Izbori u Bosni: Bivše stranačke kolege postali rivali

Izbori u Bosni: Bivše stranačke kolege postali rivali

14/11/2020

Autor: 

Info Press

Izvor: Nova S

Foto: Inffopress

U nedelju, 15. novembra, u Bosni i Hercegovini održavaju se lokalni izbori, osmi po redu od završetka građanskog rata u ovoj zemlji. Izbori su bili planirani za 4. oktobar, ali su odloženi za sredinu novembra, jer vlasti BiH nisu na vreme obezbedile sredstva za sprovođenje izbora u oktobru, kada se tradicionalno održavaju.

Na lokalnim izborima ove godine bira se 56 skupština opština u Republici Srpskoj, 64 opštinska veća u Federaciji BiH, 120 načelnika opština u BiH, sedam skupština gradova u Republici Srpskoj, 14 gradskih veća u Federaciji BiH, 22 gradonačelnika u BiH i Skupština Brčko distrikta.

Na predstojećim izborima zagarantovana su 23 mesta za pripadnike nacionalnih manjina u 21 opštini, a ove godine se prvi put neposredno bira gradonačelnik Istočnog Sarajeva u RS.

U Centralni birački spisak BiH upisano je 3.283.380 birača koji imaju pravo glasa, što je svojevrstan paradoks, s obzirom na to da je prema poslednjem popisu stanovništva iz 2013. godine BiH 3.531.159 stanovnika.

Ove godine jako je veliki broj birača koji će glasati putem pošte iz inostranstva, njih 102.377, dok će 17.058 birača glasati putem mobilnog tima.

Među upisanim je i 14.059 birača sa statusom raseljenog lica koja glasaju lično, 7.925 sa tim statusom, ali za glasanje u odsustvu, i 704 onih koji će moći da glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

U medijima su objavljeni brojni dokazi o zloupotrebama registracije glasača iz inostranstva, a Centralna izborna komisija BiH (CIK) je više puta pozivala građane da provere svoje podatke, da ne bi postali predmet zloupotreba.

CIK je, zbog enormno velikog broja registrovanih glasača u inostranstvu, najviše u Srbiji i Hrvatskoj, doneo odluku kojom se odbija upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje van BiH za 27.960 birača.

Tako je na biračkom spisku ostalo nešto više od 102.000 glasača koji bi trebalo da glasaju iz inostranstva, mada se i dalje pojavljivao veliki broj slučajeva i prijava CIK-u od osoba koje žive u BiH, a neko ih je, bez njihovog znanja, prijavio da glasaju u inostranstvu.

CIK je pozvala Tužilaštvo BiH i Agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA) da ispitaju ove slučajeve i utvrde ko je i na koji način zloupotrebio lične podatke građana iz i registrovao za glasanje u inostranstvu.

Na izborima će učestvovati 543 politička subjekta, od čega je 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet listi nezavisnih kandidata, te 71 kandidat za nacionalne manjine.

Kada su u pitanju lokalni izbori u RS, najveća bitka vodiće se u Banjaluci za poziciju gradonačelnika, između aktuelnog gradonačelnika Igora Radojičića, kandidata SNSD-a, koji ima podršku stranaka koje pripadaju vladajućoj koaliciji na entitetskom nivou, i opozicionog kandidata Draška Stanivukovića, koji osim matične Partije demokratskog progresa (PDP), ima podršku i Srpske demokratske stranke (SDS) i nekoliko manjih opozicionih stranaka.

SNSD je u Banjaluci na vlasti od 1998. godine i analitičari procenjuju da će rezultati ovogodišnjih lokalnih izbora u najvećem gradu RS u dobroj meri uticati na dalja politička dešavanja i raspored snaga pred opšte izbore koji slede za dve godine.

Zanimljiva situacija je i u Bijeljini, gde je nekadašnji visoki funkcioner SDS-a i sadašnji gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić prešao u suprotni politički tabor, pa je njegovu ponovnu kandidaturu za poziciju gradonačelnika podržao SNSD-a.

Njegov protivkandidat je Ljubiša Petrović, kandidat SDS i PDP-a.

U predizbornu kampanju u Hercegovini uključio se biznismen Rodoljub Drašković, koji je do pre par godina svesrdno podržavao SNSD Milorada Dodika, a sada podržava kandidata Iliju Stankovića, iza koga je stao opozicioni blok koji čine SDS, PDP, Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića i Hercegovačkovački narodni pokret.

U Federaciji BiH najzanimljivija situacija je u Sarajevu gde su izborni rivali kandidati Stranke demokratske akcije (SDA) i bivši funkcioneri te stranke, pre svih Elvedin Dino Konaković, predsednik pokreta “Narod i pravda”.

U Tuzli su, opet, rivali kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) Jasmin Imamović, koji godinama dobija izbore u tom gradu, i bivši funkcioneri te stranke, a sada kandidat Socijaldemokrata BH Vahid Jusufović, koga podržava i Demokratska fronta Željka Komšića.

S posebnom pažnjom pratiće se i izbori u Srebrenici, gde će snage odmeriti dva kandidata, Mladen Grujičić, koga su podržale sve srpske političke partije, i Alija Tabaković, kandidat probosanskih stranaka.

U srpskom i bošnjačkom političkom korpusu od opštih izbora 2018. godine do danas desilo se mnogo slučajeva političkog konvertitstva, pa su nekadašnje stranačke kolege sada postali rivali u izbornoj trci za mesta načelnika i odbornika.

U RS je došlo do daljeg osipanja SDS-a, a Mićo Mićić i Obren Petrović, gradonačelnici Bijeljine i Doboja, nekadašnjih bastiona te stranke, prešli su u redove vladajućih u RS.

Socijalisti su se podelili u dve stranke, SP i SPS, a iz nekadašnjeg Demokratskog narodnog saveza (DNS) ostala je matična stranka i iznikla nova – DEMOS.

U Federaciji BiH došlo je do ozbiljnih podela u SDA i SDP-a, iz kojih su nasatle neke nove političke partije.

Što se tiče hrvatskog glasačkog tela, prema oceni analitičara, tu je situacija sasvim jasna, jer se očekuje ubedljiva pobeda HDZ BiH, osim u Prozoru/Rami, gde bi eventualno uspeh mogao da ostvari HDZ 1990.

Za razliku od svih gradova i opština u BiH, izbori u Mostaru će biti održani 20. decembra i to posle više od 12 godina.

Održavanje izbora u Mostaru je jedan od 14 ključnih uslova EU za napredak BiH, a izbori u tom gradu poslednji put su održani 2008. godine, jer posle toga SDA i HDZ BiH nisu mogle da postignu suglasnost o izbornim pravilima za taj grad.

Zanimljivo je da su poziv gradjanima BiH da izadju na izbore uputili šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler, zajedno sa šefovima misija zemalja članica EU u BiH, kao i američki ambasador u BiH Erik Nelson.

Oni su pozvali građane da u nedelju izadju na lokalne izbore i glasaju pod motom “Vaš glas, vaša snaga!”

“Vaš glas je bitan i samo vaš glas može dovesti do pozitivnih promena”, naveli su u pozivu.

,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Izbori u Bosni: Bivše stranačke kolege postali rivali". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

JKP „Vodovod“ Čačak – OBAVEŠTENJE

JKP „VODOVOD“ Čačak

Počelo prijavljivanje  za rehabilitaciju  u banjama

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje  raspisao je oglas za upućivanje penzionera  na rehabilitaciju za 2024. godinu, a pravo da konkurišu za desetodnevni besplatni  boravak  u banjama i  lečilištima  u  Srbiji  imaju korisnici čija penzija iznosi do 39.850 dinara i imaju prebivalište u Srbiji.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

U gradu Užicu proglašeno osam izbornih listi za lokalne  izbore predviđene 2. juna

Gradska izborna komisija Užice potvrdila je ukupno osam izbornih listi koje su predale potpise podrške gradjana za učešće na lokalnim  izborima zakazanim za 2. jun. Kako je utvrđeno Pravilnikom za  sprovođenje izbornih radnji,… […]

Postoji samo jedan izbor, a to je izborna lista „Aleksandar Vučić Čačak sutra“, poručeno sa tribine u Donjoj Trepči 

2. juna se borimo za Srbiju i odredjejumo da li ćemo da budemo svoji , slobodni, da donosimo hrabro odluke i da se borimo za ono što je naše. Zbog svega toga na… […]

Predstavnici koalicije “Svi za Čačak” pozivaju birače da podrže njihovu izbornu listu

Na zajedničkoj konferenciji za novinare predstavnika izborne liste “Svi za Čačak ” Velimir Ilić je  podsetio  da je koallicija nastala dogovorom opozicionih partija o zajedničkom izlasku na predstojeće lokalne izbore 2. juna I pozvao gradjane da podrže listu pod rednim brojem 4 rekavši da je to jedina šansa da se nešto promeni u gradu Čačku.

Proglašena  koaliciona lista ,, Čačak protiv nasilja i novi DSS”

Lista je usvojena od strane izborne komisije. Održali smo obećanje koje smo dali građanima u decembru da probudimo nadu da postoji jaka politička grupacija koja je dobila  poverenje građana, poruka je predstavnika ove koalicije.

OBELEŽENA SLAVA GRO NARODNE STRANKE U ČAČKU

U prisisutvu članova GrO Narodne stanke I gostiju sečenje slavskog kolača u prostoijama stranke obavili su sveštenici čačanske crkve .

Kliknite ovde za sve vesti iz politike

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
41

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2024 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Izbori u Bosni: Bivše stranačke kolege postali rivali

14/11/2020
Autor:
Info Press
Izvor: Nova S
Foto: Inffopress

U nedelju, 15. novembra, u Bosni i Hercegovini održavaju se lokalni izbori, osmi po redu od završetka građanskog rata u ovoj zemlji. Izbori su bili planirani za 4. oktobar, ali su odloženi za sredinu novembra, jer vlasti BiH nisu na vreme obezbedile sredstva za sprovođenje izbora u oktobru, kada se tradicionalno održavaju.

Na lokalnim izborima ove godine bira se 56 skupština opština u Republici Srpskoj, 64 opštinska veća u Federaciji BiH, 120 načelnika opština u BiH, sedam skupština gradova u Republici Srpskoj, 14 gradskih veća u Federaciji BiH, 22 gradonačelnika u BiH i Skupština Brčko distrikta.

Na predstojećim izborima zagarantovana su 23 mesta za pripadnike nacionalnih manjina u 21 opštini, a ove godine se prvi put neposredno bira gradonačelnik Istočnog Sarajeva u RS.

U Centralni birački spisak BiH upisano je 3.283.380 birača koji imaju pravo glasa, što je svojevrstan paradoks, s obzirom na to da je prema poslednjem popisu stanovništva iz 2013. godine BiH 3.531.159 stanovnika.

Ove godine jako je veliki broj birača koji će glasati putem pošte iz inostranstva, njih 102.377, dok će 17.058 birača glasati putem mobilnog tima.

Među upisanim je i 14.059 birača sa statusom raseljenog lica koja glasaju lično, 7.925 sa tim statusom, ali za glasanje u odsustvu, i 704 onih koji će moći da glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

U medijima su objavljeni brojni dokazi o zloupotrebama registracije glasača iz inostranstva, a Centralna izborna komisija BiH (CIK) je više puta pozivala građane da provere svoje podatke, da ne bi postali predmet zloupotreba.

CIK je, zbog enormno velikog broja registrovanih glasača u inostranstvu, najviše u Srbiji i Hrvatskoj, doneo odluku kojom se odbija upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje van BiH za 27.960 birača.

Tako je na biračkom spisku ostalo nešto više od 102.000 glasača koji bi trebalo da glasaju iz inostranstva, mada se i dalje pojavljivao veliki broj slučajeva i prijava CIK-u od osoba koje žive u BiH, a neko ih je, bez njihovog znanja, prijavio da glasaju u inostranstvu.

CIK je pozvala Tužilaštvo BiH i Agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA) da ispitaju ove slučajeve i utvrde ko je i na koji način zloupotrebio lične podatke građana iz i registrovao za glasanje u inostranstvu.

Na izborima će učestvovati 543 politička subjekta, od čega je 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet listi nezavisnih kandidata, te 71 kandidat za nacionalne manjine.

Kada su u pitanju lokalni izbori u RS, najveća bitka vodiće se u Banjaluci za poziciju gradonačelnika, između aktuelnog gradonačelnika Igora Radojičića, kandidata SNSD-a, koji ima podršku stranaka koje pripadaju vladajućoj koaliciji na entitetskom nivou, i opozicionog kandidata Draška Stanivukovića, koji osim matične Partije demokratskog progresa (PDP), ima podršku i Srpske demokratske stranke (SDS) i nekoliko manjih opozicionih stranaka.

SNSD je u Banjaluci na vlasti od 1998. godine i analitičari procenjuju da će rezultati ovogodišnjih lokalnih izbora u najvećem gradu RS u dobroj meri uticati na dalja politička dešavanja i raspored snaga pred opšte izbore koji slede za dve godine.

Zanimljiva situacija je i u Bijeljini, gde je nekadašnji visoki funkcioner SDS-a i sadašnji gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić prešao u suprotni politički tabor, pa je njegovu ponovnu kandidaturu za poziciju gradonačelnika podržao SNSD-a.

Njegov protivkandidat je Ljubiša Petrović, kandidat SDS i PDP-a.

U predizbornu kampanju u Hercegovini uključio se biznismen Rodoljub Drašković, koji je do pre par godina svesrdno podržavao SNSD Milorada Dodika, a sada podržava kandidata Iliju Stankovića, iza koga je stao opozicioni blok koji čine SDS, PDP, Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića i Hercegovačkovački narodni pokret.

U Federaciji BiH najzanimljivija situacija je u Sarajevu gde su izborni rivali kandidati Stranke demokratske akcije (SDA) i bivši funkcioneri te stranke, pre svih Elvedin Dino Konaković, predsednik pokreta “Narod i pravda”.

U Tuzli su, opet, rivali kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) Jasmin Imamović, koji godinama dobija izbore u tom gradu, i bivši funkcioneri te stranke, a sada kandidat Socijaldemokrata BH Vahid Jusufović, koga podržava i Demokratska fronta Željka Komšića.

S posebnom pažnjom pratiće se i izbori u Srebrenici, gde će snage odmeriti dva kandidata, Mladen Grujičić, koga su podržale sve srpske političke partije, i Alija Tabaković, kandidat probosanskih stranaka.

U srpskom i bošnjačkom političkom korpusu od opštih izbora 2018. godine do danas desilo se mnogo slučajeva političkog konvertitstva, pa su nekadašnje stranačke kolege sada postali rivali u izbornoj trci za mesta načelnika i odbornika.

U RS je došlo do daljeg osipanja SDS-a, a Mićo Mićić i Obren Petrović, gradonačelnici Bijeljine i Doboja, nekadašnjih bastiona te stranke, prešli su u redove vladajućih u RS.

Socijalisti su se podelili u dve stranke, SP i SPS, a iz nekadašnjeg Demokratskog narodnog saveza (DNS) ostala je matična stranka i iznikla nova – DEMOS.

U Federaciji BiH došlo je do ozbiljnih podela u SDA i SDP-a, iz kojih su nasatle neke nove političke partije.

Što se tiče hrvatskog glasačkog tela, prema oceni analitičara, tu je situacija sasvim jasna, jer se očekuje ubedljiva pobeda HDZ BiH, osim u Prozoru/Rami, gde bi eventualno uspeh mogao da ostvari HDZ 1990.

Za razliku od svih gradova i opština u BiH, izbori u Mostaru će biti održani 20. decembra i to posle više od 12 godina.

Održavanje izbora u Mostaru je jedan od 14 ključnih uslova EU za napredak BiH, a izbori u tom gradu poslednji put su održani 2008. godine, jer posle toga SDA i HDZ BiH nisu mogle da postignu suglasnost o izbornim pravilima za taj grad.

Zanimljivo je da su poziv gradjanima BiH da izadju na izbore uputili šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler, zajedno sa šefovima misija zemalja članica EU u BiH, kao i američki ambasador u BiH Erik Nelson.

Oni su pozvali građane da u nedelju izadju na lokalne izbore i glasaju pod motom “Vaš glas, vaša snaga!”

“Vaš glas je bitan i samo vaš glas može dovesti do pozitivnih promena”, naveli su u pozivu.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Izbori u Bosni: Bivše stranačke kolege postali rivali". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

U gradu Užicu proglašeno osam izbornih listi za lokalne  izbore predviđene 2. juna

Gradska izborna komisija Užice potvrdila je ukupno osam izbornih listi koje su predale potpise podrške gradjana za učešće na lokalnim  izborima zakazanim za 2. jun. Kako je utvrđeno Pravilnikom za  sprovođenje izbornih radnji,… […]

Postoji samo jedan izbor, a to je izborna lista „Aleksandar Vučić Čačak sutra“, poručeno sa tribine u Donjoj Trepči 

2. juna se borimo za Srbiju i odredjejumo da li ćemo da budemo svoji , slobodni, da donosimo hrabro odluke i da se borimo za ono što je naše. Zbog svega toga na… […]

Predstavnici koalicije “Svi za Čačak” pozivaju birače da podrže njihovu izbornu listu

Na zajedničkoj konferenciji za novinare predstavnika izborne liste “Svi za Čačak ” Velimir Ilić je  podsetio  da je koallicija nastala dogovorom opozicionih partija o zajedničkom izlasku na predstojeće lokalne izbore 2. juna I pozvao gradjane da podrže listu pod rednim brojem 4 rekavši da je to jedina šansa da se nešto promeni u gradu Čačku.

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up