Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
29/03/2021
Autor:
Info Press
Izvor: 24 sedam
Foto: 24sedam/AgroTV
U okviru svog “Podruma Živković”, u selu Malošište kod Doljevca, Ljubinko Živković je sagradio modernu distileriju u kojoj se proizvode voćne rakije dunjevača, kajsijevača, šljivovica i druge ali se izdvaja jedinstvena travarica pod nazivom “sante“.Ova travarica pravi se po vek i po starom receptu od destilata grožđa, a izdvaja se kvalitetom i specifičnom aromom za koju je zaslužno 27 lekovitih trava, prenosi Agro TV. Živkovići su odlučili da ona bude prepoznata na tržištu kao rakija vrhunskog kvaliteta. Nisu žalili ni vremena ni truda da usavrše svoja znanja ali i sprovedu detaljnu proceduru i ispoštuju sve propisane obaveze, od registracija do analiza rakija, od kojih svaka košta barem 50 evra. Na kraju je stigla i primena HACCP sistema. Do tada su Živkovići sve administrativne poslove oko registracija i analiza radili sami a za ovaj svetski priznat standard angažovali su posebnu agenciju. No, ni taj “svetski žig“ nije preskup, i samo njegovo dobijanje, kada se ispune svi uslovi, košta 100 evra. Kada se primene sve metode struke, ni nagrade ne izostaju, tako je i “sante“ prikupila brojna priznanja na sajmovima na kojima je učestvovala. Put do toga nije bio ni lak, ni brz, ni jeftin. – Oni su sukcesivno ulagali da dođu na ovaj nivo. Kao i kod svih ulaganja u proizvodnju, količina novca zavisi od toga šta mi hoćemo da dobijemo na kraju. Minimalna ulaganja za ovakvu proizvodnju su desetak hiljada evra, a ovde kod Živkovića se odmah vidi da imaju dobru opremu i da im je cilj bio visok – ističe profesorka Dragana Stanisavljević sa Akademije strukovnih studija Južna Srbija. Samo kazan za destilaciju zapremine 500 litara je Živkoviće koštao 20.000 evra. – On je najskuplja stavka u distileriji ali je savremen, sa kolonama i omogućava da se proizvodi odlična rakija. Za celu opremu je dato oko 30.000 evra. Naravno, ne odjednom nego kroz ovih 30 godina postojanja firme – objašnjava Živković. Ali, dobra oprema nije i garancija bezuslovno dobrog kvaliteta. – Potrebne je imati i dobru sirovinu i pravilno vođenje tehnološkog procesa proizvodnje. Za uspešan plasman potrebno je i dobro pakovanje, uočljiva deklaracija i na kraju marketing i promocija jer za proizvod se mora čuti da bi dobio vetar u leđa za prodaju – ističe profesorka Stanisavljević. Upravo na dizajnu flaše i pakovanja Živkovići su dosta poradili jer su svesni koliko to doprinosi pravom prepoznavanju kvaliteta koji njihov proizvod nosi. U tom delu posla koji vodi sin Milan, angažovali su stručnjake u ovoj oblasti i dizajnere da bi dobili finalni proizvod čijeg se izgleda ne bi postidele ni mnogo veće kompanije i proizvođači luksuznih pića.– To je dobar primer kako i mali proizvođači mogu da sa kvalitetnim proizvodom budu prepoznatljivi na tržištu. To je i smisao današnje proizvodnje, da imamo što veći broj malih proizvođača sa karakterističnim proizvodima – zaključuje profesorka Dragana Stanisavljević za Agro TV.

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

pročitaj još sličnih vesti
Na sednici Parlamenta privrednika Moravičkog i Raškog okruga sumirani su rezultati rada u 2025. i analiziran privredni razvoj. Na sednici su dodeljene godišnje nagrade pojedincima i kolektivima za doprinos razvoju privrede. Nagrada PK… […]
Nosilac programa za voćarstvo je čačanski Institut za voćarstvo zahvaljujući dugopgodišnjem realnom sagledavanju situacije u ovoj oblasti .
Nakon izvršene sadnje obavezna je zaštita od štetnog dejstva glodara.
Održivo poslovanje, klimatske promene I mogućnosti za zeleno finansiranje, teme su skupa koji je u Regionalnoj privrednoj komori MO I RO u Čačku organizovan za sektor malih I srednjih preduzeća.Skup je deo incijative… […]
Ministarstvo privrede danas će raspisati novi konkurs podrške ženskom preduzetništvu, najavila je Adrijana Mesarović ministarka privrede I i pozvala preduzetnice da se prijave. Podrška je usmerena na preduzetnice, mikro i mala preduzeća u iznosu od… […]

pretraži sajt

Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
U okviru svog “Podruma Živković”, u selu Malošište kod Doljevca, Ljubinko Živković je sagradio modernu distileriju u kojoj se proizvode voćne rakije dunjevača, kajsijevača, šljivovica i druge ali se izdvaja jedinstvena travarica pod nazivom “sante“.Ova travarica pravi se po vek i po starom receptu od destilata grožđa, a izdvaja se kvalitetom i specifičnom aromom za koju je zaslužno 27 lekovitih trava, prenosi Agro TV. Živkovići su odlučili da ona bude prepoznata na tržištu kao rakija vrhunskog kvaliteta. Nisu žalili ni vremena ni truda da usavrše svoja znanja ali i sprovedu detaljnu proceduru i ispoštuju sve propisane obaveze, od registracija do analiza rakija, od kojih svaka košta barem 50 evra. Na kraju je stigla i primena HACCP sistema. Do tada su Živkovići sve administrativne poslove oko registracija i analiza radili sami a za ovaj svetski priznat standard angažovali su posebnu agenciju. No, ni taj “svetski žig“ nije preskup, i samo njegovo dobijanje, kada se ispune svi uslovi, košta 100 evra. Kada se primene sve metode struke, ni nagrade ne izostaju, tako je i “sante“ prikupila brojna priznanja na sajmovima na kojima je učestvovala. Put do toga nije bio ni lak, ni brz, ni jeftin. – Oni su sukcesivno ulagali da dođu na ovaj nivo. Kao i kod svih ulaganja u proizvodnju, količina novca zavisi od toga šta mi hoćemo da dobijemo na kraju. Minimalna ulaganja za ovakvu proizvodnju su desetak hiljada evra, a ovde kod Živkovića se odmah vidi da imaju dobru opremu i da im je cilj bio visok – ističe profesorka Dragana Stanisavljević sa Akademije strukovnih studija Južna Srbija. Samo kazan za destilaciju zapremine 500 litara je Živkoviće koštao 20.000 evra. – On je najskuplja stavka u distileriji ali je savremen, sa kolonama i omogućava da se proizvodi odlična rakija. Za celu opremu je dato oko 30.000 evra. Naravno, ne odjednom nego kroz ovih 30 godina postojanja firme – objašnjava Živković. Ali, dobra oprema nije i garancija bezuslovno dobrog kvaliteta. – Potrebne je imati i dobru sirovinu i pravilno vođenje tehnološkog procesa proizvodnje. Za uspešan plasman potrebno je i dobro pakovanje, uočljiva deklaracija i na kraju marketing i promocija jer za proizvod se mora čuti da bi dobio vetar u leđa za prodaju – ističe profesorka Stanisavljević. Upravo na dizajnu flaše i pakovanja Živkovići su dosta poradili jer su svesni koliko to doprinosi pravom prepoznavanju kvaliteta koji njihov proizvod nosi. U tom delu posla koji vodi sin Milan, angažovali su stručnjake u ovoj oblasti i dizajnere da bi dobili finalni proizvod čijeg se izgleda ne bi postidele ni mnogo veće kompanije i proizvođači luksuznih pića.– To je dobar primer kako i mali proizvođači mogu da sa kvalitetnim proizvodom budu prepoznatljivi na tržištu. To je i smisao današnje proizvodnje, da imamo što veći broj malih proizvođača sa karakterističnim proizvodima – zaključuje profesorka Dragana Stanisavljević za Agro TV.

Napiši komentar

komentari

Najnoviji oglasi
Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pročitaj slične vesti
Na sednici RPK MO i RO dodeljene godišnje nagrade pojedincima i kolektivima
Na sednici Parlamenta privrednika Moravičkog i Raškog okruga sumirani su rezultati rada u 2025. i analiziran privredni razvoj. Na sednici su dodeljene godišnje nagrade pojedincima i kolektivima za doprinos razvoju privrede. Nagrada PK… […]
FAO ORGANIZACIJA I INSTITUT ZA VOĆARSTVO U SUSRET POJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA
Nosilac programa za voćarstvo je čačanski Institut za voćarstvo zahvaljujući dugopgodišnjem realnom sagledavanju situacije u ovoj oblasti .

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs