Da li ćemo da kupujemo bajato pivo? Ugostitelji ne uspevaju da prodaju pića dok su u roku trajanja

Da li ćemo da kupujemo bajato pivo? Ugostitelji ne uspevaju da prodaju pića dok su u roku trajanja

24/02/2021

Autor: 

Info Press

Izvor: Telegraf.rs

Foto: Pixabay

Pivnice, pabovi, kafići, restorani i noćni klubovi u svetu, a i kod nas, prisiljeni su da bacaju velike količine alkoholnih pića, prvenstveno piva, jer u uslovima pandemije, ograničenog rada, policijskih časova i lokadauna nisu u mogućnosti da ga prodaju pre isteka roka.

Sa istekom roka pića, lokali su se susretali i pre korona krize, ali je pandemija umnogome promenila pravila igre. Dok su pivare i veleprodaje ranije menjale boce, limenke i burad sa isteklim rokom trajanja, sada je na to spremno sve manje njih, jer je zbog smanjene potražnje i njihovo poslovanje u velikom problemu.

– Nedavno sam rešila da očistim police u kafiću koji već mesecima više ne radi, nego što radi i shvatila da je na većem delu pivskih flaša datum koji je već uveliko prošao. Zvala sam distributere zbog zamene, ali su rekli da sačuvam, pa će možda da zamene kada situacija bude bolja. Samo jedna pivara je zamenila svoja piva – kaže vlasnica jednog malog kafića u unutrašnjosti Srbije.

Nemačke pivare prisiljene su da bacaju neprodato pivo, jer su kafići, hoteli i restorani zatvoreni od novembra.

– Iz nedelje u nedelju, sve više pivara, pabova specijalizovanih za pivo, suočava se sa egzistencijalnom pretnjom, iako nije njihova krivica i tretiraju se nesolventno. Zalihe piva vredne milione evra su bačene, jer je pivu istekao rok – pisalo je u pismu 300 pivnica među kojima su u Karlsberg Nemačka, Bitburger Braugrupe, Krombaher i Paulaner.

I slovenački pivari imaju na tržištu i u zalihama najmanje 100.000 litara piva kojem je istekao rok trajanja.

Stručnjaci objašnjavaju da je većina komercijalnih piva proizvedena za brzu konzumaciju, jer se sastojci koji čine ukus piva brzo razlažu, a proteini, koji daju teksturu pivu, brzo podležu oksidaciji i pivo gubi sve svoje atribute. Ovaj postupak se odvija još brže ako se pivo drži na sunčevoj svetlosti.

Nutricionista Jovana Novaković objašnjava da rok trajanja ni na jednom proizvodu, pa ni na alkoholnim pićima, ne stoji tu tek onako, već je vrlo bitan.

– U piću kome istekne rok trajanja razmnožavaju se razne patogene bakterije koje reaguju sa konzervansima i aditivima i mogu da stvore opasne tvari čija konzumacija može da dovede do trovanja. Rok trajanja znači da proizvošač ne odgovara za posledice korišćenja proizvoda nakon tog datuma, zato ne bi trebalo ni da ga koristimo – objašnjava ona.

Iako među ugostiteljima ima i onih koji odmah bacaju artikle sa isteklim rokom trajanja, kontrole inspektora iz vremena pre pendemije pokazale su da čak i u uslovima koji nisu vanredni, mnogi ne haju za to šta služe gostima.

Tako izveštaji poljoprivredne inspekcije iz godina pre korone pokazuju da je gotovo svaka deseta kontrolisana boca ili limenka bila u prodaji uprkos tome što joj je rok trajanja istekao. Poljoprivredni inspektori su 2019. godine zbog neodgovarajuće deklaracije ili isteklog roka trajanja stavili van prometa 41.512 litara alkoholnog pića i 2.955 litara bezalkoholnog pića.

Prosečan kupac nema naviku da proverava ove informacije na piću ni u marketu, a kamoli tokom izlaska, što uglavnom nije slučaj sa mlekom, mesom i drugim kvarljivijim namirnicama.

Najviše je bilo nepropisnog piva i najčešće su ga inspektoi pronalazili kod ugostitelja u restoranima, a manje kod trgovaca u maloprodajama, a obaveza je i trgovaca i ugostitelja da redovno proveravaju rokove i da proizvode sa isteklim sklanjaju sa polica.

Na sreću, brojna žestoka alkoholna pića nemaju rok trajanja, ali osim piva, rok ističe i čajevima, kafama, toplim čokoladama, što je takođe problem za ugostitelje koji ne stignu da potroše inače džambo pakovanja ovih proizvoda koje su ranije trošili na veliko.

, ,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Da li ćemo da kupujemo bajato pivo? Ugostitelji ne uspevaju da prodaju pića dok su u roku trajanja". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

JKP „Vodovod“ Čačak – OBAVEŠTENJE

JKP „VODOVOD“ Čačak

Počelo prijavljivanje  za rehabilitaciju  u banjama

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje  raspisao je oglas za upućivanje penzionera  na rehabilitaciju za 2024. godinu, a pravo da konkurišu za desetodnevni besplatni  boravak  u banjama i  lečilištima  u  Srbiji  imaju korisnici čija penzija iznosi do 39.850 dinara i imaju prebivalište u Srbiji.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Turistička ponuda Zlatibora na 13. Međunarodnom sajmu turizma i gastrokulture u Bijeljini

Turistička organizacija Zlatibor nudi najposećeniju srpsku planinu predstavlja na 13. Međunarodnom sajmu turizma i gastrokulture „Bijeljina-turist 2024“, koji se održava u hotelu „Drina“ u Bijeljini.

 Institut  za  voćarstvo  u  Čačku  domaćin  skupa    Savremene  tehnologije  i   tendencije  razvoja  poljoprivrede.

U  Institutu    za   voćarstvo  u  Čačku   održan  je  treći  naučni  skup  na  temu     Savremene  tehnologije  i   tendencije  razvoja  poljoprivrede. Osim  Instituta  ,  organizator  sastanka  ,  a istovremeno i  inicijator  okupljanja   naučnika  je  Institut  za  primenu  nauke  u  poljoprivredi .

Panel diskusija na ASSZS- “Veštačka inteligencija u skladu sa potrebama privrede”

Zahvaljući učešću  u realizaciji “Erasmus plus” projekata Visoka škola strukovnih studija u Užicu ponovo je uspostavila saradnju sa Tehničkim fakultetom Unuiverziteta u Nitri  iz Slovačke.

Posle Ivanjice, Nacionalna služba za zapošljavanje organizovala je I u Čačku Forum poslodavaca

Forumi imaju za cilj uspostavljanje kontakta  sa poslodavcima  i  promociju javnih poziva   koje je Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala u ovoj godini.

Pokreni biznis- novi konkurs IBC Zlatibor

Inovacioni biznis centar Zlatibor poziva sve nezaposlene osobe koje su spremne da se upuste u preduzetničke vode da se prijave na konkurs za dobijanje bespovratnih sredstava.

Kliknite ovde za sve vesti iz privrede

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
49

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2024 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Da li ćemo da kupujemo bajato pivo? Ugostitelji ne uspevaju da prodaju pića dok su u roku trajanja

24/02/2021
Autor:
Info Press
Izvor: Telegraf.rs
Foto: Pixabay

Pivnice, pabovi, kafići, restorani i noćni klubovi u svetu, a i kod nas, prisiljeni su da bacaju velike količine alkoholnih pića, prvenstveno piva, jer u uslovima pandemije, ograničenog rada, policijskih časova i lokadauna nisu u mogućnosti da ga prodaju pre isteka roka.

Sa istekom roka pića, lokali su se susretali i pre korona krize, ali je pandemija umnogome promenila pravila igre. Dok su pivare i veleprodaje ranije menjale boce, limenke i burad sa isteklim rokom trajanja, sada je na to spremno sve manje njih, jer je zbog smanjene potražnje i njihovo poslovanje u velikom problemu.

– Nedavno sam rešila da očistim police u kafiću koji već mesecima više ne radi, nego što radi i shvatila da je na većem delu pivskih flaša datum koji je već uveliko prošao. Zvala sam distributere zbog zamene, ali su rekli da sačuvam, pa će možda da zamene kada situacija bude bolja. Samo jedna pivara je zamenila svoja piva – kaže vlasnica jednog malog kafića u unutrašnjosti Srbije.

Nemačke pivare prisiljene su da bacaju neprodato pivo, jer su kafići, hoteli i restorani zatvoreni od novembra.

– Iz nedelje u nedelju, sve više pivara, pabova specijalizovanih za pivo, suočava se sa egzistencijalnom pretnjom, iako nije njihova krivica i tretiraju se nesolventno. Zalihe piva vredne milione evra su bačene, jer je pivu istekao rok – pisalo je u pismu 300 pivnica među kojima su u Karlsberg Nemačka, Bitburger Braugrupe, Krombaher i Paulaner.

I slovenački pivari imaju na tržištu i u zalihama najmanje 100.000 litara piva kojem je istekao rok trajanja.

Stručnjaci objašnjavaju da je većina komercijalnih piva proizvedena za brzu konzumaciju, jer se sastojci koji čine ukus piva brzo razlažu, a proteini, koji daju teksturu pivu, brzo podležu oksidaciji i pivo gubi sve svoje atribute. Ovaj postupak se odvija još brže ako se pivo drži na sunčevoj svetlosti.

Nutricionista Jovana Novaković objašnjava da rok trajanja ni na jednom proizvodu, pa ni na alkoholnim pićima, ne stoji tu tek onako, već je vrlo bitan.

– U piću kome istekne rok trajanja razmnožavaju se razne patogene bakterije koje reaguju sa konzervansima i aditivima i mogu da stvore opasne tvari čija konzumacija može da dovede do trovanja. Rok trajanja znači da proizvošač ne odgovara za posledice korišćenja proizvoda nakon tog datuma, zato ne bi trebalo ni da ga koristimo – objašnjava ona.

Iako među ugostiteljima ima i onih koji odmah bacaju artikle sa isteklim rokom trajanja, kontrole inspektora iz vremena pre pendemije pokazale su da čak i u uslovima koji nisu vanredni, mnogi ne haju za to šta služe gostima.

Tako izveštaji poljoprivredne inspekcije iz godina pre korone pokazuju da je gotovo svaka deseta kontrolisana boca ili limenka bila u prodaji uprkos tome što joj je rok trajanja istekao. Poljoprivredni inspektori su 2019. godine zbog neodgovarajuće deklaracije ili isteklog roka trajanja stavili van prometa 41.512 litara alkoholnog pića i 2.955 litara bezalkoholnog pića.

Prosečan kupac nema naviku da proverava ove informacije na piću ni u marketu, a kamoli tokom izlaska, što uglavnom nije slučaj sa mlekom, mesom i drugim kvarljivijim namirnicama.

Najviše je bilo nepropisnog piva i najčešće su ga inspektoi pronalazili kod ugostitelja u restoranima, a manje kod trgovaca u maloprodajama, a obaveza je i trgovaca i ugostitelja da redovno proveravaju rokove i da proizvode sa isteklim sklanjaju sa polica.

Na sreću, brojna žestoka alkoholna pića nemaju rok trajanja, ali osim piva, rok ističe i čajevima, kafama, toplim čokoladama, što je takođe problem za ugostitelje koji ne stignu da potroše inače džambo pakovanja ovih proizvoda koje su ranije trošili na veliko.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Da li ćemo da kupujemo bajato pivo? Ugostitelji ne uspevaju da prodaju pića dok su u roku trajanja". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Turistička ponuda Zlatibora na 13. Međunarodnom sajmu turizma i gastrokulture u Bijeljini

Turistička organizacija Zlatibor nudi najposećeniju srpsku planinu predstavlja na 13. Međunarodnom sajmu turizma i gastrokulture „Bijeljina-turist 2024“, koji se održava u hotelu „Drina“ u Bijeljini.

 Institut  za  voćarstvo  u  Čačku  domaćin  skupa    Savremene  tehnologije  i   tendencije  razvoja  poljoprivrede.

U  Institutu    za   voćarstvo  u  Čačku   održan  je  treći  naučni  skup  na  temu     Savremene  tehnologije  i   tendencije  razvoja  poljoprivrede. Osim  Instituta  ,  organizator  sastanka  ,  a istovremeno i  inicijator  okupljanja   naučnika  je  Institut  za  primenu  nauke  u  poljoprivredi .

Panel diskusija na ASSZS- “Veštačka inteligencija u skladu sa potrebama privrede”

Zahvaljući učešću  u realizaciji “Erasmus plus” projekata Visoka škola strukovnih studija u Užicu ponovo je uspostavila saradnju sa Tehničkim fakultetom Unuiverziteta u Nitri  iz Slovačke.

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up