Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
02/12/2020
Autor:
Info Press
Izvor: 24 sedam
Foto: Info Press
Cela Srbija s nestrpljenjem svakoga dana iščekuje izveštaj Kriznog štaba i strahuje od novih antiepidemijskih mera. Najnovije su da će restorani, kafići, barovi, klubovi i svi drugi ugostiteljski i trgovinski objekti raditi radnim danima do 17 sati, a vikendom uopšte neće raditi. Tako je predložio Krizni štab, a Vlada Srbije bi mogla, kako se očekuje, da usvoji ove preporuke već na sednici u četvrtak. Sa ovim merama ugostitelji, a uz njih i hotelijeri, sebe već smatraju otpisanim žrtvama, kako pandemije koronavirusa, tako i državnih mera koje su donete radi suzbijanja posledica krize. – Ukoliko se nešto hitno i drastično ne promeni uskoro ćemo morati da ugasimo firme u čijem vlasništvu su noćni barovi i noćni klubovi u zemlji, a to znači i otpuštanje svih zaposlenih. Ubrzo potom će i deo restorana zatvoriti svoja vrata, pa i kafići – kaže za 24sedam Miša Relić, predsednik Udruženja noćnih barova i klubova i vlasnik dva ugledna beogradska lokala, kluba “Bitefartcafe” i restorana “Enso”. Kako ističe, mere praktičnog uvođenja policijskog časa su samo poslednja kap u čaši, i već 1. januara se može očekivati da klubovi stave ključ u bravu jer vlasnici neće izdržati do proleća i rada bašti lokala. – Ne verujem da ćemo dobiti dozvolu da normalno radimo za Novu godinu, u ovoj epidemiološkoj situaciji to nije ni realno, a u januaru i februaru je ionako najlošiji godišnji deo sezone. Tako da očekujem da već 2. januara možemo da zatvorimo lokale i da 16.000 ljudi koji od toga žive direktno ili posredno samo u Beogradu ostane bez posla – upozorava Relić. A od rada bara ili restorana ne žive samo ugostitelji, konobari i kuvari i poslastičari, već i muzičari, fotografi, dekorateri, pomoćno osoblje, pa sve do dobavljača pića i hrane, poljoprivrednih proizvođača… Ništa bolju sudbinu ne očekuju ni restorani jer, kaže Relić, ne može restoran da radi samo do 19 časova. – Između 70 i 80 odsto našeg prometa napravi se u vreme posle sedam uveče i ne može se očekivati da restorani prežive prihodima od ručka, i to u vreme kada većina ljudi radi od kuće i ne izlazi. Dozvola za rad do 17 sati je samo davljenje i mučenje – napominje Relić. Ukoliko država, odnosno ovo društvo koje ona opslužuje, želi da ima restorane, klubove i kafiće, ugostitelji kažu da je neophodna direktna pomoć. – Toliko se ponosimo noćnim životom Beograda, koji svet poredi sa Berlinom, i sada je vreme da to spasemo. Plaćeni minimalac za radnike je pomoć, ali samo za one koji mogu da rade. Firme koje ne mogu da rade, a, recimo, barovi su od marta do danas radili samo tri nedelje u julu, i onda septembar i oktobar, da bi preživele moraju da direktno dobiju novac – ističe Relić.Ugostitelji predlažu da država odredi pomoć prema padu prometa u odnosu na prošlu godinu, ili prema kvadratnom metru lokala, jer se tako određuje i najveći broj dažbina. Takođe tražimo i da se otpišu doprinosi na plate za mesece tokom kojih nismo radili, da prepolove rente… Pomoć ne tražimo samo od Republike, već i od Beograda, jer Novi Sad je mnogo više pomogao svoje ugostitelje nego Glavni grad, smanjio je rente 80 odsto i u mnogo dužem periodu. Nerealno je da Grad očekuje da sve rente i takse platimo sto odsto, a radilo se sa 20 odsto kapaciteta. Dugovanja među firmama u sektoru rastu, niko nikom ne plaća u nabavnom lancu… Ne treba da čekamo da bankrotiraju dva-tri veća lokala pa da sve ode dođavola – kaže Relić. A za ugostiteljski biznis u Beogradu je vezana, direktno ili indirektno, egzistenicija 68.000 ljudi. Kada je reč o hotelima, situacija je jednako dramatična, kaže za 24sedam Georgi Genov, predsednik Udruženja hotelijera i restorana Srbije (HORES). – Popunjenost je trenutno za čak 92 odsto manja nego u isto vreme prošle godine. U gradskim hotelima situacija je katastrofalna, ali posla nema ni u planinskim, jer u ovo doba godine tamo se obično održavaju seminari, kongresi i konferencije. Iako smo nadležnima dali protokol za rad u uslovima epidemije koji se primenjuje u Beču, nije nam dozvoljeno da ništa organizujemo – navodi Genov. I on smatra da hoteli mogu da se zatvore, jer od Nove godine se “ne očekuje ništa“, a u januaru i februaru i u normalnim godinama u gradovima poseta ne prelazi 20 odsto, pa da se onda na proleće vidi ko će uopšte otvoriti. Trenutno već ne radi 20 odsto hotela, a zatvoreno je i 320 restorana po Srbiji. I kod hotelijera su oči uprte u državu. Potrebna je sistemska pomoć sada, i plan za oporavak cele turističke privrede, ističu u HORES-u. – I jedan minimalac, koji se najavljuje, dobrodošla jr pomoć, ali pitanje je koliko se hotelijerima isplati da ostanu otvoreni. Država bi morala da smanji PDV na hranu na 10 odsto, kao u većini zemalja EU, da pojednostavi privremeno zapošljavanje, i to na sedmičnom nivou, a da hotelsko-turističkim preduzećima banke daju moratorijum na uzete investicione kredite na dve godine. Uz to, država bi trebalo da pomeri plaćanje poreza na imovinu za period 2023-’25, a plaćanje akontacionog poreza na prihod u ovoj godini u kojoj se nije radilo da otpiše – nabraja Genov predloge, već upućene državi. U HORES-u posebno ističu i neke stavke koje su paprene a ne tiču su centralne vlasti. Najbolnija je “angažovana struja“, koju je pomenuo i Relić. To je ugovorena isporuka struje koja hotele može da košta i 30.000 ili 40.000 evra mesečno, a da su zbog malog broja gostiju potrošili energije samo za 10.000. Takođe tu je i, recimo, lokalna taksa na odnošenje komunalnog otpada. Fiksno, to je nekom deset kontejnera mesečno, a on je u vreme korone punio jedan. – Tražimo da se i to sada smanji na 60 odsto, kao i da se privremeno ukinu ili drastično smanje razne takse, od firmarina, preko zaštite životne sredine, do takse na muziku za prazne hotele – kaže Genov. A uz ove mere, koje trenutno prema reakcijama vlasti izgledaju kao spisak lepih želja, oporavak ovog sektora privrede bi trajao dve godine, napominju i u HORES-u.

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

pročitaj još sličnih vesti
Predsednik Društva pčelara Čačak je iskusni pčelar sa praksom u ovoj oblasti dužoj od 45 godina
Privredna komora Srbije nagrađuje tradicionalnim godišnjim priznanjima najuspešnija privredna društva i pojedince koji su se u 2025. godini istakli rezultatima, radom i angažovanjem. Među dobitnicima iz Zlatiborskog upravnog okruga su : Elektrotermija doo… […]
U fabričkom krugu Valjonice bakra Sevojno održana je pokazna vatrogasna vežba u kojoj su učestovale vatrogasne jedinice Impol Sevala, MUP-a Užice, kao i zaposleni Valjaonice bakra Sevojno. Iako predstavlja zakonsku obavezu, vežba je… […]
Na sednici Parlamenta privrednika Moravičkog i Raškog okruga sumirani su rezultati rada u 2025. i analiziran privredni razvoj. Na sednici su dodeljene godišnje nagrade pojedincima i kolektivima za doprinos razvoju privrede. Nagrada PK… […]
Nosilac programa za voćarstvo je čačanski Institut za voćarstvo zahvaljujući dugopgodišnjem realnom sagledavanju situacije u ovoj oblasti .

pretraži sajt

Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Cela Srbija s nestrpljenjem svakoga dana iščekuje izveštaj Kriznog štaba i strahuje od novih antiepidemijskih mera. Najnovije su da će restorani, kafići, barovi, klubovi i svi drugi ugostiteljski i trgovinski objekti raditi radnim danima do 17 sati, a vikendom uopšte neće raditi. Tako je predložio Krizni štab, a Vlada Srbije bi mogla, kako se očekuje, da usvoji ove preporuke već na sednici u četvrtak. Sa ovim merama ugostitelji, a uz njih i hotelijeri, sebe već smatraju otpisanim žrtvama, kako pandemije koronavirusa, tako i državnih mera koje su donete radi suzbijanja posledica krize. – Ukoliko se nešto hitno i drastično ne promeni uskoro ćemo morati da ugasimo firme u čijem vlasništvu su noćni barovi i noćni klubovi u zemlji, a to znači i otpuštanje svih zaposlenih. Ubrzo potom će i deo restorana zatvoriti svoja vrata, pa i kafići – kaže za 24sedam Miša Relić, predsednik Udruženja noćnih barova i klubova i vlasnik dva ugledna beogradska lokala, kluba “Bitefartcafe” i restorana “Enso”. Kako ističe, mere praktičnog uvođenja policijskog časa su samo poslednja kap u čaši, i već 1. januara se može očekivati da klubovi stave ključ u bravu jer vlasnici neće izdržati do proleća i rada bašti lokala. – Ne verujem da ćemo dobiti dozvolu da normalno radimo za Novu godinu, u ovoj epidemiološkoj situaciji to nije ni realno, a u januaru i februaru je ionako najlošiji godišnji deo sezone. Tako da očekujem da već 2. januara možemo da zatvorimo lokale i da 16.000 ljudi koji od toga žive direktno ili posredno samo u Beogradu ostane bez posla – upozorava Relić. A od rada bara ili restorana ne žive samo ugostitelji, konobari i kuvari i poslastičari, već i muzičari, fotografi, dekorateri, pomoćno osoblje, pa sve do dobavljača pića i hrane, poljoprivrednih proizvođača… Ništa bolju sudbinu ne očekuju ni restorani jer, kaže Relić, ne može restoran da radi samo do 19 časova. – Između 70 i 80 odsto našeg prometa napravi se u vreme posle sedam uveče i ne može se očekivati da restorani prežive prihodima od ručka, i to u vreme kada većina ljudi radi od kuće i ne izlazi. Dozvola za rad do 17 sati je samo davljenje i mučenje – napominje Relić. Ukoliko država, odnosno ovo društvo koje ona opslužuje, želi da ima restorane, klubove i kafiće, ugostitelji kažu da je neophodna direktna pomoć. – Toliko se ponosimo noćnim životom Beograda, koji svet poredi sa Berlinom, i sada je vreme da to spasemo. Plaćeni minimalac za radnike je pomoć, ali samo za one koji mogu da rade. Firme koje ne mogu da rade, a, recimo, barovi su od marta do danas radili samo tri nedelje u julu, i onda septembar i oktobar, da bi preživele moraju da direktno dobiju novac – ističe Relić.Ugostitelji predlažu da država odredi pomoć prema padu prometa u odnosu na prošlu godinu, ili prema kvadratnom metru lokala, jer se tako određuje i najveći broj dažbina. Takođe tražimo i da se otpišu doprinosi na plate za mesece tokom kojih nismo radili, da prepolove rente… Pomoć ne tražimo samo od Republike, već i od Beograda, jer Novi Sad je mnogo više pomogao svoje ugostitelje nego Glavni grad, smanjio je rente 80 odsto i u mnogo dužem periodu. Nerealno je da Grad očekuje da sve rente i takse platimo sto odsto, a radilo se sa 20 odsto kapaciteta. Dugovanja među firmama u sektoru rastu, niko nikom ne plaća u nabavnom lancu… Ne treba da čekamo da bankrotiraju dva-tri veća lokala pa da sve ode dođavola – kaže Relić. A za ugostiteljski biznis u Beogradu je vezana, direktno ili indirektno, egzistenicija 68.000 ljudi. Kada je reč o hotelima, situacija je jednako dramatična, kaže za 24sedam Georgi Genov, predsednik Udruženja hotelijera i restorana Srbije (HORES). – Popunjenost je trenutno za čak 92 odsto manja nego u isto vreme prošle godine. U gradskim hotelima situacija je katastrofalna, ali posla nema ni u planinskim, jer u ovo doba godine tamo se obično održavaju seminari, kongresi i konferencije. Iako smo nadležnima dali protokol za rad u uslovima epidemije koji se primenjuje u Beču, nije nam dozvoljeno da ništa organizujemo – navodi Genov. I on smatra da hoteli mogu da se zatvore, jer od Nove godine se “ne očekuje ništa“, a u januaru i februaru i u normalnim godinama u gradovima poseta ne prelazi 20 odsto, pa da se onda na proleće vidi ko će uopšte otvoriti. Trenutno već ne radi 20 odsto hotela, a zatvoreno je i 320 restorana po Srbiji. I kod hotelijera su oči uprte u državu. Potrebna je sistemska pomoć sada, i plan za oporavak cele turističke privrede, ističu u HORES-u. – I jedan minimalac, koji se najavljuje, dobrodošla jr pomoć, ali pitanje je koliko se hotelijerima isplati da ostanu otvoreni. Država bi morala da smanji PDV na hranu na 10 odsto, kao u većini zemalja EU, da pojednostavi privremeno zapošljavanje, i to na sedmičnom nivou, a da hotelsko-turističkim preduzećima banke daju moratorijum na uzete investicione kredite na dve godine. Uz to, država bi trebalo da pomeri plaćanje poreza na imovinu za period 2023-’25, a plaćanje akontacionog poreza na prihod u ovoj godini u kojoj se nije radilo da otpiše – nabraja Genov predloge, već upućene državi. U HORES-u posebno ističu i neke stavke koje su paprene a ne tiču su centralne vlasti. Najbolnija je “angažovana struja“, koju je pomenuo i Relić. To je ugovorena isporuka struje koja hotele može da košta i 30.000 ili 40.000 evra mesečno, a da su zbog malog broja gostiju potrošili energije samo za 10.000. Takođe tu je i, recimo, lokalna taksa na odnošenje komunalnog otpada. Fiksno, to je nekom deset kontejnera mesečno, a on je u vreme korone punio jedan. – Tražimo da se i to sada smanji na 60 odsto, kao i da se privremeno ukinu ili drastično smanje razne takse, od firmarina, preko zaštite životne sredine, do takse na muziku za prazne hotele – kaže Genov. A uz ove mere, koje trenutno prema reakcijama vlasti izgledaju kao spisak lepih želja, oporavak ovog sektora privrede bi trajao dve godine, napominju i u HORES-u.

Napiši komentar

komentari

Najnoviji oglasi
Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pročitaj slične vesti
Darovi za nove članove Društva pčelara Čačak i početnike u pčelarstvu
Predsednik Društva pčelara Čačak je iskusni pčelar sa praksom u ovoj oblasti dužoj od 45 godina
Privredna komora Užice dodelila nagrade najboljim privrednicima i privrednim društvima
Privredna komora Srbije nagrađuje tradicionalnim godišnjim priznanjima najuspešnija privredna društva i pojedince koji su se u 2025. godini istakli rezultatima, radom i angažovanjem. Među dobitnicima iz Zlatiborskog upravnog okruga su : Elektrotermija doo… […]
Pokazna vatrogasna vežba u fabričkom krugu Valjaonice bakra Sevojno
U fabričkom krugu Valjonice bakra Sevojno održana je pokazna vatrogasna vežba u kojoj su učestovale vatrogasne jedinice Impol Sevala, MUP-a Užice, kao i zaposleni Valjaonice bakra Sevojno. Iako predstavlja zakonsku obavezu, vežba je… […]

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs