Miloš Crnjanski dobio stalnu muzejsku postavku u Italiji

Miloš Crnjanski dobio stalnu muzejsku postavku u Italiji

25/11/2020

Autor: 

Info Press

Izvor: RTS

Foto: Riznicasrpska.net

Miloš Crnjanski voleo je Italiju, čuven je njegov putopis “Ljubav u Toskani”. Četvrtog novembra ta zemlja mu je odala počast stalnom muzejskom postavkom u gradiću San Vito al Taljamento, malom mestu u regionu Furlanija – Julijska krajina. Ni datum, ni mesto nisu slučajni.

Romanopisac, prevodilac, publicista, autor pozorišnih komada i pesnik, njegove “Seobe” za srpsku književnost predstavljaju što i Tolstojev “Rat i mir” za Ruse.

Miloš Crnjanski jeste sve to, ali mu ipak u Srbiji zvanično institucije nikada nisu posvetile prostor kao uspomenu i počast.

U podrumu Narodne biblioteke Srbije pohranjen je legat Crnjanskog, zaveštan testamentom njegove udovice Vide, dok je na prvom spratu čitaonice, u jednom uglu, izloženo nekoliko njegovih ličnih predmeta: radni sto i pisaća mašina, nekoliko knjiga iz njegove privatne biblioteke te dve-tri krpene lutke koje je supruga Vida šila radi preživljavanja u Londonu.

U Makenzijevoj ulici, u Beogradu, stoji tabla na kojoj se može pročitati da je, po povratku iz emigracije, na toj adresi živeo pisac sa suprugom.

Tu je i Zadužbina Miloša Crnjanskog, nastala zahvaljujući profesoru Milu Lomparu, najvećem poznavaocu piščeve književne zaostavštine, koja, međutim, nema nikakvu institucionalnu podršku, onakvu kakvu zaslužuje i koju imaju njegovi prijatelji: književnik Veljko Petrović, slikar Petar Dobrović i Ivo Andrić, čiji se legati nalaze pod okriljem Kuće legata i Muzeja Grada Beograda.

Zašto 4. novembar

Od 4. novembra ove godine, Crnjanskom je Italija odala počast stalnom muzejskom postavkom u gradiću San Vito al Taljamento, malom mestu u regionu Furlanija – Julijska krajina.

Ni datum, ni mesto nisu slučajni.

Četvrti novembar je dan italijanske armije, a San Vito al Taljamento je mesto nadomak Alpa u kome se sasvim slučajno našao 25-godišnji Crnjanski, u uniformi austrougarskog oficira, greškom bečke vojne komande.

Preko dana zadatak mu je bio saslušavanje zarobljenih italijanskih oficira, dok je večeri koristio da napiše nežne ljubavne stihove. Kada je Vrhovna komanda San Vita, smeštena u mermernoj palati Altan-Rota, shvatila da je Crnjanski greškom prekomandovan, poslala ga je u Opatiju.

Danas se u toj istoj palati nalazi stalna muzejska postavka pod imenom “O bunkeru i ružama”, nastala po ideji lokalnog bibliotekara Anđela Batela.

On je, nakon što je pročitao pesmu “Priča” ispod koje je napisano: San Vito al Taljamento, 1918, predložio gradonačelniku Antoniju di Bišeljeu da u neisokišćenoj staklenoj bašti na vrhu palate, naprave izložbu posvećenu Crnjanskom, piscu koji ima izuzetnu važnost za evropsku i srpsku književnost, no ipak je te 1918. godine bio i austrougarski vojnik, dakle neprijatelj.

Batel se onda dosetio da napravi dvostruki omaž: Crnjanskom, srpskom piscu, kao i Renatu Seri, romanjolskom književnom kritičaru i piscu koji je takođe boravio u San Vitu za vreme rata i ostavio pisana svedočenja pre nego što je izgubio život 1915. godine u blizini Gorice.

Andrijana Ružić pomoću Dušana Nikodijevića, višeg bibliotekara sa Odeljenja za specijalne fondove Narodne biblioteke Srbije, u kojoj se čuva legat Crnjanskog, odabrala je fotografije iz perioda piščevog boravka u Prvom svetskom ratu i mnogobrojnih putovanja u Italiji, zemlji koju je toliko voleo.

Andrijana je prevela na italijanski i pesmu “Priča” i delove knjige “Lirika Itake i komentari”. Glumac Goran Šušljik pročitao je pesmu “Priča” na srpskom, dok je na italijanskom ta uloga dodeljena glumcu Luiđiju Mioru. Njihove glasove prati odlomak Sonate u be-molu, P110 za violinu i klavir Otorina Respigija iz 1917. godine.

Otvaranje ove izložbe prvobitno je bilo planirano za proleće 2020, ali kada je u Italiji zbog epidemijske situacije bilo sve stopirano, gradonačelnik je odabrao novi datum, 4. novembar.

Šta je cilj projekta 

Ovo je i didaktički projekat koji se odvija po fazama i čiji je cilj da učenicima škola opštine San Vito i šire približi temu rata.

“Ovaj projekat je od velikog značaja i pun je emocija jer nam približava istoriju izučavanjem života i dela dva velika pesnika”, izjavio je gradonačelnik Di Bišelje i dodao: “Ova muzejska postavka nam pokazuje društvenu, političku i kulturnu klimu za vreme Prvog svetskog rata, krucijalni period za formiranje nacionalnog identiteta. Omogućava nam podsećanje na to ko smo i na kakvim se žrtvama baziraju naše jedinstvo i naša sloboda”.

Projekat koji je finansirala regija Furlanija – Julijska krajina i Opština San Vito di Taljamento, osmislili su Paola Bristo iz “Viva komiksa”, Andrijana Ružić i arhitekta Marko Pasijan.

Velika podrška i pomoć im je pružila Zadužbina Miloša Crnjanskog u Beogradu, Narodna biblioteka Srbije, Udruženje “Viva komiks”, profesor Milo Lompar – predsednika Fondacije “Crnjanski”, Dušan Nikodijević iz Narodne biblioteke Srbije, Antonio Garlati iz Kancelarije za kulturna dobra Opštine San Vito, Udruženje Istorijskog muzeja Zapadne Furlanije, Udruženje “Somsi”, Nacionalni arhiv Austrije.

, ,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Miloš Crnjanski dobio stalnu muzejsku postavku u Italiji". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

JKP „Vodovod“ Čačak – OBAVEŠTENJE

JKP „VODOVOD“ Čačak

Počelo prijavljivanje  za rehabilitaciju  u banjama

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje  raspisao je oglas za upućivanje penzionera  na rehabilitaciju za 2024. godinu, a pravo da konkurišu za desetodnevni besplatni  boravak  u banjama i  lečilištima  u  Srbiji  imaju korisnici čija penzija iznosi do 39.850 dinara i imaju prebivalište u Srbiji.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Muzička škola „Vojislav-Lale Stefanović“ Užice organizuje Međunarodno takmičenje pijanista 

Od 3. do 6. aprila u Muzičkoj školi „Vojislav Lale Stefanović“ održaće se ŠESTO PIJANISTIČKO TAKMIČENjE , koje će po prvi put imati međunarodni karakter. Na takmičenju će osim učenika iz užičke škole,… […]

Premijera predstave “Putujuće pozorište Šopalović” Narodno pozorište Užice

Premijera predstave “Putujuće pozorište Šopalović”, Ljubomira Simovića, jedan je od dogadjaja koji će obeležiti godinu u kojoj Užice nosi titulu nacionalne prestonice kulture.  Ovom predstavom, u režiji Milana Neškovića, obeležena je 559. premijerno… […]

 U Užicu održana 53. gradska smotra recitatora ‘’Pesniče naroda mog’’ 

U užičkom Gradskom kulturnom centru održano je finalno takmičenje  53. gradske smotre  recitatora ‘’Pesniče naroda mog’’. Stručni žiri izabrao je pobednike koji će predstavljati Užice  na Okružnoj smotri recitatora  u Kosjeriću.  U kategoriji… […]


KONCERT U GKC UŽICE- KARDINAL POINT

CARDINAL POINT je southern/stoner/hard’n’heavy bend iz Vranja. Njihov prvi album proglašen je za najbolji debi album 2015. godine i našao se među 30 najboljih u celom regionu. Promovisan je na TV i radio stanicama u Engleskoj, Francuskoj, Belgiji, Brazilu, Argentini, SAD, Rusiji, Nemačkoj, Holandiji, Irskoj, Grčkoj, Finskoj, Švedskoj itd. i naravno širom regiona.

Frankofono veče u GKC Užice

Učenici užičke Gimanzije, Ekonomske škole i Muzičke škole ”Vojislav Lale Stefanović” , zajedno su ove godine obeležili  mesec Frankofonije.  Mesec Frankofonije tradicionalno se proslavlja u mesecu martu, svuda u svetu. Frankofonija je  međunarodna… […]

Kliknite ovde za sve vesti iz kulture

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
164

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2024 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Miloš Crnjanski dobio stalnu muzejsku postavku u Italiji

25/11/2020
Autor:
Info Press
Izvor: RTS
Foto: Riznicasrpska.net

Miloš Crnjanski voleo je Italiju, čuven je njegov putopis “Ljubav u Toskani”. Četvrtog novembra ta zemlja mu je odala počast stalnom muzejskom postavkom u gradiću San Vito al Taljamento, malom mestu u regionu Furlanija – Julijska krajina. Ni datum, ni mesto nisu slučajni.

Romanopisac, prevodilac, publicista, autor pozorišnih komada i pesnik, njegove “Seobe” za srpsku književnost predstavljaju što i Tolstojev “Rat i mir” za Ruse.

Miloš Crnjanski jeste sve to, ali mu ipak u Srbiji zvanično institucije nikada nisu posvetile prostor kao uspomenu i počast.

U podrumu Narodne biblioteke Srbije pohranjen je legat Crnjanskog, zaveštan testamentom njegove udovice Vide, dok je na prvom spratu čitaonice, u jednom uglu, izloženo nekoliko njegovih ličnih predmeta: radni sto i pisaća mašina, nekoliko knjiga iz njegove privatne biblioteke te dve-tri krpene lutke koje je supruga Vida šila radi preživljavanja u Londonu.

U Makenzijevoj ulici, u Beogradu, stoji tabla na kojoj se može pročitati da je, po povratku iz emigracije, na toj adresi živeo pisac sa suprugom.

Tu je i Zadužbina Miloša Crnjanskog, nastala zahvaljujući profesoru Milu Lomparu, najvećem poznavaocu piščeve književne zaostavštine, koja, međutim, nema nikakvu institucionalnu podršku, onakvu kakvu zaslužuje i koju imaju njegovi prijatelji: književnik Veljko Petrović, slikar Petar Dobrović i Ivo Andrić, čiji se legati nalaze pod okriljem Kuće legata i Muzeja Grada Beograda.

Zašto 4. novembar

Od 4. novembra ove godine, Crnjanskom je Italija odala počast stalnom muzejskom postavkom u gradiću San Vito al Taljamento, malom mestu u regionu Furlanija – Julijska krajina.

Ni datum, ni mesto nisu slučajni.

Četvrti novembar je dan italijanske armije, a San Vito al Taljamento je mesto nadomak Alpa u kome se sasvim slučajno našao 25-godišnji Crnjanski, u uniformi austrougarskog oficira, greškom bečke vojne komande.

Preko dana zadatak mu je bio saslušavanje zarobljenih italijanskih oficira, dok je večeri koristio da napiše nežne ljubavne stihove. Kada je Vrhovna komanda San Vita, smeštena u mermernoj palati Altan-Rota, shvatila da je Crnjanski greškom prekomandovan, poslala ga je u Opatiju.

Danas se u toj istoj palati nalazi stalna muzejska postavka pod imenom “O bunkeru i ružama”, nastala po ideji lokalnog bibliotekara Anđela Batela.

On je, nakon što je pročitao pesmu “Priča” ispod koje je napisano: San Vito al Taljamento, 1918, predložio gradonačelniku Antoniju di Bišeljeu da u neisokišćenoj staklenoj bašti na vrhu palate, naprave izložbu posvećenu Crnjanskom, piscu koji ima izuzetnu važnost za evropsku i srpsku književnost, no ipak je te 1918. godine bio i austrougarski vojnik, dakle neprijatelj.

Batel se onda dosetio da napravi dvostruki omaž: Crnjanskom, srpskom piscu, kao i Renatu Seri, romanjolskom književnom kritičaru i piscu koji je takođe boravio u San Vitu za vreme rata i ostavio pisana svedočenja pre nego što je izgubio život 1915. godine u blizini Gorice.

Andrijana Ružić pomoću Dušana Nikodijevića, višeg bibliotekara sa Odeljenja za specijalne fondove Narodne biblioteke Srbije, u kojoj se čuva legat Crnjanskog, odabrala je fotografije iz perioda piščevog boravka u Prvom svetskom ratu i mnogobrojnih putovanja u Italiji, zemlji koju je toliko voleo.

Andrijana je prevela na italijanski i pesmu “Priča” i delove knjige “Lirika Itake i komentari”. Glumac Goran Šušljik pročitao je pesmu “Priča” na srpskom, dok je na italijanskom ta uloga dodeljena glumcu Luiđiju Mioru. Njihove glasove prati odlomak Sonate u be-molu, P110 za violinu i klavir Otorina Respigija iz 1917. godine.

Otvaranje ove izložbe prvobitno je bilo planirano za proleće 2020, ali kada je u Italiji zbog epidemijske situacije bilo sve stopirano, gradonačelnik je odabrao novi datum, 4. novembar.

Šta je cilj projekta 

Ovo je i didaktički projekat koji se odvija po fazama i čiji je cilj da učenicima škola opštine San Vito i šire približi temu rata.

“Ovaj projekat je od velikog značaja i pun je emocija jer nam približava istoriju izučavanjem života i dela dva velika pesnika”, izjavio je gradonačelnik Di Bišelje i dodao: “Ova muzejska postavka nam pokazuje društvenu, političku i kulturnu klimu za vreme Prvog svetskog rata, krucijalni period za formiranje nacionalnog identiteta. Omogućava nam podsećanje na to ko smo i na kakvim se žrtvama baziraju naše jedinstvo i naša sloboda”.

Projekat koji je finansirala regija Furlanija – Julijska krajina i Opština San Vito di Taljamento, osmislili su Paola Bristo iz “Viva komiksa”, Andrijana Ružić i arhitekta Marko Pasijan.

Velika podrška i pomoć im je pružila Zadužbina Miloša Crnjanskog u Beogradu, Narodna biblioteka Srbije, Udruženje “Viva komiks”, profesor Milo Lompar – predsednika Fondacije “Crnjanski”, Dušan Nikodijević iz Narodne biblioteke Srbije, Antonio Garlati iz Kancelarije za kulturna dobra Opštine San Vito, Udruženje Istorijskog muzeja Zapadne Furlanije, Udruženje “Somsi”, Nacionalni arhiv Austrije.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Miloš Crnjanski dobio stalnu muzejsku postavku u Italiji". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Muzička škola „Vojislav-Lale Stefanović“ Užice organizuje Međunarodno takmičenje pijanista 

Od 3. do 6. aprila u Muzičkoj školi „Vojislav Lale Stefanović“ održaće se ŠESTO PIJANISTIČKO TAKMIČENjE , koje će po prvi put imati međunarodni karakter. Na takmičenju će osim učenika iz užičke škole,… […]

Premijera predstave “Putujuće pozorište Šopalović” Narodno pozorište Užice

Premijera predstave “Putujuće pozorište Šopalović”, Ljubomira Simovića, jedan je od dogadjaja koji će obeležiti godinu u kojoj Užice nosi titulu nacionalne prestonice kulture.  Ovom predstavom, u režiji Milana Neškovića, obeležena je 559. premijerno… […]

 U Užicu održana 53. gradska smotra recitatora ‘’Pesniče naroda mog’’ 

U užičkom Gradskom kulturnom centru održano je finalno takmičenje  53. gradske smotre  recitatora ‘’Pesniče naroda mog’’. Stručni žiri izabrao je pobednike koji će predstavljati Užice  na Okružnoj smotri recitatora  u Kosjeriću.  U kategoriji… […]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up