Oprez sa izborom mesa za prazničnu trpezu

Oprez sa izborom mesa za prazničnu trpezu

24/12/2019

Autor: 

Info Press

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

Sezona svinjokolja u Srbiji svake godine donese zarazu opasnom trihinelozom. Uz neadekvatno lečenje, moguć je i smrtni ishod. “Lek” je pregled mesa, a košta 600 dinara.

VREME svinjokolja u Srbiji idealno je da se “pokupi” opaka i teška bolest – trihineloza! Ova porodična dijagnoza može da se nađe u čitavoj Srbiji, a najviše u onim krajevima gde je prisutna svinjarska proizvodnja. Jedini lek za čoveka, protiv ove parazitske bolesti, jeste najjednostavnija veterinarska analiza mesa. Pregled košta oko 600 dinara, rezultati stižu istog dana i samo to je siguran put ka zdravoj svinjetini.

Prema podacima Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, prošle godine na trihinelu je bilo pozitivno 42 uzorka divljih svinja i 73 domaćih. To je, kako su nam ispričali njihovi stručnjaci, samo dokaz da ona postoji u Srbiji.

Trihinele najviše ima u Vojvodini i uz mesta koja imaju reke – objašnjava Zoran Ivanović, načelnik Veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede. – Svake godine apelujemo na građane da se ne igraju svojim i zdravljem porodice. Pregled na trihinelozu košta između 500 i 600 dinara. Sporadičnih slučajeva obolevanja ljudi uvek ima. Sve je samo do svesti ljudi, jer se pregledi rade čak i vikendom, organizuju se dežurstva u vreme slava i Božića, kada inače pristiže dosta uzoraka.

Kako objašnjava Siniša Gatarić, veterinar i stručni konsultant veterinarske stanice “Prnjavor”, uzročnik trihineloze je “trihinela spiralis”, crv i to je parazitska bolest. Izvori ovog parazita su glodari, miševi, pacovi, divlje svinje, lisice i medvedi. Domaća svinja najčešće se zarazi hvatanjem obolelog miša ili pacova. Iz mesa i čaure oslobađaju se larve trihinele. Od tri do pet dana one postaju polno zrele i razmnožavaju se po digestivnom traktu svinje. Odatle idu u krvotok i raznose se po organizmu.

– Larve se najčešće nakupljaju na mišićima koji najviše rade, dijafragmi, međurebarnim mišićima i srcu – ispričao nam je Gatarić. – Najviše ih je na dijafragmi, pa je to i razlog što se na pregled najčešće šalje taj deo. To je najsigurnije mesto, da se ako je životinja zaražena, otkrije.

Prema rečima Gatarića, kada se čovek zarazi trihinelom, prvi simptomi nastaju već šest do sedam dana, kada ona sazreva. Prvi simptomi su proliv, povraćanje, a onda ide nespecifična slika koja liči na grip ili virozu. Tu su i bolovi u mišićima, povišena temperatura, apatija…

Često ljudi koji obole od trihineloze to i ne znaju, nekad prođe kao viroza, jer se javlja u slično vreme kad i prehlade, prelaz jeseni u zimu i zime u proleće – govori Gatarić. – Tada se najviše jede suvo i termički netretirano meso, što je i najveći izvor zaraze. Treba znati da kod značajnih zaraza, uz neadekvatno lečenje ili ono koje nije na vreme započeto, može doći i do smrtnog ishoda. Ono što je sigurno, jeste da u organizmu čoveka larve ostaju zauvek. Zato je najbolja zaštita od trihinele da se posle klanja meso svinje obavezno pregleda. Time se apsolutno rešava problem.

PRASIĆI IZ GEPEKA

VETERINARSKI inspektori upozoravaju građane i apeluju na njih da nikako ne kupuju prasiće i svinjsko meso iz “gepeka”, jer uz trihinelu, mogu da “pazare” i druge opasne zarazne bolesti. Meso treba da uzimaju samo u registrovanim radnjama, a ukoliko gaje svoje svinje, da ih obavezno kontrolišu na pojavu trihinele u mesu.

, ,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Oprez sa izborom mesa za prazničnu trpezu". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima

Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Izvoz Moravičkog okruga veći nego prethodne godine,razmena sa SAD takodje beleži rast

Spoljnotrgovinska razmena privrede sa  područja Regionalne privredne komore MO i RO povećana je u prvih 6 meseci ove godine u odnosu na isti period prethodne godine, i iznosila je  978 miliona evra.    Republički… […]

U GUČI OTVORENA ULICA STARIH ZANATA

U okviru Ulice starih zanata izloženi su i  domaći med, propolis,  kao i rukotvorine rađene na tradicionalnim razbojima.

ODRŽAN PRVI SASATANAK O KROMPIRU U GUČI

Cilj  prvog  nacionalnog  sasatanka  o  krompiru  nakon    ovogodišnjeg  formiranja  Udruženja  za  krompir  Srbije  je   razgovor  o  problemima  koji  prate  ovu  proizvodnju  u  cilju    njihovog  usporavanja  koliko  je  to  moguće.

Valjaonica Bakra modernizuje pogone po standardima EU

Valjaonica bakra Sevojno započela je četvorogodišnji investicioni ciklus vredan oko 50 miliona evra, usmeren na modernizaciju proizvodnje, povećanje kapaciteta i usklađivanje  sa ekološkim standardima Evropske unije. Investicije obuhvataju obnovu livnice, valjaonice i presaonice,… […]

Socijalno preduzetnišvo

Socijalna ekonomija je ekonomija čiji  je prevashodni cilj  ostvarenje koristi  za širu društvenu zajenicu  I društveno setljive  grupe, a ne sticanje dobiti

Kliknite ovde za sve vesti iz privrede

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
83

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2025 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Oprez sa izborom mesa za prazničnu trpezu

24/12/2019
Autor:
Info Press
Izvor: Novosti
Foto: Pixabay

Sezona svinjokolja u Srbiji svake godine donese zarazu opasnom trihinelozom. Uz neadekvatno lečenje, moguć je i smrtni ishod. “Lek” je pregled mesa, a košta 600 dinara.

VREME svinjokolja u Srbiji idealno je da se “pokupi” opaka i teška bolest – trihineloza! Ova porodična dijagnoza može da se nađe u čitavoj Srbiji, a najviše u onim krajevima gde je prisutna svinjarska proizvodnja. Jedini lek za čoveka, protiv ove parazitske bolesti, jeste najjednostavnija veterinarska analiza mesa. Pregled košta oko 600 dinara, rezultati stižu istog dana i samo to je siguran put ka zdravoj svinjetini.

Prema podacima Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, prošle godine na trihinelu je bilo pozitivno 42 uzorka divljih svinja i 73 domaćih. To je, kako su nam ispričali njihovi stručnjaci, samo dokaz da ona postoji u Srbiji.

Trihinele najviše ima u Vojvodini i uz mesta koja imaju reke – objašnjava Zoran Ivanović, načelnik Veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede. – Svake godine apelujemo na građane da se ne igraju svojim i zdravljem porodice. Pregled na trihinelozu košta između 500 i 600 dinara. Sporadičnih slučajeva obolevanja ljudi uvek ima. Sve je samo do svesti ljudi, jer se pregledi rade čak i vikendom, organizuju se dežurstva u vreme slava i Božića, kada inače pristiže dosta uzoraka.

Kako objašnjava Siniša Gatarić, veterinar i stručni konsultant veterinarske stanice “Prnjavor”, uzročnik trihineloze je “trihinela spiralis”, crv i to je parazitska bolest. Izvori ovog parazita su glodari, miševi, pacovi, divlje svinje, lisice i medvedi. Domaća svinja najčešće se zarazi hvatanjem obolelog miša ili pacova. Iz mesa i čaure oslobađaju se larve trihinele. Od tri do pet dana one postaju polno zrele i razmnožavaju se po digestivnom traktu svinje. Odatle idu u krvotok i raznose se po organizmu.

– Larve se najčešće nakupljaju na mišićima koji najviše rade, dijafragmi, međurebarnim mišićima i srcu – ispričao nam je Gatarić. – Najviše ih je na dijafragmi, pa je to i razlog što se na pregled najčešće šalje taj deo. To je najsigurnije mesto, da se ako je životinja zaražena, otkrije.

Prema rečima Gatarića, kada se čovek zarazi trihinelom, prvi simptomi nastaju već šest do sedam dana, kada ona sazreva. Prvi simptomi su proliv, povraćanje, a onda ide nespecifična slika koja liči na grip ili virozu. Tu su i bolovi u mišićima, povišena temperatura, apatija…

Često ljudi koji obole od trihineloze to i ne znaju, nekad prođe kao viroza, jer se javlja u slično vreme kad i prehlade, prelaz jeseni u zimu i zime u proleće – govori Gatarić. – Tada se najviše jede suvo i termički netretirano meso, što je i najveći izvor zaraze. Treba znati da kod značajnih zaraza, uz neadekvatno lečenje ili ono koje nije na vreme započeto, može doći i do smrtnog ishoda. Ono što je sigurno, jeste da u organizmu čoveka larve ostaju zauvek. Zato je najbolja zaštita od trihinele da se posle klanja meso svinje obavezno pregleda. Time se apsolutno rešava problem.

PRASIĆI IZ GEPEKA

VETERINARSKI inspektori upozoravaju građane i apeluju na njih da nikako ne kupuju prasiće i svinjsko meso iz “gepeka”, jer uz trihinelu, mogu da “pazare” i druge opasne zarazne bolesti. Meso treba da uzimaju samo u registrovanim radnjama, a ukoliko gaje svoje svinje, da ih obavezno kontrolišu na pojavu trihinele u mesu.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Oprez sa izborom mesa za prazničnu trpezu". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima

Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Izvoz Moravičkog okruga veći nego prethodne godine,razmena sa SAD takodje beleži rast

Spoljnotrgovinska razmena privrede sa  područja Regionalne privredne komore MO i RO povećana je u prvih 6 meseci ove godine u odnosu na isti period prethodne godine, i iznosila je  978 miliona evra.    Republički… […]

U GUČI OTVORENA ULICA STARIH ZANATA

U okviru Ulice starih zanata izloženi su i  domaći med, propolis,  kao i rukotvorine rađene na tradicionalnim razbojima.

ODRŽAN PRVI SASATANAK O KROMPIRU U GUČI

Cilj  prvog  nacionalnog  sasatanka  o  krompiru  nakon    ovogodišnjeg  formiranja  Udruženja  za  krompir  Srbije  je   razgovor  o  problemima  koji  prate  ovu  proizvodnju  u  cilju    njihovog  usporavanja  koliko  je  to  moguće.

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
O privatnosti

Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.