biorazgradivim otpadom unapredi oblast zbrinjavanja otpada od hrane. Pravilnik bi obavezao generatore otpada od hrane da ga predaju registrovanom operateru, što je jedan od predloga NALED-a koji je izradio i predlog nacrta pravilnika.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Spisak dosadašnjih komentara za članak "Trećina namirnica iz ugostiteljskog sektora završi na deponijama". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Pročitaj slične vesti

Atomska banja slavi 130 godina banjskog turizma

Atomska banja Gornja Trepča slavi 130 godina banjskog turizma. Od kada je Tanasije Nikitović sagradio prvi bazen u banji, do danas, mnogo toga se promenilo, ali je voda ostala osnov terapeutskog lečenja. Njen… [...]

Mihajlović: Nastavljamo rekonstrukciju barske pruge

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, sastala se danas sa prvim zamenikom generalnog direktora „Ruskih železnica“ Sergejom Pavlovim i sa njim razgovarala o aktuelnim i budućim… [...]

Danas uplata JOŠ DVA MINIMALCA za više od 10.000 srpskih preduzeća

Zaposlenima u novosnovanim preduzećima danas će biti uplaćeno po 36.440 dinara za dve minimalne zarade od 60 odsto, a novac će dobiti ukupno 10.289 preduzeća. Poslednju isplatu minimalca dobiće ukupno 16.544 zaposlenih. Po… [...]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up