Dačić: Pandemija ne narušava rad parlamenta

Dačić: Pandemija ne narušava rad parlamenta

24/11/2020

Autor: 

Info Press

Izvor: RTS

Foto: RTS

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić je naveo da nema opasnosti da se zbog pandemije koronavirusa naruše principi rada parlamenta. Ocenio je da ne očekuje drastične promene u dijalogu Beograda i Prištine zbog izbora Bajdena za predsednika SAD, kao i da je potrebno napraviti plan za nastavak međustranačkog dijaloga.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić je, u obraćanju na Beogradskom ekonomskom forumu koji se održava putem interneta, naveo da nema opasnosti da se, zbog pandemije koronavirusa, naruše principi rada Narodne skupštine.

“Mi čekamo da Vlada predloži zakonske akte. Čim ti akti budu došli u Narodnu skupštinu, oni će, u zavisnosti od toga da li su predloženi u redovnom ili hitnom postupku, biti stavljeni na dnevni red”, naveo je Dačić.

Istakao je da je Evropski parlament u izveštaju o napretku Srbije sugerisao da Narodna skupština što manje radi po hitnom postupku i da bi zakone i druge akte trebalo da donosi po redovnom postupku.

Dačić je naveo da je novi saziv Skupštine predvideo da neće donositi zakone po hitnom postupku, zbog toga što se redovni rok od 15 dana koristi za javna slušanja i rasprave u skupštinskim odborima.

“Međutim, ukoliko ima potrebe, zato i postoji hitni postupak, ukoliko je u pitanju državni interes, bilo da je reč o interesu nacionalne bezbednosti ili zaštite javnog zdravlja, zakoni i predlozi akata se mogu stavljati po hitnom postupku, gde je potrebno da taj akt dođe 24 sata pre održavanja sednice parlamenta”, kazao je Dačić.

Podsetio je da je na taj način Narodna skupština donela rebalans budžeta i izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Predsednik Skupštine je naveo da postoje narodni poslanici koji su zaraženi koronavirusom, ali da niko od njih nije bio teže bolestan. Podsetio je da postoje stroge mere kojih se svi moraju pridržavati, kao i da su svi poslanici odvojeni zaštitnim staklom.

“Skupština kao najviše zakonodavno telo mora da funkcioniše i u ovim uslovima”, kazao je Dačić.

Kako je naveo, ne postoji mogućnost da parlament zaseda putem interneta zbog komplikovanog informacionog sistema koji postoji u Narodnoj skupštini.

“Postojeći informacioni sistem u Skupštini je veoma zastareo. Naravno, niko nije o tome razmišljao ranije. Čak ni Poslovnikom nije utvrđeno da Skupština zaseda onlajn, ali to je manji deo problema. Potrebno je da se steknu tehnički uslovi”, istakao je predsednik Narodne skupštine.

Dačić je naveo da je jedna poslanica na današnjoj sednici zatražila povredu Poslovnika Narodne skupštine zbog toga što je primetila da nekoliko poslanika ne nosi zaštitnu masku.

“Poslovnik u tome nije prekršen, ali su prekršena neka pravila koja bi trebalo da važe za sve građane”, kazao je Dačić.

Govoreći o vakcinaciji, predsednik parlamenta je rekao da je to deo modernog sistema borbe protiv određenih bolesti, ali i da bi vakcina trebalo da bude efikasna i bezbedna.

“Što se tiče Srbije, čuli ste i od predsednika i od svih drugih državnih funkcionera da Srbija obavlja sve pripreme i aktivnosti obezbeđivanja pristupa do onih koji će prodavati tu vakcinu”, naveo je Ivica Dačić.

Kazao je da će se on vakcinisati, kada zdravstveni organi ustanove koja je to vakcina koja ispunjava sve uslove, ali i da ne može da traži od poslanika da se vakcinišu i da očekuje da će se oni, kao odgovorni ljudi, vakcinisati protiv koronavirusa.

Ivica Dačić je, govoreći o ekonomskim uticajima pandemije, naveo da je Srbija veoma ozbiljno i možda pre drugih zemalja maksimalno radila na dva cilja – pomoć privredi da prebrodi krizu i pružanje dodatne zaštite građanima tokom trajanja krize.

“Najvažnije i najuglednije svetske ekonomske institucije odaju priznanje Srbiji za napor kojim je očuvala dobre ekonomske parametre tokom krize koja je pokosila ceo svet, ne samo u zdravstvenom smislu i u smislu života ljudi, nego i u ekonomiji. To je priznala i EU, da je Srbija najuspešnije izašla na kraj sa ekonomskim nevoljama u regionu Istočne Evrope”, istakao je Dačić.

Kako je naveo, stav Socijalističke partije Srbije, čiji je predsednik, ostaje da bi trebalo pomoći svim pojedincima i da se zaštita pruži svima sve dok kriza traje.

Ivica Dačić je rekao da ograničenje mandata Narodne skupštine, koje je najavljeno, nije opterećenje za parlament i da to telo ima svoju agendu.

“Bez obzira na to što smo mi telo koje bira Vladu Srbije i koje kontroliše i nadzire njen rad, znate da većinu akata koje donosi Skupština podnosi Vlada Republike Srbije”, kazao je Dačić i naveo da se očekuje dinamična agenda.

Tokom ove nedelje, naveo je Dačić, trebalo bi da se raspravlja o setu poreskih zakona, ali i da se očekuje izbor Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, dok bi sledeće nedelje trebalo da se raspravlja o radu nekoliko nezavisnih regulatornih tela koja bira Narodna skupština.

Istakao je da bi za dve nedelje trebalo da se raspravlja o budžetu za 2021. godinu.

Dačić, kako je naveo, ne očekuje buran mandat i da je njegov cilj da Skupština radi efikasno i da ostvaruje svoju zakonsku ulogu.

Predsednik Narodne skupštine je naveo da zbog izbora Džozefa Bajdena za predsednika SAD ne očekuje velike promene u dijalogu Beograda i Prištine i napomenuo da je taj dijalog započeo kada je Bajden bio potpredsednik u administraciji Baraka Obame.

“Ne očekujem da će Bajden biti Bajden iz devedesetih godina, već da, svi oni znaju, uključujući i predstavnike američke administracije i imena koja su spominjana kao moguća kadrovska rešenja u Bajdenovoj administraciji, očekujem da će po polaganju zakletve na funkciju predsednika SAD dati podršku tom dijalogu”, kazao je Dačić.

Dodao je da očekuje promenu pristupa i da je Trampova administracija imala veću fleksibilnost kada je potrebno da se dođe do nekakvog kompromisa, dok je demokratska administracija imala stav da je sve završeno i da nema potrebe da se traži nekakav kompromis.

“Međutim, vremena su se promenila. Danas je očigledno da je nemoguće doći do bilo kakvog dugoročnog i političkog rešenja oko Kosova i Metohije bez saglasnosti i učešća Srbije, zato što na političkoj sceni u Prištini vlada jedna totalna nestabilnost, oni imaju gotovo svake godine neke izbore”, rekao je Dačić i naglasio da Priština to koristi kao izgovor za neispunjavanje dogovora.

Istakao je da ne misli da će doći do drastičnih promena u dijalogu i da bi jedina promena mogla da bude to što nova administracija nije previše raspoložena za traženje nekih novih kompromisa.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji i bojkotu proteklih izbora, Dačić je naveo da je on, u skladu sa dogovorom prethodne predsednice Skupštine Maje Gojković sa poslanicima Evropskog parlamenta, kopredsedavajući međustranačkog dijaloga, zajedno sa poslanicima Evropskog parlamenta.

“Druga faza dijaloga treba da bude do sledećih parlamentarnih izbora sa ciljem da se stvori što bolja atmosfera za učešće svih stranaka na sledećim izborima. U tom smislu je sada potrebno napraviti određeni plan kada bi se započelo sa svim tim razgovorima, ko bi učestvovao u tome, s obzirom na to da sada neke stranke nisu u parlamentu”, kazao je Dačić.

Naglasio je da je realno očekivati da bi nastavak tog dijaloga mogao da bude sledeće godine i da će u narednom periodu razgovarati sa predstavnicima Evropskog parlamenta o njihovim planovima.

Kada je reč o SPS-u, Dačić je istakao da se stav stranke čiji je predsednik ne razlikuje od stavova drugih vladajućih stranaka koje su učestvovale u dijalogu i da je veliki deo onoga što je dogovoreno na prethodnim sastancima već ispunjeno.

“Ja mislim da će osnovni problem biti procena ko ima kakve šanse na izborima. Onaj ko procenjuje da ima neke šanse na izborima, svakako će učestvovati na izborima, bez obzira kakve zahteve ima u dijalogu”, kazao je Dačić.

Istakao je da je potrebno razgovarati konkretno i videti šta se predlaže u vezi sa unapređenjem izbornih uslova, kao i da je Skupština spremna da pomogne da se sve realizuje na najbolji mogući način do sledećih izbora.

,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Spisak dosadašnjih komentara za članak "Dačić: Pandemija ne narušava rad parlamenta". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

pročitaj još sličnih vesti

Mihajlovićeva: Predložiću javni registar nasilnika

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović predložiće da se formira registar nasilnika koji bi trebalo da bude javan. Mihajlovićeva je rekla da postoji registar pedofila koji je… […]

Evropska unija podržala Srbiju sa dodatnih 13 miliona evra za upravljanje migracijama

Evropska unija nastavlja da podržava Srbiju u upravljanju migracijama. Za aktivnosti tokom 2021. godine EU je obezbedila dodatnih 13 miliona evra. Od 2015. godine, kada je počeo povećan priliv migranata na teritoriju Srbije,… […]

Vučić: Vakcinacija se mora sprovesti matematički precizno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za novinare da je važno, u trenutku kada kreće masovna imunizacija, da svi građani razumeju od kolikog je to značaja za zemlju i da “mi… […]

Srbija peta u Evropi po broju žena na javnim funkcijama

Po zastupljenosti žena na visokim javnim funkcijama, Srbija je na petom mestu u Evropi, ali su i dalje nedovoljno zastupljene na mestima odlučivanja. Zakoni su dobri, ali u praksi i dalje postoje stereotipi… […]

Oprez u vožnji zbog moguće poledice

Nepovoljni uslovi vožnje će i danas zahtevati veću opreznost za volanom, jer će niske temperature uslovljavati pojavu poledice. Pored nadvožnjaka i mostova gde je temperatura zbog strujanja vazduha uvek nekoliko stepeni niža, rizične… […]

Kliknite ovde za sve vesti iz politike

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
27

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2019 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Dačić: Pandemija ne narušava rad parlamenta

24/11/2020
Autor:
Info Press
Izvor: RTS
Foto: RTS

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić je naveo da nema opasnosti da se zbog pandemije koronavirusa naruše principi rada parlamenta. Ocenio je da ne očekuje drastične promene u dijalogu Beograda i Prištine zbog izbora Bajdena za predsednika SAD, kao i da je potrebno napraviti plan za nastavak međustranačkog dijaloga.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić je, u obraćanju na Beogradskom ekonomskom forumu koji se održava putem interneta, naveo da nema opasnosti da se, zbog pandemije koronavirusa, naruše principi rada Narodne skupštine.

“Mi čekamo da Vlada predloži zakonske akte. Čim ti akti budu došli u Narodnu skupštinu, oni će, u zavisnosti od toga da li su predloženi u redovnom ili hitnom postupku, biti stavljeni na dnevni red”, naveo je Dačić.

Istakao je da je Evropski parlament u izveštaju o napretku Srbije sugerisao da Narodna skupština što manje radi po hitnom postupku i da bi zakone i druge akte trebalo da donosi po redovnom postupku.

Dačić je naveo da je novi saziv Skupštine predvideo da neće donositi zakone po hitnom postupku, zbog toga što se redovni rok od 15 dana koristi za javna slušanja i rasprave u skupštinskim odborima.

“Međutim, ukoliko ima potrebe, zato i postoji hitni postupak, ukoliko je u pitanju državni interes, bilo da je reč o interesu nacionalne bezbednosti ili zaštite javnog zdravlja, zakoni i predlozi akata se mogu stavljati po hitnom postupku, gde je potrebno da taj akt dođe 24 sata pre održavanja sednice parlamenta”, kazao je Dačić.

Podsetio je da je na taj način Narodna skupština donela rebalans budžeta i izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Predsednik Skupštine je naveo da postoje narodni poslanici koji su zaraženi koronavirusom, ali da niko od njih nije bio teže bolestan. Podsetio je da postoje stroge mere kojih se svi moraju pridržavati, kao i da su svi poslanici odvojeni zaštitnim staklom.

“Skupština kao najviše zakonodavno telo mora da funkcioniše i u ovim uslovima”, kazao je Dačić.

Kako je naveo, ne postoji mogućnost da parlament zaseda putem interneta zbog komplikovanog informacionog sistema koji postoji u Narodnoj skupštini.

“Postojeći informacioni sistem u Skupštini je veoma zastareo. Naravno, niko nije o tome razmišljao ranije. Čak ni Poslovnikom nije utvrđeno da Skupština zaseda onlajn, ali to je manji deo problema. Potrebno je da se steknu tehnički uslovi”, istakao je predsednik Narodne skupštine.

Dačić je naveo da je jedna poslanica na današnjoj sednici zatražila povredu Poslovnika Narodne skupštine zbog toga što je primetila da nekoliko poslanika ne nosi zaštitnu masku.

“Poslovnik u tome nije prekršen, ali su prekršena neka pravila koja bi trebalo da važe za sve građane”, kazao je Dačić.

Govoreći o vakcinaciji, predsednik parlamenta je rekao da je to deo modernog sistema borbe protiv određenih bolesti, ali i da bi vakcina trebalo da bude efikasna i bezbedna.

“Što se tiče Srbije, čuli ste i od predsednika i od svih drugih državnih funkcionera da Srbija obavlja sve pripreme i aktivnosti obezbeđivanja pristupa do onih koji će prodavati tu vakcinu”, naveo je Ivica Dačić.

Kazao je da će se on vakcinisati, kada zdravstveni organi ustanove koja je to vakcina koja ispunjava sve uslove, ali i da ne može da traži od poslanika da se vakcinišu i da očekuje da će se oni, kao odgovorni ljudi, vakcinisati protiv koronavirusa.

Ivica Dačić je, govoreći o ekonomskim uticajima pandemije, naveo da je Srbija veoma ozbiljno i možda pre drugih zemalja maksimalno radila na dva cilja – pomoć privredi da prebrodi krizu i pružanje dodatne zaštite građanima tokom trajanja krize.

“Najvažnije i najuglednije svetske ekonomske institucije odaju priznanje Srbiji za napor kojim je očuvala dobre ekonomske parametre tokom krize koja je pokosila ceo svet, ne samo u zdravstvenom smislu i u smislu života ljudi, nego i u ekonomiji. To je priznala i EU, da je Srbija najuspešnije izašla na kraj sa ekonomskim nevoljama u regionu Istočne Evrope”, istakao je Dačić.

Kako je naveo, stav Socijalističke partije Srbije, čiji je predsednik, ostaje da bi trebalo pomoći svim pojedincima i da se zaštita pruži svima sve dok kriza traje.

Ivica Dačić je rekao da ograničenje mandata Narodne skupštine, koje je najavljeno, nije opterećenje za parlament i da to telo ima svoju agendu.

“Bez obzira na to što smo mi telo koje bira Vladu Srbije i koje kontroliše i nadzire njen rad, znate da većinu akata koje donosi Skupština podnosi Vlada Republike Srbije”, kazao je Dačić i naveo da se očekuje dinamična agenda.

Tokom ove nedelje, naveo je Dačić, trebalo bi da se raspravlja o setu poreskih zakona, ali i da se očekuje izbor Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, dok bi sledeće nedelje trebalo da se raspravlja o radu nekoliko nezavisnih regulatornih tela koja bira Narodna skupština.

Istakao je da bi za dve nedelje trebalo da se raspravlja o budžetu za 2021. godinu.

Dačić, kako je naveo, ne očekuje buran mandat i da je njegov cilj da Skupština radi efikasno i da ostvaruje svoju zakonsku ulogu.

Predsednik Narodne skupštine je naveo da zbog izbora Džozefa Bajdena za predsednika SAD ne očekuje velike promene u dijalogu Beograda i Prištine i napomenuo da je taj dijalog započeo kada je Bajden bio potpredsednik u administraciji Baraka Obame.

“Ne očekujem da će Bajden biti Bajden iz devedesetih godina, već da, svi oni znaju, uključujući i predstavnike američke administracije i imena koja su spominjana kao moguća kadrovska rešenja u Bajdenovoj administraciji, očekujem da će po polaganju zakletve na funkciju predsednika SAD dati podršku tom dijalogu”, kazao je Dačić.

Dodao je da očekuje promenu pristupa i da je Trampova administracija imala veću fleksibilnost kada je potrebno da se dođe do nekakvog kompromisa, dok je demokratska administracija imala stav da je sve završeno i da nema potrebe da se traži nekakav kompromis.

“Međutim, vremena su se promenila. Danas je očigledno da je nemoguće doći do bilo kakvog dugoročnog i političkog rešenja oko Kosova i Metohije bez saglasnosti i učešća Srbije, zato što na političkoj sceni u Prištini vlada jedna totalna nestabilnost, oni imaju gotovo svake godine neke izbore”, rekao je Dačić i naglasio da Priština to koristi kao izgovor za neispunjavanje dogovora.

Istakao je da ne misli da će doći do drastičnih promena u dijalogu i da bi jedina promena mogla da bude to što nova administracija nije previše raspoložena za traženje nekih novih kompromisa.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji i bojkotu proteklih izbora, Dačić je naveo da je on, u skladu sa dogovorom prethodne predsednice Skupštine Maje Gojković sa poslanicima Evropskog parlamenta, kopredsedavajući međustranačkog dijaloga, zajedno sa poslanicima Evropskog parlamenta.

“Druga faza dijaloga treba da bude do sledećih parlamentarnih izbora sa ciljem da se stvori što bolja atmosfera za učešće svih stranaka na sledećim izborima. U tom smislu je sada potrebno napraviti određeni plan kada bi se započelo sa svim tim razgovorima, ko bi učestvovao u tome, s obzirom na to da sada neke stranke nisu u parlamentu”, kazao je Dačić.

Naglasio je da je realno očekivati da bi nastavak tog dijaloga mogao da bude sledeće godine i da će u narednom periodu razgovarati sa predstavnicima Evropskog parlamenta o njihovim planovima.

Kada je reč o SPS-u, Dačić je istakao da se stav stranke čiji je predsednik ne razlikuje od stavova drugih vladajućih stranaka koje su učestvovale u dijalogu i da je veliki deo onoga što je dogovoreno na prethodnim sastancima već ispunjeno.

“Ja mislim da će osnovni problem biti procena ko ima kakve šanse na izborima. Onaj ko procenjuje da ima neke šanse na izborima, svakako će učestvovati na izborima, bez obzira kakve zahteve ima u dijalogu”, kazao je Dačić.

Istakao je da je potrebno razgovarati konkretno i videti šta se predlaže u vezi sa unapređenjem izbornih uslova, kao i da je Skupština spremna da pomogne da se sve realizuje na najbolji mogući način do sledećih izbora.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Spisak dosadašnjih komentara za članak "Dačić: Pandemija ne narušava rad parlamenta". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Pročitaj slične vesti

Mihajlovićeva: Predložiću javni registar nasilnika

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović predložiće da se formira registar nasilnika koji bi trebalo da bude javan. Mihajlovićeva je rekla da postoji registar pedofila koji je… […]

Evropska unija podržala Srbiju sa dodatnih 13 miliona evra za upravljanje migracijama

Evropska unija nastavlja da podržava Srbiju u upravljanju migracijama. Za aktivnosti tokom 2021. godine EU je obezbedila dodatnih 13 miliona evra. Od 2015. godine, kada je počeo povećan priliv migranata na teritoriju Srbije,… […]

Vučić: Vakcinacija se mora sprovesti matematički precizno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za novinare da je važno, u trenutku kada kreće masovna imunizacija, da svi građani razumeju od kolikog je to značaja za zemlju i da “mi… […]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up