oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
17/08/2020
Autor:
Info Press
Izvor: RTS
Foto: RTS/screenshot
Jedni koji bi u doba epidemije mogli više da zarade, jesu oni koji se bave seoskim turizmom. Pored prirode, karta na koju igraju da bi privukli što više gostiju, jeste dobra hrana. A tu se otvara mogućnost za zaradu i drugih seljana. Kad se jedno domaćinstvo odluči da otvori vrata za turiste, onda posla ima i za komšije. “Imali smo negativno iskustvo sa mlekarama, a ovo za sad prešli smo da radimo sa ovim ljudima, zadovoljni smo, fina je saradnja, tačni su, na vreme plaćaju, ja sam prezadovoljna što se tiče njih”, navodi Nada Jovanović iz Zdravčića. “Odlazi od mene krompira, mogu neko jagnje da im dam, krompira, može i pasulja, paradajz neki. Tako znate”, kaže Ana Radičević iz Gornje Kravarice. Od uzgoja mangulica u etno-domaćinstvu u Kravarici, prihod ostvaruju i Gučanci koji zbog koronavirusa nemaju posla kao prethodnih sezona. Majstori za pečenje zaslužni su za aromu mesa, od kojeg je i pretop, kažu, zdraviji. “Od običnog praseta od moče bezmalo nemaš ništa, a od mangulice prava masnoća”, priča Žiko Ranović iz Guče. Nisu profesionalni kuvari, ali kažu da mogu da pariraju profesionalcima – domaćim jelima i dragačevskim hajdučkim ćevapom. “Po receptima proverenih domaćica radimo. Znači ti neki provereni recepti ovde se i dan danas koriste”, kaže Slađana Radičević, kuvarica u etno-domaćinstvu. Duško Radičević, radnik i pomoćni kuvar u etno-domaćinstvu, objašnjava da meso mora biti isključivo od mangulice, ne može biti ni plećka, već, dodaje, isključivo vrat. Sa bečkom diplomom u džepu i posle usavršavanja u Las Vegasu, Aleksandra se posvetila porodičnom poslu na selu. “Umesto da ostanem negde u nekoj drugoj zemlji i da to dajem svoje znanje i iskustvo da pružam nekoj drugoj zemlji, ja sam se ipak odlučila da sve to što sam videla i naučila ipak donesem u našu Srbiju”, ističe Aleksandra Radičević, etno-domaćinstvo “Vajati” u Gornjoj Kravarici. Pa tako i da putevi hrane postanu dvosmerni. Sve više je gostiju koji žele da u svom domu uživaju u namirnicama za koje znaju poreklo. Na taj način održava se i lanac poljoprivrednika do naredne sezone, kada će nekim novim adutima i gostoprimstvom pokazati svu lepotu srpskog sela.
Napišite komentar za ovaj članak
spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak
Najnoviji oglasi
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
pročitaj još sličnih vesti
Poseban fokus bio je na unapređenju korisničkog iskustva, optimizaciji rada i efikasnijem odgovoru na izazove kao što su sezonski nedostatak radne snage i potrebe savremenog korisnika.
Zlatiborci ne kriju ambicije za ovu sezonu- cilj je jasan- premašiti prošlogodišnji rekod od preko milion i 200 hiljada registrovanih noćenja.
Državni seklretar Ćirković je naveo da je država Srbija ove godine izdvojila iz budžeta oko 150 milijardi dinara .
Zahtevi su podnošeni za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u izgradnju i opremanje objekata
Osnivanjem Ogledne stavnice za selekciju i proizvodnju krompira u Guči 1954. godine, stvoreni su preduslovi za stručni i naučni razvoj proizvodnje krompira.
pretraži sajt
Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.
najnovije vesti
Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs
Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Jedni koji bi u doba epidemije mogli više da zarade, jesu oni koji se bave seoskim turizmom. Pored prirode, karta na koju igraju da bi privukli što više gostiju, jeste dobra hrana. A tu se otvara mogućnost za zaradu i drugih seljana. Kad se jedno domaćinstvo odluči da otvori vrata za turiste, onda posla ima i za komšije. “Imali smo negativno iskustvo sa mlekarama, a ovo za sad prešli smo da radimo sa ovim ljudima, zadovoljni smo, fina je saradnja, tačni su, na vreme plaćaju, ja sam prezadovoljna što se tiče njih”, navodi Nada Jovanović iz Zdravčića. “Odlazi od mene krompira, mogu neko jagnje da im dam, krompira, može i pasulja, paradajz neki. Tako znate”, kaže Ana Radičević iz Gornje Kravarice. Od uzgoja mangulica u etno-domaćinstvu u Kravarici, prihod ostvaruju i Gučanci koji zbog koronavirusa nemaju posla kao prethodnih sezona. Majstori za pečenje zaslužni su za aromu mesa, od kojeg je i pretop, kažu, zdraviji. “Od običnog praseta od moče bezmalo nemaš ništa, a od mangulice prava masnoća”, priča Žiko Ranović iz Guče. Nisu profesionalni kuvari, ali kažu da mogu da pariraju profesionalcima – domaćim jelima i dragačevskim hajdučkim ćevapom. “Po receptima proverenih domaćica radimo. Znači ti neki provereni recepti ovde se i dan danas koriste”, kaže Slađana Radičević, kuvarica u etno-domaćinstvu. Duško Radičević, radnik i pomoćni kuvar u etno-domaćinstvu, objašnjava da meso mora biti isključivo od mangulice, ne može biti ni plećka, već, dodaje, isključivo vrat. Sa bečkom diplomom u džepu i posle usavršavanja u Las Vegasu, Aleksandra se posvetila porodičnom poslu na selu. “Umesto da ostanem negde u nekoj drugoj zemlji i da to dajem svoje znanje i iskustvo da pružam nekoj drugoj zemlji, ja sam se ipak odlučila da sve to što sam videla i naučila ipak donesem u našu Srbiju”, ističe Aleksandra Radičević, etno-domaćinstvo “Vajati” u Gornjoj Kravarici. Pa tako i da putevi hrane postanu dvosmerni. Sve više je gostiju koji žele da u svom domu uživaju u namirnicama za koje znaju poreklo. Na taj način održava se i lanac poljoprivrednika do naredne sezone, kada će nekim novim adutima i gostoprimstvom pokazati svu lepotu srpskog sela.
Napiši komentar
komentari
Najnoviji oglasi
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Pročitaj slične vesti
Poseban fokus bio je na unapređenju korisničkog iskustva, optimizaciji rada i efikasnijem odgovoru na izazove kao što su sezonski nedostatak radne snage i potrebe savremenog korisnika.
Zlatiborci ne kriju ambicije za ovu sezonu- cilj je jasan- premašiti prošlogodišnji rekod od preko milion i 200 hiljada registrovanih noćenja.
Državni seklretar Ćirković je naveo da je država Srbija ove godine izdvojila iz budžeta oko 150 milijardi dinara .
pretraži sajt
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs